torsdag 5 november 2020

Kaffemaskin

För många år sedan tittade jag på möjligheten av att köpa en kaffemaskin. Det här var innan kapslarnas tid. Maskinerna fylldes med bönor, eventuellt malda, och bryggde en kopp i taget. Priset låg på några tusen. Mycket pengar jämfört med en vanlig bryggare, men överkomligt för min ekonomi.

Fast inte så överkomligt att jag var på väg att spontanköpa en maskin. Jag jämförde märken, maskiner och butiker för att göra den bästa affären. Längs vägen kom jag dock på att även om jag älskar kaffe är jag helt okänslig för smaken. Jag köper de märken som för stunden är billigast (förutom Zoegas, det kan man möjligen olja in båten med, inte dricka). Jag kan dricka Eldorado snabbkaffe om det är så.

Och kokkaffe, perkulator eller – som nu – en vanlig bryggare. För några tusen kan man fortfarande köpa en sån där maskin som maler och brygger på en gång. Eller en kapselmaskin för under tusenlappen, men då tillkommer en kapsel på 4 kr eller mer för varje kopp, mot under 50-öringen för vanligt bryggkaffe.

Det kan dessutom bli ännu värre. Jag kände en som skaffade en värstingmaskin där han kunde ställa in malningsgrad och en massa annat. Det slutade med att han i princip inte kunde dricka kaffe hos andra eftersom hans eget kaffe blev så mycket bättre. Och börjar man tacka nej till gratiskaffe är det sannerligen ingen vinst. Det påminner mig om stilikonen Rune Bergström från Lenhovda:

60 kommentarer:

 1. Ah - Rune Bergström, en legendar redan på Risk-radions tid på 80-talet. Eftersom jag älskar referenshumor och liknande höll jag på att skratta ihjäl mig när han dök upp för ett par år sen i God Morgon Världens satirblock Public Service som ju Erik Blix jobbar med numera.

  Kan bara hålla med om kaffet - även om jag är en stor fantast av Zoegas. Många verkar lägga ofattbara summor på något som troligen inte ger dem så mycket bättre kaffe och som om man räknar på det kostar mer per kopp än att köpa kaffet ute. Har själv en pressobryggare så behöver man inte ens filter, det är bara att mäta upp lagom mängd kaffe, slå på kokande vatten och låta de dra några minuter innan man pressar.
  För lyxigare stunder finns det i hushållet även en italiensk moccabryggare, en sån där liten som man ställer på plattan och som laddas med espressomalet kaffe.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har jobbat under Blix som chefredaktör, men inte hört Godmorgon Världen på många år.

   Det går antagligen att komma undan billigare också. En sån där "Don Pedro" man ställer på spisen tror jag duger för många som är känsliga. Men lite krångligt är det ju och jag struntar alltså lyckligtvis i vilket.

   Radera
 2. Zoegas kaffe brukar jag köra ett mått mindre med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog en bra taktik. Fast helst inget mått alls :)

   Radera
 3. Varje gång jag ser en (företrädesvis) Stöckhölmare strutta runt med en Nespressokasse på stan tänker jag "suckersuckersucker". En genial produkt ur producentperspektiv, mindre bra för konsumenternas sparutrymme och miljön.

  Jag vill passa på att slå ett slag för pulverkaffet, särskilt i litet hushåll. Rund och fin smak, går på 30 sekunder om man kör slövarianten i mikro. Med skummad mjölk till nästan oslagbart. Min Gevaliapåse hävdar 110 koppar och kostar runt 50 spänn = 45 öre/kopp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man bara är noggrann med styrkan blir pulverkaffe helt okej. För visst, brygger jag kaffe åt mig själv vill jag brygga en hel kanna (ett filter kostar ju ändå 9 öre man vill få valuta för), så då slutar det med att jag dricker 7-8 koppar den dagen istället för de 2-3 jag hade velat ha.

   Radera
  2. Nespresso ägs av företaget Nestlé, det är precis ett sådant bolag man vill äga men inte vara kund hos, ungefär som med banker mao. Många mycket kända varumärken, finns över hela världen, har funnits i mer än hundra år, mycket duktiga på produktutveckling dvs att ta fram produkter som människor är villa att betala premiumpriser för.
   Självklart är jag aktieägare, en mycket nöjd sådan, sedan många, många år. Köper jag några nespressokapsar - absolut inte.

