måndag 12 oktober 2020

Tobii + Google = sant

Det är flera år sedan jag skrev om Tobii, men nu har det gått så bra att jag tänkte ta bladet från munnen igen.


Lodrätt 2 = storhetsvansinne.

Det finns ett uttryck som går ut på att den säkraste investeringen under en guldrush är att köpa spadar för satsar man på guldgrävarna kan man ha otur och plöja ner pengarna i en värdelös sådan, men både dåliga och bra guldgrävare kommer behöva spadar.

Det här kanske verkar som en långsökt koppling, men det är anledningen till att jag under flera år ägt eyetracking-utvecklaren Tobii. Jag vet inte om det är deras satsning på handikapphjälpmedel som kommer att bära frukt, att hjälpa förlamade att kommunicera med hjälp av sina ögon, eller om det är när vi kör bil vi kommer ha mest nytta av Tobiis lösningar för att läsa av våra ögonrörelser, eller om det är dataspelen och VR som till slut blir den stora grejen. Men jag tror mycket på tekniken och blir den framgångsrik kommer den stora aktören Tobii tjäna pengar på det.

Till slut kanske någon med samma idé som jag om spadar och guldgrävande (men med större plånbok) köper upp hela klabbet, men hittills har det handlat om samarbetsavtal med andra företag. För tre år sedan integrerade Microsoft Tobiis ögonstyrning i Windows 10 varpå aktien drog iväg runt 20 procent.

I förra veckan kom ett pressmeddelande om att Tobii Dynavox (företagets hjälpmedelsdivision) integrerar Google Assistant (Google är också ett ganska stort företag) i sina hjälpmedel, och aktien steg direkt 17 procent. Då ska sägas att det hade gått väldigt bra hela hösten.


Nu då? Förra kvartalsrapporten var ”utmanande” och pga Tech-delen (konsumentprodukter för vanligt folk) har företaget aldrig gått med vinst. I år är aktien upp över 70 procent. Dags att ta hem vinsten och leta efter nya investeringar? Jag tror inte det.

Jag är själv ingen tekniknörd och kommer antagligen beställa datormöss från någon obskyr nätsajt när alla andra övergått till att styra alla sina maskiner med eyetracking, men jag ser potentialen och tror att Tobii kommer att leda utvecklingen under lång tid framöver. Dessutom växte jag upp med en handikappad far (det hette så då, inte rörelsevarierad eller funktionsutmanad) och har på nära håll sett hur handikapphjälpmedel kan chockhöja livskvalitet.

28 kommentarer:

 1. Det är dags att sälja av alla dina Tobii och köpa Creades för pengarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det verkligen Creadesläge nu, med den premien? Hade gärna gjort det för ett halvår sedan.

   Radera
  2. Måste vara ett skämt? Av investmentbolagen borde Creades vara det näst sämsta man kan köpa. Inget fel på bolaget men 95% substansrabatt är en bisarr felprisning av marknaden.
   Bara Havsfrun (en svart låda av svindyra lågpresterande hedgefonder) till omkring 60% premie lockar mindre.

   Radera
  3. Jag gillar både Creades och Hagströmer, men visst känns det dyrt nu.

   Radera
  4. Ja det var menat som ett skämt. Inte så lyckat om du eller någon annan läsare mot förmodan skulle följt min uppmaning. Jag ber om ursäkt.

   Själv äger jag Creades sedan ett antal år tillbaka nu och börjar fundera på om man trots allt skall kliva av innan urspårningen är ett faktum.

   Radera
  5. Jag hade starkt övervägt det, vilket kan vara en god anledning att behålla dem.

   Radera
 2. Hur länge har Tobii varit i branschen och vem är det som stoppar in pengar om de aldrig gått med vinst?

  Angående spadar, jag är inte helt insatt i hur produkten rent fysiskt ser ut, men kanske finns det enkla tilläggsprodukter (spadar) att satsa på? T ex hållaren till eye-tracking-utrustningen? Lite som fodralen till iPhones, extremt bra marginaler och något som alla måste ha oavsett :)

  Hälsningar
  indexnara.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. 2001. Grundare och storägare, antar jag. Jag kan inte minnas att jag varit med i någon nyemission i alla fall.

   Jag vet väldigt lite om tilläggsprodukter, men det är en bra tanke.

   Radera
 3. Vän av ordning påpekar att rabatt och premie inte är samma sak

  SvaraRadera
 4. Haha! Älskar hur du får in Janne G i inlägget som handlar om handikapphjälpmedel. ;)

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var mer självgodheten jag ville symbolisera.

   Radera
  2. Jag vet men jag tycker han passar in på båda epiteten ;).

   Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

   Radera
  3. Elakt, men visst ligger det något i det.

   Radera
 5. Jag köpte Tobii mitt i värsta fingerprint-yran. Det var en vild aktie och jag brände mig ordentligt, framförallt då investor sålde av sitt innehav på börsen och aktien dök ordentligt.
  Personligen är jag inte lika övertygad som du är sparo, jag trodde då att eyetracking var framtiden och köpte även en av Tobiis produkter till min dator att användas för spel. Jag märkte dock att även om det funkade bra så är inte ögonen så precisa som man kanske tror. Människor har svårt att fokusera blicken på en punkt och blicken flackar runt mycket vilket gör eyetracking mindre användbart än man kanske kan tro.

