tisdag 7 februari 2023

Jag smälter vax

En gång om året, på vintern när bina inte är ute och flyger, smälter man vax som biodlare. Det är t ex vaxkakor i ramar som gjort sitt för att de är för mörka eller som gick sönder i slungningen, och täckvaxet som bina satt på celler de tyckte var tillräckligt torra och som jag skrapade bort när jag skulle slunga honungen.

Allt detta restvax smälts ner. Det finns lite olika sätt, men jag tar en stor kastrull och häller 7-10 cm vatten i botten och börjar värma vax i den. Vax smälter vid 70 grader och bör inte gå över 85 grader för då mister den lite av sin arom. Så det ska inte stormkoka. Successivt häller man ner vax i kastrullen och rör om tills det smälter.

Det vanliga är väl att göra detta på en elspis, men med de här elpriserna gör jag det hellre på vedkaminen. För det tar en stund, vilket är ett av flera skäl att man gör detta på vintern då man kan få nytta av värmen. Ett annat är att vaxrester inte ska hällas i avloppet för då kläggar det igen. Istället häller jag ut bottensatserna på gräsmattan. Vore bina igång hade de då flockats kring utslagsplatsen eftersom den luktar vax och det är inte helt lyckat.

När vaxet smält häller jag det i en hink där vaxet flyter upp till ytan där det kommer att stelna. Vatten sjunker till botten och däremellan hamnar skräpet. Det är smuts, träflisor, rester av gamla bin och annat som hamnat i vaxet.

När kakan stelnat och svalnat vänder jag hinken uppochned. Vattnet rinner bort och kvar blir en lite ful vaxkaka med smuts på, särskilt på undersidan. Skräpet skrapar jag bort med en biskrapa eller en vanlig spackelspade.

Kakan smälts om igen och så upprepas processen tills man tycker att vaxet är tillräckligt rent. För mig tyckte jag att två gånger räckte, men då hällde jag det genom en sil andra gången, annars hade jag behövt en tredje vända.

Vad gör man då med det rensade vaxet? Man kan tillverka hudsalva fast jag tror inte att det får säljas för människobruk. Kallar man det däremot för tassalva går det fint. Eller så gör man möbelpolish av det, eller vaxljus. Man kan också tillverka nya vaxkakor genom att hälla vax i en maskin som påminner om ett våffeljärn. Biodlare jag pratat med tycker att det är mer jobb än det är värt, bättre att köpa färdiga kakor som man sedan smälter in i sina träramar, och lämna sitt eget gamla vax i inbyte.

Jag har precis köpt plastramar. Dessa ska rollas med vax för att hjälpa igång bina, och om det försöket blir lyckat behåller jag vax till det. Annars säljer jag vaxet. Timlönen blir inget vidare, men vax är en bristvara, så det jobbet får man ta ändå. Man får i alla fall runt 200 kr/kg. Jag fick med gammalt vax med bina jag köpte i våras, så jag har ingen koll på vad det ”ska” bli, men den här gången fick jag 4,25 kilo.

Skönt att få det gjort, men nu börjar jag vara väldigt klar för en ny biodlingssäsong. Ge mig vår nu!

10 kommentarer:

  1. Tips är att särskilja täckvaxet. Det är bäst att använda till salvor mm då det är garanterat rent och nyproducerat. Ger bäst betalt också om du säljer det som just täckvax/jungfruvax (1000kr/kg).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter rimligt, men det måste ju bli en väldigt liten del av totalmängden.

      Radera
  2. Jag har svårt att komma med något som har den minsta intelligenta bäring på vax, men min första tanke när jag såg bloggaren med en gigantisk kork vax var den av Dr. Krall och en enorm elefant utanför bild som nu hörde mycket bättre på ena örat.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dr Krall är alltid rätt. För övrigt ett intressant inspelningstekniskt knep att sätta elefanten utanför bild. Hoppas att den ändå fick fullt statistarvode :)

      Radera
    2. Som imaginär producent skulle jag hellre ge några hundra kilo morötter till en imaginär statistelefant än försöka finna en med 40 meters mankhöjd. 😊
      /JB

      Radera
    3. Dr Krall fixade säkert dit en riktig elefant, han kunde ju snacka med djuren.

      Radera
    4. Inte som Dr Doolittle från -67, han spöar Dr. Krall. Men Dr. Krall var inte med i en musikalfilm så han vinner på walkover pga det.
      /JB

      Radera
    5. Dr Doolittle har jag ingen koll på. Jag vet att han kunde prata med djur, men jag såg det aldrig. Dr Krall och assistenten Rolf känns ändå oslagbara.

      Radera
    6. Det var en speciell, smått depressiv känsla över både det o Tårtan som följer med mig. Jan Lööfs serier. Klas Katt som äldre.
      /JB

      Radera
    7. Klas Katt har gått mig förbi. Annars tror jag att det var manusförfattarens (producent också?) Håkan Alexanderssons "fel" att Tårtan och Dr Krall blev så skruvade. Samma känsla i Privatdetektiven Kant några år senare.

      Radera