måndag 5 oktober 2020

Kört för Hemköp?

Hemköp har fått mycket skit efter att de bestämt sig för att rikta sin bonus till kunder som väljer vegetariskt. Ännu ett företag som inte känner vart vindarna blåser – get woke, go broke!

Även om jag är vegetarian är jag säkert minst lika kritisk mot den delen i den rådande miljöreligionen som hävdar att köttkonsumtion är roten till allt ont, men till skillnad från de kritiker som nu säger att de ska bojkotta Hemköp tänkte jag försöka ta dem i försvar.

Hemköp har rätt att utforma sitt kundbonussystem hur de vill. De fortsätter att sälja kött, men gynnar andra varor. Om de istället sänkte priset på svenskt kött och slutade sälja sydamerikansk frukt vore det kanske bättre för miljön (klimatet tror jag inte Hemköp rår på), men det är upp till dem. Ogillar man upplägget ska man såklart bojkotta kedjan, men själv tycker jag att det finns viktigare strider.

Mitt eget skäl att skippa Hemköp är att de är dyra. Ibland får jag en känsla av att Hemköps uppgift inom Axfoodkoncernen är att visa hur billiga Willys är. Ta bara den här yoghurten som Gunde rekommenderar. Idag vore priset konkurrenskraftigt om än inte tokbilligt. Men det här var för 25 år sedan!

45 kommentarer:

 1. Har aldrig förstått mig på folk som ska bojkotta kedjor för att just deras favoritvaror inte får ett bättre erbjudande.

  Buhu, jag gillar inte extra bonus för frukt jag äter ju mest kött!? Hade hemköpt valt att kompensera med dyrare köttpriser för att gynna fruk hade folk väl iaf nästan kunna klagat. Nu är det ju folk som tar på sig en offerkofta för att de möljigtvis inte gynnas lika mycket som alla andra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det intressanta måste ju vara om de har en bra deal på det jag vill köpa.

   Sen gillar inte jag heller att de försöker uppfostra sina kunder, men vore priserna bra skulle det i detta fall inte hindra mig att handla.

   Radera
  2. haha ja jag fick en mycket mild blodtryckshöjning när mailet som förklarar hur woke de är damp ner. De lär dock knappast go broke, folk skiter väl i vad några veganaktivister på hemköps marknadsavdelning tycker.
   Enda effekten på mig vore möjligen en subliminal aversion vid åsyn av sojafärs.

   Radera
  3. Har nog inget med aktivism att göra, de har bättre marginaler på frukt än på kött och därför så lanserar det en kampanj som ger bra pr för att öka försäljningen på varor med högre marginal.

   Det är av denna anledningen som ICA också promotar "klimatsmarta bönor över köttfärs till tacosen". Bättre marginal på bönor än köttfärs.

   Radera
  4. Mnja.. marginalerna ska inte vara orsaken enligt VD. Var tvungen att kolla lite närmare och tydligen är Åsa Domeij (MP) hållbarhetschef, ganska tydligt inslag av woke-aktivism således.

   Radera
  5. Ja, lustigt hur det bara råkar sammanfalla.

   Radera
  6. Larson: Jag tror också att det rinner av, men det är rätt hårda ord på Twitter nu av människor som vill dra igång breda bojkotter.

   Anonym: Lite aktivism är det nog, även om ordet "klimatsmart" (som jag hittills inte hört någon vettig förklaring av) ofta används som argument för att göra sånt som ändå är bra för företaget, ofta prishöjningar.

   Radera
  7. Åsa Domeij har varit hållbarhetschef i många år utan dylika påfund. Jag skulle snarare tippa på att man tagit in en konsult alt. segat sig igenom någon utmattande ISO-certifiering på miljösidan.

   Micke, du är ett geni. "Ibland får jag en känsla av att Hemköps uppgift inom Axfoodkoncernen är att visa hur billiga Willys är." Det besvarar en av de frågor jag ligger uppe och funderar på på nätterna: Varför lägger man inte ner Hemköp och stoppar Willys i lokalerna? SÅKLART! Det är väl det som kallas "anchoring" - sleva på utav bara helvete i ett varumärkesben och sen dra ner brallan i det andra. Lite som med de stora modehusen: Ingen köper kläderna eftersom de är för dyra, men man köper tillhörande parfymer i tax freen för några hundra och det är i den senare kategorin lönsamheten ligger.

   Radera
  8. Jag minns knappt hennes politiska gärning så jag är inte beredd att varken tillskriva eller friskriva henne i detta fall.

   Geni är ett starkt ord, men nog är jag smart alltid ;-). Hemköp ligger väl ofta, precis som Ica Supermarket och andra affärer med Pressbyråpriser, nära eller mitt i bostadsområden, så några går väl dit och handlar för att de är för lata för att ta sig någon annanstans, eller för att de inte kan. Men visst, annars kan de påvisa de låga priserna på Willys respektive Hemköp och suga in övriga kunder där.