  Jag sålde av mitt innehav på +-0 ungefär. Jag tror Tobii absolut har en marknad inom handikapphjälpmedel och kanske inom vr men jag tror inte på uppköp personligen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, aktien har varit rätt oberäknelig. Tror att jag varit inne någon tidigare runda och svurit när det gått åt fel håll.

   Jag tänker mig att det kommer att utvecklas ytterligare, men håller med om att det känns stabilare som hjälpmedel, där det inte finns alternativ, eller spel, där det inte gör så mycket om det går åt skogen. För mig är det helt otroligt att man överhuvudtaget kan bygga sånt här och få det att fungera även när man skakar och flyttar huvudet i sidled.

   Jag tror inte heller på något uppköp just nu. Jag tänker mer framöver att istället för att inleda samarbeten som Google och Microsoft kan de köpa hela företaget.

   Radera
  2. Problemet som jag ser det med spel är att deras produkt inte passar in i marknaden.
   Har man en eyetracker och spelar spel som har stöd för det hjälper det en del när man använder handkontroll men väldigt lite när man använder tangentbord och mus, och den absoluta majoriteten av pc-spelare använder tangentbord och mus. Vidare stödjer inte enheten stora skärmar vilket man generellt vill ha om man spelar.
   Att stödja konsoler är inte möjligt i dagsläget eftersom en tv både är för stor och användaren sitter för långt ifrån den. Jag ser således inte vilket behov Tobii ska fylla.

   När det gäller vr så finns det mer att argumentera för men där finns det också många konkurrenter som är mer fokuserade på just detta och inte har ”bihanget” med övrig verksamhet som Tobii har.

   Radera
  3. Intressant! Själv tycker jag att det stora problemet med spel är att det är så förbannat tråkigt ;-).

   Att användaren sitter för långt från tv:n känns för en lekman som ett väldigt lättlöst problem - sätt dig närmare. Eller vad missar jag?

   Att Tobii har en utmaning i att få ihop sina olika divisioner så att de ger synergieffekter och inte kompatibilitetsproblem är jag helt med på, men jag ser det inte nödvändigtvis som en svaghet. Tvärtom kan det vara en styrka att ha fler ben att stå på, bara man får ihop det.

   Radera
 6. "Att användaren sitter för långt från tv:n känns för en lekman som ett väldigt lättlöst problem - sätt dig närmare. Eller vad missar jag?"

  Jag skulle säga att du i detta fallet missar den mer uppenbara lösningen: Köp inte en eyetracker. Och när det gäller att spela på konsol vid tv är ju en del av lockelsen just att kunnna göra det i soffan utan att behöva möblera om varje gång man ska spela. Men även om personer satte sig närmare sin tv så är den ändå för stor för att tobiis enheter skall fungera bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men poängen med eyetracker är väl ändå inte att förbättra spelupplevelsen specifikt på långt håll?

   Jag har själv inte haft tv på väldigt många år, så det där med tv-soffa i vardagsrummet är något jag bara minns från min barndom. Så jag är nästan lika okunnig på det som beträffande tv-spel.

   Radera
  2. Nej poängen med eyetracker är att förbättra spelupplevelsen överlag. Men den största förbättringen får man om man spelar med handkontroll och handkontroller används framförallt på konsoler som i sin tur främst används på tv-apparater i vardagsrummet. Och i denna miljö där tobiis saker skulle göra mest skillnad går de inte att använda.
   På datorerna där de faktiskt fungerar så är skillnaden väldigt begränsad och vissa spel stöds inte alls, därmed undviker konsumenten produkten.

   Radera
  3. Okej, då förstår jag lite mer, men tycker fortfarande att vardagsrummet borde gå att anpassa relativt enkelt, om behovet finns. Finns inte behovet (eller att det inte går att skapa) hjälper ingenting.

   Radera
  4. Visst går det om man verkligen vill men eyetrackern är ju något som förhöjer upplevelsen snarare än ett krav. Vardagsrummet är ju generellt också ett rum som delas av flera personer där alla kanske inte är intresserade av att möblera rummet som spelhåla även om en person i hushållet gärna skulle vilja.

   Radera
  5. Jag tror att eyetrackern har en ljusare framtid än det traditionella tv-rummet. Eftersom nästan ingen under 40 (och några gamla stofiler som jag) inte längre tittar på linjär tv faller behovet av rummet. Jag och många jag känner har ett vardagsrum helt utan tv, och många ett mindre rum för de tillfällen man vill titta på tv (eller spela spel på den).

   Radera
  6. Ja det kan säkert få genomslag någon gång men i dagsläget tror jag det är ganska avlägset och det faktum att tobii funnits så länge utan att göra vinst eller ge utdelning så tror jag att mina pengar gör mer nytta på annat håll i dagsläget.

   Radera
  7. Det får vi se (om vi har hälsan). Jag försöker sprida mina pengar i flera korgar. En av dem är Tobii. Just nu känns det bra, men jag försöker låta bli att gifta mig med mina aktieinnehav, så om ett år eller en månad kan det låta annorlunda.

   Radera
 7. Där ser man Sparo. Du har alltså lyckats tjäna pengar på det bolaget? Jag satte mig ned en gång och försökte räkna på det hela, men kunde omöjligen räkna hem det hela utan vad jag såg som vansinniga antaganden. Sedan dess har de vad jag vet även fortsatt blöda pengar. Men men.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men du är inte bitter ;-)...

   Som du vet är aktiekursen inte substansvärdet delat på antalet aktier utan marknadens uppfattning av vad bolaget kan prestera. Vi är helt enkelt några stycken som tror att Tobii kan bli riktigt stora.

   Radera