lördag 14 november 2020

Straffskatt på hemarbete

Nej, rubriken är inget skämt. Åtminstone tror jag inte det. Det är istället något pucko på Deutsche Bank (banken som hjälpte Hitler att tvångsförvalta företag) som föreslår en straffskatt för dem som haft ”privilegiet” att jobba hemifrån under pandemin, för vi har ju sparat in kostnader för uteluncher och jobbresor.

Inte nog med det. Vi bidrar mindre till samhället för vi betalar ju inte moms eller bensinskatt på de resor vi inte gör, så då kan vi gott betala. Och så ”tenderar” vi att ha högre inkomst, så skatten drabbar ingen fattig. Huruvida vi verkligen har högre lön spelar ingen roll, men för den som vill veta kan jag avslöja att vi som jobbar helt eller delvis hemifrån inte tjänar lika mycket allihop.


Allas lika värde …

Jag hade en morbror som efter ett myndighetsbeslut som gick honom emot lovade dyrt och heligt att aldrig mer tjäna en vit krona, ett löfte han höll livet ut. När sådana här dumheter kommer till ytan undrar jag varför inte fler gör detsamma. Bara säger ”Tack för ingenting, nu ställer jag mig vid sidan av samhället och skrattar åt er som försöker klara er utan mig!”.

Inte nog med att människor ställer upp och jobbar hemifrån för att minska smittspridningen, upplåter sitt eget hem till arbetsgivarens verksamhet och minskar belastningen på miljön. Sedan ska de inte få ett tack för att de hjälpt till att dra runt samhället, de ska få ett straff! Det här är ungefär lika tokigt som att införa arbetslöshetsböter:

50 kommentarer:

  1. Svar
    1. Mustigt uttryckt, men helt korrekt i sak.

      Radera
  2. I går hittade jag en notis om Straffskatt på hemarbete och fick två tankar. 1 April infaller tidigt i år och bäst att tips Sparo.
    Men du var snabbare än så
    Hoppas ingen politiker nu får idéer om denna inkomstkälla för staten.
    Nästa steg är väl att straffbeskatta hos ekonomiska/snåla som inte köper all jävla skit och lurar staten på momspengar från doftljus á 725 kr.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, varför inte en miljöskatt för folk som inte belastar miljön genom att köpa skit? Allt är möjligt.

      Radera
  3. Otrevlig rubrik som dessvärre kan ge kraftiga efterskalv och införd skatt med liknande namn. Ingenting förvånar längre i Sverige så varför inte liksom.

    SvaraRadera
    Svar
    1. När det kommer till nya skatter är vi rejält flexibla i Sverige.

      Radera
  4. Verkar ju vara bättre att staten tar allt och fördelar ut efter behov – definierat av någon överbetald byråkrat – det är ju det som verkar vara slutdestinationen ändå.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mm, det blir som den där deklarationsidén:
      1. Vad har du tjänat?
      2. Vad har du kvar?
      3. Skicka in det.

      Radera
    2. eller snarare "definierat av någon byråkrat med höga behov"

      Radera
    3. Ja exakt! Skicka in mellanskillnaden bara

      Radera
    4. har sett personer på twitter som på allvar tycker att om du väljer falukorv istället för oxfilé och därför har kvar mellanskillnaden i pengar så är du priviligerad och borde betala högre skatt...

      Radera
    5. Fast jag misstänker att om de själva väljer att cykla istället för att ta bilen är de inte beredda att betala för sitt eget "privilegium".

      Radera
  5. "Jag hade en morbror som efter ett myndighetsbeslut som gick honom emot lovade dyrt och heligt att aldrig mer tjäna en vit krona, ett löfte han höll livet ut. "

    Det känns som det finns en potentiell skatt här för beteendegenetiker att hitta här.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Än så länge är skatter personliga.

      Radera
  6. Skatt på hemarbete - eller - när socialismen visar sig från sin rätta sida. Skulle inte förvånat mig om detta varit ett förslag lagt av Miljöpartiet i Sverige.

    Ännu ett exempel på hur allt bara handlar om att få in deg till en ineffektiv förvaltning.

    Finns en sådan sjuk dubbelmoral i det här. Förutom uppoffringen att faktiskt jobba hemifrån och bidra till minskad smittspridning så har det ju massa bra fördelar både för miljö och den enskildes ekonomi.

    Men vänta nu, var det inte just den enskildes belastning på miljön som skulle beskattas? Nu vill man istället beskatta att man inte tär på miljön?

    Sick!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, en belöning vore rimligare, en extra semestervecka på statens bekostnad eller så.

      Miljö används ofta som argument för och emot det ena och det andra, men så länge skatter lika gärna slår åt andra hållet visar man att det är just bara snack.

      Radera
  7. Får mig att tänka på det gamla skämtet: "En avgift är en skatt när du gör fel. En skatt är en avgift när du gör rätt."