   Radera
  3. Själv är jag en sån där vrång gubbjävel som mest kopplar ihop Nestle med den gamla mjölkersättningsskandalen på 70-talet (inte för att jag minns den, men ändå):
   https://www.theguardian.com/sustainable-business/nestle-baby-milk-scandal-food-industry-standards

   Radera
  4. Då är väl även videovåldet aktuellt, sura regn som förstör samtliga sjöar i Sverige, snabbväxande skog/bambu som lösning på energiproblemen i Sverige, blyad bensin, dansbandens undergång pga diskomusik på skiva, och framför allt kärnvapenkrig som när som helst (inom några år) kommer att utplåna hela mänskligheten ;-)

   Radera
  5. En del absolut, men där har jag inga företagsnamn att koppla till eländet som i fallet Nestle.

   Radera
  6. Pulverkaffe har faktiskt även den fördelen att det är lite mildare mot känsliga magar eftersom det inte innehåller garvsyra vilket vanligt bryggkaffe gör.

   Radera
  7. Jaha, det hade jag ingen aning om.

   Radera
  8. Gällande frystorkat pulverkaffe:

   Farmor hade ett trick för sig när hon levde. När det var kafferep med de andra tanterna kokade hon upp vatten och använde frystorkat kaffepulver och hällde upp det på termos.

   Sen kom väninnorna fikade och alla sa att kaffet var så gott utan att ha en susning om vad de drack. Det enda man behövde tänka på var att förbereda i tid så att det fick stå till sig och dra en stund innan.

   En sann historia.

   Radera
  9. Ja, med rätt blandning skulle det definitivt funka för att lura mig.

   Radera
  10. Oj! Sparo visar sin slösaktiga sida. Vill spara in på filter, brygger således mer än det dubbla han är van vid. Om det är 50 öre per kopp är det ju billigare att brygga två omgångar á 2-3 koppar.

   Radera
  11. Jag är lite dum på det viset :). Äh, jag har termos och när inte den håller värmen mikrar jag upp kaffet.

   Radera
  12. Termos och micro kör jag också på. Alla kollar konstigt på mig för detta. Men hade en kollega som hade läst att inte ens kaffeprovsmakare hade kunnat särskilja nybryggt från mikrat kaffe. Jag gör det inte.

   Radera
  13. Ja, det där är tydligt väldigt känsligt för en del. Enda kruxet är att det inte får bli för varmt. Kokar det i mikron blir det helt ödelagt.

   Radera
  14. @Sparo:
   https://www.jordklok.se/sv/articles/1.299.10841/vaxbo-lin-kaffefilter-i-lin?gclid=Cj0KCQiAhZT9BRDmARIsAN2E-J0hO_HHX3c0jqLaSuri7oj6keAmltdYUbfc5vp3f1RJV95_q_StFw4aAsfSEALw_wcB

   Köpte ett i somras direkt på fabrik för 99kr och jag ÄLSKAR det. Fördelen är att när man tömmer det använda pulvret i komposten måste man ju skölja ur det och då blir det blött vilket gör att det liksom fäster på insidan av filterhållaren, vilket gör att man undviker den retliga olycka där Melittafiltret viker sig över sig självt och det kommer pulver i kaffet.

   Radera
  15. Kul idé! Jag testade ett tygfilter för många år sedan, men kaffet blev inte gott (och så påverkade det nog att jag inte hade rinnande vatten i min dåvarande bostad). Fast det såg helt annorlunda ut, tror mer på detta.

   Radera
 4. Har egentligen aldrig förstått varför folk köper en kaffebryggare (en vanlig alltså) för många hundra kronor, när det egentligen bara behövs lite sjudande vatten, filter, filtertratt och en lämplig behållare (a.k.a.termos/tevekanna) att fånga upp kaffet i?

  En kaffepress (som nämdes ovan) gör också jobbet på ett enkelt och billigt sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast så många hundralappar tycker jag inte att det är. Min bryggare skulle säkert inte kosta mer än 300 kr. Fick den av en kompis när han emigrerade för c:a 15 år sedan.

   En sån där kaffepress kanske vore något för mig.

   Radera
 5. Körde förs med en filterhållare på en gammal kaffekanna jag ärft i många år.
  Köpte sen en billig bryggare på Ica under rea. Hade den ca 6 månader men var inte nöjd då det var dålig värme på kaffet. Lade ut den på nätet. Då hörde en kvinna av sig och sade att de återkallat denna modell.
  Lämna tillbaks den och fick 400kr(betalade 300 på rean) utan kvitto.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bryggare som inte kommer upp i värme är hopplösa. Så okänslig för kaffesmak är inte ens jag.

   Men det var ju bra business, synd att du inte köpte fler.

