fredag 13 november 2020

Bahnhof vs Kina

Bahnhof rapporterade häromdagen. Som ägare var jag denna gång strålande nöjd med resultatet. Det är jag inte alltid. Däremot är jag nog alltid nöjd med företagets kamp för yttrandefrihet och denna gång valde vd Jon Karlung att på temat Huawei/5G att ta bladet från munnen direkt i vd-ordet.


Till skillnad från en massa skitnödiga ledare för såväl länder som företag talar han klarspråk på ett befriande sätt:

Men för mig är frågan politisk och inte bara teknisk. Kan man lita på att inte bli indragen i handelskrig? Kan man lita på att den kinesiska staten alltid kommer att behålla sitt sinne för humor, och uppskatta skämt om dess mysiga ledare?

Den som inte är rädd för Kinas syn på yttrandefrihet bör fundera över varför den kinesiska staten höll alla tummar de kunde för Hunter Bidens pappa Joe i det amerikanska presidentvalet.

Men det där kan vi göra väldigt lite åt, även om svenska journalister verkar ha trott att vi alla fick rösta fram en president. Det vi kan göra är att inte låta oss styras. Eller som Karlung uttrycker det:

Om Sverige ska ta täten även i framtiden krävs det därför mer av innovativt tänkande och en dos djävlar anamma, och något mindre av färdigpaketerade konsumentlösningar som kommer i plast från övervakningsstaterna USA eller Kina.

Så är det. Frihet kommer inte av sig självt. Den måste ständigt erövras och bevakas. Det är bekvämt med internetjättar som tillhandahåller produkter och tjänster, men bekvämligheten kommer med ett pris.

21 kommentarer:

 1. Glen Beck..ja, det var en tung trovärdig källa...

  Nej. Kina håller inte riktigt alla tummarna för Biden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men du har väl också en webbläsare? Du kan hitta det här i New York Times eller Washington Post om det känns bättre.

   Radera
 2. Ja, det är klart bättre än en tungomålstalande, bokstavstroende halvstolle!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att Hunter Biden gjort tveksam business i Kina är ju ändå så klarlagt att jag inte såg redovisningen som kontroversiell. Inte för att det hade påverkat mitt val av länk om jag vetat att DET skulle bli en snackis, tvärtom :)

   Men välj en egen länk härifrån annars:
   https://duckduckgo.com/?q=biden%27s+laptop+matters+china&t=h_&ia=web

   Så slipper vi diskutera huruvida regn är blött för att någon du inte gillar också anser det ;-).

   Radera
  2. Men Sparo, det har ju inte rapporterats på SVT så då är det ju inte av någon som helst vikt, ja antgaligen inte sant, eller som de själva säger:

   "SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. "

   Vilket naturligtvis underförstått är att det vi inte publicerar är osant, dvs det vi tiger om har inte hänt.

   Radera
  3. Jag tror faktiskt t o m SVT nämnt det i en bisats.

   Radera
 3. Att Biden sålt ut sitt land till Kina är inget att diskutera ens. Blott en extremt vänsterbliven skulle ens försöka bestrida detta. Hans son har sålt sin pappas inflytande i åratal till såväl kommunistregimen i Kina som till oligarker i Ukraina och Ryssland.

  För den som inte blivit helt sinnesslö av att titta på vänstermedia i årtioenden finns fakta att inhämta genom några enkla googlingar (än så länge, snart rensar nog big tech bort de sista spåren). Sök till exempel efter bilder på Hunter Biden när han ligger utslagen med en crackpipa i munnen eller emailen där han pratar om mångmiljonaffärer (mutpengar från Kina, Ukraina och Ryssland) där hans pappa är förmånstagare.

  Det amerikanska folket förtjänade en bättre kandidat, till exempel Tulsi Gabbard. Men hon har ju en ryggrad och är emot krig så det går ju inte...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi kan väl låta Biden bli president innan vi kritiserar hans presidenttid ;-). Men papparollen ger helt klart en del att önska.

   Radera
  2. Han har visat vem han är under sina 47 år inom politiken. En korrupt karriärspolitiker som ertappats med lögn efter lögn och drivit djupt rasistisk lagstiftning. Han var god vän med Robert Byrd, livslång demokrat och föredetta klanledare.

   https://www.youtube.com/watch?v=lSUPfnYdXFU

   Det där klippet säger allt om den stollen, vi kan inte ens säga att han åldrats väl för nu ljuger han inte bara, nu är han så dement att han inte ens kommer ihåg att han gör det. =)

   Tyvärr är folk för korkade att ta reda på vem de faktiskt röstar för. Nu röstade iofs ett stort antal döda människor på Biden vad det verkar och döda kan ju inte göra egen reserach ;)


   Radera
  3. Du låter nästan lite negativt inställd till Joe Biden ;-).

