Älskar när människor håller koll på
livsmedelsföretag som har för lite mat i sina förpackningar. Det
senaste exemplet är Skånemejerier som verkar ha satt det i system.
En krögare ledsnade på att hennes pannkakssmetar blev för tjocka
och började mäta innehållet i mjölkförpackningarna.
Det fattades 10-15 procent i (som jag förstår det) varenda
förpackning.
Skånemejerier har upptäckt problemet,
”men har inte ansett att problemet varit så stort att de behövt
informera köparna”. Eller lösa problemet, vad det verkar. Men nu när media börjat jaga dem kanske intresset av att sluta lura
kunderna ökar.
Själv säljer jag honung och väger
varenda förpackning. Jag siktar på att leverera på grammet vad det
står på burken, eller ett gram för mycket, men åtminstone inte
för lite. Det här tar tid för mig, men det får det vara värt.
Alternativet är att skaffa en maskin för runt 30000 kr och det
räknar jag inte hem med min produktion.
Men det gör såklart Skånemejerier
vars maskiner lär vara åtskilligt dyrare. Vidare har de säkert en
hel PR-avdelning vars främsta jobb just nu verkar vara att inte
ställa upp på intervjuer. De vägrar låta SR banda samtalet och när SVT ringde svarade de överhuvudtaget
inte.
Detta gör mig bara mer övertygad om
att jag gör rätt som köper mjölk av grannen. Den tappar hon upp i
mina egna femlitersflaskor och är jag missnöjd med volymen skulle
hon säkert fylla upp till brädden.
För övrigt spär jag alltid ut min mjölk med vatten när jag gör pannkakor. Jag kan inte tänka mig att jag skulle märka någon skillnad. En del pannkaksrecept innehåller mineralvatten som påstås göra pannkakorna luftigare och frasigare. Om det även funkar med kranvatten vet jag inte, men de blir i alla fall billigare.