Försäkringar är inget kul. Det är
vanligtvis bara pengar i sjön och de gånger det inte är det är
det inte heller kul. Men att spara pengar är kul och av den
anledningen borde vi alla se över våra försäkringar någon gång
om året, för här finns pengar att spara.
De som inte känner igen sig det minsta
i detta har nog aldrig funderat över sina försäkringskostnader
utan bara betalat och förträngt. Mitt hemförsäkringsbolag har
satt i system att chockhöja om kunden inte slår näven i bordet.
Så gå igenom försäkringskostnaderna.
Steg 1: Ta reda på vad du har för försäkringar. För mig är det
lätt, jag försäkrar bara bilar och bostäder. Det första måste
man enligt lag, det andra måste man om man inte är helt dum i
huvudet.
Men det finns egentligen inga gränser.
Förutom att försäkra sig själv (a-kassa, livförsäkring,
olycksfallsförsäkring …) kan man försäkra snudd på varenda
ägodel, från hemelektronik till tavlor. Om det är en bra idé
beror kanske på hur man är som människa eller hur påverkad ens
ekonomi skulle bli om grejerna går sönder.
Är man en familj med villa och normalt
många barn och saker kan antalet försäkringar vara tvåsiffrigt.
Skriv upp försäkringarna på en lista som du kan spara och fylla
på, på papper i en pärm, i en dator eller telefon. Jämför dem
med konkurrenterna. Ett enkelt sätt kan vara att skicka hela listan
till ett bolag du inte har och fråga vad de tar för samma
försäkringar.
Jag vet, deras produkter är kanske
inte exakt likadana, men det ger ett hum. Är de billigare kan du
byta eller ännu hellre kontakta dina nuvarande bolag och kräv en
sänkning för att stanna kvar. Troligen får du det, annars får du
bedöma om du orkar flytta.
Det här är inte särskilt jobbigt,
men om du vill kan du dela upp jobbet över tid. Lägg t ex en kvart
om dagen tills det är klart. Det kan sluta med att du likt killen
här uppe sparar tiotusentals kronor. I värsta fall blir du bara en
person med lite mer koll.
Jag bröt ett finger för några år sen. Det var en spiralfraktur som krävde en mindre operation för att rätta till.
SvaraRaderaJag fick en del pengar från min olycksfallsförsäkring och var väl ganska nöjd med det. Sen började jag fundera på premien jag betalat in under ganska många år, och insåg snabbt att jag låg back på det, trots att jag uppfattade utbetalningen som ganska generös.
Enda gången det eventuellt är värt det är väl om man skulle bli invalid kanske. Eller om man har "fysisk otur" betydligt oftare än vad jag har.
Fast det är väl egentligen försäkringsbolagens affärsidé. Genomsnittskunden måste gå back på försäkringen för att det ska bli några pengar över till vinst.
Intressant nog exakt samma affärslogik som Svenska Spel.
Ja, alla försäkringar måste ha ett negativt väntevärde om det ska gå ihop sig för företaget, och det har det ju en förmåga att göra. Därför försäkrar jag så lite som möjligt, men jag förstår samtidigt att andra behöver/vill ha mer säkerhet.
RaderaSvanesang du kunde klagat hos patientskadenämnden (utan försäkring) så hade du troligen fått ut en del för "ärret" oavsett om du själv förorsakat skadan eller till och med om du själv valt att genomgå operationen av kosmetiska skäl.
RaderaBra råd!
SvaraRaderaMin bil fick ett maskinfel, som försäkringen inte täckte. Kopplingen slutade funka mitt ute i skogen och jag behövde bärgas därifrån. Bilen är ca 9 år gammal och där någonstans slutar försäkringen gälla för maskinskador. Men man måste betala för det ändå. De ersatte mig för bärgningen men efteråt höjde de min premie på försäkringen, eftersom jag inte längre kört skadefritt i två år. I hemförsäkringar ingår ofta hemelektronik och uppvärmning. Men försäkringen slutar gälla ungefär samtidigt som tillverkarens garanti slutar att gälla så det är fullkomligt meningslöst alltihop. Bara ljug rakt igenom.
SvaraRaderaJa, det slår aldrig fel att grejer börjar gå sönder så fort garantier och försäkringar slutar gälla. Min enda solskenshistoria är ett vitvarufel där Ikea ändå gav mig en ny eftersom garantin gått ut så pass nyligen.
RaderaHar du förresten någon filosofi om a-kassa? För att jag personligen ska bli utan inkomst måste några lokala sjukhus läggas ner mer eller mindre. Eller att jag säger upp mig själv. Jag kan leva på min guldhög 10-20 år innan jag behöver hitta något nytt jobb i dagsläget, även om jag föredrar att låta bli. Skulle du betalat A-kassa på 140 kr i månaden i den situationen? Alla jag möter privat prisar A-kassa till skyarna men ingen av dem läser sparo. Det vore spännande att höra just din åsikt, som ett eventuellt tillägg till mina egna idéer.