    Speciellt den andra meningen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och det går liksom inte att vinna när makthavare introducerar dylik dumhet. Fast nu var det en bank, en av de som inte ens klarar av bankverksamhet utan gnällt år ut och år in om statligt stöd. Är det sånt vi ska betala in mer skatt till, undrar vän av ordning.

      Radera
    2. Rimligtvis så skulle ju företag som inte klarar av att överleva själva sättas i konkurs. Tyvärr verkar politikernas hållning vara att det inte är önskvärt, och då får man dagens situation.

      Skattebetalarna har i princip blivit ofrivilliga finansiärer till bolag som kan tuta i politikerna att det är "too big to fail".

      Ett massivt finansiellt armageddon med efterföljande utrensning av allt som inte överlever på marknadsmässiga villkor är väl den medicin som skulle behövas. Tyvärr tror jag att de flesta föredrar att dagens centralbanksstyrda låtsasekonomi lever kvar.

      Radera
    3. Ja, det känns inte som en ljusning på gång under överskådlig tid. Det är väl därför bankerna kan ha den höga svansföring de har.

      Radera
  8. Jag har en god vän som jag känt i drygt trettio år, vännen behöver hjälp, jag ställer upp långt utöver de slantar jag blir åtstuckna emellanåt och är glad för dem. Vännen är lycklig att slippa hemtjänsten som skulle kostar bra mycket mer. Nu finns de folk som är framme och luskar om jag får några pengar för i såna fall ska jag betala skatt enligt dem. Helt otroligt för vi är verkligen goda vänner och hjälper varandra så klart. Förstår din morbror, lite mitt kynne, skulle faktiskt kunna göra precis som han.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, någonstans drar man gränsen, livet måste vara ett givande och tagande mellan samhälle och individ. Att återkommande straffa dem som bär upp hela samhället på sina axlar är helt enkelt inte rimligt.

      Radera
  9. Sparo, nu är det ungefär en månad sedan du låg under kniven i grannlandet, du kan väl uppdatera oss om hälsoläget, hur uppföljning har varit, andra medicinska och tillhörande frågeställningar har varit/utvecklats sedan ingreppet?
    Vi är många som är mycket måna om vår favoritskribents väl och ve.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Det är faktiskt bara 24 dagar och det görs ingen medicinsk uppföljning på ytterligare ett par månader. Men jag kan glädja alla (utom en ondsint bloggare som förmodligen hade velat se mig död vid det här laget) att jag mår bra. Springer tre gånger i veckan, såret har läkt och inte så många inslag av gul, grön och blå hudfärg längre.

      Radera
    2. Hahaha. Wow. Nej, jag tycker det är väldigt trevligt att du är vid liv och nöjd, och din blogg är fortsatt underhållande. Det har ju knappast varit det det varit frågan om, utan den medicinska indikationen. Men för all del.

      /Cosmonomics

      Radera
    3. Det var annars lätt att få det intrycket. Men vad vet jag, du kanske bara fick en kick av ett kalla mig lögnare i en text du varken taggade in mig i, gjorde mig uppmärksammad på eller länkade till den text du försökte göra ner. Hederligheten själv... Jag bryr mig faktiskt inte, ta det med din hatsvans.

      Radera
  10. Straffskatt för den som konsumerar mindre? Det är ju bisarrt. Man blir ju lockad att byta karriär och starta eget som svartarbetare bara för att hämnas på idiotin. Betalar man ingen skatt alls får man ju ändå högre pension än om man faktiskt jobbat, så den delen ordnar sig ju. Om de drar in pensionen lagom tills att.man blir gammal har man ändå haft skattepengar över att investera i pensionen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, om man inte resonerar som så att alla ska ha lika utfall, inte lika förutsättningar. För då blir det logiskt att de som inte gör av med sina pengar måste skatta bort dem så att de inte får mer kvar.

      Radera
  11. Denna skatt blir gissningsvis snart budskap på en valsedel nära dig. Och svensken tycker det verkar bra så partiet vinner valet. Lite som när de skapade familjeveckan för 50 Miljarder skattekronor årligen. Lika logiskt.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi får väl se, men även sossar är kreativa när det kommer till att hitta på nya skatter.

      Radera
  12. Kan ju ligga nått i det.
    Lunchkostnaderna är ju detsamma om man vill men i vår lilla by har ju kommunen och staten sett till av vi skall betala höga p-avgifter, trängselskatt och dyr kollektivtrafik (som inte passar arbetstiderna)
    Vi som måste vara på arbetet betalar dyrt för att tjäna i de kronor vi får behålla själva kontra de som är hemma.
    Nu betalar vi alla alldeles för mycket och får åt helvete för lite för pengarna generellt.
    Det är ett mycket större problem än de småpengarna artikeln gnäller om.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det här är ju kostnader på marginalen när man bor i ett land med ett av världens högsta skattetryck. Men orättvisor är oacceptabla oavsett.

      Radera
    2. @anonym: instämmer, bra skrivit!

