torsdag 1 oktober 2020

Dassig rengöring

Ibland verkar det vara en naturlag att bra produkter försvinner. Tomik toalettrengöringspulver var en sådan. När jag för några år sedan inte längre kunde hitta den kollade jag på nätet. Det jag hittade var andra människor som letade med ljus och lykta. Tydligen hade Unilever slutat tillverka produkten.

Så då får man använda det som finns. Jag har bl a testat Kalkosan, en hyfsat billig vätska man precis som Tomik häller ner i skålen. Enda problemet är att det är fullständigt värdelöst. WC-ankor är en annan lösning, finns i lite olika utföranden. Flaskans utformning är tänkt att underlätta så att man kan spruta in medlet under kanten.

Varför flaskorna alltid är två centimeter för långa för att inte fastna med flaskan när man sprutar in det vet jag inte. Kanske för att det ska gå åt mer, inte minst viktigt med tanke på att WC-ankor är skitdyra. Ni kanske anar att jag inte är helt tillfreds med detta substitut heller. Då återstår lite mer allmänna rengöringsmedel som ättikssprit, såpa och olika klorlösningar.

För bloggens skull (och för att jag hade dem hemma) har jag testat allihop. Såpa luktar bäst, ättika sämst. Hur man känner kring lukten av klor kan hänga på vad man tyckte om skolgymnastikens simundervisning. För mig som nätt och jämnt kunde ta mig fram medelst bröstsim är det ingen favorit.

Hur det luktar spelar mindre roll, det viktiga är resultatet. Inte heller där tycker jag ättiksspriten hänger med. Jag fattar faktiskt inte att så många rekommenderar ättika till detta ändamål. I valet mellan grönsåpa och Klorin föredrar jag kloret även om såpan luktar bättre.

Men jag saknar Tomik, som fräste nere i toalettskålen likt en brustablett. Jag är inte den som säger att det var bättre förr. Men det är sämre nu. Eller har ni hittat några bättre grejer?

31 kommentarer:

 1. Klor är jätte dåligt för miljön.

  När jag använder ättika lägger jag upp toapapper och häller det på, så det kan sitta kvar och fungera i typ en halvtimme.
  De värsta rander tar jag med denna:
  https://www.jemogfix.dk/wc-skurestick/1140/9042674/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tråkiga med ättika tycker jag är att lukten sitter i hur länge som helst.

   Den där Skurestick-grejen var ny för mig.

   Radera
 2. Vit Domestos är bäst!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Okej, aldrig testat. Verkar hyfsat billigt också.

   Radera
 3. Ättika 24% och bikarbonat.
  Inte bara ättika.

  SvaraRadera
 4. https://www.bauhaus.se/hushallssoda-nitor-750g?utm_source=prisjakt&utm_medium=cpc&utm_campaign=prisjakt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas den räcker länge. 45 spänn var ju ett svulstigt pris annars.

   Radera
 5. Håller inte med om att WC-ankor är skitdyra. Köper på Willys för 15 spänn och de räcker ett halvår.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter inte så farligt nej.

   Radera
  2. När wc-ankan är tom häller jag några kapsyler Ajax/annat bra medel i den och fyller på med vatten och vips kan jag spruta in utspädd Ajax under kanten.

   Radera
 6. Ättika är ju en syra, så kemin har nog en hel del att säga om vilka grejer och förhållanden det fungerar bra på. Enda gångerna det fungerat bra för mig är att lägga rostiga verktyg sänkta i ättika några dagar och, nog ganska farligt, när jag värmt upp någon deciliter ättika i en äcklig tryckkokare. Applikation i toalett tror jag inte på. Syran späds ju direkt i vattnet och blir väldigt svår att hålla på plats där den behövs. Man skulle ju kunna dränka in absorbent och trycka upp under kanten, men känns ruskigt äckligt.

  Ett alternativ som skulle kunna funka vore ett kroktillbehör till ett ångaggregat för att leda in ånga. Det är ruskigt effektivt för att lösa allt möjligt.

  Är man äventyrlig så kan man ju testa att fylla tanken med varmvatten och se om det får ut smutsen bättre. Skulle porslinet spricka får man ju skaffa en ny som garanterat är ren!

  SvaraRadera
  Svar
  1. I det fallet är jag inte äventyrlig och ångaggregat, tryckkokare och annat vill jag inte blanda in.

   Radera
 7. Föredrar DuckDuckGo ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. En fantastisk sökmotor, men för rengöring tror jag att den är sådär.

   Radera
 8. Såpa..det är miljövänligt och luktar gott..fyller sitt syfte och gör rent också tycker jag..BIG no no för Klorin
  🙃🙃🙃🌞🌞

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med om att såpa luktar gott, men tycker ibland att det kan vara lite klent.

   Radera
 9. Citronsyra funkar kanon till rengöring under vattenytan om de är riktigt illa. Häll i och låt stå över natten.
  Kör själv med en sprayflaska utspätt diskmedel till den vanliga rengöringen i toan

  SvaraRadera
 10. SDB för Tomik wc-pulver. 30-60% citronsyra.
  https://webshop.flinks.se/Doc/1001/16/10011168.PDF

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja titta, 1-5% natriumkarbonat och 30-60% citronsyra. Ingen direkt komplicerad mix. Undrar vad resterande > 35% är?

   Radera
  2. Kanske är det de där 35 övriga procenten som gör hela skillnaden.

   Radera
  3. Borde väl vara vatten?

   Radera
 11. Saltsyra.. Då fräser kalket bort fort;) pass på med den starka doften och skydda dig för stänk.

  SvaraRadera
 12. Gick den inte under namnet Tomteskur också? Lika förvånad och förbannad blev jag för några år sedan då jag skulle köpa ny, den fanns inte längre. Troligtvis en alldeles för bra produkt för att passa in på hyllorna idag som mest består av fina etiketter. Suck, jovisst var det definitivt i många fall just bättre förr!...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tomteskur tror jag var en helt annan produkt (med en reklamslogan som inte vore helt okej idag: "Tomtens vinner alltid seger, vit blir till och med en ..."

   Radera
 13. Bikarbonat. Går att köpa på nätet för ca 45kr/kg. Låt det verka en stund så är det lika effektivt som något annat men betydligt mer miljövänligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Någon högre upp föreslog en mix av bikarbonat och ättika.

   Radera