söndag 18 oktober 2020

Sista droppen

Undrar om det bara är jag som försöker få ut sista droppen ur alla livsmedelsförpackningar. En slickepott är ett utomordentligt verktyg för att enkelt dra ut det sista, både ur förpackningar och kastruller/bunkar. Matoljan ställs uppochned för att med hjälp av tyngdlagen kunna använda allt innehåll jag faktiskt betalat för. Ketchup och senap häller jag några droppar vatten i när det bara är slut kvar. Skakar man duktigt tjänar man en droppe.

Mjölkkartonger håller några droppar bara genom förpackningens utformning. Öppnar man dem i toppen (det ska ju ändå göras för att sopsortera vettigt) trillar det ur en skvätt. Sedan slår jag ändå i vatten för det sista. Nu ska sägas att jag i stort sett aldrig dricker mjölk och inte har det i kaffet, och när det handlar om matlagning gör det inget om det blir lite utspätt.

Filmjölk och yoghurt är ännu värre. Här snackar vi om ganska stora mängder betald mat som riskerar att gå till spillo. Där slår jag mjölk i kartongen när filen slutat rinna. Mjölken löser upp bottensatsen så att den går att hälla ner i en mjölkbaserad sås som därigenom blir tjockare än om jag hade använt ren mjölk.

Jag inser att detta beteende ger mig både dumstrut och knäppisstämpel, men jag vill varken köpa eller tillaga mat för att sedan kasta bort den. Om jag är en 10:a på ”knäppisskalan”, vart skulle du placera dig själv? Har du några tips på temat? Berätta gärna om hur du kavlar ut tandkrämstuben eller lägger sirapsflaskan i vattenbad för att bärga slumpen.

35 kommentarer:

 1. Blir nyfiken på om du tror att du är en 10a på knäppisskalan, hur är då de som kvalificerar sig som 1:a och 2:a? Det är ingen retorisk fråga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänker mig att de inte gör några handlingar som sticker ut från normen i detta avseende. Jag gissar att de slänger alla kärl så fort det går trögt, möjligen efter att först ha ställt flaskor uppochned i skafferiet någon dag. De sopsorterar ofta, men inte alltid, tar sedan bilen till återvinningsstationen med illa ursköljda förpackningar så att råttorna får en fest.

   Radera
 2. Det går att få ut fyra, möjligen fem, extra tandborstningar när man tror att tuben är tom. Klipp upp tuben i mitten så att du får två avlånga halvor = en extra tandborstning per halva. Vik i hop den främre delen så att den inte torkar ut = här finns minst två extra tandborstningar med tandkräm kvar, kanske en till om man blåser ur hålet också och gräver ur det sista.

  Istället för att köpa färdig grönsaksbuljong (salt och dyrt!) går det utmärkt att göra en egen variant på det som blir över när man som jag lagar vegetarisk mat (förväll, reducera och frys in i istärningspåsar).

  Något jag funderar på är hur man kan göra eget tvättmedel. Sedan dricker jag inte så mycket whiskey längre, men har tankar på att fixa till det själv (det finns fina tvålitersutrustningar om man vet var man ska leta).

  Så, på en skala, ganska nära tio …

  Wien-Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det må jag säga. Välkommen i klubben!

   Bra tips om tandkrämen. När tuben inte längre går att klämma något ur brukar jag doppa mellanrumsborsten i den för att på så vis gräva ut mer, men ditt system är garanterat effektivare.

   Jag brukar köpa buljongtärningar och det är en så liten utgift för mig att jag nog inte orkar göra annat, men jag tror säkert att egen buljong både blir billigare och bättre.

   Tvätta kan man göra i aska (https://sites.google.com/site/hurdetfunkar/experiment/tvaettmedel-fraan-aska), men det verkar lite bökigt och osäkert.

   Whisky kan man använda som rengöringsmedel, men rödsprit är lika effektivt och mycket billigare. Har hört att det finns folk som dricker whisky, men då skulle jag nog föredra T-röd ;-).

   Radera
 3. När jag kokar vitt ris ger jag kastrullen bara ett uppkok, sen stänger jag av och låter stå på eftervärmen med lock. Tar kanske 15-20 min längre men spar säkert nån kw.

