onsdag 25 november 2020

Lyxshake

Milkshake är en produkt jag aldrig förstått mig på. Är det dessert, är det dryck eller är det bara det enklaste sättet att på kortast möjliga tid hälla i sig fett?

En milkshake består av mjukglass, mjölk, grädde och någon smaksättning, ofta frukt eller bär, men hamburgerkedjan Max har dragit det här ännu längre (namnet förpliktigar) genom att lansera en ”lyxshake”. Lite oklart vari lyxen består, men av marknadsföringen att döma handlar det om att hamburgerkedjans egna ”gourmetkockar” rör ihop ingredienserna på plats på respektive sylta.

Möjligen är den också ännu onyttigare än konkurrenternas genom att innehålla runt 700 kilokalorier. Som fullvuxen man som rör mig en del är det ungefär 30 procent av vad jag bör äta på en hel dag. För en stillasittande tjej är det snarare halva det lämpliga dagsbehovet av energi.

Ännu ett sätt (jag hoppas) Max sticker ut på är priset. Denna lyxshake kostar 45 kr. Det är mer än jag lägger på hela mitt matintag under två dygn, och gissningsvis ungefär tio gånger priset på ingredienserna.

Folk får såklart äta vad de vill och det vore mig främmande att kritisera andras matintag, men om jag träffade någon som betalar 45 kr för en mugg gräddglass skulle jag fråga om de anser att detta är värdig människoföda. Tillhör du denna grupp får du hemskt gärna svara och förklara, så blir jag lite klokare.

49 kommentarer:

 1. Förklaringen är löjligt enkel; Det är sååååå gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, någon hake måste det ju vara. Bäst att jag undviker den då så att jag inte upptäcker det.

   Radera
 2. Dopaminpåslag för 45 kr. Finns nog sätt att åstadkomma samma sak som är billigare för både plånboken och midjemåttet.

  Men de ser väldigt goda ut på bild måste jag säga. Jag vet inte när jag kommer hamna på ett Max nästa gång, men nu när du marknadsfört dem kanske man skulle prova =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. De måste ha marknadsfört den skapligt hårt själva eftersom jag - en vegetarian som inte varit in på Max på åtminstone femton år och som försöker undvika reklam i största allmänhet - hört talas om den.

   Radera
 3. Den är väldigt god, inte svårare än så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men också väldigt dyr vilket gör det svårare i min värld.

   Radera
 4. Har för mig att denna "lyxshake" fanns redan 2014? Testade den då och var väl helt okej men inte direkt värd priset. Skulle säga att det är efterätt/ett sätt att svalka sig på sommaren likt en glass. Det är väl ungefär samma pris som en strut med 3kulor?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte vad en strut med tre kulor kostar. Jag tänker mer att det är som åtta liter glass i storpack (nej, inte Häägen Dääzz på bensinmacken).

   Radera
 5. Någon annan var 25 år före Max ;-)
  https://www.youtube.com/watch?v=lZzai6at_xA

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas att filmen tar sig sedan ;-)

   Radera
  2. Har du verkligen inte sett den? En av de bästa filmerna som gjorts ju.

   Radera
  3. Nej, inte sett. Detsamma gäller Gudfadern, Starwars, Harry Potter och nästan alla andra filmer folk tycker att man ska ha sett. Men jag har sett två Bondfilmer :)

   Radera
  4. Du bör se Pulp fiction.
   Än av de bättre filmer som gjorts. Du kommer även lära dig vad en cheeseburgare heter på franska donken ;)

   Radera
  5. Kan den verkligen komma upp i nivå med de bästa actionkomedierna, som Slutspel:
   https://www.youtube.com/watch?v=h-VB6KhesVE

   Radera
  6. Katniss - det är vad en Quarter Pounder heter i Frankrike man får lära sig ;-)

   Och jo, jag vill hävda att det snarast bör ingå i allmänbildningen att känna till Quentin Tarantinos filmer, där hans andra film Pulp Fiction är den som blev hans stora genombrott. Ska du se en av hans filmer, se den - även om jag absolut rekommenderar allt han gjort. Även om det på ytan kan verka handla mycket om våld och brottslighet är hans mest slående egenskap hans förmåga att skriva fantastisk dialog.

   Radera
  7. Floyd i True romance, briljant!

   Radera
  8. Blev det här en filmblogg nu :)?

   Radera
 6. Var nyligen på middag med min bättre hälft och då jag är väldigt måttlig med alkohol men efterrättsberoende så noterade jag att restaurangen saluförde en st milkshake för det facila priset 60 kr.

  Jag tänkte, sextio spänn för en milkshake! Men det var sommar och jag kom på mig själv att jag nog varit tonåring senast jag hade en milkshake ( dvs över trettio år sedan) jag var fanimej värd en sextio spänns milkshake!

  Min fru som såg min vånda bara skrattade när jag äntligen beställde men tyvärr kom servitrisen tillbaka och informerade att det var slut!

  Min fru skrattade högre då när hon såg min besvikelse. Hon som i motsats till mig är mycket talangfull i köket lovade mig en när vi kom hem.

  Den var mycket god men det var tur jag inte köpte en på restaurangen. Omöjligt att den kunde varit bättre än den hemmalagade och jag hade då retat mig.... Sextio spänn!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, råvarorna för en enda milkshake borde omöjligt kunna vara mer än några kronor. Jag har nog inte heller ätit (säger man ens ätit, eller är det druckit?) milkshake på 30 år, men de gånger jag vill lyxa till det åt det hållet kommer jag nog fortsätta att välja glass istället.

   Radera
 7. Det är ju väldigt mycket kalorier, men jämför man vad en öl kostar på krogen så framstår ju milkshake och mycket annat som billigt.

  SvaraRadera
 8. Milkshake kan också ha en mycket komisk roll i en succéfilm. Gaget är bara 45 kronor, kanske lite lägre om man väljer en ickelyxig variant.

  https://www.youtube.com/watch?v=cHsbpcUmRlQ

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu snackar vi kvalitetsfilm. "When you think of garbage - think of Akeem."

   Radera
 9. Max undviker jag till varje pris. Klimataktivister är jag innerligt trött på. Och vem f-n vill dricka ur papperssugrör.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har alltid haft svårt för alla hamburgerkedjor. Känns som att de bara representerar elände.

   Radera
 10. Känns mer värt att köpa 2 st Cloetta B för dom pengarna om man måste köpa godis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag sålde mina när Bengt Baron lämnade. Ibland har det känts surt, ibland som rena fredagsmyset.

   Radera
 11. Som andra har varit inne på så är lyxshaken otroligt god, det är inte konstigare än så.
  För många så är 45kr inte något man betraktar som särskilt dyrt. Det är jämförbart med en latte/cappucino på café, 2 kulor glass i bägare på ett bra glasställe osv. Det är klart det alltid finns ett billigare alternativ i form av att äta glass i storpack hemma. En del har nog aldrig reflekterat över hur mycket billigare det är att handla i affären och laga själv istället för att äta/fika/köpa glass på stan, medan andra tycker att upplevelsen i sig har ett värde som är större än värdet på ingredienserna i det som man äter/dricker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tillhör gruppen som både reflekterar över priset och inte ser fördelen med att äta på stan (tvärtom faktiskt).

   Radera
  2. Köper du någonsin någon mat/dryck enbart för njutnings skull? Kan du se någon mening med att äta mat på restaurang istället för hemma? Genuint nyfiken på hur du resonerar här, då det skiljer sig så mycket från hur många andra förhåller sig till mat, dryck, fika osv.

   Radera
  3. Ja på bägge, framförallt den första. Men det får ju vara någon hejd på det. 45 kr för lite mixad glass, grädde och mjölk är åtminstone 40 kr mer än jag skulle ge.

   Radera
 12. Det är en underbar gastronomisk upplevelse. Visst finns det dem som finner njutning i att äta naturella sojabönor och knäckebröd utan någonting på, men för oss andra, vi med normala smaklökar, så är lyxshaken underbar. Givetvis inget man äter/dricker varje dag (på grund av energiinnehållet), men några gånger per år kan man ju unna sig. Priset kan man knappast klaga på, en vanlig kaffe latte på espresso house kostar ju mer. Prova själv att skaffa fram mjukglass, färsk vispad grädde, hela bär av hjortron, karamellsås samt en bägare att förvara det i samt ett sugrör. Finns ingen chans att du kommer under 45kr (om du räknar på att din tid kostar 250kr/h) vid egen tillverkning. Det enda negativa jag har att säga om Max Lyxshake är pappsugröret. Men det gäller troligtvis alla pappsugrör så är väl mer miljömupparnas/EUs fel än Max.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns det verkligen bara dessa två grupper - lyxshakarna och knäckebröderna? Eller rättare sagt, det gör det inte, för jag tillhör ingen av dem.

