Året som biodlare har många och långa perioder av kostnader,
men också en period av vinst och den drar det ihop sig till nu.
Det första steget är slungning,
alltså den process då man tömmer ramarna på honung i en slunga
som helt enkelt är en stor centrifug. De minsta klarar två ramar
och vevas för hand, i de största slungar man över hundra
ramar på en gång. Jag har en halvautomatisk som klarar fyra ramar
åt gången.
Det halvautomatiska med den är att jag
tvingas vända ramarna för hand, vilket dessutom måste göras flera
gånger. Först kör man långsamt på ena sidan för att sedan vända
och successivt öka farten, för om man gasar för fullt med fulla
och tunga ramar kommer hela vaxkakan krossas mot väggen, och den ska helst
återanvändas flera gånger.
Men vi backar bandet lite. Först måste
honungen hålla rätt vattenhalt. För blöt honung kommer att jäsa.
När bina samlar in nektar är det ungefär 80-20 vatten respektive
socker. När de torkat den genom att flaxa bort fukten med vingarna
är förhållandet omvänt och då förseglar de cellerna med ett
vaxlock.
Alltså bara att slunga täckta ramar? Nja, de varken fyller eller torkar en hel ram på en gång, än mindre en hel skattlåda. Vanligtvis slungar man en eller max två gånger per år och väntar man för länge kommer bina själva sätta i sig honungen när naturen sviker. Så det blir en avvägning där man gör stickprov med en honungsrefraktometer.
Gränsfallen skickas tillbaka till
kupan eller torkas inomhus. Eventuellt med en avfuktare, men i min
lilla produktion kommer man långt genom att bara se till att det är
luftgenomströmning i ramarna. Här har jag både luft mellan lådorna
och mellan ramarna i respektive låda.
Till slut har jag en samling ramar att
slunga och den processen tog mig i stort sett två hela dagar. Först
ska vaxlocken skalas bort med en avtäckningsgaffel. (Gemensamt för
alla biodlingens fackord är att jag översätter dem från norska
och försöker utröna om det är så de används, för på detta område är jag inte svensktalande, och här skulle jag själv ha använt ordet skrellegaffel.) När man gjort det börjar honungen
rinna, så man kan inte börja med att göra så med alla ramar för
då ligger honungen från de sista ramarna på golvet, bordet och
lite överallt.
Parallellt med detta är det själva
slungningen. Fyra ramar och totalt c:a en kvart. Sedan fyra nya,
tills lagret är tomt. Honungen slungas ut på ytterväggarna och
rinner sedan ner till en kran. Två silar, en grovmaskig och en
finmaskig, rensar strålen från vaxrester. Dessa smälts sedan ner
och blir till nya vaxramar.
Insidan av slungan.
Till slut har man en tunna flytande
honung. Men förr eller senare kristalliseras den, stelnar. Den
flytande akaciahonung man hittar i affären produceras längre
söderut. Norsk (eller för den delens svensk) honung kommer
obönhörligen att stelna. Bäst blir det om man styr den
processen själv så att kristallerna blir många och små, vilket ger honungen en krämig konsistens. Det gör
man genom att röra honungen med en större visp. Själv använder
jag en borrmaskin avsedd för betong eftersom klenare maskiner
tydligen tar slut.
Jag tillsatte dessutom lite äldre
finkristalliserad honung som påskyndar processen. Det kan man låta
bli, men då får man röra längre tid. Och det kostar ju inget att
”ympa” (många märkliga fackuttryck som sagt), tillför man X
kilo ökar ju produktionen med lika mycket. I detta fall lånade jag
några kilo från en biodlarkollega som sedan får tillbaka samma
mängd.
Nu var det rätt varmt i luften vilket gör processen
segare, så trots ”fusket” fick jag röra honungen morgon och
kväll i en hel vecka innan den hade tjocknat tillräckligt (får ju
inte bli för mycket heller för då har du en tunna honung som du
enbart kan sleva ur med sked). Här är hela processen:
Sedan
dags att tappa honungen i burkar, men det får bli ett eget inlägg
längre fram. När det är klart.