onsdag 28 oktober 2020

Grön aktiebubbla?

Börsen har den sympatiska egenheten att förr eller senare anpassa sig efter verkligheten. På kort sikt kan aktiekurser röra sig alldeles vansinnigt, men om förhoppningarna inte infrias i kronor och ören spricker det till slut.

Det senaste på börsen heter ESG (environmental/social/governance). Man skulle kunna kalla det för en miljötrend också. Eller klimat-, för i Sverige är ju miljöengagemang liktydigt med oro för klimatförändringar. Ifrågasätter man människans påverkan på klimatet är man per definition miljöhatare enligt en infantil mediekår.

Det finns mycket bra i denna trend, men som vanligt finns inget facit och långtifrån alla känslor bygger på fakta. Således har t ex vindkraft gått bra på börsen tack vare miljötrenden, trots att ingenting tyder på att vindkraft är ett effektivt sätt att producera miljövänlig el. Tvärtom kostar vindsnurror riktigt med pengar och energi att tillverka samtidigt som de är svåra att återvinna.


Fåglar och insekter är inte heller imponerade.

Eolus Vind halverade vinsten i förra veckan och aktien tuggar bly, men jag tror att många uppvaknanden återstår. Oljan har rasat trots att världen under överskådlig tid kommer att vara beroende av olja. Priset på uran är fortfarande extremt lågt även om det verkar ha slutat att rasa. Tesla-aktien värderas till P/E 700. Alltsammans går ihop fint med ESG-trenden, men går det ihop med verkligheten?

43 kommentarer:

  1. Nu blev jag sugen på att köpa oljeaktier.
    Jag gissar på att fusionsenergi kommer slå ut resten av energislagen när det väl kommer, så elbilar är väl inte fel, men p/e 700 är svårt att motivera.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Samma här. Har en allmän råvarufond med mycket olja i, men skulle kunna tänka mig att komplettera med en oljefond/-etf eller oljeaktier.

      När ny teknik kommer tror jag att vi överskattar vår egen förmåga att hänga på. Rent tekniskt gick det t ex att sälja kläder på nätet för tjugo år sedan, men marknaden var inte färdig för det.

      Radera
  2. Har tankat Lundin och tethys oil i ett halvår nu ��

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske är en bra idé. Jag har inte ägt enskilda oljeaktier på 15-20 år och då var det nog just Lundin Oil.

      Radera
  3. Jag vet i vanlig ordning inte vad jag skall tro om oljan. Dock har jag fortsatt köpa fler aktier i Enbridge. Tron är nog ändå att oljan och naturgasen kommer behövas ett bra tag framöver även om priset på den kan variera mycket. Då känns det bättre att köra "hackor och spadar" och nöja sig med ett pipeline-bolag.

    Jag ligger back förvisso vilket kanske avslöjar en del av min förmåga till analys av oljebranchen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, börsen vore mycket mer lättmanövrerad om man bara hade facit.

      Det är så jag tänker kring råvaror generellt, att det är svårt nog att spå framtiden för råvaran utan att behöva ha tur med enskilda fyndigheter.

      Radera
  4. På lång sikt är bensin och diesel utdömt som bränsle till bilar och andra fordon. Elbilar har så pass många fler fördelar gentemot en bil med förbränningsmotor. På kort sikt när folk börjar resa kommer de flesta oljebolag att återhämta sig en del, det räknar jag kallt med då jag är vääääldigt mycket back på dessa bolag. Det behövs dock en basenergi när de förnyelsebara källorna inte producerar. Allt går inte att balansera med batterier, de är möjligtvis bra till att parera toppar och dalar.

    Jag tycker det ätr trist att man inte kommit längre när det gäller att använda sin elbil som batteribackup till hemmet. Där har du ju 50 kWh som bara står och inte gör något. Honda har ju satt in 230V-uttag i sin elbil men inte många har hängt med, tyvärr. Man tänker tyvärr för mycket på elbilen som just... en gammeldags fossilbil. Nytänk efterlyses!

