torsdag 19 november 2020

Årets julklapp

Varje år vid den här tiden utropar HUI Research ”årets julklapp”. Hur de kan veta vad det blir har jag aldrig förstått. Jag tror dessutom att de ofta har fel. Minns ni när ”alla” gav bort mössor (2002), wokpannor (1990) eller mobillådor (2019)? Inte jag heller.

I går kom de fram till att det blir stormköket i år och jag kan inte tänka mig en kassare present. Jag konstaterade ju nyss att folk inte ens verkar kunna/orka använda sina dyrt renoverade kök. Så vad är oddsen för att de ger sig ut i naturen och lagar mat på ett spritkök?

Många tänker säkert att de skulle vilja vara sådana som drar ihop en viltgryta under bar himmel, men vi är ju inte sådana i Sverige. Vi grillar på verandan, men inte många av oss går någonsin ut i skogen och lagar mat, och då kvittar det faktiskt om vi har utrustning för det. Köp något som kommer användas istället.

Hur gör jag då? Jo, jag har ett gammalt Trangiakök som jag bestämt mig för att flytta med en gång till. Det har visserligen inte använts sedan den där skolresan i sexan då vi paddlade kanot i spöregn i tre dagar, men jag tänker att i en annan tid, ett annat liv, ska jag bli en sån som plockar min egen kirskål och fräser den med hjälp av en rödspritsbrännare. Det skulle kunna hända. Apropå utemat och väldigt oväntade händelser kommer jag att tänka på den här reklamfilmen:

49 kommentarer:

 1. Tänkte precis tvärtom, vilken bra julklapp. I händelse av krig nöd och annat elände måste man ju ha ett Trangiakök enligt MSB. Köpte ett för några år sedan, har ännu inte använt det, inte heller införskaffat T-röd.
  Detta trots att jag har erfarenhet av några dagars elavbrott i förorten, då knappast något nödvändigt gick att få tag på och ett av råden var att ta vatten ur cisternen på toa, urk. Tanken finns att ta nästa steg ut i skogen och laga till något, men det blir inte av/ Em

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror säkert att det vore bra om alla hade ett spritkök och lärde sig använda det, men i händelse av kris tror jag att de flesta inte ens skulle veta att de har ett, ytterligare en stor grupp skulle inte ha en aning om var det är och nästan alla andra skulle misslyckas med att få igång det.

   Radera
  2. Och många av de som både har ett och hittar det när nöden slår till saknar då antagligen rödsprit och kanske t.o.m. tändstickor.

   Radera
  3. Vatten från toacisternen kräver rejäl törst och nöd...

   Radera
  4. Ja, så nödig blir jag nog inte åt det hållet.

   Radera
 2. Vi köpte ett i sommar och det har använts och används flitigt på utflykter. Dessutom är det lite preppinggött att ha det.

  Så från mitt håll - superjulklapp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att någon använder det!

   Radera
  2. Skrattade gott åt denna snustorra och helt sakliga kommentar Sparo!😁

   Radera
  3. Så får väl en själv nu:

   Kul att den var rolig.

   Radera
  4. Lite så ;-). Jag menar verkligen att det är kul att IGMR använder sitt stormkök, och tycker att det vore bra om fler kom ut i skog och mark. Samtidigt ser jag vad jag ser när jag själv går ut på skogspromenad (matfri sådan), möjligen någon pensionär på stavgång, men i stort sett aldrig familjer på utflykt. Jag förstår att de finns, men tror att de är väldigt ovanliga.

   Radera
 3. Fick mitt för 30år sedan. Har inte använt det så mycket de senaste åren.
  Var nära förra året dock, strömavbrott=inget kaffe :(
  Tog fram de och skulle precis fylla på sprit då kom strömmen tillbaka :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det kan man säga var nära en naturupplevelse ;-).

   Radera
  2. Haha, räddad i sista stund o kaffet blev säkert godare!

   Radera
  3. Hade jag kommit så långt hade jag nog värmt vattnet på spritköket bara för att :)

   Radera
  4. Jag har ju lite växter i köket i alla fall :)

   Ja kaffet vart nog godare :)

   Radera
 4. Kan väl bara hålla med, äger ett jag med o ligger o tar plats i bilen utifall att lusten att koka makaroner o steka lite falukorv blir större än att grilla korv ute i naturen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns färdig korv på Statoil ;-)

   Radera
 5. Men det är ju ganska självklart att det är ledaren på HUI Research som önskar sig ett stormkök i jul och nu kommer han att få ett genom korruption. Hehehe

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra svar och säkert nära sanningen! Tillsammans med 1 års förbrukning av svindyra rätter för friluftsliv med torkat kött och annat smaskigt. Kanske en flaska whisky att ta med på skogsutflykten också?!

