För några år sedan hörde jag talas
om Petter Berndalen som valt att handla all sin mat direkt från bönder genom att cykla
ut till olika bondgårdar där han köpte kött, grönsaker och
annat. En del var enkelt att få tag i. Annat, som kryddor, svårare. Det är t ex
ont om saffranstillverkare på cykelavstånd från Stockholms innerstad.
Själv nöjer jag mig med att aldrig
handla på Ica, men gillar tanken på att slopa mellanhänder och har
tagit ett första trevande steg genom att handla mjölk från en
granne. Förutom att det känns bra att köpa mjölk producerad av
kor som bor på gångavstånd sparar jag pengar. Mejeri är en av de
dyraste matgrupperna i förhållande till svenska priser. En liter
mjölk kostar som lägst 18,90 kr i affären. På Willys betalade jag
8,40 kr – de få gånger jag tvingades betala fullt pris (jag är ju
kungen av kort datum!). På ost drog jag gränsen vid 40 kr/kg i
Sverige, här kostar den billigaste 77 kr/kg.
Det är fullt lagligt att handla ohomogeniserad, opastöriserad mjölk i Norge, men bonden får inte marknadsföra den. Om jag däremot knackar på och frågar om jag kan köpa mjölk får han sälja. Men – och här kommer nästa märklighet – vi får inte organisera handeln genom att exempelvis bestämma att jag dyker upp varje tisdag klockan 10.30 och köper fem liter mjölk. Så här lyder förbudets enda undantag:
”Når salget skjer fra gård eller seter direkte til forbruker for bruk i egen husholdning, og dette salget skjer tilfeldig uten å ha preg av butikksalg.”
Jag vet inte hur slängd i norska
läsekretsen är, men jag tror att ni fattar innebörden. Handeln får inte vara planerad utan måste vara slumpmässig. Och det har
varit uppe i skarpt läge. En mjölkbonde åkte dit för att ha sålt
opastöriserad mjölk till en fast kundkrets, vilket resulterade i fjorton dagars villkorligt fängelse och 50000 kr i böter.
Nu när jag äntligen kommit mig för
att ”tillfälligtvis” köpa mjölk utan mellanhänder vill jag
göra detsamma med säd. En annan granne säljer vetekorn och
ytterligare minst ett sädesslag (produktionen varieras på åkrarna)
och har lovat att sälja säckvis till mig. Återstår att se om jag
i likhet med Petter Berndalen kommer att börja göra egen pasta av
nymalet vete: