fredag 16 oktober 2020

Vart tog pengarna vägen?

Läser att den gamla trestegshopparen Christian Olsson hoppat in som bilförsäljare efter att pandemin tog hans jobb som idrottsagent, och det är verkligen inget fel med att sälja bilar. Jag stör mig fortfarande på artister och skådespelare som kräver bidrag eller tigger pengar för sitt uppehälle istället för att skaffa sig ny försörjning.

Samtidigt kan jag inte låta bli att fundera över vad han gjort av pengarna. Jag har läst flera artiklar om Christian Olssons ”nya liv” och även om det inte sägs rakt ut tycker jag mig förstå att det inte bara handlar om något att göra utan att han faktiskt behöver ett jobb för att ha råd med villan i Göteborgsförorten och mat på bordet.

Han var ett av svensk friidrotts stora affischnamn under ett decennium, hade världsrekord, vann OS och VM. Han skrev sig i Monaco av skatteskäl. Prispengar och sponsorsavtal borde väl ha gjort att han kunnat lägga undan ett par miljoner om året under karriären och aldrig mer göra ett handtag? Han var ung, men de har väl folk som hjälper dem med detta?

Vilket leder oss tillbaka till Olssons senaste anställning, som agent för Sarah Sjöström och andra idrottsstjärnor som ägnar all sin tid åt träning och reser runt med flyg mellan hotell de inte själva betalar för. Om deras agent inte kan förmå dem att hålla i sina pengar är deras arbete med att skaffa inkomster helt meningslöst. Om Olsson hade bytt ut sin egen idrottsagent mot en snåljåpsekonom kanske han hade kunnat vara ledig nu.

22 kommentarer:

 1. Christian utnyttjar sina gamla känningar inom media för att söka annat jobb än bilförsäljare. Med "Det vore dumt att inte göra ett försök" antyder han att det finns annat han mycket hellre skulle göra och att han härmed "står till arbetsmarknadens förfogande"

  Vad det skulle kunna vara är dock svårt att uttyda från det han listar på linkedin:
  https://se.linkedin.com/in/christian-olsson-449450a2

  SvaraRadera
  Svar
  1. Media är ingen dålig annonsplats. Jag minns när Glenn Hysén "talade ut" om att han gått eller skulle gå till Arbetsförmedlingen. Vips så hörde Unibet av sig.

   Radera
 2. Ofta har kändisar väldigt stora utgifter av någon anledning. Minns att en manager/känning till Robert DeNiro berättade att trots skådespelarens enormt höga lön hade han utgifter som översteg dessa inkomster. Kanske är det något i kändiskretsar som gör att man hela tiden måste spendera hela sin inkomst istället för att spara merparten? Kanske är deras "managers" delaktiga i detta?

  Vi kan ju börja med att fråga Stefan Löfven. Han har haft 150000 kr i månadslön under många år nu och har enligt egen utsago inte ens lyckats spara ihop en miljon. Lyxfällan nästa?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det nog. Jag minns några ståuppkomiker som behövde göra många "vanliga tjugopappsgig" för att ha råd med mat & hyra. Löfven är ett annat skrämmande exempel även om jag är rätt säker på att han ljög. Han sa det i ett barnprogram och trodde kanske att han skulle komma undan med det.

   Befriande när människor som Jonas Birgersson och Günther Mårder berättar att de har samma utgifter som när de var studenter helt enkelt eftersom de aldrig såg poängen med att höja omkostnaderna bara för att det går.

   Radera
  2. Det är många som tror att man måste höja utgifterna bara för att inkomsterna ökar. Man "måste" bo i ett större hus, slita ut det tre år gamla köket och ersätta det med ett nytt, ha två BMW på uppfarten istället för en Skoda, mm

   Själv har jag aldrig förstått det, även om jag helt klart har högre utgifter nuförtiden än när jag var student. Jag tror det delvis faller tillbaka på vilken uppväxt man hade och vilken syn på pengar kontra "människovärde" (i brist på bättre uttryck) man fick med sig. Och om man nödvändigtvis saknar förmågan att tänka själv utan bara går med flocken, dvs tittar på hur "alla andra" gör...

