måndag 2 november 2020

Från staten till kapitalet

Jag tycker att nästan alla borde starta eget företag. Det är ett smidigt sätt att kunna jobba med lite vad som helst eftersom många tillfälliga arbetsmöjligheter annars faller på att uppdragsgivaren inte orkar anställa. Med ett företag skickar man en faktura efter utfört arbete. Inga anställningsavtal, arbetsgivaravgifter eller annat krångel för chefen.

Några som inte tycker detta är Vänsterpartiet. En kompis gick in i deras valstuga någon gång på 90-talet med frågor om att starta eget. ”Det ska du inte behöva”, svarade vänsterpartisten. Kompisen förklarade att hon ville detta, det var ingen uppoffring, men det gick inte fram till politikern som fortsatte mala att hon minsann inte skulle behöva starta eget för att kunna jobba.

Den avgående partiledaren Jonas Sjöstedt har varit ännu tydligare med att privat ägande på sikt ska avskaffas, men det hindrar honom inte från att nu själv starta företag där han ska ge ut böcker och kanske hålla något föredrag. Få ihop logiken den som kan!

Här kommer en inte helt galen teori. När en riksdagsledamot lämnar sitt uppdrag får den inkomstgaranti som betalas ut i upp till femton år, men som minskar med andra inkomster. Vill man leva på samhället kan man då som Lars Ohly hävda att det är svårt att få jobb genom att i stor sett inte söka några.

Eller så gör man som Veronica Palm, Göran Persson, Reinfeldt och några till, och det är här min teori kommer in. De startade egna aktiebolag, men lät bli att ta ut någon lön. Vips kunde de äta kakan och ha den kvar genom att lägga nya arvoden på hög samtidigt som de lever som de alltid gjort – på vår bekostnad. Återstår att se om Sjöstedt sällar sig till denna frånstötande grupp.

47 kommentarer:

 1. Jag kan bli så förbannad på denna inkomstgaranti och regler som de sätter upp för sig själva. Är det något parti i riksdagen som på allvar vill ta bort denna räkmacka till regel och införa skorpor som gäller för resten av samhället?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, politiker pratar gärna om hur utsatta de är, att de kan förlora jobbet "över en natt". Men få om ens några andra har ett femtonårigt a-kassealternativ.

   Radera
  2. Jag kan hålla med om att det här med garanterad höginkomsttagarpension blir fel i många fall. Inte minst som i fallet när ledamöterna startar AB och ackumulerar pengar där enbart i syfte att mjölka ut staten på pengar. Här borde man se över hur reglerna sätts så att det finns en bättre rimlighet i garantipensionen. T ex att om man äger ett bolag och/eller jobbar i ett bolag som goda intäkter och samtidigt inte tar ut rimlig lön fast det finns förutsättningar, borde man inte få statlig pension på det här sättet. Borde vara rätt lätt att utforma en sådan regel. Då kommer ju de som vill ägna sig åt konstnärlig verksamhet undan, men man kan inte täppa till allt :)

   Å andra sidan, vilket jag tycker är viktigt. Man man riksdagsledamot finns det alltid en risk att man kan få lämna hastigt och lustigt på grund av massa skäl, av den anledningen tycker jag inte att det är helt orimligt att man skall ha en bra "försäkring". Jag tillhör trots allt inte de som tycker att samtliga i riksdagen är inkompetenta. Det skall vara förmånligt att vara riksdagssittare, men inte på ett sådant sätt att man helt lagligt kan utnyttja det på fel sätt.

   Radera
  3. Ja, det finns risker i riksdagsjobbet, precis som för alla oss andra. Vore det då inte lämpligt att de tvingas leva efter det regelsystem de byggt åt alla oss andra istället för att göra om deras gräddfil så att den blir lite svårare att fuska med?

   Om de nu är kompetenta nog att ha de höga arvoden de åtnjuter i riksdagen borde de rimligtvis vara eftertraktade och ha lätt att skaffa sig ett nytt jobb. Har de inte det borde de istället få betala tillbaka halva riksdagsarvodet. Det blir fortfarande en hög månadslön, men åtminstone rimligare för människor som uppenbart inte var kompetenta. Det kan inte vara synd om dem i bägge ändar.