  Äggnudlar räcker med att blötlägga nån timma i ljummet vatten istället för att koka.

  Generellt funkar det bra att stänga av plattor/spis/ugn en bra stund innan ”färdigt” och låta gå på eftervärme.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftervärme är en bra grej. Tog lite tid att anpassa mig när jag skaffade induktionshäll där eftervärme på plattorna inte existerar (kan lägga handen på plattan efter några sekunder). Men ris och liknande slår jag också av i förväg. En stor fördel med det är att det aldrig kokar fast.

   Radera
 4. Jag håller också i vatten för att få ut det sista när det gäller saker som krossade tomater och sånt, som ska användas i mat. Skulle nog aldrig göra det om det är något jag skulle dricka direkt.

  Tror jag har ett ganska "Svenssonlikt" användningsmönster när det gäller mat, så ligger nog ganska lågt på knäppisskalan.
  Däremot lagar jag ofta all mat i samma gryta nuförtiden för att spara disk. Istället för att koka ris för sig osv... Perfekt för ris&linser som ändå ska koka ungefär lika länge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle nog inte heller hälla vatten i mjölk som ska drickas, men däremot om den ska ner i en sås eller smet.

   Jag levde ett tag med bara två plattor och då fick jag ibland vänja mig vid att koka saker ihop.

   Radera
 5. För fil och Yoghurt skär jag isär paketet på halva höjden och får ut resterna med en slickepott. Enkelt och inte för kladdigt.

  Komposterar köksavfall så jag har stenkoll på vad som kasseras. Att inte behöva kassera mat eller råvaror tror jag är mer effektivt än att få ur sista droppen även om jag gör det också.

  Bästa tipset jag hittat senaste åren är att dela maskindiskmedeltabletten, blev 100% vinst. Om diskmedel eller shampo står och blir trögflytande, slå i lite vatten så får man ur allt. Likaså med rester i honungsburkar; slå i en skvätt vatten, kör i micron, skaka om och du får ur alla intorkade rester och lite fin lättflytande honung.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mina filpaket (köper det bara när det är kort datum och det är inte ofta) öppnas i överkant och där får jag ner en slickepott. Men då har jag dessförinnan skakat mjölk i förpackningen.

   Jag tycker att det hänger ihop. Den sista droppen/klicken är ju också livsmedel som annars kasseras.

   Bra tips om honungen! Maskindisktabletter tror jag aldrig att jag kommer köpa. Tycker det går smidigt att diska för hand.

   Radera
 6. Jo vadå visst att man kramar ur tandkrämstuben men inte fan tänker jag använda nån brödkavel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag minns ett skämt om att man kunde köra tandkrämstuben genom faxen. Nu tänkte jag förklara att äldre telefaxmaskiner hade en rulle, men sen insåg jag att hälften av er som läser troligen inte vet vad en fax är :).

   Radera
 7. Gör detsamma som du med tandkrämstuber och dylikt, ser alltid till att få ut det sista. Använder urklippta lakan istället för hushållspapper. Har pumptvål endast för gäster. Sopar och våttorkar golv för att kunna använda dammsugaren mer sällan. Köper aldrig en krukväxt utan snor sticklingar.

  Blöter upp mascaraborsten och sätter i hylsan, nästa dag och en tid framåt går det att borsta på. Köper inga bomullspads att rengöra ansiktet med utan använder egengjorda tvättbara. Köper ingen cleanser( tror att det heter så) utan använder rapsolja att ta bort sminket med, billigare och bättre. Borstar mitt hår rejält, vilket är bättre för håret än att använda schampo alltför ofta. Det finns nått som heter "No poh" men dit har jag inte riktigt kommit än.

  Sköljer disk i balja, använder sen vattnet till odlingar och krukväxter, mest för att det är ont om vatten här och kanhända att vi får vattenmätare insatta.

  Numera när jag sorterar allt även matavfall, blir det ju så lite andra sopor, så använder alla påsar som har varit förpackningar till matvaror för övriga sopor.

