Jag vill ha en jordkällare. Svårt när
man bor på tredje våningen, men sedan. Jag minns jordkällaren från
barndomens elfria sommarställe och kanske förskönar jag dess
förträfflighet, men jag minns den som helt magisk. Inte optimal för
mjölk och sånt, men potatis och lök tror jag inte håller bättre
någon annanstans.
Idén är att marken ska kyla och
jorden isolera mot den varmare luften uppifrån (eller kallare vid
vinterklimat). Fukten vädras ut med en skorsten och sen är det bara
att bunkra upp frukter och rotfrukter. Tydligen blir den bättre med
tiden, i takt med att jorden binds upp av växtlighet.
Familjens jordkällare antar jag att
min pappa byggde. Tyvärr finns han inte kvar att fråga om råd,
vilket är synd för han var klurig på sånt, men hela internet är
fullt av guider och ritningar.
Det svåraste blir kanske att räkna ut hur stort man ska bygga.
Något säger mig att det finns lättare byggnader att bygga ut än
just jordkällare.
Och som vanligt kan man slänga ut hur
mycket pengar som helst. Eller vad sägs om denna modell i
glasfiberarmerad plast för 40800 kr plus frakt som marknadsförs som
”en beprövad variant av den gamla klassiska
jordkällaren”.
Låter lika klassiskt som ”Farmor Annas” pepparkakor med uråldrigt recept från 1800-talet innehållandes 23 olika E-nummer. Nej, det får nog bli som vanligt, jag bygger själv. Och bakar.