Inte undra på att folk tycker att mat
har blivit dyr när de ser nyttig, ekologisk gratismat som skräp.
Bara den senaste veckan har jag hört tre personer berätta om sin
kamp för att utrota kirskål. Varför då, det är ju bra mat!
Själv har jag plockat istället.
Enligt Skogsskafferiet finns kirskål under perioden mars-september.
Man bör i första hand ta späda blad, men jag vet inte om det är
så himla noga. Den har ett par giftiga släktingar, men jag tror att
man måste vara bra närsynt för att ta fel.
Kirskål går att använda ungefär som
spenat. Rå smakar den lite som ruccola, men jag vet inte om jag
skulle vilja sätta i mig stora mängder rå kirskål. Jag är å
andra sidan inte så förtjust i ruccola heller. I ett första test
finhackade jag den som bas i en pastasås och till det var den bra.
Jag kan tänka mig att stuva den på en
varm macka eller göra en paj ihop med andra grönsaker och ost.
Kirskål ska gå att frysa in också. Har inte provat det, men skulle
nog hacka den innan så att man kan ta den direkt från frysen till
en stekpanna.
För den stora och växande grupp
människor som tycks hata pengar finns det säkert något
vakuumförpackat alternativ på Ica till det facila priset av 150
kr/kg.