   Radera
 2. Självklart blir kommunisten företagare för att maxa sin ersättning från samhället. Att den här möjligheten finns är ren korruption, för inbilla inte mig att det är folkets vilja.
  Det är illa oavsett vilken partifärg snyltaren har, men hyckleriet når liksom lite högre när röda laget gör det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blir inte förvånad, men vill inte döma honom innan det har hänt.

   Jag vet inte. När Fredrik Reinfeldt från partiet som pratat mest om arbetslinjen och "jobb, jobb, jobb, inte bidrag, bidrag, bidrag" valde att parasitera störde det mig ännu mer.

   Radera
 3. Svårt det där,
  att leva som man lär.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Egentligen inte. Antingen skärper man till sig och börja följa sina egna råd eller också sänker man svansen och står för att man inte är bättre än den mänskliga naturen i allmänhet.

   Radera
 4. Inkomstgarantin borde grunda sig på den lön man hade innan man blev folkvald.
  Undrar hur många röster en politiker skulle få om hen gick till val med att ha som mål att ändra folkvaldas "lön" och bidrag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med, men tycker att det stora felet är att garantin gäller minst fjorton år längre än alla andras.

   Egentligen är det inte självklart att politikerna ens ska ha en högre lön. De säger ju själva att detta inte är ett jobb utan ett förtroendeuppdrag, och det är ingen lön utan ett arvode. Så det vore inte helt orimligt att tågvärden Lars Ohly får ett arvode motsvarande en tågvärdslön under sin tjänstledighet från SJ.

   Radera
  2. Lite konspiratoriskt tänker jag att f.d. V-ledamöter plockar ut max arvode för att i sin tur ge mer till partiet. De har väl regel om att ge 20 (?) % till partiorganisationen?

   Radera
  3. Vet inte hur noga de är med det och om det gäller även efter karriären. Jag tycker faktiskt inte att det är förmildrande. Det är fortfarande pengar de inte borde ha. Om de ger bort dem till någon annan givaren (=skattebetalarna) är det fortfarande en slags stöld.

   Apropå Vänsterpartiet och fallskärmar vill jag tipsa om Markus Allards (Örebropartiet) underhållande diskussion med V i Örebros kommunfullmäktige:
   https://www.youtube.com/watch?v=mhlSt1pm1xQ

   Radera
  4. Nä håller med dig i detta. Hade varit intressant att granska hur många, hur länge och hur mycket.
   Men det lär väl inte ske...

   Radera
  5. Inte i SVT eller annan megafon för makthavarna, men det är möjligt att någon gjort en sammanställning. För mig räcker det med att inget riksdagsparti (Örebropartiet är ju inte där än) sagt att det är fullständigt förkastligt att ta ut inkomstgaranti samtidigt som man bevisligen är arbetsför och jobbar i det egna företaget.

   Radera
 5. Vi får trösta oss med att Sverige inte är korrupt. Det är många som påstår det idag, på riktigt.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är fantastiskt. Jag ser dagliga korruptionsexempel, även i MSM.

   Radera
 6. Är det alltså därför reinfeldts bolag fortfarande har noll i "Löner till styrelse & VD om man tittar på allabolag.se? Han får fortfarande inkomstgaranti trots vinster på ca 10 mille per år? Kan det verkligen vara så illa? Hur vet man att han fortfarande plockar ut inkomstgarantin? Det kan man väl inte följa offentligt?
  https://www.allabolag.se/5569950362/fredrik-reinfeldt-ab

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enligt den länken betalar företaget ut ganska mycket pengar i lön till anställda. Oklart vilka, men är Fredrik själv med där kanske han slutat parasitera.

   Radera
 7. Här står det ju att han avstått..
  https://www.facebook.com/marcus.oscarsson.7/posts/2078815982225033/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och förväntar sig en klapp på axeln för att han "bara" levde på oss I FYRA ÅR! Av samtliga svenska politiker, nu och tidigare, levande och döda, finns det ingen jag har svårare för än Reinfeldt, och då är det ändå hård konkurrens från ganska vidriga personer.

   Radera
  2. Att "leva på oss" i fyra år är acceptabelt när du startar upp ett bolag. Dessutom gjorde han nytta i politiken.

