Höjda matpriser tycks ge ändrade
vanor. Arla har noterat att fler konsumenter letar i deras recept för billig mat och en undersökning gjord av Swedbank säger att fler handlar extrapriser och i lågprisbutiker.
Det är ju inte bra med höjda priser,
men dessa reaktioner ser jag som sunda. Om det stämmer.
Swedbank-undersökningen är självrapporterade uppgifter. Där finns
alltså inga fakta på förändringen, det är konsumenterna själva
som berättar om sina förändrade konsumtionsmönster. Samtidigt som
de säger sig välja bort halvfabrikat och laga mat från grunden
säger de sig äta mindre hälsosamt, vilket inte helt går ihop.
För det viktigaste är inte att leta
efter billiga recept. Den viktigaste förändringen man kan göra är
att överhuvudtaget laga maten själv. Sedan kan man naturligtvis
även ta hänsyn till vad som är billigt. Är det något i receptet
som är dyrt – testa att byta ut det mot något billigare. Och från
andra hållet, är det något som är billigt i butiken – köp det
och hitta ett recept där det passar.
Det är säkert många som redan gör så, och fler kommer det bli i takt med att priserna stiger. Samtidigt tror jag att det är en stor grupp som aldrig lagar mat från grunden (vad de än säger till Swedbank). Många verkar nästan vilja ha en klapp på axeln för att de köpt hem färdigmat och ställt i mikron, istället för att ringa och få varm mat hemlevererad till dörren. Finns det någon prisnivå som skulle få dem att surfa fram billiga recept? Jag är inte säker på det. Kanske om alternativet är svält.