  Det mesta knäppa på skalan, använder kisstrasor fast bara till mig själv, gästerna slipper:) sköljs upp och byts ut varje dag, och tvättas när jag har tvättstugan. Återanvänder sköljvattnet sommartid.
  Har c a tusen kronor i matkostnader med en här på halvtid. Det bästa med allt det här är jag sparar pengar och att jag slipper släpa så mycket varor från olika affärer, har ingen bil och det är ju också en besparing.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trasor från återanvända lakan kör jag också. De är mycket lättare för mig att slänga än gamla wettexdukar som ju trots allt kostat. Tvålen känner jag också igen mig i, men mascara är jag rätt försiktig med ;-).

   Kul att höra att fler än jag snålar även i det lilla. Har man väl börjat är det ju svårt att sluta. Särskilt med sånt som bara har fördelar.

   Radera
  2. Om Sparo är en tia så måste detta vara elva? Vad fan är en kisstrasa :S

   Radera
  3. Till att börja med är det nog en ganska könsbunden attiralj, så tillhör du samma kön som jag är behovet mindre. Sen får du väl använda lite fantasi :).

   Radera
  4. Istället för att använda toapapper så använder man en tygbit för att torka sig därfram, en kisstrasa, jag är inte ensam om det, bara nästan. Finns massor att göra när man är "fattig". Människor gör väl sånt här utav olika anledningar, för min del är det väl bland annat att kunna ha råd att gå ut och äta någon gång ibland, bjuda kompisar på mat eller kunna gå på bio och kunna betala mina räkningar framför allt.

   Snålbeteendet sysslar jag med i lönndom och mot mig själv, för att också kunna ha råd att vara generös mot andra. Har ett bra och fint hem och lever inte i misär. Skulle kanske inte ha hållit på med det här "tokerierna" om jag inte var nödgad därtill, nöden är ju som sagt en trigger till överlevnadsstrategier. Dessutom har jag en panisk fobi för allt vad myndigheter heter och slipper helst dem och bidrag.

   I mitt förra liv skulle jag inte haft en tanke på att hålla på med det jag gör nu. Är alltså ingen snålsparande aktiemupp, om jag hade varit det kanske jag inte hade hamnat här. Trots det har jag ett väldans glatt humör, en bra tillgång.

   Radera
  5. Äh, glatt humör tror jag är överskattat ;-).

   Radera
  6. Tack Anonym 14:09 för din helt fantastiska kommentar. Jag har skrattat så att tårarna sprutar och magen krampar. /Babette

   Radera
  7. Elva är visserligen bättre än tio, men jag vill se mig själv i toppen.

   Radera
 8. Jag nöjer mig med att tex klippa upp ketchupflaskan (då det räcker till 5 rätter till efter det) och liknande, så jag är nog bara en 5a på den skalan :) För slängde vi betydligt mer mat som blev över efter middagen, men nu ställs det i kylen då det duger till lunch dagen därpå.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den ketchup jag använder nu har skruvkork. Det är ett oskick att man ska vara tvungen att hälla vatten i en sprutkork.

   Radera
 9. Förpackningar har en förmåga att försöka behålla sista delen av innehållet, fast numer lyckas jag nog lura ur det allra mesta ur förpackningarna. Har nog inget tips att tillägga, möjligen att jag hanterar sista tandkrämen annorlunda. Fyller med lite vatten och skakar om den så har jag nåt att putsa diskbänken, eller silvret med. Kvalar jag in på en 8a?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, tandkräm som silverputs. Det kan nog vara bra.

   Radera
 10. Du har säkert redan sett men nämner det ändå, finns ett youtubeavsnitt "lev som sveriges snålaste en dag" eller liknande där bland annat gunther mårder är med, helt fantastiskt även om du nog tycker det är ganska normalt:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har sett det, men minns inte riktigt längre. Har för mig att Günther inte var så snål, men att han istället satsade på lite lyx till lågt pris, medan de andra två kokade gröt och annat vardagligt.

   Radera
 11. Hittade ett enkelt recept på eget tvättmedel på sajten ZeroWasteUppsala:

  100 gram (natrium)bikarbonat
  100 gram marseilletvålflingor
  100 gram kristallsoda (natriumkarbonat)

  Lägg allt i en glasburk med lock, skaka, se snål och glad ut: använd två matskedar för en full maskin.

