torsdag 29 oktober 2020

Jobba för ”brödfödan”

Jag har skrivit om tveksamma konstprojekt förut och det brukar alltid landa i samma slutsatser, att jag inte har något emot konstutställningar för maskar eller bananskal i motljus så länge publiken eller konstnären själv betalar för upplevelsen.

Dagens exempel är tyvärr inget undantag mot den vanliga konstnärsnormen. Det är konstnären Louise Waite som byggt ett torn av 12000 skrivor rostbröd. Hon berättar att hon under hela sitt konstnärskap arbetat med bröd som material och att hon denna gång haft ordet dårskap som ledstjärna. Det sistnämnda tror jag på.

Enligt uppgift har Region Östergötland, lagt hundratusen skattekronor på att förverkliga denna dårskap. Regioner är det som tidigare hette Landsting, vars uppgift var att fördela pengar inom vården. När jag hjärtopererades förra veckan kallade en kommentator här på bloggen det för en ”onödig behandling” (oklart på vilka grunder). Här har man alltså lagt ungefär lika mycket pengar på ett formbrödsfort. Vart landar det på onödighetsskalan?

När artister och konstnärer skaffar riktiga jobb för att finansiera sina mindre lönsamma karriärer brukar man kalla det för brödjobb, men denna sammanblandning blev väl nästan för fånig? Annars är jag den förste att erkänna att det går att göra konst av mat. Här är ett lysande exempel.

Det är från tv-programmet Nöjesmassakern från 1985. Enligt de medverkande själva tillkom inslaget när producenten Monica Eek inte ville kosta på redaktionen en avslutningsfest. ”Men om vi gör en sketch om buffén då?” Resten är mathistoria.

42 kommentarer:

 1. Grunden till att din operation kallades onödig var ju mycket tydligt angiven i kommentatorsfältet senast, nämligen att evidens för nytta är saknas i din patientgrupp. Som gammal pokerspelare borde du utan svårighet inse skillnaden mellan rationellt beslut och önskvärt utfall. Vad gäller konstprojektet håller jag med dig, det är förstås helt vansinnigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och att det saknas evidens är helt felaktigt. Det framgick t o m i den video jag länkade till, men orkade man inte ta den informationen till sig kan jag inte göra något åt det.

   Radera
 2. Hon leker med maten, hon tar bokstavligen maten från barnen och barnen får svälta. Barn dör av svält över hela världen, får bristsjukdomar och kan inte utvecklas normalt - allt för att Louise W ska sitta och leka med mat, leka med barns liv.
  Louise borde skämmas, och Regionen/Landstinget borde veta hut.

  SvaraRadera
 3. Skulle hon betala detta från egen plånbok så vore det inget problem.
  Hon skulle ju kunna ta detta dårskap ett steg längre genom att tvinga en glutenallergiker att äta konstverket. Skulle man föreslår detta till henne så finns det en risk att hon skulle göra detta, allt för konsten.
  Helt sjukt, men säger man att det är konst så får man tydligen göra vad man vill och ofta är det någon annan som betalar kalaset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, denna verksamhet är tydligen livsnödvändig på något vis, men det är inte glasklart för mig.

   Radera
 4. Ibland undrar jag om inte nihilism som livsfilosofi är ganska underskattat. Bestämmer man sig för allt all mening och moral saknas bör man inte bli upprörd eller irriterad över något alls.

  "Konst" av bröd för skattepengar? Whatever.
  Terrorattacker? Samma sak.

  Sen kanske man in konsekvensens namn inte kan glädjas åt något heller, vilket skulle vara trist. Men så som samhället/världen går just nu kan det vara en rimlig trade-off.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ibland måste man bara skratta åt det och se hela världen som ett konstprojekt. Annars riskerar man att bli galen på riktigt.

   Radera
 5. Orimligt att tvinga människor att betala detta. Skatt är inte frivilligt och man ska vara känslig inför vad pengarna används till.

