söndag 4 oktober 2020

”Leave Erik alone!”

I veckan lös rubriken ”Erik Selin åtalas för folkbokföringsbrott”. Det verkar rätt solklart att miljardären är skyldig eftersom han varit skriven på Balders kontor där han rimligen inte bor. Så här säger lagen:

7 § En person anses vara bosatt på den fastighet där han eller hon regelmässigt tillbringar eller, när byte av bostad har skett, kan antas komma att regelmässigt tillbringa sin dygnsvila. Den som därigenom kan anses vara bosatt på fler än en fastighet anses vara bosatt på den fastighet där han eller hon med hänsyn till samtliga omständigheter får anses ha sin egentliga hemvist.

Samtidigt känns det som årets fånigaste åtal. Selin har inte haft någon egen vinning på upplägget och det har inte drabbat någon människa eller myndighet. Är det då verkligen ett brott? Och om så ändå är fallet – måste det utredas/åtgärdas? Fråga istället varför han trots skyddade personuppgifter inte kan vara skriven där han bor.

Ta med fördel tag i brott som ger riktiga problem. Har Fredrik Reinfeldt åtalats för att han var skriven i sonens knarkarkvart utan att bo där? Det betyder rimligtvis att sonen tillskansat sig en lägenhet han inte har rätt till. Eller ta tag i svarthandeln med adresser där hundra personer är skrivna.

Det känns som betydligt vettigare användning av rättssystemets resurser om ni frågar mig. Men i vanlig ordning är det ingen som gör det.

42 kommentarer:

 1. I upp-och-nervända världen (aka Absurdistan) är det logiskt att göra som man gör.
  Bra skrivet, Sparo!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, antagligen är det rationellt att bete sig irrationellt i en galen värld.

   Tack!

   Radera
 2. "Men i vanlig ordning är det ingen som gör det." Kanske inte direkt, men indirekt måste vi vara ett par tusen som varje dag besöker din blogg för daglig vägledning genom livet. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är förstås sant. Åtminstone det första. Att ni kommer hit för daglig vägledning är jag mer skeptisk till ;-).

   Radera
 3. Inte daglig vägledning, men det kan vara en fin inledning med en dos sundhet innan man utsätter sig för dagens potentiella (pk-)absurditeter.
  Idag (för det är nog den 4 oktober) är det ju t o m så att finanstwitter firar "Kanelbullens dag" istället för det viktigare och för oss mer relevanta, nämligen demonstrationerna mot löntagarfonderna: https://sv.wikipedia.org/wiki/4_oktober-demonstrationerna Det hade varit en snabb(are) väg mot misär (förlåt, utmaningar ska det ju vara).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får erkänna att även jag ramlat i den fällan (https://twitter.com/bittermicke/status/1312651988954427392), men till mitt försvar har jag tidigare skrivit om det sorgliga i att tramsdagen Kanelbullens dag ersatt Fjärde oktober-rörelsen.

   Radera
  2. Även solen har fläckar...

   Radera
  3. Ja, det kan hända den bäste, men även mig.

   Radera
 4. Att åtala och döma hederliga människor är enklast och säkrast, det ger minsta möjliga antal problem.

  Känns verkligen som det fånigaste åtalet jag hört talas om. Absurdistan som JoEs myntade känns onekligen klockrent passande på det nya Sverige vi lever i och med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anarkotyranni i sin prydno - jävlas med hederligt folk som inte slår tillbaka och lämna busarna ifred.

   Vill inte ta äran av någon, men uttrycket Absurdistan myntades 1971:
   https://en.wikipedia.org/wiki/Absurdistan

   Radera
  2. Vet inte om Erik ska hemföras till kretsen hederliga (å andra sidan är han inte dömd för något!), men samtidigt så kan han ju nås på kontoret och nog kan han väl ha sovit där? Så problemet är väl närmast av teknisk karaktär. Eller försvårar det husrannsakan?

   Radera
  3. Nej, det var slarvigt uttryckt av mig. Vad jag menade var mer att Erik Selin inte är typen som kommer ställa till en scen och hota polisers familjer utan tillhör gruppen det inte kostar något fysiskt att ge sig på.

   Omöjligt att säga vad detta handlar om, om åklagaren vill bli kändis, viktigt att sända signalen att inte ljuga för myndigheter eller något helt annat.

   Radera
  4. "Bryt" inte mot lagen såvida du inte är politiker.. Alt så vill de ta dagsböter på honom..

   Radera
  5. Ja, det skulle förvåna mig om det yrkas på fängelse :). Och även om Selin såklart har råd att betala böterna hoppas jag nästan att han försöker crowdfunda ihop dem för att visa "rättsstaten" att åtalet var helt poänglöst.

   Radera
  6. Som mest kan man få 150 dagsböter a 1000kr styck... Det betalar nog den rättegången och höjer ju statistiken på uppklarade brott i Sverige.. Så win-win?

   Radera
  7. 150000 tror jag absolut inte täcker hela rättegången, allt förarbete och juristernas löner.

