söndag 1 november 2020

Far och flyg, idioter!

Så har det hänt igen. Aktivister har fått ett flygplan försenat genom att starta en aktion när planet skulle ha lämnat flygplatsen. På frågan om det är rätt att skaffa uppmärksamhet genom att bryta mot lagen svarar en av terr... aktivisterna:

Vi tycker att det pågår väldigt mycket olagliga handlingar i världen nu. Vi tycker att det är ett brott mot mänskligheten att inte ställa om nu, att fortsätta att släppa ut koldioxid.


Frisyrer Mot Klokskap?

Så eftersom hon och hennes vänner tycker att det är ett brott mot mänskligheten att släppa ut den livgivande gasen koldioxid tycker hon sig ha rätt att bryta mot andra lagar, som inte känns lika viktiga. Ingen fakta, ingen logik, bara känslor, känslor, känslor …

Nu kan man hoppas att de bägge åtalade kläms åt ordentligt med ett kännbart straff med tillhörande skadestånd, men jag tvivlar. Kommer ni ihåg Elin Ersson, kvinnan som försökte stoppa utvisningen av en afghan som tidigare dömts för misshandel av sin fru och sina döttrar efter att ha piskat dem med med en lång laddningssladd? Hon dömdes till slut att betala 4200 kr i dagsböter, det var allt.


Men insamlingen gick sådär...

Sen undrar jag personligen hur man tänker när man löser biljett hos ett flygbolag för att protestera mot flygindustrin. Vad uppnås? Förmodligen blev enda resultatet att några resenärer som innan detta var positiva eller neutrala till miljöaktivister nu börjat hata dem efter att de tagit sig rätten att sabotera deras resa.

15 kommentarer:

 1. Kontraproduktivt var ordet.

  Om de ska gå den utomparlamentariska vägen skulle det nog behövas en flygande Greta i trikåer (Stål-Greta!) för att sätta stopp för flygandet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stål-Greta kommer ge mig mardrömmar nu.

   Radera
 2. Vem är förvånad att sådant sker upprepat i Sverige? Landet där det är ute med det vettiga och inne med det allt sjukare. Desto sjukare desto mer av allt.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte om Sverige är särskilt utsatta för Extinction Rebellion. Undrar om det inte är ännu värre i Storbritannien. Däremot är det möjligt att straffen för dylika attentat är lägre här.

   Radera
 3. Man kan önska att de som utför dessa handlingar även skulle få ett ersättningsyrkande av alla som satt på planet, tex om de missar anslutande flyg eller om de skulle missa middagen med familjen pga dessa aktivister och resenären var tvungna att äta en trerätters meny vid en femstjärnig restaurang för 3000kr
  Finns väl en risk att de inte har så mycket kapital eller inkomster som kan kan betala ev yrkanden ifrån eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yrkesdemonstranter brukar väl inte ha några pengar

   Radera
  2. Tanken med dagsböter (och något annat lär det inte bli hur rimligt även jag tycker att det vore) är väl att det ska svida lika mycket oavsett plånbok, men visst känns bötesbelopp på några tusen fåniga för allt värre än trafikbrott.

   Radera
 4. Det finns hopp: Dessa idioter är emot barnafödande eftersom det "tär på planeten" så de är i alla fall snart ute ur genpoolen. Förutsatt att de lever som de lär så klart, vilket de i och för sig inte brukar göra.

  Kamrat Duch Myrdal

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror tyvärr inte att gruppen är så konsekvent och homogen.

   Radera
 5. Dömdes hon att betala 4200 kr, men skapade en insamling för att nå 40000? En nolla för mycket eller för lite någonstans?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja på bägge. 3000 kr i tingsrätten blev 4200 kr i hovrätten. Troligen bestod skillnaden bara i ökad inkomst.

   Insamlingsbilden är en skärmdump, så även om jag inte följde denna i detalj utgår jag ifrån att siffran stämmer. Insamlingen kan dock ha dragit igång innan domen var fastställd.

   Radera
  2. Hon bemödade sig med att överklaga när domen var på ynka 3000? Herregud

   Radera
  3. Jag minns inte. Utgår ifrån att åklagaren överklagade, men det är möjligt att Ersson också gjorde det.

   Radera
  4. Då det blev en straffskärpning så innebär det att det var en överklagan från åklagaren. Dock är det tydligen överklagat till Högsta domstolen, inte hitta något om prövningstillstånd dock.

   Det konstiga i fallet är ju att inte flygbolaget begärt något skadestånd, det hade de ju garanterat fått en ganska rejäl summa på. Ur rent brottsmålsperspektiv håller jag med om att dagsböter är rimligt, känns som ett sådant brott där det ska vara lågt straff och högt skadestånd.

   Radera
  5. Jag är inte säker på att det var en straffskärpning. Det kan ha blivit exakt lika många dagsböter i hovrätten som i tingsrätten. Bara det att hon fått upp sin inkomst under processens gång.

   Men om bägge överklagat kan det väl fortfarande bli en straffskärpning?

   Flygbolaget kanske tyckte att det vore dålig PR att pressa en ung kvinna på pengar. Det tycker inte jag att det vore, men jag kan tänka mig hur det låtit i SVT och DN.

   Radera