   Radera
  3. Ja, både uppfostran och oförmåga att förstå att man inte måste göra som alla andra driver upp kostnaderna till märkliga nivåer.

   Radera
 3. "Om Olsson hade bytt ut sin egen idrottsagent mot en snåljåpsekonom kanske han hade kunnat vara ledig nu."

  Låter (implicit) som att Sparo kan tänka sig en karriär som idrottsagent :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Det har jag faktiskt inte tänkt på, men jag är nog FÖR snål och opedagogisk. Vore dock en rolig utmaning.

   Radera
 4. Om han är agent, vars uppdrag enbart borde handla om att skapa intäkter till andra stjärnor (och inte vara administratör och boka hotell), borde inte en pandemi vara ett problem. Snarare tvärtom. Idrottsstjärnors status upphör inte bara för att de inte får tävla på ett år. Tvärtom får de ju massor av tid för att figurerar i reklam och producera marknadsmaterial. Därav borde han kunnat gjort grova pengar på detta. Utöver att han så klart borde haft bra med cash undanstoppat efter sina år som proffs med boende i Monaco. Men vad vet jag. Han verkar iaf inte varit en Patrik Sjöberg-typ iaf, men i de lugnaste vattnen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. PR ja, men inga tävlingsgage att förhandla om.

   Jag har dålig koll på Christian Olsson, känns inte som att han talat ut så mycket heller. Jag har inte heller uppfattat honom som Sjöberg. Han verkar mer jordnära, vilket gjorde mig fundersam. Han borde absolut ha pengar. Nu lät det i och för sig som att han tyckte att det var lite kul att sälja bilar, men det lät också som att han behövde ett jobb.

   Radera
 5. Här är en skön kille som jag är helt säker på att han inte kände sig tvingad att jobba för pengarnas skull, försvarade förra veckan sin franska öppna titel. https://www.dailymail.co.uk/sport/sportsnews/article-8270991/Grand-Slam-champion-Kevin-Krawietz-stacking-shelves-local-Lidl.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den länken gillade inte min adblocker, men länktexten tyder på att en grandslamvinnare i tennis som jag aldrig hört talas om börjat jobba på Lidl. Och nej, tennis är väl en av de bäst betalda sporterna. Eller var det åtminstone tidigare.

   Radera
  2. Ja även om en dubbelspelare tjänar sämre än en singelspelare vann han ändå ca 6miljoner förra säsongen, han hade tråkigt under corona nerstängningen när han inte kunde tävla så han jobbade några veckor på Lidl bara för att testa!

   Radera
  3. Kul idé! Varför inte liksom.

   Radera
 6. Tjänade Olsson verkligen så stora pengar under karriären? Har var ju tyvärr skadad under många år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte sett hans deklarationer, men han vann ju VM och OS, hade världsrekordet inomhus och var sportens stora stjärna när Jonathan Edwards slutade, så nog borde det ha rullat på ordentligt där ett tag.

   Radera
 7. Jag vet inte hur det är med dig Sparo, men när jag var ung så fanns drömmarna där om att köpa egen Porsche, rolex och ja vad annan onödig och dyr skit du nu kan tänka dig. Men på vägen hände sedan något. Idag kan jag inte annat än tycka lite synd om alla de som har någon form av tvångsmässigt behov att strössla pengar på sådant. Det var nog samtidigt med att jag började jobba som det ändrades :) Eller så började det redan i barndomen, för mina föräldrar var inte direkt de som strösslade på strunt.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här kommer inte låta trovärdigt, men jag hoppade över den fasen. Jag minns att jag släckte lampor för att spara pengar redan som femåring. Mina föräldrar kan ha ångrat att de inte tog hjälp redan då :)

   Radera
  2. Tack för dagens skratt en eländig dag :)

   Radera
 8. Christian Olssons jobb som agent var ju för den agent han själv hade som aktiv - Daniel Wessfeldt. En person som uppenbarligen inte gav Olsson några bra ekonomiska råd.

  SvaraRadera