   Radera
 5. Kalkyl, ingen credd till mig: https://en.wikipedia.org/wiki/Absurdistan
  Så, nu påstår övriga att jag ska fixa frukost. Neddragna gardiner funkade dock ganska länge...

  SvaraRadera
 6. Alltid nån annan som ska vara först. Tack för wiki länken från er båda. Mycket bra namn i vilket fall, Absurdistan. Usch och tvi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är en skön Kalle Anka-touch över det, lite som Långtbortistan.

   Radera
 7. Jag får intrycket av att åklagare beter sig mer och mer aktivistiskt. Det kanske inte stämmer, men det är i alla fall det intrycket jag får av händelser som denna och tex Karl Hedin fallet.

  På sikt leder detta till en minskad legitimitet för hela systemet, och i förlängningen även staten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, de två samt Tommie Lindh-fallet där åklagaren ljög i tidiga uttalanden för att inte framställa brottsoffret (!) i god dager är de jag direkt kommer att tänka på.

   Radera
 8. Jaha, jag var inte uppdaterad på att Reinfeldt tydligen även fuskar med bostäder. Men det ante mig! Han passade ju även på att kassera in miljoner i arvode från skattebetalarna efter avgången från Riksdagen, samtidigt med eget bolag. En fuskare är alltid en fuskare.

  Sorgligt att även det svenska rättsväsendet nu är korrupt och fyllt med aktivister. Men, det är väl så det ser ut när en fungerande stat upphör.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fredrik Reinfeldt var skriven i lägenheten där polisen gjorde husrannsakan, utan att bo där. Och ja, jag hade också gärna sett att han kläms dit (för allt möjligt faktiskt).

   Radera
 9. För ett par år sedan hade jag en snubbe skriven på min adress. Han hade ingen anknytning till mig och hade aldrig bott på adressen utan bara godtyckligt skrivit sig här. Ganska märkligt att det är möjligt utan att samtycke från ägaren eller den som nu bor där. Jag tyckte det var ganska obehagligt att bli ofrivillig "sambo" med någon okänd. Han skulle väl t.ex kunna få en låssmed att öppna när jag var borta? Jag kontaktade därför SKV för att stryka honom. Men se det gick inte utan han skulle kontaktas via snigelpost för att själv ändra till annan adress. Tror det gick halvår innan han försvann från min adress.
  I mitt fall fanns ingen processkåt åklagare :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där förstår jag dig helt och hållet! Man får ju inte dra in andra i det och jag tycker att det är helt vansinnigt att det går utan att ägaren/hyrestagaren godkänner i förväg.

   Radera
 10. Åklagarna har en lagstadgad skyldighet att väcka åtal när ett brott begåtts och det är sannolikt att de kan få en fällande dom. Som åklagaren sa så kan de inte strunta i att väcka talan i det här fallet. Sen kan man ha åsikter om själva lagstiftningen och agerandet men åklagaren kan inte bara strunta i att göra sitt jobb oavsett vad denne tycker om det specifika åtalet eller inte. Då kan denne bli åtalad eller bli av med jobbet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller "Jag lydde bara order" som systemets medlöpare sa i ett annat land i en annan tid. Men åklagare och även poliser väljer ständigt hur de ska tolka lagen. Åklagaren hade kunnat lägga detta ärende längst ner i högen eller inte ta med det alls och garanterat inte riskerat någonting, men valde att göra tvärtom.

   Radera
  2. Åklagare och polisen gör bedömning om de ska väcka talan eller snarare om de tror att de kan uppnå en fällande dom. Det är domstolen som tolkar lagen. Om man ska utgå från att lagen ska tillämpas lika för alla, dvs. även för vita välbärgade medelålders män, så blir det svårt att lägga det underst i högen eller strunta i det. Vil vi verkligen ha ett system där åklagaren eller polisen agerar baserat på dagens folkopinion istället för dagens lagstiftning?

   Radera
  3. Som sagt, "Jag lydde bara order". Åklagare har alla möjligheter att agera och ta egna initiativ. Och att antyda att jag skulle vilja att de gör livet lättare för "vita välbärgade medelålders män" är så fånigt att jag inte ens ids kommentera det.

   Vi har idag ett system där åklagare, polis och hela rättsapparaten agerar väldigt mycket utifrån politiska aktivister i bl a Advokatsamfundet, Hilda och Ruben. Vill vi ha det? Jag vet mitt svar, men jag anar att ditt inte är detsamma, alternativt att du låtsas att det inte ens är så.

   Radera
  4. Åklagare har många möjligheter. Där ingår dock inte att strunta i att väcka åtal om denne tror att det kan bli en fällande dom.

   Jag vill definitivt inte ha ett system byggt på olika politiska eller andra aktivister utan jag tycker systemet ska bygga på lagstiftning och ingen ska särbehandlas på grund av sin ställning. Det gör också att jag inte får ihop din inställning att du inte vill att politisk eller annan aktivism ska påverka systemet med din inställning till åtalet mot Erik.

   Radera
  5. "Jag vill definitivt inte ha ett system byggt på olika politiska eller andra aktivister utan jag tycker systemet ska bygga på lagstiftning och ingen ska särbehandlas på grund av sin ställning."