   Och vad är det för argument att det inte går att klaga på priset för det är dyrare att köpa en latte på Espresso House? Jag kan äta i två dagar för priset av denna milkshake och beträffande ingredienserna tror jag att du överskattar Max ambitioner. Deras vispgrädde är knappast färskare än den du köper i matbutiken för en bråkdel av priset. Förresten får man räkna med en viss tidsbesparing av att de troligen gör fler än en åt gången, men jo, 45 kr spöar jag oavsett.

   Radera
  2. Du menar alltså att du har matkostnad på omkring 675 kronor i månaden? Vad äter du då? Potatis, pasta, ris, knäckebröd, ärtsoppa och nudlar? När jag veckohandlar så är jag uppe i din månadskostnad bara efter att jag plockat på mig veckans grönsaker och frukt (visserligen är jag inte själv i hushållet, men ändå). Du kan ju knappast få i dig speciellt mycket färsk fisk eller kött med den budgeten.

   Visst kan man överleva på billig mat men för mig är god mat och en god flaska vin en stor del av njutningen med livet, så jag har svårt att förstå varför man sparar in på en sådan sak. Själv hade jag hellre bott i ett mindre hus men behållit min mat, än att bo kvar i ett stort hus med ärtsoppa på bordet varje dag.

   Radera
  3. 663 kr senast jag räknade på det. Jag äter allt det där med undantag för nudlar. Men särskilt mycket fisk och kött blir det inte som vegetarian sedan 30 år tillbaka. Här kan du se lite mer av vad jag äter:
   https://sparosverige.blogspot.com/2020/07/hur-kan-du-ata-sa-billigt.html

   Som du ser är det rätt mycket mer än ärtsoppa och knäckebröd. För jag är också förtjust i god mat.

   Radera
  4. Sparo, det är tydligen mycket jobbigt och uppskakande att någon annan har en annan uppfattning om vad mat kostar och hur man lagar bra mat till väsentligt lägre kostnader än man själv anser vara möjligt.

   Nåväl, en del ansåg det vara omöjligt att människan skulle besöka månen, eller kommer att gå på planeten mars yta inom ett antal år.
   Ja, det gör ont när knoppar brista. Att få sin föreställningsvärld omkullkastad kan känslomässigt vara jobbigt, speciellt en vanlig vardagskväll såhär i slutet på november.

   En annan Anonym

   Radera
  5. Själv tycker jag bara att det är intressant att möta helt andra åsikter i denna fråga. Det drabbar ju inte mig ett dugg vad andra äter och betalar för det.

   Radera
 13. Skriv något argt om hur dyr första kulan är i förhållande till andra kulan glass när du ändå håller på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känns inte som att det temat riktigt håller för ett blogginlägg. Det kan man garanterat invända att inte detta heller gjorde, men det väckte i alla fall diskussioner.

   Radera
 14. "Det är en underbar gastronomisk upplevelse"
  Ojojoj, ring till guide Michelin omedelbart för de har uppenbarligen missat Max restaurangmat när de rankar restauranger världen över!
  Men det kanske är ett internt stalltips som nu råkat läcka ut och Maxkedjan kommer att debutera med en stjärna vid kommande utdelningen 2021.....Ni vet var ni läste det först....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag reagerade också på det utlåtandet. Eftersom jag inte äter på Max kan jag ju inte veta, men det skulle förvåna mig om de bedriver stor matlagningskonst.

   Radera
 15. Köpte den för 2 år sedan, samt en vanlig shake till barnen. Smaken går inte o jämföra, men priset gör mig rätt anti. Däremot gör jag en rätt schysst egen shake på sommaren i hemmet, som till och med frun älskar men som barnen inte får dricka..