   Radera
  9. Nä man handlar ju på hemköp för att man inte orkar ta sig till något billigare, så att en sån här ändå liten grej skulle få någon som faktiskt handlar där att bojkotta tror jag inte.

   Radera
  10. Fast kunder som undantagsvis handlar någon grej de glömt borde inte spela så stor roll för resultatet.

   Radera
 2. Det är svårt, eller väldigt lätt, att gå med i den där bojkotten när man aldrig handlar på Hemköp. Den sämsta livsmedelskedjan med undantag för möjligtvis Tempo.

  Sen är det väl bättre att ge folk fördelar (bonus) om man väljer något bra (bönor) istället för att straffskatta skiten ur dig för att du väljer något "dåligt" (plastpåsar).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är samma här. Sedan min närmaste Hemköp revs vet jag inte ens var jag hittar affären, men det spelar ingen roll eftersom de aldrig är billiga.

   Bonus är absolut bättre än skatter och straff, det är därför jag inte kan såga Hemköp rakt av. De får göra som de vill.

   Radera
 3. Nu säger jag inte att de gör rätt men beroende på hur man mäter drar hela köttindustrin lika mycket lass som flygindustrin (innan coronan dvs). Dock kommer det mesta från frakt och energianvändning. De borde göra samma sak för svenskt kött då det har 40% av EU-snittet och EU har 40 % av världen. Det kan ha varit 60% och 60%, kommer inte ihåg men stor skillnad i alla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, om problemet är långväga frakter och de försöker stimulera grönsaker istället för närodlat säger du verkligen inte att de gör rätt.

   Det Corona visat oss är däremot att klimatet inte påverkats ett dugg av att vi minskat flygtrafiken drastiskt. Kanske därför klimatalarmisterna hållit så låg profil på sistone och Grundskole-Greta gått från klimat- till virusexpert.

   Radera
  2. Går inte flygplanen ändå? Fast tomma för att behålla flygrättigheter för sträckorna? Rätta mig om jag har fel. Är själv inte säker

   Radera
  3. Jag kan ingenting om flygtrafik, men det låter konstigt om flygpersonal ska trycka ihop sig i en liten cockpit för att köra exempelvis Arlanda-Thailand fram och tillbaka varenda dag i månader utan passagerare.

   Radera
  4. Miljörörelsen ger sig bara på det de själva inte använder. Annars hade de gått hårt åt allt som hör till Internet = 20% av världens koldioxidutsläpp. Och Hemköp kan dra åt helvete. Jag tror de flesta som reagerar gör det eftersom en matbutik tycker har rätt att uppfostra oss till vad vi ska äta. Det ska de ge fan i.

   Radera
  5. Ja, inget parti verkar taxipendla mer än Miljöpartiet (bortsett från Wetterstrand som flög till jobbet från Finland).

   Uppfostra och uppfostra... De har väl rätt att sälja vad de vill och tills vidare säljer de även kött, de tänker bara inte göra det med kundbonus.

   Radera
  6. Absolut, det var inte det jag menade. De får sälja hästskit om de så vill, men jag vänder mig starkt mot att en livsmedelskedja ska premiera vad de anser är "rätt" beteende. De liknar Kina, där du får positiva sociala poäng om du köper blöjor, men inte om du köper alkohol. Snart kommer det också i en Hemköp-butik nära dig, ingen bonus minsann om du köper godis eller folköl...

   Radera
  7. Jag har förstått att du och många andra tar det här betydligt hårdare än jag. Jag håller till stor del med, tycker att det är skit att de ska försöka uppfostra oss. Men det gör ju vartenda företag idag och jag har varit med om betydligt värre.

   Radera
  8. Dessvärre stämmer det att flygbolagen flög tomma plan under sommaren för att behålla sina gates och rutter. För om en sträcka/gate inte används på 3 månader (tror jag det var) så blir du av med den, och den läggs ut till försäljning.

   Radera
  9. Men då räcker det väl med att köra en gång i kvartalet?

   Radera
  10. Ja, för varje sträcka, så tex Gbg - London, sen Gbg - Köpenhamn, Gbg - Amsterdam.. Sen har dom kanske Amsterdam - London, och London - Köpenhamn.. Det blir sjuka mängder flyg utan passagerare eftersom varje bolag behöver göra det..

   Radera
  11. Absolut, det blir det, men ändå väldigt lite jämfört med fem avgångar per dag på alla sträckor, så man tycker ju att klimatet borde ha dragit nytta av förändringen. Hade så varit fallet hade givetvis alla experter från Grundskole-Greta till Agronom-Rockström slagit på stora trumman. Men nu blev det inte så.