   Radera
 6. Själv så använder vi kaffepress och vi har två storlekar på dem, en lite mindre (räcker för 2 koppar) och en större (räcker för ca 5 koppar). Jag har en vattenkokare och försöker att koka upp precis så mycket vatten som ryms i respektive kaffepress så att ingen onödig energi går åt. Sedan köper jag kaffe när det är rea, men jag föredrar Gevalia Bistro. Tidigare så hade jag vanlig mjölk i kaffet, men numera så har jag en skvätt havredryck för just kaffe. Kaffet blir gott och billigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter smidigt. Och det är vanligt bryggkaffe alltså? Får man ut lika mycket kaffe av det som om du hade använt bryggare? Blir det bättre?

   Det där med mjölk i kaffet har jag aldrig förstått. När jag dricker kaffe vill jag dricka kaffe, inte mjölk.

   Radera
  2. Det står att det är malt för en kaffepress, men vanligt kaffe för en bryggare fungerar även det för en kaffepress och jag tror att man kan använda lika mycket/lite kaffe som till en bryggare.
   Är nöjd även med vår vattenkokare från wilfa, på den kan man ställa in temp på 40, 70, 80, 90 eller 100grader. Jag brukar ställa den på 90, men man vänta någon sekund så är vattnet på 95 grader och helt perfekt varje gång.
   Prova havremjölk Barista någon gång, de säljer dem på Willys.

   Radera
  3. Så fort det är det minsta special går ju priserna upp. Särskilt på bryggkaffe som jag ALLTID köper på extrapris (förstår faktiskt inte varför inte alla gör det, det är ju bara att bunkra).

   Har testat havremjölk och även gjort egen (https://sparosverige.blogspot.com/2018/06/egen-havremjolk.html), men mjölk i kaffe känns för mig lika fel som socker i kaffet, det gör det helt odrickbart.

   Radera
  4. Jag håller med dig, jag köper aldrig kaffe när det är ordinarie pris och skulle jag göra det (det har aldrig hänt) så skulle jag känna mig lurad.
   Är man flera i ett hushåll så kan man skaffa sig separata Willys pluskund, som inte är kopplade till varandra, då får man köpa dubbelt så mycket av en vara när det är nedsatt pris på tex kaffe (max två köp per hushåll). Dock så måste man dela upp handlingarna när man ska handla på partnerns Willysplus.

   Radera
  5. Jag har också använt mig av det knepigt på Willys. Det är värt krånglet.

   Radera
 7. En sån maskin som maler bönor och trycker ut en kopp starkt kaffe . Helt värt pengarna för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har en sån melittabryggare jag hivar fram när vi får gäster. Tar lite väl lång tid att brygga kopparna en o en.

   Radera
  2. Jag är helt enkelt för lite finsmakare. Fördelen för mig vore att det känns vettigare att göra en kopp när man vill ha en kopp och inte en hel kanna. Smakmässigt känner jag knappt någon skillnad, förutsatt att det är lagom starkt.

   Radera
 8. Kokkaffe i loppad kaffepanna, kan det vara något? Inget filter behövs men väl en sil som också kan loppas. Perfekt tycker jag fast jag tycker kaffe är odrickbart. Men man kan ju bjuda. Håller i evigheter också till skillnad från en bryggare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag körde kokkaffe ett tag för många år sedan, men tyckte att det var rätt bökigt av någon anledning. Minns inte detaljerna längre.

   Och kokkaffe är det aldrig extrapris på, annars är priset ungefär som vanligt bryggkaffe (till skillnad från kapslar och hela bönor). Men egentligen gillar jag grejen, att använda gammal teknik som funkat bra i flera hundra år.

   Radera
 9. Jodå, det brukar vara extrapris även på kokkaffe. När det är på det andra brukar det vara på kok också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Okej, då tar jag genast tillbaka allt och påstår motsatsen :). Jag hade för mig att extrapriserna (3 för 50:- och liknande) bara brukade gälla brygg.

   Radera
 10. Jag har en kompis som vanligtvis dricker pulverkaffe som hon sedan späder ut med kallt(!) vatten, hennes sambo dricker inte kaffe. När hon var höggravid så fick hon för sig att hon skulle "unna" sig en kaffemaskin av den finare typen för 12 000 kr. Hon frågade mig om råd och jag förklarade att du hittar en lika bra för en tiondel av priset och förklarade att det nog är bättre att spara pengarna till föräldraledigheten. Det blev inget köp då men tror fortfarande hon är sugen.

  Väldigt tacksam att jag bara dricker te!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tolvtusen låter extremt. Jag hade garanterat stoppat på åtminstone en tredjedel av det.

   Te är helt klart billigare, särskilt lösvikt. Jag dricker ofta te till frukost, delvis för att det är lättare att göra en kopp te än en kopp kaffe.

