lördag 3 oktober 2020

Rik & stolt

I Sverige är det fult att vara rik eller framgångsrik. Allra värst är om man säger det själv. Det är vårt eget fel. Jantelagen har sympatiska drag, men det finns ingen anledning för oss att janta ihjäl oss! Jag ser det som ett sundhetstecken när en idrottare säger sig sikta på att vinna eller om en person skulle säga: ”Jag gör ett mycket bra jobb, tjänar bra, men gör tveklöst rätt för min lön.

Det kallas ärlighet och ansågs en gång i tiden som något fint. Nu är det oftast finare att ljuga. Som när Löfven nyligen sa att han vill bo i Rinkeby. Det är klart att han inte vill! Han tjänar hundraåttio tusen i månaden och den dag han blir av med tjänstebostaden kan han köpa en paradvåning i Stockholm, en herrgård i Djursholm eller en egen ö.

Men nästan alla framgångsrika låter likadant. ”Äh, det är mest tur”, ”Inte ska väl jag...” och ”Inte tjänar jag så mycket”. Man vill mörka att det går bra. Det finns ett par stycken som gått åt andra hållet, Jan Emanuel Johansson och Zlatan är de jag kommer på. Man kan ha åsikter om dem, men jag föraktar ingen av dem tillnärmelsevis lika mycket som jag föraktar Löfven när han låtsas drömma om en lägenhet i Rinkeby.


Ungefär så här mycket sanning pratar jag.

För oss vanliga, dödliga har fenomenet lett till att det blivit en ”sanning” att man ska vara nöjd med det man har. Ingen av mina arbetsgivare har haft det dåliga omdömet att säga ”Du ska vara glad att du har ett jobb” till mig, men hade de gjort det hade jag svarat att ”ni ska vara glada att jag jobbar här”. Jag tänker varken devalvera mitt värde eller mina drömmar.

45 kommentarer:

 1. Asså. Jag kan ändå tycka att det är viktigt att reflektera över tillvaron och någonstans landa i att vara glad över de enkla sakerna i livet. Det ger lite perspektiv.

  Jag och mina barn har hälsan (fysisk och psykisk). Inte alla som har det och oavsett mängden pengar på kontot eller hur framgångsrik omgivningen upplever att man är så är det någonstans centralt för en egen upplevda framgång/lycka.

  Sen kan jag alla gånger hålla med om det här med ärligheten, skäms inte för att du har ett fett bankkonto pga att du är kompetent och förtjänar det. Löfvens kompetens går såklart att diskutera och om han (inkl resten av riksdagen) förtjänar den lön de har...

  Att Löfven ljuger om att han vill bo i Rinkeby är på samma nivå som Trumps lögner om att hans insatser för att dämpa pandemin i USA är mycket bättre än vad någon annan hade kunnat prestera... Direkt pinsamt....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hälsan är definitivt viktigast, men även den är ofta ett resultat av egna insatser som man inte ska skämmas över.

   Det kan absolut diskuteras om Löfven förtjänar sin lön, men det är en annan sak. Han behöver inte bo i Rinkeby, som för övrigt inte alls är ett område där många vill bo, som Löfven påstod i intervjun. Ingen går på detta och genom att försöka lura oss visar han vad han anser om folkets fattningsförmåga.

   Jag förstår inte jämförelsen mellan Löfvens lögn och Trumps uttalanden. Att Trump hållit dagliga presskonferenser och informationsträffar om Covid-19-läget är fakta. Om det är mest av alla världens ledare vet jag inte, men absolut mycket ambitiöst. Likaså att USA:s siffror är bättre än många andras, bl a Sveriges. Sedan kan det såklart alltid diskuteras om det hade kunnat göras bättre. Förmodligen, men jag har heller inte hört Trump motsäga det.

   Radera
 2. Det är lite konstigt egentligen. Att lite klädsamt skryta över sin dyra, extremt stylade och nyrenoverade villa tycks inte vara några problem. Inte heller att visa upp sin svindyra bil. Men just pengarna, som är en förutsättning för både villan och bilen kan man inte visa upp. Fast det i princip är helt ekvivalent.

  Det är ju inte så att folk inte kan huvudräkna lite för att översätta från det ena till det andra...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle nog säga att det även är känsligt att skryta över vad pengarna gett, även om det inte alls är på samma nivå som att skryta över själva pengarna.