   Värre är det med Ohly som aldrig gjort någon nytta i politiken och som räknar med att bli försörjd av "oss andra" livet ut.
   /nils

   Radera
  3. Att Reinfeldt gjorde nytta i politiken kan VERKLIGEN diskuteras.

   Men okej, vi släpper det nu och går på påståendet att det är rimligt att leva på staten i fyra år när man bygger upp ett företag. Varför det?! Jag har ett liknande företag som Reinfeldt och Sjöstedt, en liten firma för att konsulta i eget namn. Första åren tjänade jag definitivt inte tillräckligt på verksamheten för att överleva på den, så då skaffade jag mig det kapitalet. Första halvåret hade jag ett lönearbete vid sidan av och sedan levde jag på sparat kapital. För det är banne mig inte samhällets ansvar att ta hand om mig medan jag förverkligar min företagsdröm. Detsamma borde gäller människor som levt hela sitt liv i politiken och tjänat multum.

   Radera
  4. Att Reinfeldt gjorde nytta är nog klarlagt, om man tex är MP:are (migrationspartiet), tror att de är få som tvivlar på det.
   Att Reinfeldt gav bort makten till sina motståndare fastän han hade majoritet bakom sig i riksdagen att själv bilda regeting, det är en politisk nytta att visa vad som verkligen gäller: moderaterna och Reinfeldt vill inte ha regeringsmakten, rösta på oss så ser jag till att vänstern bildar regering.

   Han har ju även gett mobbaren ett ansikte, det är många inom partiet som med mycket god inlevelse berätta hur det gick till när Reinfeldt såg till att alla åsikter utan hans egen tystades. Det är verklig nytta att visa vad man är för person och hur politik bedrivs i praktiken.
   Att han gjort nytta genom att fortsatt ge ut böcker som visar att vem som helst utan skrivarbegåvning kan göra detsamma och visar att för att bli toppolitiker behövs inga särdeles stora begåvning, närmaste tvärtom, ju sämre desto bättre. Det skulle jag kalla för nytta i politiken - att visa på hur det fungerar i verkligheten.

   Radera
  5. Okej, möjligen har han gjort nytta som avskräckande exempel som man kan visa sina barn. "Var en god människa, var inte så där."

   Radera
  6. Inte ett avskräckande exempel för sina egna barn iallafall, ett av ätteläggen åkte dit för knarkinnehav efter en razzia. Enligt ett förhör hos polisen, hade han tydligen fått pengarna han hade på fickan, av mamma, tror att det rörde sig om en 12000 kr!?
   Reinfeldt är en rysare, möjligen slår Sahlin honom.

   Radera
  7. Får inte ihop det. Han slutade i riksdagen 31 dec 2014. 2019 var han inne på fjärde året med att avstå ersättningar. Vilka fyra år menar ni att han "levt på oss" medan han startade upp bolag?

   Radera
  8. Anonym 12.47: Och mamma (med karriär i apotekssvängen) borde enligt sonen ha anat vad han skulle ha pengarna till.

   Anonym 13.17: Jag har inte pratat om några fyra år. Uppgiften kommer från Roads länk, ett Facebookinlägg av TV4:s Marcus Oscarsson som är ett drygt år gammalt. Själv skiter jag i om det är ett eller tio år. När första året gått försvarade sig Reinfeldt med att han ju redan när han slutade som politiker ärligt redovisat att han tänkt leva på staten första året, en uppgift jag inte tycker rättfärdigar hans beteende ett enda dugg.

   Radera
  9. Fast det är ju du som säger fyra år.
   I länken (som publ 2019) står att han är "inne på 4:e året i rad då han trots full rätt till ersättning för sin tid som toppolitiker helt avstår från dessa ersättningar".
   Har jag missat något?

   Radera
  10. Fyra år står i rubriken på länken jag kommenterade. Om du missat något? Ja, min förra kommentar denna tråd: "Själv skiter jag i om det är ett eller tio år. När första året gått försvarade sig Reinfeldt med att han ju redan när han slutade som politiker ärligt redovisat att han tänkt leva på staten första året, en uppgift jag inte tycker rättfärdigar hans beteende ett enda dugg."