    SvaraRadera
    Svar
    1. På lång sikt har du säkert rätt, men dagens börskurser borde inte påverkas av hur det ser ut om 30-40 år utan snarare 5-10.

      Radera
  5. Man kan tro vad man vill men så länge kurserna inte går upp har man fel. Att få sin tro bekräftad i kurserna är essentiellt. /nils

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut, så är det. Men helst vill man ju ligga ett litet steg före och köpa/sälja innan kursen tar fart på allvar.

      Radera
  6. Som Trumpen sa när han talade med Biden gällande vindkraftverken; ”They kill all the birds.”
    Jag har en stark känsla av att vi kommer att få elbrist i vissa delar av Sverige i en nära framtid och det kommer att få enorma problem och bli ett brutalt uppvaknande för vissa.
    Annars tror jag att elbilen har kommit för att stanna, men jag påstår inte att Tesla är rätt värderad.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Elbilen lär inte försvinna, men det tror jag inte att bensin- och dieselbilarna heller gör på ett tag.

      Radera
  7. Tyskarna gick full retard på grön el, det gick inget vidare. Nu försöker de desperat få till en ny gasledning från Ryssland för att klara sina energibehov. Tyskland har 4 gånger så höga elkostnader som Frankrike. Fransmännen var smarta och satsade på kärnkraft. Pålitligt och klimatsmart så det förslår!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, säga vad man vill om kärnkraft (jag fick inte rösta när det begav sig, men hade jag fått det hade jag röstat emot), men den har miljömässiga fördelar.

      Radera
  8. Tycker att det beror helt på vilka gröna aktier man tittar på för det är väldigt stora skillnader i hur etablerade lösningarna är, hur stora marknaderna är och hur stor moat/oligopolställning företagen kan få de kommande åren. Det beror också på vilken affärsidé företaget har. Elproducenter kan räkna hem obligationsliknande intäkter när investeringen väl är gjord medan projektörer, som Eolus Vind, är beroende av att hela tiden skapa nya projekt.

    Vindkraft är kanske inte det bästa exemplet. Det är en etablerad teknologi idag som knappast ska handlas till stora multiplar. Tillväxttåget gick egentligen för 20 år sedan där och branschen var hyggligt etablerad redan för 15 år sedan. Samma sak med solenergi som är ett decennium efter vind men en starkt konkurrensutsatt bransch där endast nischprodukter kan vara intressant. Däremot finns det många miljötekniklösningar som presenterar nya sätt att producera eller lagra energi som kommer bli avgörande i den gröna omställningen. Vilka som vinner och vilka som slås ut får framtiden utvisa men klart är att de som lyckas har marknader långt över de värderingar de handlas till idag att räkna hem.

    Personligen är jag mer förvånad över att folk fortfarande ser Amazon, Apple, Facebook, Microsoft och liknande som tillväxtaktier. Klart att de har en fin tillväxt, säkert bättre än de flesta OMXS30-aktier. Men det där är aktier som, liksom t.ex. Vestas, har sin stora tillväxtresa bakom sig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vindkraften känns nästan som en övermogen bransch. För tjugo år sedan hade man kunnat hoppas på att det skulle kunna bli stort. Nu vet man motsatsen, åtminstone utanför Miljöpartiet.

      Amazon kan ha mycket framför sig, möjligen Apple också. Men knappast Facebook och Google, de har på något vis allt att förlora.

      Radera
    2. Det vore intressant att höra hur du resonerar att det inte är stort sparo?
      Vindkraften i Sverige är ju under blåsiga dagar vår största energiproducent och över ett år står den för mellan 12 och 15 procent av vår elproduktion
      https://www.svk.se/drift-av-transmissionsnatet/kontrollrummet/
      https://www.energiforetagen.se/energifakta/elsystemet/produktion/vindkraft/
      Hur stort skulle det behöva vara för att du ska anse det vara en relevant energikälla?

