söndag 15 november 2020

Ännu dummare köp

2016 skrev jag om idiotköp i mataffären, färdighackad lök, våffelmix och andra dumheter. Men nu fick jag ett mejltips från Alexandra som toppar allt – färdigkokt spaghetti!

Folk brukar skämta om att de inte kan koka ägg, men det är ju rena vetenskapen jämfört med att koka pasta. Man kokar upp saltvatten, man häller ner pasta, man väntar. Antingen ställer man klockan (exakt lika lång tid varje gång) eller också smakar man av. Det går att misslyckas, men lätt är det inte.

Men tydligen finns det en marknad för färdigkokt spaghetti för drygt 44 kr/kilo. Själv betalar jag 8,50 kr/kilo för okokt. Det blir kanske 3 kr/kilo kokt. Klarar man inte att koka spaghetti undrar jag om man klarar att mikra den. Och vad äter man till? Köper man en färdig sås är det nog knappt att slutsumman för måltiden ”mikropasta” blir lägre än dagens lunch hos en foodtruck.

Det är lätt att skratta bort detta, men egentligen är det ju skrämmande att det finns kundunderlag för industrikokt spaghetti, kunder som väljer att spara åtta minuter (effektivt kanske en minuts arbete) på att slippa koka upp vatten. Tänk att de orkar tugga!

36 kommentarer:

 1. Nästa steg borde vara att kunna köpa färdigtuggad spagetti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, åtminstone skuren i små bitar så att man kan skyffla in dem i munnen med en sked. Men visst, när de ändå är igång kan de göra en pastasmoothie, gärna i droppflaska för de konsumenter som inte orkar svälja.

   Radera
 2. Den var ny för mig. Jag har ofta undrat vem det är som köper skalad kokt potatis i glasburk. Kan det vara dessa människor som helt enkelt vill ha lite omväxling?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det skulle inte förvåna mig om det är samma målgrupp. Och att de kallar uppvärmningen för att "laga mat".

   Radera
  2. Det gör vi som är preppers i någon form. Med en hållbarhet på några år är det en lysande investering till matförrådet, särskilt på ställen där de kostar en tia.

   Radera
  3. Men förkokt pasta får ni nog svårt att räkna hem ;-).

   Radera
  4. Folk som köper potatis i glasburk är preppers och husvagnsägare

   Radera
  5. För husvagnsägare har ingen kniv?

   Radera
  6. Färdigpasta är det nog bara folk som glömt matlådan på bussen eller tappat den i bajsvatten som köper.

   Radera
  7. Hatar när det händer! Där kommer man glad i hågen med matlådan i näven och så tappar man den i bajsvatten. Lika irriterande varje gång...

   Radera
 3. De som köper denna pasta kanske äter den kall för att undvika tidspillan och problemet att mikra denna gourmet måltid.
  Jag tror att jag ändå fortsätter att koka min egen pasta, den får duga även om den inte blir al dente varje gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man skulle kunna tänka sig att målgruppen saknar spis, men har de mikro har de troligen en värmeplatta också.

   Radera
 4. Efter att ha skakat lite på huvudet åt detta började jag gräva lite, det verkar som om det är en restaurang(Ediths) i samma byggnad som Ica Maxi i Alingsås som säljer ut sina rester i butiken. Inte någon satsning på att sälja färdigkokt pasta till idioter i allmänhet.

  Jag kan tycka att det är ett rimligt sätt att minska svinn, men just kokt spagetti kanske är att gå lite väl långt. Om man motiverar det med "Miljö" som är så populärt idag undrar jag om man tänkt på plastförpackningarna...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter förvisso förmildrande, men uppenbarligen finns det ändå kunder som är villiga att betala runt tio gånger mer för kokt än för rå pasta.

   Radera
 5. Som entreprenör måste det vara guld att veta att man kan ge sig på att sälja exakt vilken skit som helst och att det alltid kommer att finnas konsumenter.

  /K

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Allting går att sälja
   med mördande reklam.
   Kom och köp
   konserverad gröt."