   Radera
  2. Tycker inte det är någon skillnad på det. En vanlig människa har helt enkelt ingen anledning att skryta om pengar eller dyra prylar. Tycker det mest är rikemansbarn som saknar känsla för pengars värde som faktiskt skryter. Däremot tycker jag de flesta pratar pengar, villor och bilar rätt friskt. Jag kanske har en annan känsla över vad skryt är. Jag är mer irriterad över människor som tjänar 50 tkr i månaden och blir arga över att andra tycker man borde ha ett halvt till ett års kapital i sparande.

   Radera
  3. Är det inte egentligen "vanliga människor" som har skäl att skryta om de lyckats dra ihop pengar? Om Carl Philip Bernadotte skulle skryta över sin förmögenhet vore det märkligare.

   Jag tycker att alla snarast borde sträva efter att ha ett halvårs utgifter i buffert, men det är inget att skryta över. Det är bara vanligt sunt förnuft att göra det.

   Radera
 3. Du såg alltså också den intervjun med vår så kallade statsminister. Det var nog något av det absolut falskaste och vidrigaste jag någonsin sett! Man får ju ge reportern en viss respekt där!

  Beträffande framgång så får vi väl komma ihåg att vi ändå pratar om Sverige? Landet där kända vdar och företagare nu inte längre vågar skriva sig på sin egen hemadress, av rädsla för attentat. Och för detta blir de sedan åtalade!
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har bara hört ljudversioner av den så jag vet inte hur han såg ut när han levererade svaret på frågan om han själv kan tänka sig att bo i Rinkeby, men den lögnen var rätt lättläst.

   Ja, det är bedrövligt vad man missar målet hela tiden.

   Radera
 4. För extrema ytterliggare är det ju framför allt tur som står för större delen av deras inkomst och framgång. Säkert har så gott som alla mycket bättre egenskaper som arbetsvilja och intelligens än snittet. Men det förväntade resultatet utifrån det skulle ju snarare räcka för 10x medelknegaren, inte 10 000x.

  Hade Jan-Emanuel inte haft turen att komma med i Robinson och vinna, hade han inte kommit in i Riksdagen och hade han knappast haft samma möjligheter att bygga upp sitt bidragsimperium.

  För någon som Zlatan så kan ju turen anses bestå i att folk av rätt slumpmässiga anledningar gillar just sporten som han är en gudabenådad begåvning i. Hade hockey och fotboll bytt historiska roller så hade han ju kanske haft 1% av framgången han faktiskt haft (vilket förstås fortfarande varit skitbra).

  Så tycker nog att folk som Elon Musk och liknande superstjärnor *bör* vara ödmjuka. De har haft enorm tur. Sen kan de ju likväl vara stolta över att de är kompetenta och kraftfulla nog att över huvud taget ha förmågan att kunna utnyttja den sortens tur. Det är väldigt få människor som kan det, hur många chanser de än skulle få i knäet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag läser din text kommer jag osökt att tänka på Ingemar Stenmark som fick frågan om tur och svarade att ju mer han tränade desto mer tur hade han. Varken Jan Emanuel eller Zlatan tillhör mina favoriter, men jag tror att väldigt lite handlar om tur. Den förstnämnde lottades inte in i Robinson utan såg till att komma med genom att optimera sitt CV för det. Sedan såg han till att komma in i riksdagen och startade sitt företagsimperium.

   Elon Musks eventuella ödmjukhet vet jag verkligen ingenting om, så den ska jag inte uttala mig om. Men även hans "tur" tror jag till stor del består av hårt arbete.

   Radera
 5. Låter ju löjligt att Stefan Löfven påstår att han vill bo i Rinkeby. Jag har varit där, samt några andra ghetton och kommer inte sätta min fot där igen. Skitigt, främmande och väldigt otryggt med gäng som blänger på en kommer jag att minnas så länge jag lever, för att inte tala om de nästan borttvättade blodfläckarna på asfalten... ryyys. Har varit i många utländska storstäder, främst i asien, och mycket ute på landsbygden, i "slumkvarteren" där de bästa restaurangerna finns, men aldrig har jag varit så otrygg som i de svenska områdena... då är jag ändå ganska trygg med mig själv, är hyfsat duktig på självförsvar och inte speciellt lättskrämd.