      Radera
    3. Var i detta stycke tolkar du in att vindkraft inte skulle vara stort:

      "Således har t ex vindkraft gått bra på börsen tack vare miljötrenden, trots att ingenting tyder på att vindkraft är ett effektivt sätt att producera miljövänlig el. Tvärtom kostar vindsnurror riktigt med pengar och energi att tillverka samtidigt som de är svåra att återvinna."

      Visst är det en relevant energikälla, bara inte tillnärmelsevis så miljövänlig som kärnkraften.

      Radera
    4. Ah, du menar mitt kommentarsvar. Det jag menar där är att när vindkraften kom pratades det om att den kunde ersätta något annat. 12-15 % blåsiga dagar, vad betyder det i snitt, 3 %? Hur som helst en energikälla på marginalen ju.

      Radera
    5. Jag syftade inte på det stycket utan kommentaren du skrev ovan:
      "Vindkraften känns nästan som en övermogen bransch. För tjugo år sedan hade man kunnat hoppas på att det skulle kunna bli stort. Nu vet man motsatsen, åtminstone utanför Miljöpartiet."

      Radera
    6. Ja, nu är jag i fas och svarade på det kl. 8.37 här uppe.

      Radera
    7. Om du kollar länkarna jag postade så ser du att produktionen över ett år är 12-15 procent. Vissa dagar (tex 2020-09-26, kolla svk länken) så står vindkraften för nästan 40% av total produktion

      Radera
    8. Ska kolla det, men inte ens om den vore 40 % hela året skulle den ju ersätta kärnkraften. Och för det behövs väl en utbyggnad som skulle döda hela insekts- och fågellivet. Om de pollinerande insekterna som redan har det svårt får det ännu värre behöver vi till slut inga energikällor.

      Radera
    9. Nu är jag ju personligen inte emot kärnkraft och har inte argumenterat för dess nedläggning heller. Jag ville främst fråga hur du resonerar att vindkraften inte är stor. Och ska jag vara ärlig förefaller det som att du gjort detta uttalande mest på känslor snarare än efterforskning.

      Vad gäller fåglar och insekter bör vi nog först förbjuda huskatter, fönster och glasväggar samt alla fordon om man nu är orolig för fågelbeståndet. Personligen tror jag att fåglarna klarar sig ändå även om några säkerligen kommer att stryka med av vindkraftens utbyggnad.

      Radera
    10. Bara i USA dör en halv miljon fåglar om året pga vindkraft. Insektsbortfallet vet jag inte hur utrett det är, åtminstone i Sverige där man lätt blir kallad fascist om man inte älskar vindkraft.

      De saker nu nämner, huskatter fönster etc fyller olika syften och är omöjliga att ersätta med ett billigare och miljövänligare alternativ.

      Radera
    11. Ja det är ju betydligt lättare att bygga vindkraftverk än kärnkraftverk, framförallt kanske när det gäller börsnoterade bolag eftersom investeringen ger snabb avkastning.
      Personligen tror jag att både vind och kärnkraft har en roll att spela i framtidens energiproduktion och jag är inte alls lika orolig över påverkan på djurlivet som du är Sparo men jag kan ju för all del ha fel.
      Med utbyggnaden av vindkraft framöver lär vi väl ha facit inom några år om det gjort någon nämnvärd påverkan på vår fauna.

      Radera
    12. Och som vanligt när man börjar skruva med miljön som insats kan det vara för sent då.

      Radera
    13. Med tanke på att katter dödar 2,4 miljarder fåglar varje år i USA och man ännu inte propagerat för något förbud eller begränsning av antalet katter tror jag att vindsnurrorna har en marginell påverkan.
      https://www.statista.com/chart/15195/wind-turbines-are-not-killing-fields-for-birds/

      Radera
    14. Så det är inte bara för eltillförseln de skulle ha marginell påverkan då.

      Radera
    15. Vilket på ett fint sätt för oss tillbaka till min ursprungliga fråga, om du anser att dagens produktion är marginell och du vet att det inte kommer bli stort, vad räknas som "stort" eller icke-marginellt?

      Radera
    16. Tror du att det finns en exakt gräns? Det tror inte jag. Men hade vindkraften kommit nu hade jag varit betydligt mer förhoppningsfull om detta energislag än jag är nu.