  Har svårt att se en folkmajoritet skulle anse detta ens i närheten nödvändigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har jag med. Och även om de skulle det så är det objektivt fel.

   Radera
 6. Vem bestämmer vilken konst som skall skattefinansieras? Hon är nog duktig på att nätverka. Detta är så korkat. Vad fan får jag för dom pengarna! Nästa dumma skattefinansierade konstprojekt blir väl när brödet processats genom kroppen. Förstår du blir provocerad när din och andras vård prioriteras bort för sådant här. Blir ännu mer förbannad när operationssalarna upptas av kriminella som skjuter varandra och skall ha den bästa vården som kan fås i detta landet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I slutändan är det politikerna som bestämmer konstbudgeten och regionens anställda som bestämmer vad man ska satsa på.

   Ja, det är ju samma plånbok som ska betala allt från höftledsoperationer till lokaltrafik och då är det stötande att man vaskar skattepengar på ren skit.

   Radera
  2. Skall snacka med tessla om dom kan ta fram en självkörande AI politiker. Svårt att se det skulle bli sämre.

   Radera
  3. Du tror alltså att modellen "Oacceptabelt" inte är en robot?

   Radera
  4. Nu är du orättvis. En AI har förmågan att lära sig. En robot följer strikt ett program och aviker inte(typ löven).

   Radera
  5. Att jämföra löven med en AI är en förolämpning mot AI.

   Radera
  6. Håller med om att det inte är helt rättvist, men nog är Löfven ganska förutsägbar. Svenskar halshuggs på Ikea i Västerås samtidigt som Löfven är i samma stad -> Inget fördömande, ingen presskonferens. Muslimer attackeras i en moské på andra sidan jorden -> Kraftigt fördömande, akut pressträff, "Helt oacceptabelt!"

   Radera
  7. Håller med dig till 100%. Tyvärr drattade du rakt i pk klistret. Problemet med att vara så ärlig är att etablissemanget inte gillar det. Har du otur så börjar det en kampanj ala Alexander bard. Du blir kallad högerextrem och du blir blockad från din plattform. Jag önskar att jag skämtar, men det gör jag inte. Vi får värna om yttrandefriheten. Bra jobbat spark.

   Radera
  8. Inte spark. Menar sparo. Ha överseende. Jag har lite bråttom och skriver på plattan.

   Radera
  9. Jag har inte Bards plattform att förlora, men tycker mig ha märkt att de som petas från ett ställe pga sanning tycks få 2-3 nya inkomstkällor, så jag är inte så orolig.

   Radera
  10. För övrigt är du väldigt likt Alexander bard till det yttre. Vänstermedia behöver bara återanvända gamla artiklar använda samma bild och ändra rubriken. Lätta pengar för gamarna.

   Radera
  11. Förlåt mig Alexander bard liknar dig och inte tvärt om. Det är du som är förebilden. Tack för bra texter.

   Radera
  12. Hmm... Han är tio år äldre än mig och gissningsvis huvudet kortare, men en viss likhet finns nog.

   Radera
 7. Hmm, blir inte förvånad, till vissa saker finns det hur mycket pengar som helst till. Tror jag ska byta yrke och börja skapa konst istället, hur svårt kan det vara om man har livlig fantasi :)
  Har för mej att jag har sett en bild på Region Jönköpings nya tillbyggnad på sjukhuset där man i bakgrunden kunde skymta ett s.k. konstverk, vilket såg ut som återvunnet papper pressat till en stor fyrkantig bal?! Har googlat men inte lyckats hitta bilden och kommer inte ihåg var jag har sett den.

  MVH
  /Poor Bastard

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där låter mer som överblivet byggmaterial.

   Markus Allard berättade i sin podd att man köpt in så mycket konst till skolorna i Örebro att de hade förråd fullproppade med konst ingen verksamhet ville ha.

   Radera
  2. Skattepengar kommer rulla in som de ska tills du skapat rondellhundar. Konsten är inte helt fri från tyglar i Sverige. Det är väl bra i och för sig. Frihet under ansvar.