  Apropå Löfven, för vilka pengar ska han köpa den lyxvåningen, karln måste ju totalt sakna ekonomiskt sinnelag då han med den månadsinkomsten inte ens är miljonär (enligt en intervju för några år sedan).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag minns när den amerikanske journalisten Tim Pool drog till Rinkeby ihop med Chang Frick på Nyheter Idag (https://www.youtube.com/watch?v=ODw7o34Vdbk). Det slutade med att polisen bad dem dra eftersom det inte gick att garantera deras säkerhet, men så hade de heller inte Löfvens mängd av livvakter med sig.

   Jo, jag vet att Löfven sa i ett barnprogram att han inte var miljonär, men jag tror att han ljög. Han är politiker och det är vad de gör.

   Radera
  2. Svenskar flyttar ut från de här områdena och har gjort så sedan miljonprogrammen började byggas på sextiotalet, tycker det talar sitt tydliga språk. Ändå tjatar våra politiker om integration, helt emot hur verkligheten ser ut. Löfven vet uppenbarligen inte vad han pratar om, hycklaren.

   Sålde en gång en lägenhet i ett av våra utanförskapsområden, skulle ha fått 400000 kr mer om den hade legat 15 minuters promenadväg bort./M

   Radera
  3. Trovärdigheten vore såklart större om de kunde peka på ett enda land där integration lyckats, men det kanske kommer.

   Ja, marknaden är alltid ärlig.

   Radera
 6. Coolt, så där pass självsäker är jag inte. Men det är väl den blygsamma norrlänningen i mig. Däremot har jag numera inga problem med att be folk fara åt helvete om de beter sig tosssigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är inte heller världens självsäkraste, men om någon ogenerat börjar kritisera mitt liv slår jag tillbaka hårt och brutalt.

   Radera
 7. Suckar djupt, jaså Löfven drömmer om en lägenhet i Rinkeby, blir mer o mer övertygad att han inte vaknar upp ur drömmarna...

  Jag har tänkt så här i minst 10 år, alla riksdagshen:ar skulle tvingas att ambulera runt i på olika utsatta ställen och tvingas att bo där, handla där osv utan livvakt, tvingas på kvälkspromenad ute i stan i sthlm, gbg o malmö. Insupa känslan vad de har skapat och tvingas att ta del av problemen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ett problem är att Löfven åker till Rinkeby mitt på dagen tillsammans med 30 partikamrater, hundra poliser och lika många journalister. Inte för att jag tror att han ändå tycker att det är fint och trevligt, men han anar nog inte att han hade fått stryk om han kommit ensam. Inte för att han är statsminister (för det är nog få Rinkebybor som har en aning om, de läser inte tidningar och de tv-program de ser är han inte med i) utan för att han ser ut som en rik, vit man.

   Radera
 8. Hmm, sorgligt att det inte ska gå att lyckas i detta land.
  Borde snart bli ett skatteuppror här. De få som jobbar i privata sektorn får dra hela lasset. Sverige har blivit förstört från både höger o vänster (Fredrik R o Stefan L) har båda gjort detta möjligt.

  Som tur är börjar nu vanligt folk vakna upp. Har vi tur så finns det några skattebetalare kvar här om 10 år.

  Själv kommer jag snart sluta betala..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och många med dem.

   Jag ser inte så mycket av det där uppvaknandet, men det kan vara jag som letar för dåligt.

   Radera
 9. Nej fan du kanske har rätt..man kanske ser vad man vill se.
  Hur kunde det bli så här illa egentligen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra fråga! Tror att det är en kombination av många saker. Kanske framförallt c:a 100 år av socialistiskt styre med allt vad det innebär. En stat som tog hand om oss på 50- och 60-talet så att vi lärde oss att det är finare att vara en kugge i ett stor maskineri än att ha egna ambitioner.

   Radera
 10. Jo det kan vara en del av det hela, iof tycker jag sossarna hade bra ideer där på 50-60 talet o kanske även 70-tal. Men nu har politiker noll koll i detta land, de lever isolerade i en egen bubbla och är livrädda att bubblan ska spricka.

  En politiker köper sex..får en klapp på axeln och en fin slant till avgång.

  Paulo köper sex och drevet drar igång..

