tisdag 17 november 2020

Den som är korrupt är icke fri

Ser att Göran Persson ska knåpa ihop en bok om sina år som statsminister. Jag kan tänka att den hade varit av större intresse när han precis avgått än femton år senare, men den lär ju alla gånger täcka sina kostnader även om det inte blir en bestseller.

Men så noterar jag att Riksbankens jubileumsfond ska bidra med 700000 kr som bl a ska gå till en assistent ”som hjälper honom att ta fram olika uppgifter”. Man får rätt mycket research för sjuhundra tusen!

Vilka är då Riksbankens jubileumsfond? Jo, det är en liten stiftelse som bl a inrättats och finansierats av Perssons företrädare Tage Erlander. Inte av honom personligen såklart. Som alltid när politiker är generösa med pengar är det våra plånböcker som används.

Det framhålls ibland att korruptionen är internationellt låg i Sverige, men visst hör vi det alltmer sällan? Nu är ju inte detta regelrätt korruption, det är offentliga beslut tagna av våra folkvalda. Men vem redovisar alla dessa märkliga organisationers existens, och vem granskar dem? Sveriges ”oberoende” statsmedia?

Och vad får vi för pengarna? Perssons bok hade såklart både skrivits och publicerats även utan statsbidrag. Det som händer när den fria marknaden manipuleras är att andra, mer bärkraftiga idéer slås ut.

20 kommentarer:

 1. Det är bara korruption när någon annan gör det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kan man också se på det. Och det värsta är att jag tror att det är en rätt vanlig syn. Särskilt om man hänger med andra som också tycker att det är helt naturligt att plocka ut dubbla bidrag eller som åker till Bryssel och stämplar in sig på ett möte för att få arvodet och sedan drar direkt.

   Radera
 2. SR-artikeln är från 2007, GP slutade som statsminister 2006, boken "Min väg, mina val" gavs ut 2007 så det var väl ganska nära i tid får man säga.

  Känns som att du missade aktualiteten i nyheten men jag håller med dig i sak. Stiftelsen verkar ju ändå verka för bra saker men att då ge ut pengar för att böcker med svensk "intressant" historia enligt egen policy känns klent och borde ha frågats mer om av journalisten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sagolikt uselt av mig att inte dubbelkolla det.

   Jag har ingenting emot att folk startar stiftelser och satsar på vad de tycker är intressant utifrån vilka kriterier som helst, men inte för andras pengar.

   Radera
 3. "Jag hjälper många av mina vänner"

  Hälsar
  Mona Sahlin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säga vad man vill om Sahlin, men det är imponerande att hon fortfarande tycks ha vänner.

   Radera
 4. Du har inte funderat på att bli politiker Sparo? Med tanke på hur mycket onödigt vi skattebetalare finansierar så skulle det vara underbart med någon på "insidan" som vågade ta tag och agera med att skrota alla dessa dumheter. Frågan är om det finns något parti där du är välkommen då vissa säkert känner sig hotade att någon ifrågasätter nyttan med mycket skit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det vill jag verkligen inte bli, även om det hade funnits ett vettigt parti (men det gör det inte).

   Radera
  2. Du är så välkommen till Medborgerlig Samling Sparo. Partiet som vill reformera makten utifrån.

   Radera
  3. Genom att stanna kvar i EU, Nato och alla andra dysfunktionella globaliströrelser världen över? Tackar ödmjukast nej.

   Radera
  4. Du hittar aldrig ett parti som stämmer in på allt du vill. Men jag skulle knappast kalla Med för globalister :)
   I övrigt så är det väldigt många som gillar att gnälla i livet. Men få som försöker göra något åt problemen.
   Mvh

   Radera
  5. Nej, inget parti passar fullt ut, men med all respekt tror jag att jag föredrar åtminstone sju av riksdagspartierna framför Medgörlig Samling.

   Radera
  6. Om du tänker på vissa uteslutningar, så finns det 2 sidor/versioner av det myntet. Men, jag tycker nog programmet i sig samt representanternas bakgrund är det viktiga.

   Radera
  7. Jag håller med om programmet, så därför är inte Med aktuella för mig. Jag är nog mera Mot.

   Radera
  8. Jo, man kan ju göra som också. Dvs inte försöka förändra landet utan flytta helt enkelt. Det är en linje som jag tänker på jag med, om jag bara kan få med mig familjen på den saken tids nog.
   Mvh

   Radera
  9. Fattar att det är knöligare när man har familj. Det har många fördelar, men flexibilitet är inte en av dem.

   Radera
 5. En redig sosse anser att bistånd ska gå till 2 saker. Terrorister likt Palestina och behövande sossar likt greve Persson. Tur Sverige inte är korrupt som de brukar säga.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
 6. Så buffeln och greven G Persson ska alltså inte ge ut ännu en bok?

  Tusan också, vad ska jag nu läsa förutom bloggar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Några schlagersångerskor på Instagram kanske.

   Radera