   Radera
  4. Jag ser Biden som en mix mellan Isabella Lövin och George Bush. En härlig mix av fake miljömupp och krigsförbrytare. Om han faktiskt vinner i slutändan och får igenom sin politik har vi följande att se fram emot: Ett USA som drar igång en massa elände i mellanöstern igen genom att bomba en massa bruna människor och en krossad amerikansk ekonomi.

   Titta tillbaka på denna kommentar om 3-4 år och säg om jag hade fel eller ej.

   Radera
  5. Jag tror inte Biden har för avsikt att vara president. Jag tror att han kommer avgå eller bara sätta sig i baksätet inom ett år efter han svurits in. Kanske skyller han på hälsoskäl, det är Harris som kommer vara president i praktiken.

   Och gällande Bahnhof är det ett sådant bolag som jag inte ser hur de kan ha någon framtid, trots VDs sunda tankar om säkerhet och integritet. Pris på bredband går mot noll och själv är jag mer än nöjd med 3G fart och 10Gb i månaden. Men än så länge verkar det vara lönsamt.

   Radera
  6. Frihet: Det finns så många olika fortsättningar på den här soppan att jag knappt ens vågar gissa, men håller med om krigsrisken ökat, även om Hillary "Vi kom, vi såg, han dog - HAHAHA!" Clinton var ännu mer krigisk.

   Kalle: Jag tror inte heller att Biden är president om ett år.

   Beträffande Bahnhof lyckas de märkligt nog tjäna mer och mer pengar även om det där har varit sant i flera år. Jag tror att de kommer fortsätta att tjäna pengar, öka upptagningsområdet vid behov och/eller bredda tjänsterna.

   Radera
  7. Helt klart hade världen tur som slapp ett Hillary presidentskap, den kvinnan är blodtörstig som få, vi hade nog varit mitt uppe i WW3 just nu om hon vunnit.

   Det är fullt möjligt att Biden petas inom något år och Kamala tar över (googla vad Kamala betyder på finska, riktigt passande tycker jag). Det är samma onda människor bakom henne som Biden, resultatet blir i princip detsamma. Hon kanske har en lite mer genuint socialistisk touch på det hela men inte mer än så.

   Radera
  8. För att få igång ett världskrig får man vara energisk, men att hon startat en del krig känns troligt.

   Då lärde jag mig lite finska :)

   Radera
 4. Finns mycket jag gillar med Bahnhof, men bestämde mig vid mitt senaste köp för att nog är nog, nuvarande innehav får räcka.

  Tveksamheter om likviditeten var anledningen, gillar verkligen inte att vänta en hel massa minuter när jag lägger köp efter marknadspris. För guds skull, lista till en riktigt lista!
  Andra är 5G...ingen aning om fiber är helt ute eller inte, inte säker nog för att sälja det jag har, eller köpa mer. Elementica kanske är framtiden...vad vet jag. Sitter i baksätet ett tag och hoppas på Bahnhof.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där med listan är intressant. Har förstått att det handlar om redovisningsregler, att Bahnhof helt enkelt inte tycker att det är mödan värt att byta lista. Som ägare skulle jag gärna se det hända, det brukar inte skada kursen.

   Att fiber skulle vara ute tror jag inte på. Nu vet visserligen ingen av oss vad ett fullt utbyggt 5G-nät skulle innebära (fast det lär ju dröja), men mer datakunnigt folk än jag låter sig inte imponeras.

   Elementica har man talat väldigt tyst om på sistone. Jag vill gärna se det som en möjlig kursdrivare, men optimism är inte min grej.

   Jag har egentligen inte heller tänkt köpa mer, men kommer vi ner till 30 igen är det möjligt att jag trycker in en slant till.

   Radera
 5. Ser man på, flera svenskar som vågar uttala sig negativt om Biden.
  Det är ju på tvärs emot Sveriges sannings tv eller radio. Vad menas? Nu tappar du säkert läsare med, för hela Sverige tycks älska den där otäcke mannen.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag försöker hålla mig avvaktande tills vidare, men har väl inga stora förhoppningar. Å andra sidan jublar jag inte över Trump heller.

   Radera
  2. Problemet är att genomsnittssvensken är oinformerad, troligtvis på grund av ointresse. Sen blir det ju inte bättre av att SVT som vi tvingas betala skatt för är proppfullt med kommunisttomtar.

   Om folk visste mer om Biden skulle de inte vara så glada, men ge det ett par år till så trillar nog poletten ned...

   Radera
  3. Det är ett stort problem. Dels att vi är oinformerade, dels att vi litar ganska blint på auktoriteter. Det är ingen bra kombo.

   Jag brukar fråga folk som varit positiva till presidentbyte vad de tycker är bra med Biden. Och mycket riktigt, de vet ingenting. Det ärliga svaret är "Han är inte Trump".

   Radera