   Radera
  11. Det du skriver att jag missat har jag inte missat och ej heller kommenterat eller frågat om.
   Det jag undrade över var de fyra åren. I länkrubriken står att han avstår ersättning för 4:e året i rad, vilket du tolkade som att han "levde på oss I FYRA ÅR". Kanske har du missat något?

   Radera
  12. Jag vet inte riktigt hur jag ska kunna hjälpa dig. Jag har svarat på dina frågor samt - gång på gång - skrivit att det inte är intressant för mig om Reinfeldt parasiterat i ett år eller i flera. Att han gjorde det första året har han själv varit väldigt tydlig med, bl a här:

   https://www.svt.se/nyheter/inrikes/reinfeldt-far-full-fallskarm-trots-miljonintakter
   "Så här har jag resonerat, det är ett omställningsår och jag har varit glasklar med det. Jag har sagt i alla sammanhang att jag kommer använda det fullt ut."

   Radera
  13. Du behöver inte hjälpa mig. Nu förstår jag hur det ligger till.
   Personligen tycker jag ersättningsreglerna är fel, men tycker det är stor skillnad på att ta ut ersättning 1 år mot 4 år. Därav mina frågor :-)

   Radera
 8. Förvånad över att någon blir förvånad - kan politiker något annat än skattepengsdiande?
  Just vänsterparitet är mest fernissa-tyckande lagt över praktisk verklighet som andra bestämmer över, tex när Ohly privatoperarade sig på Sophiahemmet på östermalm i Stockholm.
  -Förbjud privata aktörer (olika slagord under olika tidsperioder), men utnyttjar dem själva.

  Appropå Sophiahemmet förresten, det sägs att det säkraste sättet att träffa en politiker det är att gå till Sophiahemmet, speciellt om du vill träffa de politiker som representerar partier åt vänster. Antar att man det även är fullt med SVT-folk där också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lars Ohly lät också sina barn gå i privatskola. Sophiahemmet-teorin kan mycket väl stämma, både för politiker och journalister.

   Jag är inte förvånad, eftersom detta pågått under så lång tid och troligen med politiker från alla riksdagspartier. Men det gör mig ledsen att ex-politiker tillåts vaska våra skattemedel. Inte nog med att de ska leva som kungar under sina aktiva år, sedan ska de kunna fortsätta efteråt, och ingenting händer. Maud Olofsson (en annan av mina hatobjekt) vägrade infinna sig i konstitutionsutskottet och försvara Nuon-affären eftersom hennes politikerkarriär är ett avslutat kapitel. Men inte så avslutat att hon slutat ta emot statsrådspensionen.

   Radera
 9. Jag måste vara trög men jag fattar fortfarande inte grejen med Reinfeld. Måste missa något. Reinfeld måste ju väl startat bolag under 2015 om han avgick som riksdagsledamot per 31 dec 2014? Och enligt Marcus Oscarssons inlägg från 2019 var Reinfeld inne på det 4e året i rad som han avstod ersättning. Sparo, under vilka 4 år levde han då på bidrag? Hur hänger fakta ihop?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ingen aning om ifall han levt på bidrag i fyra år. Jag tycker - som sagt - att det är illa nog att han tog ut maximal avgångsersättning från början, som han var väldigt tydlig med i länken ovan (https://www.svt.se/nyheter/inrikes/reinfeldt-far-full-fallskarm-trots-miljonintakter) genom formuleringen "Jag har sagt i alla sammanhang att jag kommer använda det fullt ut".

   Radera
 10. Han verkar ha använt det under första året, samma år som han startade företaget, visst kan man tycka att det inte är OK, men han byggde upp en egen verksamhet snabbt och skattar för det. Har inga större problem med det faktiskt, hade sett på det helt annorlunda om han fram till idag hade utnyttjat bidrag trots miljonvinsterna.

  Finns väldigt många andra ex politiker som har agerar mkt värre i min bok, många redan nämnda här.

  Ett tips till alla som ogillar överbetalda myndighetspersoner. Titta lite på Regeringskansliet - det är rena kyrkogården för omplacerade karriärsfailade personer som lyfter månadslöner på över 100K utan att ha några uppgifter. Samma sak på UD. Samma sak med våra ambassadörer där misslyckade politiker skickas iväg till ngt obskyrt land och lever låtsasliv för våra pengar. Sånt retar mig mer än Reinfeld..