   Radera
  2. Ja, det är nästan så att man undrar. Många av tidigare "Årets julklapp" känns ytterst snäva.

   Radera
 6. https://hui.se/arets-julklapp/

  Målet är ju att uppmärksamma en vara, sen att den inte är för alla är en annan femma. Att svenskar har tillbringat mer tid ute och i den svenska naturen i år är väl klarlagt.

  Wokpannan är jag för ung för. Mössan minns jag tydligt för jag tror att bland mina kusiner var det inte många som blev utan. Tvspel (1992) var säkert hårdvara i barns klappar, likaså datorspel (1998) när alla familjer hade köpt dator via sina jobb. Generellt tror jag att elektroniska underhållningsprodukter har varit ganska spot on. Mobillådan är väl lågvattenmärket i sammanhanget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Meningen måste väl ändå vara att uppmärksamma något man tror kommer att bli stort. Inte för alla såklart, men ändå för många.

   Mobillådan var ett riktigt lågvattenmärke. Kan tänka mig att några snickrats i slöjden, men att köpa och ge bort en låda känns som något som inte hänt. Men den är långtifrån ensam i den kategorin. Råsaftcentrifugen och GPS-mottagaren känns lika verklighetsfrämmande.

   Radera
  2. Från HUI:
   Årets Julklapp ska leva upp till ett eller flera av följande tre kriterier:

   Produkten ska vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse under året
   Produkten ska svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i ett stort antal enheter
   Produkten ska representera den tid vi lever i.

   GPS-mottagaren är jag inte så säker på. Den används väl flitigt av folk som har sommarstuga och husbil (?). Undrar också hur många som köpte matkasse och gav bort den i julklapp. Att den säkert köptes i stor kvantitet (var det redan 2011?) när den kom är däremot möjligt.

   Radera
  3. Med de kriterierna kan vi väl nästan fastslå redan nu att stormköket blev en flopp. Det självklara valet i år vore "Det illegala handeldvapnet". Intresset tycks stort och det representerar definitivt den tid vi lever i.

   Matkassen tror jag kan stämma även om jag inte heller kommer ihåg vilket år den bröt igenom.

   Radera
 7. Svar
  1. Det blir 2021.
   HUI Research, november -20: "Årets julklapp är ... bomber och granater."
   Förortsligister: "Äntligen!"

   Radera
 8. Bästa årets julklapp hittills. Världens bästa produkt. Finurligt hantverk och fulländad design och roligt om det går bra för svensktillverkade klassiska produkter. Jag har använt mitt dagligen när jag är på festivaler och lagar mat. Billigt och bra och hade passat Sparo. En kompis köpte ett nu under Corona och tro det eller ej, men han har börjat gå vandringar i skogen med sitt Trangia-kök. Bra motion för honom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med om att stormköket är fiffigt och säger ju att jag själv valt att behålla mitt (och så mycket som jag sålt och kastat de senaste månaderna är det ett mycket bra betyg). Jag tror att både du och din kompis tillhör minoriteter i detta fall, men jag är den förste att applådera, både din revolt mot langos och annan dynga och kompisens skogsvandringar.

   Radera
 9. Jag tyckte för en gångs skull att det var en bra "årets julklapp" och jag har börjat fundera på att sätta upp den på min egen lilla önskelista. Min tanke är att ta med den när jag är ute med båten för att få lite omväxling i kosten. Vanligtvis brukar jag ha med mig en liten grill och grilla korven, men med en sådan där julklapp så skulle jag på ett enkelt sätt även kunna få kokt korv. Jag kan ju i och för sig öppna upp en Bullens och ställa på grillen med samma resultat...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller på ett uppochnedvänt strykjärn ;-).

   Radera
 10. Jag gick på scouterna när jag var ung, har varit aktiv i Friluftsfrämjandet, är ute i skärgården emellanåt och jobbar med militärer/reservare. Minns när vi hade nån kurs på jobbet för några år sen och alla skulle lära sig använda spritkök (typ tiiiimbuilding, snark). De var alldeles sprillans nya och jättefina, en liten variant för en person. Vi fick dessutom bara koka vatten så det blev inget kladd och disk. Jag var nästan avundsjuk på dessa under av... produktutveckling och ville gärna ta hem en (det fick jag inte).
  Men jag äger inget storm/sprit/fältkök!

