måndag 26 oktober 2020

Nybygget

Eftersom jag har ett nästan osunt intresse av små hus och är road av tanken på att bosätta mig i ett attefallshus åkte jag till Nybygget i helgen. Det är ett fält utanför Arlanda där man ställt upp visningshus från svenska hustillverkare, allt från attefallshus till stora villor.

De flesta (eller möjligen alla) är färdighus som sätts upp på några timmar och säljs inflyttningsklara. Just den idén är jag inte sugen på. Möjligen skulle jag kunna köpa hus som byggsats. Det handlar inte om att jag tror mig göra det bättre själv utan att man får betala ganska dyrt för bekvämligheten. Här kostade attefallarna över en halv miljon medan byggsatser finns för femsiffriga belopp.

Men jag var inte där för att handla utan för att få inspiration och idéer. Till skillnad från en vanlig husvisning kan man här beta av ett stort antal hus på kort tid. Dessutom vet tillverkarnas representanter mycket mer om husen än fastighetsmäklare som vanligtvis inte ens har koll på de material som syns, och än mindre på isolering och byggtekniker.

Tyvärr blev jag mest klar över vad jag inte vill ha. T ex såg jag några riktigt värdelösa sovloft som skulle ge mig klaustrofobi om jag överhuvudtaget skulle lyckas åla mig in där. Jag är som bekant en man över 40, vilket (åtminstone för mig) innebär att jag varje natt måste ”sträcka på benen” några gånger. Att då vika kroppen dubbel för att sedan baklänges rulla mig ner för en stege känns inte alls lockande.

Det visste jag kanske redan, men på det här sättet blev det väldigt tydligt. Och att ta reda på vad man inte vill är ju inte heller fel. Men detta gillade jag, tvättmaskin-och-handfat-i-ett:

24 kommentarer:

 1. Att ta reda på vad man inte vill ha är en ganska bra bit på vägen att ta reda på vad man vill ha. Det där sovloftet på bilden ser ju exempelvis riktigt hemtrevligt ut, men på bilden ser man inte då de skallfrakturer man skulle dra på sig på sina nattliga äventyr.

  Är det ett minihus du tänkt dig i Danmark? För det är väl Danmark du funderar på att flytta till?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nog så viktigt steg i tankeprocessen, men inte särskilt kul att stänga dörrar. Och ja, jag är en jävel på att slå i huvudet om det finns en möjlighet.

   Danmark är mitt favoritland att operera mig i, men flyttland vill jag inte uttala mig om förrän det sker.

   Har inte bestämt hustyp, men tänkt att om jag hittar en tomt utan vettigt hus att bo i (och det har hänt) skulle jag kunna bygga ett attefallshus. Och dessa har ju (i Sverige) en maxgräns på fyra meter, så köper man ett färdigt lär de ha hopplöst loft.

   Radera
  2. Kom ihåg bara att det måste finnas en huvudbyggnad på tomten. Går inte att köpa tomtmark utan befintligt hus och smälla upp en attefallare och bo i.

   Radera
  3. Eftersom jag varken ska bygga eller sätta upp ett hus i Sverige behöver jag inte fundera över svenska byggregler, men det stämmer att man inte kommer undan bygglov i Sverige med mindre än att det redan finns ett boningshus för permanentboende innan.

   Radera
 2. Jag åkte till Nybygget för ca 8 år sedan och på den tiden var det många märkliga hus som de hade för visning och man blev inte så mycket klokare, det har kanske tillkommit något nytt hus sedan dess.
  Nu bor jag och resten av familjen i ett hus från Smålandsvillan och är väldigt nöjda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vore märkligt om det inte tillkommit hus på åtta år. T ex gissar jag att hus på 30 kvm inte alls var en grej då. Kanske inte 25 kvm heller eftersom attefallshuset inte var "uppfunnet". Men eftersom detta var mitt första försök kan jag inte göra jämförelsen.

   För oss som inte känner oss komfortabla med att själva bygga ett eget hus från lösvirke finns det absolut fördelar med att någon form av hel- eller halvfabrikat.

   Radera
 3. Håll utkik här ... kan gå att hitta hus på auktion. https://psauction.se/item/view/725451/fritidshus-attefallshus-25-kvm

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken kul idé med husstommeauktioner!