   Bra, vilka åtgärder tycker du behövs för att vi ska komma tillbaka till ett system som inte bygger på politisk aktivism?

   Radera
  6. En annan anonym5 oktober 2020 07:20

   "Där ingår dock inte att strunta i att väcka åtal om denne tror att det kan bli en fällande dom".
   Rimmar ganska illa med hur många fall som blir nedlagda, trots att brottsoffret lämnar in bevisning komplett med film i samband med anmälan.Det är en utopi att alla brott beivras, verkligheten är att åklagare väljer vad som ska drivas vidare och vad som ska läggas underst i högen.

   Folkbokföringsbrott är en ny lag, inte ens två gammal. Jag tror fler och mer komplicerade fall (där även vanliga människor tycker att det skett ett brott) kommer dyka upp framöver. Men jag kanske är för optimistisk?

   Radera
  7. Nygammal kan man säga. Den fanns fram till 2013, togs bort och återkom 2018.

   Radera
 11. Utmärkt svarat Sparo till Anonym. I vissa fall tycks viljan att "lösa brott" vara pedantiskt noggrann medans i andra fall som troligtvis majoriteten av folket vill se lösta hamnar de längs ner i högen alternativt råkar de sorteras i det runda arkivet...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltså för att nyansera det lite håller jag i sak med om att man ska utgå ifrån lagen, men åklagare är människor (eller bör åtminstone vara det) som själva väljer hur de ska tolka lagen och vilka fall de ska lägga kraft på.

   Radera
  2. Om pizzabagaren Muhammed varit skriven på sin pizzeria, vad hade Sparo ansett om åtal mot Muhammed då? Sen vet jag inte om det finns någon åklagare som är villig att förstöra sin karriär och dra på sig ett tjänstefel genom att lägga ner ett åtal för att någon är förmögen och känd.

   Radera
  3. Det beror givetvis helt på syftet. Om Muhammed är en skötsam person vars enda anledning att skriva sig i pizzerian är att han är rädd för sin säkerhet som rättsstaten Sverige inte fixar så är fallen identiska och då tycker jag naturligtvis samma sak som i Selin-fallet.

   Ingen har bett någon att lägga ner ett åtal. Vi ifrågasätter varför inte samma eller annan åklagare tagit tag i mina andra exempel i texten ovan. Vad var det som gjorde att Erik Selin fick personen att släppa allt när det inte gjordes exempelvis i Reinfeldt-fallet? (Märk svaret med "woke".)

   Radera
 12. En fundering på det här är kontoret och "rätta" bostaden i samma kommun?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som jag förstått det, ja. I annat fall har Göteborg, där kontoret ligger, inte en extremt låg kommunalskatt. Vet heller inte om Selin har några inkomster av tjänst.

   Radera
 13. "Sila mygg och svälja kameler" är tyvärr ett vanligt ordspråk som kan appliceras på svenska tillsynsmyndigheter. "Enkla" brott där gärningsmannen är okomplicerad utreds gärna, men "svårare" brott i utsatta områden där folk gärna inte talar med polisen, eller där gärningsmannen kanske har flytt landet (läs: sommarstugeinbrott), där gör polisen sig inget besvär. Spaningsuppslag saknas.

  Bidragsbrott, eller brott mot folkbokvföringslagen, som har blivit lite av en hobby bland våra nya medborgare torde vara väldigt enkla att klara upp, då all bevisning finns i systemen. Det gäller bara att samköra och plocka in folk en efter en. Här verkar det istället vara resursbrister, enligt en åklagare i Aktuellt, som sa att "vi hade kunnat åtala betydligt fler" i en assistansfuskhärva, om vi hade haft mer resurser.

  Det var ett rättsfall nere i karlskrona för en massa år sedan om en gubbe som bodde i sin firma ute på Saltö. Det gick till rätten det också. Samma figur sålde vill jag minnas miniatyrkanoner och skickade med en pytteliten flaska brännvin. Det blev rättsfall av det också.

  Såklart ska myndigheterna görs sitt jobb, men ibland undrar man. En familj vi känner blev soc-anmälda då deras dotter kom till förskolan med ett rätt märke på örat efter ett fall där hemma. Blev anmälda, trots att det inte fanns något alls i hemmet som kunde tyda på att de gjorde något fuffens. Detta lades ner efter någon månad. Sen kan olika familjer misshandla sina barn till döds utan att något händer. Åter igen, de vi känner som blev anmälda var en vanlig skötsam familj som var enkla att "komma åt", medans de fall där det gått illa var folk som var betydligt skyggare, som inte gärna öppnade dörren och släppte in myndigheter eller på något sätt ville samarbeta. Det är väl här man ska lägga sina resurser kan jag tycka.

  Det är knappt man vågar tänka det, men ibland känns det lite som att ju mer du vågar bråka och sätta dig upp mot myndigheterna, desto bättre för dig...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är just det där man inte kan bortse ifrån, att resurserna inte är oändliga. Ska man åtala Erik Selin kommer någon annan gå fri för att man inte hinner. Såväl polis som åklagare är tvungna att välja var kraften ska läggas.

   Radera