   Radera
 11. Zoegas Mollbergs blandning..starkt och gott..det är favoriten..kaffe ska vara starkt och gott..då räcker det med ett par koppar om dagen. Men smaken är olika 🤩

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, om det vore enda alternativet skulle mitt kaffebehov braka ner till 0.

   Radera
 12. Finns det svenskt kaffe på hotellet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Norskt da?"
   https://youtu.be/mM8hEjKO_HQ?t=23

   Radera
 13. Det är inget fel på Eldoradokaffe (kör det själv ibland) men har i ändå svårt att förstå hur du kan vara okänslig för smaken :)

  Själv kör jag en hybrid. Kom över en nespressomaskin för några hundralappar och matar den med förnämliga små kapslar från Willys för 2 kronor stycket.

  Ibland tröttar jag på det och kör "hackerkapslar" som man fyller med eget kaffe och ibland kör jag något spontant bryggkaffe precis som du.

  Må koffeinet stå dig bi Sparo

  Hälsar Seglarn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte själv, jag kanske saknar smaklökar eller nåt.

   Kapslar för 2 kr/st lät billigt.

   Tack detsamma!

   Radera
 14. Smarta produkter de där kaffemaskinerna. Det tilltalar folks egon och de inbillar sig att det smakar annorlunda ju dyrare maskinen är.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske har de rätt, även om jag gissar att priset inte står i direkt korrelation till kvaliteten. Ofta får man betala för märke, design och annat som inte ger mig någonting.

   Radera
 15. Perculator. 10-12 koppar dagligen. Zoegas Skånerost är favoriten, en liten skvätt mjölk därtill. Kommer det en Norrlandsrost byter jag direkt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med både Zoegas och mjölk har du diskvalificerat dig lite från diskussionen, men perkulatorbryggare gillar jag.

   Radera
 16. Vi har en moccamaster vi fick i julklapp. Vi brukar köra strax över hälften mått kaffe till mängden vatten. Tycker det blir kanon. Det där med kapslar har jag aldrig förstått. Om du bjuder hem 8pers på kalas så tar det ju en jädrans tid att fixa kaffe och ev. Påtår till alla, då får du stå som bartender och fixa kaffe halva kalaset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dels tar det en jädrans tid, dels låter det ju mycket så sitter man i köket tar bryggningen liksom över rummet.

   Radera
  2. Har en separat espressomaskin och kaffekvarn, jag älskar det. Är givetvis ganska mycket dyrare i inköp än en bryggmaskin mer ger min vardag ett mervärde. Speciell känsla att mala ut kaffet och få till den perfekta espresson med ev. skummad mjölk. Är lite av ett hantverk. Bönor går att köpa av olika kvalitet, allt från 50 kr/500 gram eller lyxkaffe från etiopien för 150 kr/250 gram. Sedan är jag kanske inte den snålaste av de snåla heller.

   Men en helt vanlig kopp svart skall verkligen inte underskattas.

   Radera
  3. Jag tänker att man antagligen skulle komma rätt långt bara genom att köpa hela bönor och mala själv inför varje bryggning. Vakuumförpackning kan inte vara någon höjdare och en kvarn får man för under hundringen.

   Men jag har ju kommit fram till att jag inte är typen som uppskattar skillnaden tillräckligt mycket. Dessutom är jag den snålaste av de snåla :)

   Radera
  4. Vakuumförpackningen är väl inga konstigheter? Problemet är väl när man öppnar och syre tillförs kaffepulvret.

   Radera
  5. Det är det jag menar. Själv behöver jag veckor, ibland månader, för att tömma paketet, och även om jag har det i en lufttät burk måste ju mycket av aromen hinna vädras ut.

   Radera
  6. Ja då är det ju förmodligen ön bättre med hela bönor. Hemma tar vi nog ett paket i veckan, inte samma problem där.

   Radera
 17. Varje morgon använder jag vår Kamira Espressomaskin (googla!). Den ger "espressonspirerat" kaffe som är starkt och gott.

  Jag föll för designen och den roliga konstruktionen. Typisk italiensk galenskap och uppfinningsrikedom. Jag ler varje gång jag använder den. Och så blir kaffet gott. Speciellt med Arvid Nordqvist fransk rost.

  Annars blir det Bialetti perlulator. Det blir också bra.
  /nils

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mig hade det varit en sanslöst slöseri, men om du ler varje gång du använder den är det bara för mig att gratulera till ett mycket gott köp!

   Radera
  2. Ja, för jag får inte ut den glädjen varken av designen på en maskin eller smaken av ett specifikt kaffe. Får man det kan det absolut vara värt pengarna. För mig vore det inte värt det.

   Radera