Kikärtor är en stor proteinkälla för mig och det vanligaste jag gör med dem är biffar, en rejält laddning som fyller frysen.
Och nu är det dags, detta behövs (eller behövs och behövs... grönsakerna är utbytbara):
torkade kikärtor, 800 gram
krossade tomater, 800 gram (två
burkar)
hackad spenat, 150 gram
rödbetor, 200 gram
stjälkselleri, 200 gram
matolja, en skvätt
vetemjöl, 6 dl
senap
salt, peppar, chili, basilika...
Lägg ärtorna i blöt över natten.
Och köp torkade istället för på burk. Det blir mycket billigare,
praktiskt att ha hemma och verkligen inget jobb bara man har
framförhållning. Byt vatten ett par gånger kanske en gång på
kvällen och en på morgonen. Koka dem i c:a 45 minuter.
Mixa ärtorna med en hushållsassistent.
I teorin kan de krossas med en gaffel, men gör man min sats tar det
säkert flera timmar.
Mixa rödbetor och selleri (eller om du
föredrar andra grönsaker/rotfrukter som morötter eller
palsternacka).
Vad du än mixar, häll sedan ihop det
med ärtorna i en bunke. Häll ner spenaten (jag köper
färdighackad), tomaterna, oljan, senapen, salt & peppar och
några andra kryddor du gillar (alla kryddar mer än jag). Blanda väl
och tillsätt lagom mycket mjöl för en vettig konsistens som går
att jobba med.
Själv använder jag
tre bunkar och försöker fördela varje ingrediens så att det blir
samma mix i alla tre, men vill man variera sig går det också.
Klicka upp röran i en stekpanna och
forma varje klick till en biff med hjälp av en matsked. För mig
blir det ungefär 75 biffar som jag steker i två pannor för att
kapa tiden. Stek i olja på halvhög värme, några minuter på
vardera sidan. Smaka av en av de första biffarna för att se om
kryddningen behöver kompletteras.
Servera med potatis, pasta, bulgur,
ris, vitlök, quinoa eller något annat. Och stekt lök såklart,
annars blir det ju ingen måltid.