      Radera
    17. Jag är bara intresserad ur ett investeringsperspektiv, du säger dig veta att vindkraften inte kommer bli stor samt att dagens produktion är för liten för att göra skillnad. Jag är helt enkelt nyfiken på hur du kommit fram till den slutsatsen.

      Det är ju många som investerar i vindkraft just nu och det är definitivt en haussad bransch men långsiktigt tror jag att den kommer växa.

      Radera
    18. Nej, jag säger bara att den inte tagit fart på allvar efter tjugo år. Sedan får var och en dra sina egna slutsatser (eller låta bli att göra det om tron är tillräckligt stark).

      Radera
  9. Hur går det förresten med återhämtning efter operationen Micke? Jag hade inte förväntat mig så många inlägg på din blogg direkt efter operationen. Ha en fin kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det går bra, tack. En vecka efter operationen är mitt enda fysiska fel ett fult sår i ljumsken, men det läker nog också ganska fint. Fortfarande lite seg i kroppen. Har tagit raska promenader på några kilometer, men inte sprungit en meter än. Väntar nog några dagar till för säkerhets skull.

      Radera
    2. Skönt att höra. Hoppas att du mår bättre och bättre och att du inom en snar framtid kan ta upp löpningen igen

      Radera
  10. Ingen tror väl att vi ska överge oljan inom överskådlig framtid. Däremot så skulle jag nog inte investera något i oljeaktier. Senaste 15-20 åren har det väl i princip gett ok utdelningar men totalavkastningen har varit riktigt dålig, kanske tom negativ för många aktier. Bolagen kan ju fortfarande tjäna pengar men det blir ingen vidare investering om aktiekursen rör sig mot 0 för att det inte finns någon framtidstro.

    SvaraRadera
    Svar
    1. På ett rent logiskt plan är det kanske ingen som tror det, men ibland låter det i den allmänna debatten som att olja var något som användes förr.

      Radera
  11. Vet inte vad du har för extrema förväntningar på vindkraft när du säger att det inte tagit fart och då tänker jag både Sverige och tex i USA.

    Trots tunga omvärldsanalyser i klass med "kill all the birds" eller Prästen i Malungs predikningar så växer ju vindkraft i rask takt och marknaden har definitivt tagit fart, men det beror givetvis på vilka förväntningar man har när man tittar på detta.

    Gällande Eolus är det till stor del ointressant att de halverade vinsten i ett kvartal. Marknaden växer snabbt, projekten blir större och större (se Eolus Oyfjellet..) och därmed mkt stora slag mellan kvartalen, inget konstigt med det. Oyfjellet kommer driva upp omsättning och vinst väsentligt kommande år, men det är samma sak här, se igenom enskilda projekt och se den långa trenden, inklusive hur de lyckas med pågående breddningen till sol och lagring.

    För alla som är oroliga för den stora fågeldöden och lyssnat på den djupt vise mannen i väst: "You want to see a bird graveyard? Go under a windmill someday"

    Gör just det! Gör en ordentlig Lynchning och går ut och leta efter kyrkogården. Vi har skogsskifte bredvid en park och jag har gått många gånger vid snurrorna och jag letar fortfarande..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inga förväntningar alls, men jag hade gärna sett att vindkraft vore ett energislag som funkat att använda utan allt för stora ekonomiska och miljömässiga kostnader.

      Radera
  12. Förvånansvärt mycket first level thinking kring även energiprodultionen i vårt och andra länder. Oftast är det de med minst underbyggda sikter som hörs mest i det politiska landskapet.
    Det är ju dock kul att det forskas igen på nästa generations kärnkraft i Sverige. Nästa generation kärnkraft, så kallad generation fyra, innebär att man kommer kunna återanvända det mesta av det avfall som dagens kärnkraft inte klarar av att ta tillvara på.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, energi är ju knepigt såtillvida att man inte bara kan byta system med en ny mandatperiod utan måste tänka lite långsiktigt. Våra politiker är ofta inte så bra på det.

      Radera