   Radera
 4. Gör allt du kan för att undvika en kalktilldragande duschkarbin , 1000 ggr bättre med avloppsbrun och duschgardin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det värsta är att jag skulle vilja ha badkar. Har sett det i några attefallshus, tiny houses på hjul och t o m i en husvagn.

   Men är det inte standard med avloppsbrunn även om man har duschkabin?

   Radera
  2. Ahh... Ett avslappnande bad medan ens partner kör huset till någon ny plats.

   Radera
  3. Det där låter lite för mycket som Kalle Anka, Musse och Långben på husvagnssemester för att kännas avslappnande.

   Radera
  4. Fast får man plats med ett helt badkar?

   Radera
  5. Som sagt, jag har sett det i några attefallshus, tiny houses på hjul och t o m i en husvagn, men visst är det tight och kräver att man prioriterar bort annat.

   Radera
 5. En halv miljon för ett attefallshus? Min villa på 90 kvadrat kostade så mycket. Det är förstås fattigvärmland men vem vill bo bland folk ändå :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tittade på ett trettiokvadratshus där som jag har för mig kostade 735000 kr. Inga guldkranar och sånt, bara ett vanligt hus.

   Det där varierar från person till person och tid till annan. Mitt i en stad har jag aldrig velat bo, men sett poänger med att ha nära till affärer och utbud. Nu skulle jag lätt kunna ha några mil till närmaste samhälle.

   Radera
 6. Är det inte bättre du köper et riktigt hus istället, med de priserna? Sedan kanske du kan smälla upp ett Attefallshus och hyra ut så bor du billigt sedan ändå?
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du med riktigt hus menar ett stort så vill jag inte bo så.

   Däremot är det inte alls säkert att jag köper någon typ av färdighus. Jag letade mest inspiration.

   Radera
 7. Det finns även andra varianter. "Bävern i Skara" säljer nått de kallar rullebo (.com) som är hus på hjul, dock i samma prisklass som de på Nybygget. Kanske ett alternativ om man inte vet riktigt var man vill bo eller om det kan bli aktuellt att byta bostadsort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inget problem i sig med att bo på hjul. Problemet är att bostäder på hjul är smalare än jag skulle önska, och att man ofta måste kompromissa hårt med materialvalen för att det inte ska bli för tungt. Vettigt för den som har behov, men själv vill jag ändå äga marken där jag ska bo.

   Radera
 8. Du tänker helt rätt-ju mindre hus desto bättre, finns så många smarta kompaktlivinglösningar.Jag köpte ett äldre hus på 130 kvadrat för 15 år sedan sålde för fyra år sedan, rena slavgörat att äga alltid något som måste fixas-läckande tak,stopp i avlopp,när jag skrapat och målat ena sidan dags för nästa,hydrofor som la av, fönster som måste bytas etc och jag som bara ville komma ut på landet och odla och få närkontakt med naturen, det kostar att vara romantiker. Skulle ha köpt ett litet Tinyhouse om jag hade varit lite mer realistisk

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, i ett stort och modernt hus finns det mycket som kan gå sönder och all renovering av ytor kostar mer tid och pengar än i ett mindre.

   Jag har haft olika behov genom livet. Växte upp i en jättevilla och har bott i ett hus på 24 kvm. Nu bor jag i lägenhet, men är redo för ett nytt dvärghus.

   Radera
 9. Har tittat lite på att bygga ett attefallshus som ska funka som både trädgårdsnära kök/lounge och gäststuga. Men sovloften känns inte som ett alternativ att skicka upp gamla föräldrar på och 4 m takhöjd är begränsande. Har därför funderat på en lösning liknande i denna video, med en gång på mellannivå, du har säkert sett den sen innan. https://www.youtube.com/watch?v=TLDPtRbb-mE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, den hade jag inte sett. Däremot har jag sett ungefär hundra andra videos från kanalen Living Big In A Tiny House (fast inte uppladdad så att programledaren låter som en smurf). Gillar att han är runt 195 cm, så får han plats får jag också det.

   Festligt hus! Trappa till övervåningen känns som ett måste. Jag har bott med stege förut och det är bökigt när man har saker att bära.

   Radera