söndag 29 november 2020

Limpa

Min idé att baka allt matbröd själv funkar bra. Jag har numera alltid jäst och mjöl hemma och har fått rutin på att baka när det börjar bli tomt i frysen.

Den här gången tänkte jag baka en limpa för omväxlings skull. Jag tycker att det ofta blir lite för sött och onyttigt, men ibland får man unna sig. Detta behövs:

jäst, 50 g
mjölk, 2,5 dl 
vatten, 2,5 dl 
sirap, 0,5 dl
salt, 1,5 tsk
rågsikt, 5 dl
vetemjöl, 9 dl
smör/margarin, 100 g
Och för pensling:
kaffe, 1 msk
sirap, 1 msk
Blanda mjölk och vatten, värm upp till runt 37 grader och vispa ner jästen. Sedan ner med resten av ingredienserna och en noggrann bearbetning med degkrokar.

Jäs under bakduk i minst en halvtimme.

Knåda degen på mjölat bakbord och fördela i ett par smorda formar.

Jäs under bakduk i en halvtimme till. Slå under tiden på ugnen på 200 grader. Grädda i nedre delen i c:a 30 minuter.

När du tar upp bröden, pensla dem med en blandning av kaffe och sirap. Kladda på ordentligt så att det blir en tjock yta.

Låt svalna, plocka ur bröden ur formarna och ät.





23 kommentarer:

  1. Jag bakade bröd så sent som igår men det måste gått troll i jäsningen för det lyfte aldrig. Jag funder på om jästen kan varit dålig då vattnet var fingervarmt och jäsningen pågick 45 + 45 minuter. I morse blev det helt enkelt till att äta fiberrik tegelsten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hur värmer du upp vattnet? Använder du kastrull på spisen kan det vara fingervarmt vid ytan och samtidigt mycket varmare vid botten. För på något sätt låter det som att du dödat jästen. Jag har aldrig varit med om att det varit fel på jästen. De gånger det där hänt mig har det alltid varit mitt fel.

      Radera
    2. Jag tror du kan vara något på spåret där. Jag värmer dessutom på induktionshäll som hettar upp kärlet vansinnigt fort. Hur värmer du vattnet, micron?

      Radera
    3. Ja, jag värmer alltid i mikron. I bunken jag ska baka i, så blir det ett kärl mindre att diska.

      Om du väntar någon minut från att du slagit av spisen och dessutom vispar vattnet innan du känner efter om det är lagom varmt borde du minimera risken, men mikron är smidigast.

      Radera
    4. Tack! Det får bli micron nästa gång. Lär dröja då brödskivorna på nuvarande bröd måste hållas mycket tunna för att inte helt täppa igen svalget.

      Radera
    5. Det slår aldrig fel att den gång man misslyckas har man gjort en stor sats som räcker hur länge som helst :(

      Radera
    6. Det är ofta tillräckligt med 30 grader. Hellre 10 grader kallare än 37 än 1 grad varmare.

      Radera
    7. Ja, har man gott om tid för jäsning kan man köra rumstemperatur också, men när jag frågade Jästbolaget inför ett tidigare brödinlägg sa de att värmen måste vara under 50 grader, så det finns lite marginal uppåt också.

      Radera
    8. om du värmer degvätskan på spis så blanda alltid runt vätskan innan du kontrollerar tempe.
      Jag kör alltid på spisen när jag bakar och har aldrig haft problem med att jästen har dött.

      Radera
  2. Snyggt !! Såna där formar kör jag oxå med. Men jag brukar trycka ned bakplåtspapper i formen. Då kan man köra lite mer deg, bakplåtspappret stabiliserar när det jäser. Ger högre maffigare limpor.

    Baka mer matbröd är något jag definitivt ska göra mer. Sen. När tiden och energin räcker till. Förr bakade jag allt matbröd själv. Experimenterade vilt med rivna rotfrukter i degen etc...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker att den här blev maffig nog. Och någon gång när jag använt bakplåtspapper har brödet fastnat i det, vilket aldrig hänt med en smord form.