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Visst kan man tycka att det inte är OK".

   Ja, alternativet vore lite att säga om en mördare att visst kan man tycka att det inte var okej att han mördade en person, men det hade ju faktiskt kunnat vara fyra mordoffer.

   "Finns väldigt många andra ex politiker som har agerar mkt värre i min bok, många redan nämnda här."

   Där skiljer vi oss. För mig är Reinfeldt den värsta svenska politiker i världshistorien. Sen finns det mycket annat elände, korruption och landsförräderi som Reinfeldt inte är en del av, men han leder ändå ligan i min bok, överlägset.

   Radera
  2. Reinfeldt har kommit aldeles för billigt undan.En totalt ryggradslös politiker.Han hade ingen aning om Nuonaffären.En affär på över 100 miljarder och han var statsminister.

   Radera
 11. Det hade väl varit enklare och rättvisare om ersttningen/lönen för politiker följde samma regler som för alla andra, d.v.s när anställningen avslutas upphör löne/ersättningsutbetalningarna. Varför ska politiker få politikerlön betalt när de inte längre arbetar som politiker?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det förstår inte jag heller. Som jag var inne på högre upp i kommentarsfältet tycker politiker generellt att de förtjänar bättre skyddsnät för att de är mer utsatta, men då är de ju inte mer utsatta. Ingen jag känner skulle få lön i femton år om de slutar jobba. Själv skulle jag inte få betalt en enda dag.

   Antingen är de gräddan av svensk arbetskraft som förtjänar hög ersättning för att de är så mycket duktigare och driftigare än oss andra, och då ska de inte ha något extra skyddsnät. Eller också är de som folk är mest och då ska de ha betalt därefter, inte 68400 kr i månaden utan närvaroplikt och med fyra månaders betald semester.

   Radera
 12. V, MP och Fi i Göteborg föreslår nu att kommunen ska anställa ensamkommande för att de ska slippa utvisning. Det här tycker jag att du skulle kunna ta upp Sparo.
  https://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/f%C3%B6rslaget-anst%C3%A4ll-ensamkommande-som-riskerar-utvisning-1.36461623

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låst artikel, men jag känner till förslaget. Tror inte att jag har så mycket att säga om det. Alltid lättare att ge bort andras pengar.

   Radera
 13. Alla andra inkomstförsäkringar är förbjudna att få om man har ett aktiebolag, men det gäller inte politiker tydligen. För vanliga Svensson behöver du sätta ditt bolag i konkurs för att få a-kassa, inte ens då är det säkert att du får det. Av någon konstig anledning gillar ett fack/a-kassor inte företagare. Givetsvis inget de nämner när du ansluter dig till a-kassan, men i praktiken är det nästan omöjligt att få a-kassa utan att sätta ditt bolag i konkurs. Många a-kassor säger att det räcker med vilande men det stämmer sällan.

  Detta gör att om man har ett aktiebolag där man har direktpension i, säg genast upp din a-kassa. För du betalar för något du aldrig kommer kunna använda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade för mig att man kunde "vila" sitt aktiebolag och få ut a-kassa, men vet inte hur det funkar i skarpt läge. Och precis som du säger är det ändå inte samma sak. Politikerna kan driva sin verksamhet för fullt, bara de inte tar ut lön (kanske inte aktieutdelning heller). Det där med allas lika värde funkar dåligt i praktiken.

   Radera
  2. Framför allt är det väl att vara vinstdrivande man vill vara i AB:et ta ut lön eller utdelning är ju sekundärt. Å det kan man ju knappast vara i ett kursat eller vilande bolag. Men men det är väl jag som är knasig som vill vara vinstdrivande å tjäna pengar, å betala skatt. Visst finns det a-kassor som säger att det räcker med vilande, men om man tror att det skall fungera så läs noga på det finstilta, min rekommendation kvarstår iaf.

   Radera
  3. Ja, själv har jag inte sett någon poäng i att vara med i a-kassan sedan jag startade eget för tjugo år sedan.

   Radera