lördag 17 oktober 2020

Lohilo – gick som vanligt

Förr tecknade jag många nyintroduktioner. Sällan för att behålla, för det mesta sålde jag aktierna första dagen. Detta eftersom introduktionskursen ofta var lågt satt så att aktien gick upp tvåsiffrigt på någon timme. Således är jag en av få som tjänade pengar på Telia första året, jag ägde dem en timme. Den höll sig faktiskt på plus första dagen, men dagen därpå gick den ner under startvärdet 85 kr. Sedan satt nyblivna ”aktieklippare” med förlust i denna ”folkaktie” i flera år.

På den tiden (2000) fick man ofta de aktier man begärde vid en introduktion. Hade man otur vid lottningen fick man inga alls. Senare började man smeta ut alla aktier, så om IPO:n var övertecknad tio gånger fick man en tiondel av vad man ville ha. Det var ännu sämre eftersom man då kunde få en post värd 1500 kr. Nu kan man tillfälligt sänka courtageklassen, men när man var tvungen att betala 99 kr för att sälja tappade man ofta hela vinsten.

Nu får jag nästan aldrig någon tilldelning alls. I veckan tecknade jag Lohilo och det gick som vanligt – 0 aktier på Avanza och 0 aktier på Nordnet. Det kostar ju inget i pengar, men det känns rätt meningslöst att läsa på om ett bolag och räkna på erbjudandet, och kanske flytta över pengar eftersom det måste finnas pengar på kontot i förväg utifall att man får tilldelning.

För en sak kan man vara säker på. Den gången erbjudandet inte håller och hypen med tillhörande kursrusning uteblir, då kommer man att få precis alla aktier man (inte längre) vill ha och följa med skiten ner i källaren. Jag hade i stort sett redan hoppat av IPO-tåget och denna veckas erfarenhet gjorde mig inte mer sugen.

16 kommentarer:

  1. Samma här. Jag har sedan länge slutat bry mig om de erbjudanden som kommer.

    Mvh

    Egon

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, man blir ju bara irriterad.

      Radera
    2. Lohilo är ett bolag som bygger på en hype, å ska det ta sig vidare så måste det hitta på nya saker - eller lägga Coca-Colas nivåer på reklam.
      Vad bolaget är om fem år är svårt att säga, så avstå från teckning. Det kan gå bra, men gör troligen inte det.

      Radera
    3. Jag hade inte ägt aktierna i fem år ändå, men nu fick jag ingen tilldelning så jag slipper fundera över det. Övertygad om att det är en bra affär på kort sikt med tanke på att överteckningen nästan var 1000 procent.

      Radera
  2. Intressant strategi det där med att signa alla IPO:er och sedan sälja timmen efter att aktierna släpps på marknaden för att chansa på att de stiger. Kanske varit en framgångsrik affär genom tiderna, men känns mer som ett lotteri/casino.

    Har hört fler som gjort liknande upplägg, skulle varit intressant med en statistisk sammanställning över detta.

    Hälsningar
    indexnara.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att signa ALLA IPO:er skulle jag inte rekommendera oavsett marknad. Innan man försöker köpa tycker jag att man måste göra en bedömning, både av bolaget och av teckningsgraden (eftersom den avgör om aktien ska studsa uppåt från början). Och då har man investerat en hel del tid. Jag kan leva med det om jag för det mesta får aktierna jag tecknar, men känslan är snarast att man aldrig får det.

      Radera
  3. Jag lärde mig samma strategi på 80-talet från den äldre generationen. Mycket välskött industri och avknoppnigsbolag skulla privatiseras eller reas ut till underpris. Snabbt en självuppfyllade psykologi på börsen. Spridningen var stor hos allmänheten när det var dags för Telia vilket blev ett landmärke som effektivt punkterade strategin.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Telia marknadsfördes till och med i SVT:s nyhetssändningar. Här skulle "folkaktien" börsnoteras och den vill väl ingen missa ...?

      Radera
  4. Ahlsells är enda gången jag tecknat. Sålde ganska snart.

    SvaraRadera
  5. Jo jag blir förbannad ibland där. Och dessutom så är det så slumpmässigt. Tex som nyligen soltech. Tecknade en chanspost och fick hela tilldelningen jag tecknade medan min fru som faktiskt äger soltech sedan innan endast fick på sina teckningsrätter men inget utöver.

    Den enda vinstgivande ipon som verkar gått till mest renhårigt senaste året för mig är nog eqt... Ett riskkapitalbolag.

    Det säger väl allt om den uppochner vända världen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med om att tidigare ägare borde prioriteras.

      Jag var inte med på EQT, men kul när det går bra för folk.

      Radera
  6. Jag är kräsen om jag ska delta i IPO. Jag gör bara en snabb "analys" på någon minut och är det inte alldeles uppenbart billigt så avstår jag. Att hålla likvider på kontot behövs inte när man har kredit.
    Tilldelningen brukar bli skral, oftast noll, men kanske var fjärde gång får jag minimiposten på 5-10k. Senaste tilldelningen var K-fast för ett år sen.
    Får jag tilldelning kan jag göra mer noggrann analys och eventuellt köpa en mer betydelsefull post. Blir det en raket så brukar jag vara för snål för att öka och säljer min mikropost istället. En liten vinst men ofta stor i procent.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra där! Tror inte att jag har kredit, men det vore ett skäl att fixa det för att slippa sätta över pengar för affärer som troligen ändå inte blir av. Och blir de av hinner jag ju ändå föra över pengar så att jag slipper använda krediten.

      Jag gör oftast som du när jag fått en mikropost, skickar iväg den direkt. Vid något enstaka tillfälle har jag istället kompletterat den till en anständig post.

      Radera
  7. Det jag tycker är intressant med nyintroduktioner är att det faktiskt kommer en hel del bra bolag med. Då kan det vara bra att ha läst på så att man kan komma in i deras börsresa i ett tidigt skede. Men då ska det alltså vara bolag som man bedömer har både marknad och förmåga att växa fint i många år framöver. Säg att kanske 1 av 20 bolag uppfyller de kriterierna.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men då kan man nästan skita i att teckna i förväg och ge sig in i bolaget när handeln öppnar.

      Radera