SvaraRaderaJag hade fortsatt. Även om du har mycket möjligheter så är alla beroende av bra referenser. Tänk om du kommer på kant med din arbetsgivare där du jobbat flera år. Det blir inga bra referenser om denna är bitter. Ett annat alternativ är att byta mellan olika arbetsgivare över tid. Då bygger du ditt CV. Det är som med aktier. Det är bra att differentiera.
RaderaJa, när en 20-plussare frågade föreslog jag att hon skulle strunta i avgiften:
Raderahttps://sparosverige.blogspot.com/2019/03/a-kassa-for-eller-emot.html
Är man äldre kommer saken i ett lite annat läge, men tar man vad som helst finns det ju jobb.
Tack, båda två för bra tankar. Roligt med ett helt blogginlägg och måste säga att jag lutar mer åt sparos idéer. Även om jag inte tänkt på Unknowns vinkel förut. Jag ska fundera. Tack!
RaderaTack själv!
RaderaVi för budget för varje månad (i Microsoft Excel) och detta har vi gjort i många år. Då blir man påmind att tex nästa månad så ska bilförsäkringen eller hemförsäkringen betalas och man kan lätt gå tillbaka och se vad man betalde förra året och om försäkringen blivit dyrare.
SvaraRaderaKan också tillägga att vi för budget enbart för att se hur mycket pengar kommer in och var de försvinner, inte för att vi slaviskt inte får spendera över en viss summa.
Vad brukar man säga, många bäckar små så blir det en stor älv tillslut 💰 💰💰
Smart!
RaderaBästa försäkringen är och förblir en blandad investering med aktier och fonder. Då kommer avkastning från många håll. Jobbar man bara kommer pengarna från ett ställe.
SvaraRaderaJa, en anställning är ett rätt uselt sätt att sprida riskerna.
RaderaJag kör oxå bara bil och bostad. Sverige är iaf ett bra land i det avseendet att sjukvård är automatiserat med maxtak (nu blir det fart på dig !! låt inte pulsen öka alltför kraftigt). A-kassa är jag oxå med i, dock inte facket sedan 15 år tillbaka.
SvaraRaderaBytte bostadsförsäkring när jag tog över huset. Gjorde en undersökning och sparade därmed 300 SEK i månaden de sista 10 åren. Blir 36 kSEK nominellt. Det är pengar det oxå.
Facket har jag aldrig varit med i. För det skulle krävas ett opolitiskt fackförbund och jag har aldrig hittat ett sådant.
RaderaOch ja, ställer du inte högre krav på sjukvård än att du nöjer dig med den svenska nivån har du en avslappad inställning ;-).
Ett tips är att göra som jag. Var endast med i å kassan. Skippa facket. Då har man en ekonomisk trygghet samtidigt som man gör ett politiskt statement. Dessutom är det något billigare.
RaderaHa ha ha a kassan.
RaderaEller också sparar man även a-kassepengarna. Jag är den modiga typen i det fallet.
RaderaPå tal om fack och akassan så tycks de ha höjt avgifterna kraftigt i år. Skälet sägs vara corona, men jag tror nog det ligger mycket "ta chansen när det finns ngt att skylla på" i det också. Det blir ju rätt märkligt när de argumenterar som så att det ska vara en hög och långfristig ersättning istället för något tillfälligt. Nej, en egen väl tilltagen pengabinge är det bästa skyddet i alla situationer. Och för att skapa en sådan så kan man tex kapa kostnader genom att strunta i facken.
SvaraRaderaMvh investera-pengar.blogspot.com
Corona är världens bästa ursäkt för precis vad som helst, det ena mer långsökt än det andra.
RaderaAEA höjde från 110 SEK i månaden till 140. Det är en präktig höjning naturlich...men ändå värd det. Brukar säga till ynglingar som har en anställning att "visst skippa facket..men är du inte med i A-kassan då är du tyvärr dum i huvet på riktigt".
RaderaVarför är man dum i huvudet ifall man är beredd att jobba med vad som helst och bor på en plats där det finns jobb?
RaderaOK, du tänker så. Nå jag utgick från min lilla plats på Jorden där den situationen inte alltid råder. Sedan är det väl en omställningsförsäkring...och ett behov av omställning kan alla drabbas av vid ngt tillfälle i livet.
SvaraRaderaJa, någon gång kan vi alla vilja ha en försäkring, men poängen med att skita i dem när det går är att istället skaffa sitt eget säkerhetsnät.
RaderaFörsäkring är ett otyg. Bara bil- och hemförsäkring och möjligtvis barnförsäkring är nödvändiga. Jag ser mig som mindre "otursbenägen" än snittet. Bättre spara pengarna till buffert och betala när det behövs. Efter att ha sett flera personer som inte tar hand om sina prylar eller medvetet fuskar med försäkringen är jag inte beredd att göda systemet. Har en kompis för övrigt jag köpte en laptop av för en spottstyver. Han hade spillt öl över tangentbordet men "orkade" inte använda sin dyra drulleförsäkring han hade köpt på onoff. Snacka om meningslös försäkring.
