tisdag 13 oktober 2020

Lotterijobb

Tänk att Bingolotto tagit ett så starkt grepp kring Göteborg att staden nu beslutat att förvandla även arbetsmarknaden till ett enda stort lotteri. Arbetslösa mellan 18 och 20 kan ”vinna” ett statligt finansierat jobb när Göteborgs stad lottar ut några hundra arbetstillfällen.

Jag fattar att det är smidigt att slippa gallra bland sökande i en utgallringsprocess och gissningsvis handlar det inte om så avancerade jobb att det spelar så stor roll vilka de får. Blir det fel är det ändå den där Någon Annan som betalar, och eftersom det handlar om arbetslösa utan a-kassa så är det ungefär samma pengar som ändå skulle ha betalats ut.

Men vilka signaler sänder det ut att man låter slumpen avgöra?

 • Som arbetssökande behöver du inte anstränga dig. Gapa bara stort och vänta på stekta sparvar.
 • Får du jobbet kan du fortsätta att inte anstränga dig. Arbetsgivaren bryr sig uppenbarligen inte.
 • Det spelar ingen roll vem du är och vad du har för utbildning, jobb är något som bara kommer. Eller inte kommer.

Det finns ett gammalt skämt där arbetsgivaren delar upp bunten med ansökningar i två likadana högar där ena högen går direkt i papperskorgen. På frågan varför förklarar han: ”De som fanns i den där högen är människor med otur och några sådana vill vi inte ha.” Det är som sagt ett skämt, men som med så många skämt har det blivit verklighet. Eller också är det verkligheten som blivit ett skämt.

31 kommentarer:

 1. Ungefär som "Om gud ville att jag skulle arbeta så hade jag haft ett arbete".

  En attityd som vad jag förstår faktiskt existerar här och var i världen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad hopplöst livet skulle kännas om det vore så. Ingen idé att ens gå upp på morgonen och försöka åstadkomma något om allt ligger i någon annans (guds) händer.

   Radera
 2. Är inte alla anställningar ett lotteri egentligen? Jag har läst CVn och brev och filtrerat och när intervjuerna är klara är det ändå ha några kandidater kvar som verkar heltlikvärdiga. Då är det bara lottning eller kvotering som avgör.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett inslag av tur är det såklart, men här är det ju BARA tur.

   Radera
 3. Som nästan allt annat som politikerna i Sverige håller på med gör detta mig helt uppgiven. Ska man skratta eller gråta? Hörligt att du hjälper till och sprida kunskapen om idiotin Micke!

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att man SKA gråta, men MÅSTE gråta för att inte bli helt tokig.

   Radera
 4. Lul du ska se alla som köper svergiepostkodlotteri grejen, totalt fullt med idioter här på västkusten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar viktigt för hela landet att Postkodlotteriets vd även fortsättningsvis ska vara extremt välbetald.

   Radera
 5. Hellre ett lotteri än att någon tjänsteman på kommunen tillsätter tjänsterna. Med lotteriet kan vi ha tur att få rätt person på rätt plats.

  Även sommarjobben lottas väl ut?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Annars kan man ju låta en tjänsteman med kvalifikationer och fallenhet för att tillsätta tjänster göra det, förhoppningsvis bättre än slumpen.

   Ja, det är säkert inte första gången i världshistorien jobb lottas ut. Själv är jag så gammal att på den tiden förväntades ungdomar ordna sina egna sommarjobb genom att ringa runt till arbetsgivare och fråga.

   Radera
  2. Jag tror att han som hade huvudansvar för det katastrofala skolvalet i Göteborg är mellan tjänster just nu...

   Radera
  3. Man kan hoppas och hålla tummarna för honom i framtida lotterier ;-).

   Radera
 6. Ja du vad ska man säga? Det är ju bara skattemedel de kastar bort på detta experiment, eller? Dock inte alls oväntat att detta sker i Muteborg.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är som sagt inte säker på att det gäller så mycket pengar egentligen. Jag är mest bekymrad över signalpolitiken. De som inte vill plugga väntar bara på sådana här nyheter som bekräftar att de heller inte behöver.

   Radera
 7. Tyvärr ska jag väl tillägga att min förväntningar på offentlig verksamhet ligger på denna låga nivå idag. Jag är inte särdeles förvånad ens.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det var långt ifrån den mest skrämmande nyheten ens den dagen.

   Radera
 8. Göteborg har lottat ut sommarjobb tidigare, antar att det är en rättviseaspekt i det hela när efterfrågan är högre än utbudet på okvalificerade jobb. Samtidigt är det väl antagligen kostnadseffektivare användning av skattemedel än att sätta någon på att gå igenom alla ansökningar där de flesta ändå saknar betydande arbetslivserfarenhet.

