tisdag 6 oktober 2020

Financial Independence, Retire Never

Det de flesta som snackar om FIRE siktar på är väl inte i första hand att gå i tidig pension utan att kunna göra det. Det är en väldig skillnad. Meningen med frihet måste vara att få göra vad man vill, vare sig det är jobb, betald fritid eller ren semester.

SVT berättar om rörmokaren Kalle som fortsätter att jobba trots att han är 83 år. Det får mig att tänka på Buster Martin, en engelsman jag hörde talas om när jag tränade för mitt första maraton. Han var en av få maratonlöpare över hundra år, men när han inte sprang eller drack öl jobbade också han på en rörmokarfirma.

Det sägs att Buster förhöll sig lite flexibel till sanning, så möjligen hade han lagt på några år för dramatikens skull. Kanske blev han inte 104 utan ”bara” 97, men han jobbade in i det sista eftersom han gillade att hålla igång.

Jag har inga anställda och har inte för avsikt att skaffa det, men skulle jag tvingas ha personal skulle jag alla dagar i veckan hellre anställa Kalle eller Buster än än tjugoåring. Det skulle också kunna funka, men det finns en yrkesstolthet i de äldre generationerna som jag känner inte gått i arv. Det kanske inte ser ut att gå så fort, men de kommer i tid på morgonen och gör sitt jobb tills det är klart.

22 kommentarer:

  1. Hahah. Buster gjorde min morgon. Inget rår på mig idag pga honom!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var en cool kille. Det fanns en annan maratongubbe i samma ålder, Faujah Singh. En sikh som tävlade för Sikhs In The City när han var runt 100. Nu är han 109 och har gått i pension.

      Radera
  2. Själv hade jag anställt någon förståndshandikappad (ursäkta om termen inte är pk-certifierad idag). Finns knappast någon mer nöjd arbetare. Och inget fuskande med utdragna raster eller smita hem i förväg. Lite längre upplärningstid antagligen, men sen är det som en maskin.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag jobbade på en arbetsplats som hade en gubbe som fick sin andra guldklocka när jag var där. Han hade börjat vid 14 års ålder och var nu 64. Inte helt hundra i skallen, men pålitlig som få.

      När jag skulle köpa dator gick jag in på ett Asperger-forum. Där fanns ett gäng som hade järnkoll på processorer och hade räknat på precis allt.

      Radera
  3. Jag har som mål att kunna välja vid 55 års ålder. Allt beroende på hur kroppen känns, och hur frugan mår.. Mår man bra o har viljan så lär man fortsätta jobba. Men är kroppen gammal så är det skönt o ha valet.

    Precis som nu när frugan mår dåligt, så är det skönt att hon vet att vår budget klarar att hon är hemma utan att behöva stressa tillbaka till jobb...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är enda sättet o överleva i Sverige idag, ekonomiskt.

      Radera
    2. Ja, man kan inte räkna med att staten tar hand om en, vare sig ekonomiskt eller på annat sätt.

      Radera
  4. Min grabb är rörmokare, och det du skriver har han sett många gånger. Vi är generellt arbetsamma i min släkt, och så även han. Men de andra (främst) killarna tycker att telefon är festligare än att koppla kopparör. Han har haft flyt att hamna på en bra firma, så han har avsevärt mer betalt än sina jämnåriga. Driver egna byggen vid 20 års ålder. Men det verkar vara nästan unikt.

    Och jag har en bekant som är närmare 70 som fortfarande jobbar som röris, maken till "fit" gubbe alltså. Själv kommer jag dega ihop totalt som tangentbordsryttare vid 60.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, givetvis finns det undantag i bägge ändar.