   Radera
 6. Med flera miljoner människor från andra kulturer än den svenska är det inte lätt att säga vad som är skrämmande eller ens idiotiskt. Att sprätta pengar verkar dock vara kulturöverskridande, på så sätt att för många bränner stålarna i fickan och man måste göra sig av med dem innan byxfickorna brinner upp och man blir permanent handikappad då benen brunnit av och framtiden kommer då att spenderas antingen i en rullstol eller på moderna styltor.
  Så att köpa färdigkokt pasta är bättre än att inga ben ha.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mina fördomar säger mig att det är etniska svenskar som är så här förbannat bekväma.

   Radera
  2. ...till skillnad mot tex amerikaner...

   Radera
  3. Det vet jag inte. De "flera miljoner människor från andra kulturer" som kommit till Sverige är det ju inte främst amerikaner utan mer araber och afrikaner, och dessa tror jag inte köper färdigkokt pasta (i den mån de använder pasta).

   Radera
 7. There is a sucker born every minute...

  SvaraRadera
 8. Man borde väl kunna köpa färdigkokt tevatten, som man bara kan värma?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där har du en affärsidé ;-)!

   Radera
  2. Eller tänk om det fanns färdigt vatten man kunde köpa. Det hade jag köpt! Vänta nu....

   Radera
 9. Som gammal restauranganställd kan jag bara säga att allt går att köpa färdiglagat. Bara att värma och ställa på buffen....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har för dålig insyn i restaurangbranschen för att uttala mig om nyttan där. Ska man tillreda ett ton av något kanske man spar in två anställda och en hel kökssektion genom att köpa ett av arbetsmomenten. Men när det kommer till ett hushåll vill jag sticka ut hakan och hävda att exakt ingen behöver färdigkokt pasta.

   Radera
 10. Har man ont om tid kan man hälla upp okokta makaroner (funkar nog även med spagetti) direkt i ett durkslag och spola med varmvatten några minuter. På med ketchup och ät direkt ur durkslaget med sked. har testat några ggr som student och det funkar faktiskt. Snabbt, enkelt, billigt och gott (om man är hungrig)!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min mamma berättade att när hon jobbade på ett fik på 50-talet kokade man ägg på det sättet när det var strömavbrott.

   Så med andra ord behöver man bara rinnande varmvatten i bostaden för att kunna tillreda pasta istället för att köpa färdigkokt.

   Radera
 11. Jag har jobbat på en del byggen där det varit omöjligt att laga mat, men mikro har funnits. Ta med sig matlåda hemifrån är ett bättre alternativ dag 1 och 2, men sen är man tvungen att ta till sämre alternativ från någon butik. Men det där hade jag aldrig köpt. Om det nu är rester från en restaurang (som svanesang ovan skriver), varför inte sälja köttfärssås (eller annat tillbehör) ihop istället? Enbart pasta är ju bara en halv måltid. Knappt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har aldrig jobbat på bygge, men gör inte det svenska vädret att mat håller sig längre än två dagar åtminstone nio månader om året?

   Mm, en halv måltid till priset av två.

   Radera
 12. Hahaha vafan!? Jag som trodde att Jag var lat när det kom till matlagning men herregud...!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själv drömmer jag om att kunna mala mitt eget pastamjöl och göra pasta från grunden, och kände mig som ett ufo redan innan detta.

   Radera
 13. Jag tror det där har en stor marknad i detta land. Sverige har uppenbarligen en mycket stor intelligensreserv.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte om det främst är intelligensen som felar. Jag tror snarare att det handlar om lathet.

   Radera
 14. Om någon är intresserad har jag nu gjort den research jag borde ha gjort innan jag skrev inlägget. Ett kilo torr spaghetti blir 2,7 kilo kokt. Alltså blir kilopriset för kokt spaghetti man kokat själv 3,15 kr (om man handlat torr för 8,50 kr/kg). Så då får man fjorton kilo kokt spaghetti för samma pris som man i exemplet ovan bara ger ett kilo.

  SvaraRadera