måndag 9 november 2020

Vad som helst för pengar, ändå pank

Danielm tipsade mig i kommentarsfältet om en artikel om Ola Rapace, Sveriges kanske allra mest överskattade skådespelare.

Nu handlar ju inte denna blogg om skådespeleri, så jag borde inte ens nämna att han agerar som en tjackpundare oavsett om han spelar tjuv eller polis. Inte heller tänker jag nämna att det är märkligt hur ofta han talar ut eller träder fram med tanke på att han lider så mycket av uppmärksamhet att han inte kan bo kvar i Sverige. Det är för övrigt något han har gemensamt med sin ex-fru Noomi Rapace. Ni vet, hon som berättade att hon inte kunde gå ut på Göteborgs gator pga alla paparazzifotografer och fans, samma vecka som Bruce Springsteen tog en promenad i Göteborg trots att han också är ganska känd.

Nej, tillbaka till B-skådisen Ola Rapace och ämnet ekonomi. För i den senaste ”öppenhjärtiga” intervjun berättar han att han är pank. Som de flesta som är det skyller han på corona, men bilden blir lite tydligare av denna formulering:

Jag har aldrig haft några marginaler egentligen, jag har alltid bränt alla pengar jag har tjänat och litat på att det ska komma nya.

Vidare beskriver han ett infall när han ”plockar ut pengar från en bankomat och slänger det på gatan, och känner människoförakt” mot de människor som plockade upp dem. Lustigt, jag vet vem jag tilldelar mitt förakt i den situationen.

Jag tror dessutom inte på att han inte skulle bry sig om pengar och att han blir irriterad på att andra i filmbranschen gör det. Det var väl knappast den konstnärliga höjden som gjorde att han ställde upp i c:a 150 Wallanderfilmer, en verksamhet som troligen fortsatt än idag om inte Henning Mankell skrivit in i sitt testamente att det fick vara slut på Wallanderproduktioner efter hans död.

Ola Rapace har (även om det övergår mitt förstånd) medverkat i en hel del inkomstbringande filmer. Så blir en film uppskjuten pga ett virus och då blir karln helt utblottad. Visst, det är dyrt med både sprit och kokain, men några kronor borde väl en vuxen människa kunna spara?

15 kommentarer:

 1. Min teori är, att om man inte framstår som väldigt vänster får man inga kulturjobb i Sverige. Därför detta demonstrativt uppvisade ointresse av pengar, och förakt för människor som uppenbarligen gör det.

  Sen spelar han över på ett sånt sätt att han inte är trovärdig, men så är å andra sidan "Sveriges kanske allra mest överskattade skådespelare" ett ganska korrekt omdöme.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan ligga mycket i det, även om jag faktiskt tror att de flesta inte behöver spela vänster och odugliga att hålla i pengar.

   Många skådespelare tycks också undervärdera manusförfattare och tror att de kan improvisera fram en trovärdig roll, men ger man dem fria tyglar blir det så här, eller ett onaturligt "vafaan" i varannan mening.

   Radera
 2. Gudrun Schyman eldade upp pengar bokstavligen för några år sedan. Verkar vara ett återkommande tema bland vänstern.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ju en reklamkampanj. Men visst, jag tror ingen högerpolitiker skulle kommit på idén.

   Radera
  2. En väldigt lyckad reklamkampanj därtill! Bara 100.000:- för en kampanj som folk pratar om fortfarande.

   Radera
  3. Det är jag inte helt säker på. Allt som det pratas om är inte av godo. Annat det pratas om efter 5-10 år är Reinfeldts "öppna era hjärtan"-tal och SD:s gatuslagsmål med Soran Ismail. Bara för att nämna några snackisar partierna nog helst hade sett ogjorda.

   Radera
 3. Efter man eldat upp eller slängt stålarna på gatan så gnälls det om resursfördelningen i samhället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är lite svårt att få ihop logiken där.

   Radera
  2. Det är därför vänstern styrs av känslor istället för logik. Det blir dock aldrig tråkigt för känslor ändras från en minut till en annan. Värre för dom stackare som är beroende av känslostyrda beslut.

   Radera
  3. Med MP i regeringen innefattar väl den gruppen bl a alla svenskar?

   Radera
  4. Japp. Bara hoppas att de styrande har en bra dag.

   Radera
 4. Micke du brukar ju ta upp aktuella ämnen. Har du kanske några tankar kring att TietoEvry som lanserar typsnittet som aktivt censurerar bort hat? Ett typsnitt ska alltså “rätta” vad jag skriver så att det jag skriver inte är nedlåtande. Enligt vem?

  Skriv en artikel om att 1984 är här igen, vet jag.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har länge tänkt läsa om 1984 och hittar jag en ekonomivinkel där bloggar jag gärna om den. Det där med typsnitt och censur känns däremot som att jag har för dålig koll på för att skriva om. Men skrämmande är det.

   Radera
  2. Enklaste vinkeln på ekonomi är självbedrägeriet som är grunden i 1984.

   Oceania was at war with Eurasia: therefore Oceania had always been at war with Eurasia. The enemy of the moment always represented absolute evil, and it followed that any past or future agreement with him was impossible.

   Hur det dubbeltänket går igenom på en personlig nivå som i ovanstående exempel. Samma sak med statistik etc. som bevis för att "lägg in twitter konto" är en vinnare etc.

   Radera
  3. Låter som att det finns många exempel på liknande resonemang även från 2020 (som ju inte är en bok utan en livesänd skräckfilm).

   Radera