  Nä jag är mer inne på att ta jägarexamen så man kan köpa sig en hagelbrakare..Känns som man måste ta tag i skiten och förbereda för det värsta snart..

  Man vill iaf kunna försvara sig själv ute på gården..

  Helt sjukt, detta hade varit helt otänkbart för mig för 3-4 år sedan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där verkar vara en vanlig historia nu, att på bara några år börjat planera för att skiten träffar fläkten, träna självförsvar, beväpna sig eller leta flyktvägar. Men de flesta verkar ändå ha en förmåga att tänka bort problemen och intala sig att allt bara är tillfälligt.

   Radera
 11. Det blev delvis så här då varenda kommentar angående utlänningar blev nedtystade med ett enda ord, rasist, om de inte var 100% positiva... Farligt att strypa debatter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med om att det är tråkigt. Samtidigt kan jag tänka att hur bräcklig får en människa vara? Om man tystas av att någon kastar ett epitet på en kan man inte ha så starka argument för sin sak.

   Radera
  2. Jo man kan ju kolla på ex svt. och media i övrigt..sista tiden har det var "typ" ok att tala fritt. Men innan blev ju folk tystade och förpassade om man inte tyckte o talade rätt.

   Farligt, men Lenin hade nog gillat detta.

   Radera
  3. Kanske slutar folk bry sig om vad de kallas. DET vore ett friskhetstecken.

   Radera
  4. Bräcklig förslår intet mot att bli stämplad som rasist. T.o.m SAOL har ny definition på rasist sen ett antal år... Men vad har lite kritiska och ofta rimliga frågor med rasism att göra?...

   Radera
  5. Ingenting. I min värld är rasism att värdera människovärde olika högt beroende på ras. Sen får SAOL och andra säga vad de vill.

   Radera
 12. Jo, så fort du sa nåt blev du ju rasist.
  Men nu ser vi hur det blev, en del tror fortfarande att det blir bra i längden...

  Arbetskraftsinvandring har jag inget emot, men att bara ta emot koranutbildade verkar ju inte funka..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Organiserad arbetskraftsinvandring slutade vi väl med för runt 50 år sedan. De som idag väljer Sverige för sin asylshopping gör det sällan för att de vill jobba för då finns det bättre länder.

   Radera
  2. Nej verkligen inte men ett gott skratt åstadkom din utmärkta kommentar. Alltid nåt!

   Radera
 13. organiserad bidragsinvandring?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är på G, verkligen!

   Radera
  2. Synd att det stämmer...

   Radera
  3. Ja, flyktingsmuggling är ju per definition organiserad bidragsinvandring och att sådan finns tror jag t o m Morgan Johansson håller med om. Han vill bara inte göra något åt den.

   Radera
 14. Från det en till det andra, prövat citronsyra en skitbra toalettrengöring, bästa sen Tomiks dagar. Det var inte bara Tomik som var bättre förr, det fanns en annan rund burk med skurpulver i som hjälpte mot det mesta, kommer inte ihåg var medlet hette men kan förnimma doften/lukten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den kommentaren hamnade på fel inlägg, men intressant med återkoppling.

   Den runda burken känner jag inte till, varken till namnet eller funktionen.

   Radera
  2. Menar ni Fenom skurpulver kanske? Gul rund burk 500g eller 1kg. Speciell doft som låg åt grönsåpa hållet tror jag./Horsewood9

   Radera
  3. Har aldrig hört talas om den, men enligt internet har den bytt namn till GreenPro, så då finns det kanske hopp.

   Radera
  4. Fenom Skurpulver är rätt, tack! GreenPro låter inte alls lika bra.

   Radera
  5. Nej, GreenPro låter som något "miljövänligt" som man behöver använda tre gånger så mycket av.

   Radera
 15. Angående rikedom så är jag skitnöjd och stolt med vad jag/vi (min fru och jag) har lyckats med och vi har gjort det med mindre än två normala inkomster samt inga arv eller lottovinst att tala om och på kort tid, det har främst varit möjligt genom tydliga mål, kloka investeringar, sparsamhet och kunskapssökande (jag har nyligen sagt upp mig).

  Den främsta anledningen till att jag inte vill skylta med det är en ökad säkerhetsrisk (förhoppningsvis är den inbillad men jag är en försiktig människa och tar ogärna för mycket onödig risk).
  //Kemok

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, lika bra att vara försiktig.

   Radera