  Marseilletvål är en sådan där stor grön fyrkantig olivtvål (man får riva den själv).

  Notera att kristallsoda/natriumkarbonat INTE är den propplösare man köper i livsmedelsbutiken, men finns till exempel på bodystore.com och rekoshoppen.se.

  Wien-Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter enkelt, men jag undrar hur mycket billigare än vanligt tvättmedel det blir. Min känsla är att det också är rätt billigt, men det beror kanske på att jag inte har barn och inte behöver tvätta flera maskiner i veckan.

   Radera
 12. Hamnar väl på en 7:a i alla fall. Slickepott används flitigt och exempelvis passerade tomater sköljs ur med vatten för att få det sista i matlagning. Fil klämmer och viker jag bara förpackningen, mjölken öppnas såklart i toppen som du skriver.
  Minns att när jag var liten så fanns det någon slags lång plastsked som kallades snåljåp typ som denna: https://img.tradera.net/images/300/338734300_f4564680-1238-4427-9ad8-fdd92036409a.jpg

  Sen så köptes alltid den starka taco såsen för att blandas ut med krossade tomater så den blev som "medium", den starka kostar ju lika mycket och då slapp vi köpa två burkar. Jag har inte gjort så själv men ska nog testa att introducera idén för sambon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snåljåp känner jag inte till, men en sådan borde man ju ha. Av ren princip liksom.

   Fiffigt med såsen. Jag är själv ingen tacokille.

   Radera
 13. Skulle nästa vilja ha ett eget inlägg med bilder/filmer hur du gör med alla förpackningar, tyvärr inom detta är jag som en vanlig Svensson, -10 således.

  SvaraRadera
 14. Tror faktiskt det ligger en snåljåp i en kökslåda här någonstans.

  Redan i affären väljer jag hellre en dyrare vara i en förpackning som är lättare att "få ur det sista" än en där det är svårt/omöjligt att få ur det. Jag vet att det sparar mig en massa irritation.

  Jag brukar klippa av tandkrämstuben typ lite närmare korken än mitten. Och helt enkelt trä över den andra änden som en "huv" över.

  Något där jag ofta klipper tuber och förpackningar för det sista är för schampo, krämer och liknande. Ofta trögflytande. Ofta ganska saftigt kilopris.

  SvaraRadera
 15. Brödkavel fungerar bra både till tandkräm och kaviar.

  SvaraRadera
 16. Jag brukar göra smoothie till frukost som jag dricker i bilen till jobbet. Basen är Yoghurt och Juice. När det inte rinner någon Yoghurt ur paketet längre så häller jag i juicen i paketet och skakar och får då ut yoghurt som räcker till en smoothie. Med andra ord sitter det kvar ca 2dl yoghurt i paketet efter att det slutat rinna.

  SvaraRadera
 17. Pulvermjölk kostar mindre per liter (semper på willys stor förpackning) samt kan man tillsätta lite mer vatten om man önskar, håller längre +man slipper släpa så många kilon från affären och får inget problem med rester i förpackningar.

  Mycket som jag gör var taget, men kaviarn brukar jag pressa med skaftet på en kniv, lite kul o se hur platt det kan bli.

  Matavfall existerar tyvärr med 3 barn trots att jag gör mitt yttersta som hushållsgris, slänger dock nästan inte mat, mat som blir över går till min inomhus maskodling (ger fin fint "black gold" till mina odlingar senare) och nej det luktar inte ruttet om man sköter det korrekt (gräv ner maten och över mata inte) samt gräver jag ofta ner övrigt avfall direkt i landet (maskar äter inget kött och inte viss citrus). Maskarna tuggar även i sig en hel del papper och kartong gladeligen.

  Trasor att torka bord med ska kunna tvättas och återanvändas, sen kan man ha en köpt fiberduk eller återvunnet lakan/skjorta.

  Gammalt bröd/kanter om man får sådant kan återanvändas som vetemjöl många gånger, eller så är fattiga riddare inte så tokigt heller.

  //Kemok

  SvaraRadera