  Starkt kaffe, vaniljglass, lika delar mjölk o grädde för konsistens.. Alltid fint efter grillen en varm sommarkväll

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som väl framgått rätt tydligt är jag inte typen som vispar ihop en egen milkshake, men som du är inne på låter det inte oöverstigligt. För 45 kr får man ju ett storpack glass, en halvliter grädde och (om man tillhör gruppen som är lam och inte kan plocka bär gratis) ett knippe frukt eller bär. Så när det påstås att det "finns ingen chans" att göra något i klass med Max kreation till en lägre kostnad blir jag väldigt skeptisk.

   Radera
 16. 45kr för mat för två dagar är rätt imponerande, några exempel? Jag håller själv ca den nivån men inte alla dagar i veckan men de flesta.

  Jag har nyss (6månader sedan) kostat på mig lite mer för att få i mig mer näring och protein, en typisk arbetsvecka äter jag till frukost, inget (ofta en kaffe på jobbet) 16-8 dieten som fått bli en livsstil för mig (hållit på i ca 18 månader nu).
  Lunch får bli vad jag tidigare tog till frukost vilket är havregrynsgröt med mjölk, men har som sagt ökat min kostnad senaste 6månaderna, med ett ägg samt lite bär på gröten och någon frukt till maten, frukten och bären är dock till över 90% plockade gratis i skog/på tomten samt från fruktträd där vem som helst får plocka. Så mjölken ca 1kr ägget ca 1,5kr/st (svårt att alltid få tag på 1kr per ägg men köper mer när det erbjuds), havregrynen har jag även gott över till lite lyxigare märke efter många år med det billigare då det är så mycket mindre skal kvar samt ska man ju unna sig lite som miljonär så ca 0.75kr-1kr totalt ca 3.5kr för min frukost och lunch (kan ju hända att jag ibland har köpt frukt och då oftast ca 0,5-1kr för den), middag varierar kraftigt med en familj med 3 barn, men håller oss nog ganska ofta omkring 10kr/portion, dock blir det ibland exempelvis lax (på extrapris) så då drar det ju iväg lite och kanske landar strax över 20kr/portion så kanske snittar 15kr/portion.

  Helgen ser lite annorlunda ut, bakmaskinen gör bröd till morgonen till familjen så tar vi en lång frukost med mycket gott och ekonomiskt pålägg (tunn skuren helgskinka för ca 30kr/kg funkar minst lika bra som den man annars köper i butiken för 65-200kr/kg)
  //Kemok

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag har många exempel samlade här:
   https://sparosverige.blogspot.com/2020/07/hur-kan-du-ata-sa-billigt.html

   Det är den där man fastar 16 timmar per dag va? Verkar jobbigt. Själv är jag inte lika strukturerad, varken tids- eller näringsmässigt.

   Jag har aldrig märkt någon skillnad på havregryn så där köper jag så billigt det går. Om de inte är fiberberikade, då är det skillnad.

   Radera
  2. Haha vad kul att vi testat så mycket samma saker, odlat chilly o kryddor många år har till och med gjort flera självattnande lådor just för det ändamålet, jag har gjort havremjölk några gånger och några av dina andra recept, och såg flera andra intressanta recept, blir att testa morotsburgarna snart! Jag brukar även gilla att ha i mycket rivna morötter i exempelvis köttfärssås som blir både gott nyttigare och billigare.
   //Kemok

   Radera
  3. Kul! Morotsbiffar hade jag glömt bort. Köpte på mig ett kilo morötter förra veckan när det var extrapris och har inte använt dem än, så det kanske jag också borde göra.

   Radera
  4. Just det, missade att svara, ja det är den dieten. De första tre dagarna är jobbigast sen vänjer sig kroppen vid det nya normala jag behövde gå ner lite i vikt för typ 1.5år sedan o då tyckte jag att jag lika gärna kan tjäna lite pengar på det i kontrast till många andra som köper gymkort o shakes etc, fungerade bra för mig o jag kör inte alla dagar i veckan samt är jag inte superstrikt i övrigt men håller vikten betydligt bättre nu för tiden.
   //Kemok

   Radera
  5. Jag undrar om inte min kropp skulle behöva tre år på sig att vänja sig. När jag inte ätit på fem timmar börjar kroppen stänga ner. Jag försökte fasta när en tandoperation gjorde att jag ändå inte fick äta fast föda, men det gick bara inte.

   Radera