Jag sa till säljarna av mitt hus att de fick lämna mat och allt
annat de inte ville ha. Det gjorde de, såväl kyl som frys var
ganska laddade. Så nu har jag ätit en massa mat jag aldrig hade
köpt. Som bjäst, en slags näringsjäst full med B-vitamin och lite
annat jox.
En och annan pulversoppa har det blivit också, det har jag inte
köpt på 30 år. Visst är det praktiskt att ha lite snabblagad
nödmat hemma, men de är förmodligen inte lika nyttiga som att laga
dem från grunden med färska eller frysta grönsaker, och mycket
dyrare.
Och så fanns det rotsaker i kylen som jag inte alla gånger
lyckats klura ut vad det är. Rotselleri var i alla fall en av dem.
Aningen billigare än stjälkselleri som jag själv ofta köper, men
dels får man skära bort mer på rotvarianten och dessutom är den
inte lika mångsidig eller god, så det blir tummen ner där med.
En annan favorit i detta hus tycks ha varit bönor och linser i
spad. När läsare frågat mig om det inte är svårare att använda
torkade bönor, blötlägga och koka har jag sagt att det inte ska vara det, att det bara handlar om framförhållning. Jag vidhåller det,
så där blir det ytterligare en kort bekantskap.
Inlagd fetaost med örter och kryddor var en riktig höjdare, men
jag vågar knappt tänka på vad den här lilla burken kostar, så
det är nog lika bra att jag tänker bort den med ur mitt framtida
kosthåll.
Vildris har jag inte köpt på många år. Mitt
risintag täcks normalt av jasminris som jag köpt i femkilossäckar,
men det här kan jag tänkta mig att köpa igen för att variera mig.
Och kanske bjäst. Kilopris 368,75 kr på Apotea, men jag tror att
det är bra skit. Dessutom räcker en 160-gramspåse antagligen ett
halvår, så då är det överkomligt.
Och även om jag sågat det mesta gillar jag idén att våga testa
nytt. Jag vet inte hur det är med er, men nästan alla mina
favoritråvaror och go-to-rätter har hamnat på repertoaren av en
slump. Någon har bjudit mig på en intressant smakkombination eller
så har ett extrapris resulterat i att jag plötsligt börjat äta
chili, linssoppa, matvete, aubergine, havreris ...