   Radera
  3. Konsten i sig är ganska fri, men inte när konstnärerna envisas med att leva på skattepengar. Inte alla, men alldeles för många.

   Radera
 8. Det är helt otroligt att någon kan ge klartecken till finansiering av sån skit. AVGÅ.

  För övrigt undrar jag om någon skåning kan texta Sven Melanders kommentar i youtube-videon? Jag är hörselskadad så det är inte bara dialekten som är besvärlig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det klipper lite, så det är inte bara dina örons fel. Han säger hur som helst: "Vem fan har skrivit den här sketchen?"

   Radera
 9. Hela mitt liv är en trivial installation, kan man få ställa ut sig själv och bli skattesubventionerad.

  SvaraRadera
 10. Tänk att du själv av någon anledning hamnar på "slösa bort pengar på konst" tjänsten.

  I början tar du jobbet på stort allvar du försöker verkligen få ut så mycket och bra konst för pengarna som du blivit tilldelad.


  Efter ett tag inser du att det är smått omöjligt att få alla nöjda och du inser att det är hopplöst.

  Många år senare är du fortfarande kvar på tjänsten men har insett att hela systemet är galet. Det är då du kommer på idéen att du ska avslöja hur galet det är för allmänheten så du bestämmer dig för att lägga pengarna på rostat bröd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och döm om förvåningen när enda reaktionen blir ett surt blogginlägg.

   Radera
  2. Intressant tanke. Men jag tror inte hon gjort parodi på sig själv. Hennes försörjning hänger på detta. Blir hennes fejk konst avslöjad tvingas hon arbeta på riktigt. Enligt konstnärer dödar det själen. Du förstår de är lite bättre än oss andra.

   Radera
  3. Söker man på hennes namn får man upp en hel karriär av bakad "konst" så jag tror inte heller att hon är en konstinstallation.

   Föraktteorin får mig att tänka på Sara Parkman:
   https://sparosverige.blogspot.com/2019/11/javla-samhalle.html
   "Får vi en högerregering då lär jag inte få ett jävla stipendium, då får jag knega som speleman på företagsgig."

   Usch, tänk att behöva gå runt och försörja sig själv! Samhället har blivit bra kallt då...

   Radera
 11. Nu tar vi en annan tvist på diskussionen. Jag har träffat en del personer från denna sk yrkeskår(om man kan kalla det yrke). De flesta är väldigt sårbara och känsliga människor. Jag tror inte hälften av dom klarar ett vanligt jobb. Antagligen kommer hälften av dessa att ta upp en vårdplats inom psykvården. Detta blir nog dyrare för samhället. Alternativ kostnaden blir helt enkelt för dyr. Jag vet att jag generaliserar men detta är min uppfattning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar att om de inte får bygga med bröd hamnar de inom mentalvården? Möjligt, men med rätt stöd tror jag att de skulle kunna bli produktiva människor.

   Radera
 12. Man får se det positivt, dvs det är bara en tidsfråga innan det blir kk för Sverige. Det är nog det som behövs, för att svensken ska vakna. En återgång till brutal fattigdom.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske, jag vet inte. Om det inte vore för att Riksbanken kunde trycka pengar och låtsas som att det går bra vore vi där redan nu. Jag har ingen aning om hur länge man kan tänka bort en kris.

   Radera
 13. Helt galet. Om staten eller kommunerna vill köpa in konst för att placera på sjukhus eller andra offentliga inrättningar är det en sak, men att skattesubventionera sån här skit är ingenting annat än svineri.

  För övrigt tycker jag inte att någon kultur ska få skattepengar. Den kultur som inte kan bära sig själv får bedrivas som hobby eller inte alls.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ser det nog som gradskillnader i helvetet. Om en kommun köper in så mycket konst till en skola att den sedan upptar flera förråd eftersom ingen i verksamheten vill ha den tycker jag att det är på samma nivå som att man bränner pengar på den här brödskulptören.

   Radera