SvaraRaderaJa, orkar man inte använda försäkringen är den ju helt meningslös. Det ingår i systemet att det ska vara bökigt att få ut pengar.
RaderaBlev i våras uppringd av Bolag A där jag bl.a har hemförsäkring och fick frågan om jag inte ville flytta över bilförsäkringen. Har en 10 år gammal gubb-bil försäkrad i Bolag B som har "märkesförsäkringen" som jag tecknade när jag köpte bilen ett år gammal.
SvaraRaderaFick nu ett pris av Bolag A som var runt 40% lägre än jag betalade och det för vad jag kunde bedöma en likvärdig försäkring. Ringde Bolag B och frågade varför de skörtade upp mig - borde inte "märkesförsäkringen" vara billigast? Fick något intetsägande svar om att de "garanterar reparation med originaldelar" vid en eventuell skada. Säljaren hos Bolag A var däremot ärlig nog att säga att just bilförsäkringar får man räkna med ALLTID ökar i pris eftersom, och att man därför alltid ska byta bolag vart 3-4 år sådär. Jag bytte förstås och sparade 3500 per år på det, sen får det väl bli byte igen om 3-4 år om jag behåller bilen så länge.
Du skulle passat på att samtidigt flytta hemförsäkringen från bolag A ;-). Det finns inga företag jag känner mindre solidaritet med än försäkringsbolag. Samtidigt har vi en förmåga att ändå behålla dem.
RaderaDet stämmer förstås - men där har inte priset på försäkringen dragit iväg på alls samma sätt som det gjort på bilförsäkringen. Det är för övrigt "intressant" att bilförsäkringen blivit dyrare med åren samtidigt som jag aldrig haft en skada och försäkringen dessutom minskar i "omfång" när maskinskadedelen slutar gälla. Men jag skinnade i alla fall Bolag B på ett byte av vindruta pga stenskott innan jag bytte till Bolag A ;-)
RaderaI min länk i texten ovan berättar jag om när mitt försäkringsbolag ville höja just hemförsäkringen, först 16,5 procent från ett år till nästa, sedan över 20 procent. Så fenomenet finns där med.
RaderaMen visst, man kan inte vara i krig med alla försäkringsbolag på en gång :)
Fast ibland kan man bli förvånad. Bytte bostadsort från en med hög andel bilstölder till en med låg och försäkringen minskade till en tredjedel med samma bolag.
RaderaAppropå din rubrik så finns det faktiskt en försäkring man kan ha som ingår i "hyran" om man bor i bostadsrätt och det är det obligatoriska bostadsrättstillägget. Vissa föreningar "bjuder" på detta så då behöver inte den egna hemförsäkringen täcka detta. Där kan lite stålar sparas om det är så.
Att byta upp mig till en billigare ort har jag också gjort. Och tillbaka :(
RaderaMen att bostadsrättsföreningar kan gå emellan för billigare hemförsäkring hade jag däremot ingen aning om.
Det handlar inte direkt om att en BRF "går emellan" utan om hur man organiserar det så kallade bostadsrättstillägget, som är ett tillägg på hemförsäkringen orsakat av att ansvaret hos den boende sträcker sig lite längre i en BRF-lägenhet än i en hyresdito. Man ansvarar bl.a. för tätskikt i våtutrymmen och har allmänt ett lite längre gående ansvar för ytskiktet och fönstren.
RaderaJag bor själv i BRF och sitter i styrelsen, och vi har BRF-tillägget inkluderat i föreningens fastighetsförsäkring, vilket betyder att de boende alltså inte behöver betala tillägget som typiskt ligger på ett antal hundra per år. Dock betalas ju kostnaden ändå via månadsavgiften så att säga. En fördel med att organisera det på detta sätt KAN vara att vissa typer av skador, t.ex. vattenskador, då helt kan hanteras av föreningens försäkringsbolag och man inte behöver blanda in den boendes bolag för den del som hör till BRF-tillägget.
En nackdel med att som BRF välja denna typ av försäkring är att inte alla försäkringsbolag verkar erbjuda den, så om man vill upphandla sin försäkring i konkurrens mellan flera bolag kan antalet möjliga val minskas.
Jojo, det är ju alltid de boende som får betala i slutändan, på det ena eller andra sättet. Och tack för klargörandet. Jag har hela tiden hållit mig långt från BRF-styrelser, så i mitt fall blir det vad det blir.
RaderaMin erfarenhet är att om man är en sån som inte håller igen käften på en årsstämma hamnar man förr eller senare i styrelsen. Och om man sen inte håller igen käften i styrelsen blir man förr eller senare ordförande ;-)
RaderaJag har inte ens gått på stämmorna. Kanske var klokt det då :)
Radera