  För övrigt kan ingen skildra Loket, tunan, hjulet och Bingoberra som Peter Apelgren: https://www.youtube.com/watch?v=Co_iV1hVRLM&feature=youtu.be&list=PLeAg3HyZN7hdTr0vZn-eYjyPf5rI3zmRN

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så rättvisa är att alla ska ha samma chans till ett jobb oavsett hur mycket eller lite de jobbat för det - galen värld!

   Ja, han var fantastisk på det. Stadsdelen Balltorp måste vara allra mest känd för att det användes som ständigt exempel av Lasse "Lotus" i Rally.

   Radera
  2. Det finns en arbetsplats som jag tror skulle prestera betydligt bättre än idag med lottning, och det är tyvär vår Riksdag. För det tycks vara betydlgit högre andel underbegåvade där idag än ute i landet.

   Radera
  3. Inte säker, men de skulle kunna lotta fram tio procent av ledamöterna och se om det blev bättre eller sämre. Eller ännu hellre plocka bort 10-40 procent.

   Radera
  4. Måste inkomma med en rättelse: Balltorp är ingen stadsdel. Balltorp är en förort till Mölndal (men visst, Sisjön är fint). Lyssna på Jag vandrar i Mölndal (vet inte hur jag har hamnat här) av samma gäng. :)

   Kan ändå köpa att man lottar till sommarjobb där alla är nybakade studenter. De flesta studenter av de mest drivna studenterna har redan startat eget eller fixat sommarjobb själva innan kommunen lägger ut sina sommarjobb så ser faktiskt inte riktigt problemet. Det är i regel okvalificerade jobb som gräsklippning, snöskottning och sådant.

   Radera
  5. Med lottning slippar man även diskussionen om att "alla sommarjobb" går till de anställdas barn.

   Radera
  6. Jag skyller på Wikipedia: https://sv.wikipedia.org/wiki/Balltorp "Balltorp är en stadsdel i södra delen av kommundelen Västra Mölndal (motsvarande Fässbergs distrikt)."

   En av mina favoritcovers med Rally är Sting, "En finne i Göteborg".

   Jag tycker att det är värre när det, som i detta fall, gäller vuxna människor, men jag tycker att det är vettigt att de som söker jobb själva ska ha lättare att få dem. Den som blir utan ett år kanske lär sig för resten av livet att vill man ha något får man jobba för det. Det är i så fall en mycket bra lektion.

   Radera
  7. Angående anställdas barn: Att det är bra att skaffa kontakter är också en viktig lärdom även om jag fattar att det är surt just då. Skulle ändå hellre bli omsprungen av någon med en mamma som jobbar i kommunen än en slöhög som har tur i ett lotteri.

   Radera
 9. Med Pekka ja, den är bra! Ett par av mina favoritcovers skulle antagligen inte ens ha fått spelas in idag så passar på den. Den ena är en cover på I wont let the sun go down on me, sedan finns en härlig cover på en disneydänga också. Det var tider det!

  Angående sommar/vinterjobben: den som är driftig, skärpt, städad och ren kan antagligen fixa ett enklare men bättre sommarjobb utan kommunens hjälp. Det är lite som med Arbetsförmedlingen, man ska helst inte ens behöva gå dit för att få hjälp att hitta jobb utan klara av att hitta arbetsgivare man är intresserad av och presentera sig på ett vettigt sätt för för egen maskin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Susanne var inblandad, om jag minns rätt.

   Ja, vad tusan hände? På 2-3 decennier har vi gått från att ringa runt till arbetsgivare till att ringa till Arbetsförmedlingen till att idag inte ens kunna göra det själva. Sedan kommer vuxenlivet, som inte är någon jävla praktikplats i verkligheten.

   Radera
 10. Har sällan varit så stolt som när sextonåringen skaffade ett riktigt jävla skitjobb till extrajobb, helt utan hjälp från föräldrar. Packa in småskit i större kartonger för 80 spänn i timmen är ju skräp på flera sätt, men symbolvärdet i att tjäna sina egna pengar!

  Sen så är som vanligt kommentarerna behållningen, tack för påminnelsen om Rally. :)

  Jag klipper in ett annat tips, den som det verkar ständigt aktuella covern av Come on Eileen omvandlad till 'Mona Sahlin'.

  https://www.youtube.com/watch?v=SV7L1HY0LCc


  Cheers,

  /P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skitjobb kan vara en bra inspiration för att skaffa sig en plan och en utbildning.

   Mona Sahlins alla snedsteg behöver tydligen sossar påminnas om 2020, även om jag personligen inte begriper hur någon kan ha missat all skit hon ställt till med. Och Rally gör det bra trots grötrimmen.

   Radera
 11. Sverige är idag lite som ett enda stort lotteri. Politikerna delar frikostigt ut skattepengar till alla som vill ha (de som deltog i lotteriet med flyktingsmuggling för stora pengar), förutom till de medborgare som ska anses betala notan. Har medborgarna tur så vinner de dessutom äran att inte råka ut för något brott i sin vardag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag måste ha missat dragningarna. Om man inte måste köpa lotter i A-lotteriet för att vara med.

   Radera