  Jag kommer nog inte att få en i år, eftersom alla i min omgivning förutsätter att jag redan har en, eller flera. Tråkigt. Jag får väl i vanlig ordning köpa julklappar åt mig själv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker i och för sig att det vore enklast om alla handlar åt sig själva. Då får man ju det man vill ha och slipper sura över att andra handlar mycket dyrare eller billigare julklappar än man själv gör. Barn undantagna, till dem kan vi fortsätta att köpa julklappar, men bara till dem.

   Radera
  2. Där har du rätt. För mig är det ofta så att är det en dyr sak så vill jag köpa den själv (och bestämma färg, modell mm), är det en billig sak så kan jag köpa den själv direkt utan att vänta in julen. Som tur är så har min omgivning (vuxna släktingar mm) insett att vuxna människor ska inte "byta pengar" med varandra på jul, eller födelsedagar heller för den delen. Men OM nån frågar så kanske jag har ett svar, för en gångs skull. (Fast i det här fallet så vill jag ju fortfarande bestämma färg, modell, prisklass, variant mm själv).

   Radera
  3. Eftersom du är gammal skogsmulle med bestämda åsikter i ämnet är det säkert bäst om du väljer själv. Mitt stormkök är förmodligen det enklaste på marknaden. Hade jag haft ett dyrare, mer avancerat, hade jag nog sålt det.

   Radera
 11. Vad tror du om minkpäls då, skulle inte det kunna blivit årets julklapp? Ska vara billigt nu i Danmark tydligen :)
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag undrar om de hinner göra pälsar av de minkar som slaktas nu. Men som jag förstått det har äkta pälsar rasat i pris länge. Vet inte om det beror på att folk inte tycker att det känns fräscht med kläder sydda av gulliga djur eller att syntet blivit bättre.

   Radera
 12. Jag tänkte också i kristider att det är bra att ha och därför blir årets julklapp. Köpte ett när jag och min bror skulle fjällvandra för 10år sedan, användes flitigt under den veckan och nån gång till vid kanotpaddling. Nu ligger den nog i en låda i föräldrarnas källare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror att många stormkök går det ödet till mötes. Lite som matlagningens motionscykel :)

   Radera
 13. Nu är ju jag en av de få som lagar mat i skogen rätt ofta, av naturliga anledningar. Men jag gör det aldrig med ett spritkök. Det enda raka är en riktig lägereld.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är så himla omständligt att tillreda en helstekt gris stormkök.

   Radera
 14. Lästips:

  https://www.expressen.se/noje/ola-rapace-betalade-17-miljoner-svart-for-kontrakt/

  Ola Rapace visar sig vara en ännu större ekonomisk idiot än både du och jag kunde tro.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där ser man. Han ber alltså rättssamhället hjälpa honom eftersom han känner sig orättvist behandlad efter att ha köpt två svarta lägenheter?

   Trist att nyheten kommer från tidningen Hem & Hyra eftersom de aldrig researchar mer än till hälften och gissar därefter. Först betalar han "strax över 1 miljon" och resten kontant. Innebär det att han satt in miljonen på ett konto? Låter märkligt. Hur som helst är väl de som står i bostadskö offren här, inte Rapace.

   Radera
 15. Jag tycker att det här är fantastiskt bra. Inom snar framtid så kommer jag kunna köpa ett fint märkesstormkök 'begagnat' till mindre än halva priset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det betvivlar jag inte. Apropå min tidigare jämförelse med motionscyklar så har jag en sådan som jag fått helt gratis. Efter flera års användning har jag fortfarande inte behövt byta batteri i displayen, så jag gissar att den var praktiskt taget oanvänd.

   Radera
 16. Har själv ett, från klassresan i femman där vi också paddlade kanot! Har köpt ytterligare ett för några år sedan. Toppen att ha på landet för att koka kaffe eller enkel kost som nudlar. Eller i hemmet vid strömavbrott. Ett måste för en prepper.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men om du nu hade ett från femman, varför köpte du ett till? Prepping i all ära, men du behöver väl inte kunna koka kaffe och nudlar i stereo?

   Radera