   Radera
 4. Tycker företag kan sätta vilka priser och rabatter de vill. Det står ju mig fritt att välja hela, delar eller inget av deras sortiment. Så länge de inte drivs av skattemedel eller på annat sätt tvångsansluter folk, kan de bedriva aktivism för precis vad de vill.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, när dysfunktionella företag sponsras av staten för att slå ut fungerande konkurrenter känns det helt galet. Hemköp får göra vad de vill för mig med.

   Radera
 5. omg gillar du inte det handla inte där... folk har för mycket tid att ägna sig åt sånt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ytterst få gånger jag gjort en grej av att inte handla på ställen. Det började med McDonalds någon gång i slutet av 80-talet (de står för allt jag föraktar). Och så lämnade jag Comviq när de skulle göra reklam ihop med manshataren Kakan Hermansson (jag har svårt för folk som hatar mig för att jag finns). Annars har jag nog mest låtit bli att handla där det inte känns bra, och istället gynna näringsidkare jag tycker förtjänar mina pengar.

   Radera
 6. Ganska oinsatt och påstå att Axfood inte känner av vart vindarna blåser. Just det som de gör, den stora miljövågen bygger fortfarande styrka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi känner olika vindar, men jag tänker inte kalla dig oinsatt för det.

   Radera
  2. Som om det handlar om miljö? Det är ju exakt det som det inte gör, på samma sätt som Miljöpartiet aldrig har handlat om bra politik för miljön.

   Radera
  3. Jo, jag tror faktiskt att Miljöpartiet började som ett miljöparti även om det var länge sedan miljön intresserade dem.

   Radera
 7. För mig är det en ren principsak, jag handlar inte av företag som tror att det är deras uppgift att "fostra" sina kunder i den rätta religionens tro". Ett mycket enkelt beslut.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast gör inte nästan alla företag det? Alla matkedjor stödjer än det ena, än det andra. Samma med banker och många andra.

   Radera
  2. För mig är det mycket stor skillnad när en matbutik försöker tala om för mig vad jag ska äta eller inte äta! Du äter fel så du får vara med och betala de andras bonus. Nej du, sådan skit tar inte jag.

   Radera
  3. Jag tycker att det här var lindrigare än många andra.

   Radera
  4. Investeraren: Har du någonsin tänkt på att alla butiker inte har alla varor är inte det ett värre sätt att fostra folk att köpa rätt? Eller reklam och andra rabatter, är inte det orsak till bojkott?

   Folk som tycker valfri bonus är fascistiska handlingar har det alldeles för bra och vet inte vad förtryck är eller så väljer det att ta en väldigt enkel strid här istället för att reagera på alla andra påtryckningar vi har dagligen som är grövre från exempelvis politiskthåll. Ska vi prata beteendestyrning är det ju värre att frukten är före köttet i butiken än att du får mer bonus av frukten.

   Radera
  5. Nu är det väl ingen (åtminstone i det här kommentarsfältet) som kallat Hemköps riktade bonus för en fascistisk handling, men jag håller med dig om att det finns värre styrningar.

   Att frukten oftast ligger först i butiken beror på att man tjänar pengar på det upplägget. Längst in finns det som flest köper och vid kassorna hittar man godis och tidningar för att vi ska stoppa ner det i korgen medan vi väntar.

   Radera
 8. Och faktum är att jag tidigare har handlat på Hemköp, eftersom de låg ok till i pris. Men nu blir det slut på den saken av princip.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Okej pris?! Jag har inte handlat på Hemköp eftersom de är så dyra. Då var jag ändå inne i en Hemköpsbutik ofta ett tag eftersom jag använde dem som postombud. Inte ens deras "superduperextrapriser" gick att använda mer än i undantagsfall.

   Radera
  2. Grejen är väl att matpriser är otroligt lokala märkligt nog. Man kan aldrig utgå ifrån att samma kedja är bäst överallt, inte ens i grankomunen.

   Radera
  3. Willys har det, om jag förstått det rätt, men inte ens där litar jag på det.

   Radera
  4. När det gäller Willys kan man också vara säker på att slutnotan "av misstag" blivit fel på minst ett ställe. Alltid till det dyrare. Men för den observante kunden som har tid och inte är konfrontationsrädd är inte det något problem iofs.

   Radera
  5. Det tycker jag gäller alla matbutiker (https://sparosverige.blogspot.com/2016/06/las-kvittot.html), definitivt Willys. Jag går alltid undan efter att ha packat mina varor och lusläser kvittot innan jag lämnar butiken. Så mycket till konfrontation har det aldrig blivit, jag har ju rätt.

   Radera