      Radera
  5. Den var riktigt bra - Financial Independence, Retire Never. Fram för fler FIRNs

    Det är lustigt med alla de som tror att FIRE betyder att man slutar jobba och lägger sig på sofflocket. Skulle nästan säga att det är tvärtom - medans många av mina vänner med ett tiotal år kvar till normal pensionsålder ser fram emot att sluta jobba, så ser jag fram emot att aldrig behöva sluta jobba. Jag ser fram emot att som +70 gå upp varje dag, vara nyfiken, titta på nya branscher, nya företag, lyssna och lära av den yngre generationen som kommer kunna nya trender bättre än jag själv, se hur mina små onoterade bolag har vuxit genom åren och skapat nya jobb, se hur investerandet i sig har vuxit till ett litet företag etc.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den hittade jag på helt själv ;-).

      Samma när jag jobbade deltid. Folk trodde att det betydde att man satt hemma och degade upp till 40 timmar per vecka. Det har jag aldrig gjort.

      Radera
  6. Du är något på spåret. Ligger i starten på min fire resa. Jag skulle absolut gå i tidig pension. Men börjar trivas mer på jobbet. Jag är en bra bit ifrån målet så jag kan inte välja att sluta. För mig räcker det att ha en plan och följa den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är lättare att trivas med ett liv man inte är tvingad att leva.

      Radera
  7. Financial Independence, Retire Eventually?

    VPAB B borde väl va nåt då kanske?

    Nackdelen skulle vara det här med att det inte går så fort..när man hyr in dem per timme.


    Cheers,

    /P

    SvaraRadera
    Svar
    1. Möjligt att de bara fått bottenskrapet, ingen aning. Men rent allmänt tror jag på gamlingar som arbetskraft.

      Radera
  8. Yrkesstolthet? Nja om man misslyckas fullkomligt med den aspekten så kan man alltid bli politiker, som klippt och skuren.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
  9. Det jag tycker är intressant med hela FIRE-rörelsen är ju att mångas attityd är "jag ska gå i pension medans ni slavar kvar och jag kan göra vad jag vill" fast det i verkligheten är "jag ska sluta jobba för nån annan och hitta på alla möjliga kortvikariat, påhugg och reklamintäkter på min blogg för att fortfarande få inkomst och dessutom skriva en bok". Skillnaden mot en vanlig egenföretagare är minimal, särskilt om egenföretagaren finns i glesbygd eller nån typisk turistort (tex Gotland, Åre mm) där man gör olika saker beroende på tid på året. Och det är väldigt få egenföretagare som går i pension en viss dag bara för att de råkar fylla år.

    Nån kanske tycker att jag är lite spydig nu mot dem som släpper det berömda ekorrhjulet, men jag förstår inte vad som är nytt och annorlunda i deras val och beslut. Att folk lämnar en trygg anställning i stan, flyttar till landet och minskar sina kostnader har hänt förr. Och att de då jobbar med allt möjligt (eller det de är experter på) så länge de tycker det är kul.

    Spargrisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är det så många som har den där attityden? Är det inte i själva verket en subjektiv tolkning av människor utanför "rörelsen"? Jag har träffat ganska många i eller på väg mot FIRE och aldrig upplevt att deras mål är att gå i verklig förtidspension.

      Men jag hoppas att inlägg som detta kan bredda synen på FIRE och allt runtomkring det.

      Radera
    2. Det hoppas jag med (att få folk att bredda sitt synsätt). Jag tror att själva orden Retire Early kan låsa mindsetet hos "vanliga" människor. För det handlar ju inte om en vanlig pension, mer än att man ska kunna leva på sina tillgångar och göra det man vill.
      Vissa väljer att jobba deltid hela livet, andra att jobba heltid delar av livet. Det borde inte vara så kontroversiellt. Även om det är mot standardnormen "heltid hela livet fram till pension".

      Spargrisen

      Radera
    3. Det är vådan av att hitta på klatschiga förkortningar och slagord för allting. FIRE kräver som allt annat än djupare förklaring.

      Just denna arbetsnorm känner jag att det är otroligt viktigt att utmana. Det ska vara okej att jobba deltid, ta hand om sina egna barn osv.

      Radera