måndag 30 november 2020

Cybermåndag

Jag är inte mycket för temadagar påhittade av handeln, vare sig det är Kanelbullens dag eller Internationella popcorndagen. Det finns ett sånt här tema varenda dag, ibland flera. Idag är det exempelvis både Guldsmedens dag och Kåldolmens dag.

Och Cyber Monday. Alltså vad är det för skit?! Jag kan fördra Black Friday. Det är ju inte på något sätt en svensk tradition utan, som så mycket annat, något man hämtat rakt av från USA (även om jag är osäker på om de även där utökat den till Black Week eller Black Weekend). Men Cyber Monday är ju knappt ens en tradition i USA.

Vad är poängen med en ”handla för handlandets skull”-dag tre dagar efter föregående ”handla för handlandet skull”-dag? För att den ena sker på nätet och den andra också gör det? Men visst, poängen är naturligtvis att vi ska handla på oss en massa skit vi inte behöver. För att det är billigare.

Än vad? Att inte handla är alltid exakt hundra procent billigare än att göra det. Själv åker jag möjligen till Willys idag och veckohandlar för någon hundring. Inte som en hyllning till konsumtion eller för att fira att jag saknar vett utan för att det börjar bli lite tomt i kylen.

28 kommentarer:

 1. Om något så borde vi ha en Cyber Zero Day. Med nolltolerans. Det vore nåt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om jag inte missminner mig finns det en sådan dag också. Fast du menar kanske att vi ska ha dem själva, utan att göra en grej av det på Instagram.

   Radera
 2. Jag tror det är för att de inte vill att vi ska handla till fullpris. För numera finns det väl snart lika många dagar med nedsatt pris som fullpris? Eller rättare sagt så är ju det nedsatta priset ofta det gällande priset :) Som tex om du ska köpa ny säng.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, en del butiker verkar alltid köra med "30 % rea", och då är det ju inte det.

   Radera
 3. Jag brukar köpa sådant som jag ändå planerar att köpa på just dessa dagar, samt brukar jag försöka skjuta fram lite större köp till dessa dagar för att på så viss i alla fall minska på utgifterna.

  Har exempelvis en spis där största plattan har lagt av så bara tre av fyra fungerar, dock är detta inte en sådan utgift, den har varit sönder i ca fem månader, den ska jag försöka ge mig på och laga (är dock ganska ohändig på el och tycker det är lite läskigt efter en tidigare mindre olycka med el), eller så blir det att avvakta tills spisen går sönder mera, i annat fall kanske nästa blackfriday om ca 12 månader kan vara bra att sikta på (dock inte alls säkert det blir en ny, kan bli en begagnande).
  //Kemok

  SvaraRadera
  Svar
  1. El har jag väldig respekt för. Och är usel på.

   Jag har sålt en begagnad spis en gång och fick märkligt bra betalt. Folk ringde som galningar så antagligen var jag ändå för billig.

   Radera
 4. Förra årets cybermåndag tjänade dock mej väl efter en totalskada på kyl o frys värdigt programmet CSI. Hittade exakt vad jag ville ha nedsatt från 12k till 6k inkl frakt. Endast ett ställe i Sverige på nätet hade ett sådant erbjudande. Till detta så sockrade försäkringsbolaget med ytterligare -20%. 4800 sek för att byta ut en kyl o frys som var 18 år./frivilligpensionär

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blir nyfiken på den där skadan :)

   Radera
  2. Bortrest. En månad utan el till kyl o frys pga strömavbrott som knäckte enbart denna säkring./frivilligpensionär

   Radera
  3. Trist med förlorad mat och rutten doft, men gick det inte att byta säkring och göra ren?

   Radera
  4. Hopplöst att göra rent. Doften går in i porerna på både plast och metall. Hade det varit två tre dagar utan el så kanske. En månad, nej. Blev även renovering av köksgolvet samt foggning, en metod där man fyller huset med kemisk ånga. Själv bodde jag på hotell under tiden.

   Radera
 5. Apropå Willys och ett tidigare ämne du tagit upp så såg jag den här i min lokala Willys vilket fick mig att tänka på dig.

  https://d2rfo6yapuixuu.cloudfront.net/ha4/he6/10178217934878/4132500002157_1591187756532_master_axfood_300

  SvaraRadera
  Svar
  1. En färdigutrustad hamburgare att sätta i mikron? Blir säkert bra, jag börjar tro att det inte finns någon gräns för vilken skit svenskar stoppar i sig bara det är lätt att "laga".

   Radera
 6. Vrf har inte matbutikerna black friday?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De räknar nog med att vi kommer dit ändå.

   Radera
  2. Vi har såna burgare på Ica med.. Känns "enklare" o gå till snabbhaket på hörnet... Micrat bröd blir sällan bra

   Radera
  3. Jag är visserligen vegetarian, men skulle jag vara tvungen att välja något av alternativen hade jag också gått till hörnet.

   Radera
 7. Vad sägs om att Tulip har precis lanserar färdigstekt bacon? Allt för att spara tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bacon behöver väl inte ens fett och tar ett par minuter att steka? Fantastiskt.

   Radera
 8. Konstigt att ingen lanserat färdigkokt tevatten som man bara kan värma i micron, vore ju smidigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kommer säkert. Färdigpackat i en pappmugg med lock.

   Radera
 9. kåldolmens dag. de kan jag ställa upp på. aldrig gjort egna men köpte dafgårds ibland förr. handrullade av damerna på fabriken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Menar du att något görs för hand på Dafgårds? Deras verksamhet trodde jag var så industriellt det bara kunde bli.

   Radera
  2. just kåldolmar har de inte kommit på någon maskin till pga bladens olika form så de görs för hand
   https://www.dafgards.se/sortiment-/jennys-kaldolme/
   "En handrullad kåldolme med potatismos, skysås och lingonsylt"

   livsmedelsmaskiner är intressanta att se på. men en hel del görs fortfarande för hand i början och slutet av linjen. har sett när de blandar degar på flera 100 kg till bröd och bullar och köttbullssmet som klickas ut, friteras och sen fryses innan det hamnat i förpackningen vi ser i butiken.

   byggde en maskin i en brödfabrik där testköket tog några kilo deg av var sats och provbakade som kvalitetskontroll. det blev nybakade bullar av alla de sorter till lunch varje dag. de anställda var väl så trötta på brödet att de kom och bjöd på oss som bara var där tillfälligt.

   Radera
  3. När jag läser sånt där tänker jag alltid på Mormor [valfritt tantnamn]s pepparkakor som sedan flera generationer "görs efter originalrecept" innehållandes ett tiotal olika E-nummer som funnits i tio år :)

   Gratis nybakade bullar varje dag på jobbet låter farligt.

   Radera
  4. man kan väl sammanfatta det så att man går inte ner i vikt på resejobb...

   Radera
  5. Beror på hur man äter. Jag var oftast för snål för att inte ta första tåget på dagen eftersom det var billigast. Då missade jag hotellfrukosten eftersom jag behövde iväg innan. Och på SJ-tåg var jag också alldeles för snål för att äta.

   Radera