      Radera
  13. Vad hette socialdemokraten som ville förbjuda (eller straffbeskatta) hembakt bröd?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hittade själv!
      Anna Hedborg:
      Under valrörelsen 1982 sa Hedborg att det till följd av Sveriges höga marginalskatter kunde vara en form av skatteflykt att som deltidsarbetande baka bullar hemma. Uttalandet publicerades i Dagens Nyheter och orsakade debatt då det tolkades som hon menade att bullbak var skattefusk.

      Radera
    2. Helt otroligt! Klart att de gjorde minister av henne!

      Radera
  14. Ungefär som när brandmännen som hjälpte till att släcka storbränderna 2018 blev förmånsbeskattade för kost och logi. Jag vet inte vad man skall ta till för adjektiv... ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var lite i samma anda. De gjorde vad som efterfrågades, ställde upp som goda samhällsmedborgare, och i efterhand bestämde sig den stat de hjälpt för att pissa på dem som tack för hjälpen.

      Radera
    2. Förmånsbeskattad för kost och logi låter underligt, är det något nytt som införts? För när jag reste i jobbet för 15+år sedan fanns ingen sådan skatt. Tvärtom fick vi traktamente (som var helt skattefritt). Och hotell o.d. betalade arbetsgivaren.

      Radera
    3. Tydligen nya tider nu:
      https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/frivilliga-brandman-kan-beskattas-for-mat-och-boende-under-skogsbranderna

      "När skogsbränderna rasade i Sverige i somras var det många brandmän och hjälparbetare som lämnade sina semestrar och ordinarie brandstationer för att bidra med en hjälpande hand. Men enligt Skatteverkets regler kan arbetarna nu bli förmånsbeskattade för det provisoriska boendet och den mat som delades ut under insatsen."

      Radera
  15. Kan vi inte bara skippa all konst med bröd, genuskurser och annan skit som staten lägger pengar på så behöver politikerna inte ens ägna en tanke åt nya skatter.
    Varför är det ingen politiker som lägger fram förslag att minska antalet ledamöter i riksdagen, jag tycke att det var väldigt tydligt nu när de minskade antalet ledamöter under Corona att det gick alldeles utmärkt. Från dagens 349 ledamöter, ta bort hälften och vips så har vi sparat några miljoner i lön, traktamente, årskort hos SJ, pengar för dubbla boenden, pension/avgångsförmåner och annat skit.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är rädd att det inte räcker, men visst vore det en bra signal till skattebetalarna att de är rädda om våra pengar istället för att sprätta iväg dem på ren skit.

      Ja, inte helt oväntat är Sverige ett av Europas allra politikertätaste länder:
      https://sparosverige.blogspot.com/2018/01/50000-politiker.html

      Radera
  16. Fast hur ska de kolla vem som jobbar på distans hemifrån och vem som åker till jobbet? På min (ganska stora) arbetsplats så har många grupper delat upp sig så de är på plats halva tiden var. Vissa grupper varannan dag, vissa tre dagar åt gången och vissa en vecka i taget. Samtidigt så är några på plats mest hela tiden. Hur ska de kunna kolla om jag är den som är på plats jämt eller min kollega (som har en äkta hälft i riskgrupp och lång pendlingsväg) som aldrig är på plats, hur mycket var och en ska beskattas?
    Vissa företag ser till att deras anställda får hem skärmar och ergonomiska stolar, andra struntar fullständigt i hu personalen har det.
    Och är det en förmån att laga maten själv? För mig tar det längre tid att ordna en ordentlig lunch hemma, inte hinner jag gå ut i friska luften heller. Och allt som ska göras via jobbets säkerhetslina går låååååångsamt.

    Spargrisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra frågor! Jag vet inte, men det är helt klart ännu en relevant invändning.

      Att laga lunchen själv tycker jag absolut är en förmån. Men ska man bestraffas för det (vilket är helt sinnessjukt) borde samma straff utgå till den jävel som tar med sig matlåda.

      Radera
  17. Kommenteras även på annat håll, där det även visas på att förslaget faller på sin egen orimlighet:
    https://cornucopia.cornubot.se/2020/11/i-praktiken-omojligt-att-infora-dbs.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för länken! Jag tror inte heller att detta blir verklighet, ens i Sverige som har svart bälte i omöjliga skatter. Jag tycker mer att det är intressant hur folk tänker, att utebliven konsumtion borde beskattas med motiveringen att de som sparar annars får det bättre än de som sprätter iväg sina pengar.

      Radera
  18. När de ändå är på gång kan de lika gärna föreslå nya punktskatter för alla som har tagit en ”hemester” och semestrat i närområdet där man bor under sommaren och tagit små utflykter med cykel med medhavd fika.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ge dem inte fler idéer. Tänk på att miljöhatarpartiet med det märkliga namnet Miljöpartiet sitter i regeringen.

      Radera
    2. Oj glömde bort det. Hoppas att ingen från regeringen läser mitt inlägg. Vet du Micke om du har internettrafik från Sagerska palatset till din blogg? Om det är så kanske vi har anledning att vara oroliga pga mitt inlägg.

      Radera
    3. Nej, det vet jag inte. Men från riksdagen, tror jag bestämt.

      Radera