      Jag hade en seg uppstartsperiod, men ungefär sedan i somras går det hur bra som helst. Allt bröd blir inte bra, men det finns alltid nybakt i frysen. Ska testa rivna rotfrukter.

      Radera
  3. Fingervarmt vatten tar jag direkt från kran.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kan man göra, men det är inte riktigt rätt:
      https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/mat-och-dryck/dricksvatten?AspxAutoDetectCookieSupport=1

      "Det är bara kallt kranvatten som kontrolleras. Varmt kranvatten är avsett att användas för andra ändamål än dryck och matlagning. Av det skälet räknas inte varmvatten som används i enskilda hushåll som livsmedel."

      Radera
    2. Hur många bakterier överlever 200 grader ugnsvärme? Så länge du inte slickar i dig deg medans du bakar är det ju lugnt.

      Radera
    3. Vad jag vet så ska man inte ta varmvatten pga metaller, ex. Koppar från vattenrören. Så ugn eller inte spelar ingen roll

      Radera
    4. Spännande! Jag har ingen aning, så här kan jag lära mig något. Förr körde jag alltid varmvatten från kranen när det skulle värmas. Även om det ska kokas går det ju snabbare från hett vatten än från kallt. Men när jag slutade med det, för att jag läste att varmvatten inte är livsmedelsklassat, slutade jag helt att använda varmvatten till annat än disk och handtvätt.

      Radera
  4. Ok Sparo... Jag är ett av dina största fans, men ditt inlägg väcker två tankar:
    1. limpa är "sött och onyttigt". Är inte limpa en form på brödet? Något som alltså inte har något med innehåll att göra?
    2. varför köpa rågsikt, 40 % råg och 60 % vete? Om du ändå tillsätter mer vetemjöl, då kan du väl lika gärna köpa rent rågmjöl och rent vetemjöl. Jag tycker rågsikt är lite töntigt, och det är ju inte du;)

    Oavsett svar är jag glad att du fort sätter baka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. 1. Jag menar till skillnad från exempelvis franskbröd:
      https://www.bagerier.com/klassiska-brod
      "Limpa är ett långt bröd som bakas längre tid i ugnen och på lägre temperatur jämfört med franskbröd och andra bröd."
      Men det jag främst menar är väl den där typen av bröd med mycket socker eller t o m sirap eller honung.
      2. Åtminstone grovt rågmjöl tycker jag ger en annan struktur även ihop med vete, men visst kan man köra en skvätt rågmjöl istället för en större skvätt rågsikt. För mig handlar det mest om pris och då är jag inte säker på att det alltid lönar sig att köpa rent rågmjöl jämfört med den uppblandade varianten.

      Radera
  5. Kaffe till pensling?! Blir det bättre yta eller varför använder du det? Eller är det din mest nyttiga form av "kaffebröd"? ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Läste om mix mellan lika delar kaffe och sirap. Tyckte det lät spännande. Aldrig använt det tidigare, men det blev bra.

      Radera
  6. Fint rågmjöl, tänkte jag. Man vill ju ha rent mjöl i påsen (nej, jag kunde inte låta bli en ordvits).

    Jag ska inte fortsätta argumentera för att limpa har med form att göra. Men tänker på limpsadel, cigarettlimpa mm.

    SvaraRadera
    Svar
    1. I min butik brukar rågmjölet vara nästan dubbelt så dyrt som rågsikten vid ordinarie pris, och då tänker jag att jag lika gärna kan ta lite mer av rågsikten och mindre vetemjöl i recepten.

      Kanske är det dialektalt eller också har jag bara fel, men receptet ovan ser jag som en solklar limpa oavsett form medan t ex detta (https://sparosverige.blogspot.com/2020/08/rag-och-havrebrod.html) inte är det ens i limpform.

      Radera