onsdag 22 februari 2023

Röda linser till katterna

En bra grej med katter är att de sällan tigger min mat. Jag äter inte kött, kanske vore det annorlunda då, men det mesta jag äter går katterna bara förbi om de förirrat sig upp på matbordet (vem lurar jag, jag äter nästan alla måltider framför datorn, och alla kattägare vet att det är snudd på omöjligt att hindra katter från att trampa på tangentbord). Ibland stannar de vid tallriken och nosar innan de ratar den.


En måltid mer i deras smak.

Brunost vill de ha, de är trots allt norska. Jag brukar ge dem en liten skärva, men en gång när jag lämnade en tallrik med två smörgåsar med smör och brunost oövervakad i en halvtimme (jag fick besök just när jag skulle äta) kom jag tillbaka till två smörgåsar utan pålägg och med ett misstänkt tunt smörlager.

Något annat jag märkt att de vill ha är röda linser. Jag äter dem oftast i en linsgryta och då vill de gärna slicka ren tallriken. Grönsaker har de inget intresse av och kryddor är inte alltid nyttiga för dem, men jag började fundera på om man kan servera dem kokta linser som våtfoder. Jajamensan:

Du kan även mata katten med baljväxter, som exempelvis bönor eller linser, brunt ris samt havre. Bönor är faktiskt en hypoallergen matgrupp som även inkluderar olika typer av frukt och grönsaker.



Givetvis kokas de på vedkamin.

Grönt ljus från expertisen. Baljväxter är ju inte kött, men innehåller fullvärdigt protein. Mina katters standardmat är torrfoder. Sedan brukar jag ge dem lite våtfoder morgon och kväll. Priset per portion för våtfodret är ungefär en krona. Inte farligt, men med tanke på hur lite en katt äter är kilopriset desto högre.

Röda linser kostar 36,13 kr/kg. Torkade alltså. När jag tillsatt vatten och kokat dem är priset 12,90 kr/kg, så här snackar vi lågpris. Då återstår bara en fråga: Vill de äta det eller var det bara intressant så länge det låg på husses tallrik? Det finns bara ett sätt att ta reda på det.

Jaha... ganska värdelöst ”om katten själv får välja”. Den ena hade nog ätit upp om hon varit väldigt hungrig, men jag vill inte tvinga på katterna en ny diet och det är inte precis så att de ätit mig ur huset innan. Detta var ett test och en möjlighet till variation. Jag får se om jag gör ett nytt försök genom att blanda linserna med något annat, men vill de inte ha det så slipper de.

34 kommentarer:

  1. Det såg inte alls omöjligt ut. Det är trots allt katter, de godtar ju ingenting rakt av. Jag ska också prova men jag kommer blanda det i vanliga blötfodret. Lite först sen öka på mer o mer.
    Lägligt tips nu när Willys höjde kattmatspriset med drygt 20% förra veckan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag testade ditt test nyss och det gick nästan ännu sämre. Dvs först bökade de fram så mycket de kunde av det gamla våtfodret, sedan lämnade de resten, inklusive alla linser.

      Radera
  2. Haha, nice try. Jag har ocksa prövat med billigare foder till mina kräsna sma, t.ex. tonfisk, men det ratas. Nej, här duger bara det allra dyraste, men som du säger, de äter ju inte mycket. De far dela pa en 80-100-grams-burk blötfoder pa morgonen och resten är torrfoder. Dessutom har den ena väldigt känslig mage, sa nagot annat är inte möjligt att ge henne.

    Och ibland när det är rabatt köper jag pa mig, häromveckan var det 50% pa torrfoder. Da blir man glad.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lyckligtvis äter mina inte bara det dyraste. Faktiskt försökte jag överraska dem med någon ny gourmétvariant en gång och den ratades också.

      Radera
    2. Det verkar ju som om katter helst äter samma bruna sörja varje dag, medan vi människor tror att variation är bra. Jag har funderat pa vad jag skulle välja om jag var tvungen att äta samma precis varje dag. Jag skulle nog välja havskräftor med lite skagenröra, en rostad brödskiva och en god ost. Det är iaf vad jag skulle välja om jag satt pa death row.
      /Annika

      Radera
    3. Ja, deras behov av variation tycks obefintligt. Jag kan i och för sig äta samma frukost en månad i streck.

      Radera
    4. Här äts det i vart fall inte lite, 7 burkar blötfoder (a 400g)+ 4kg torrfoder per månad per katt. Med 3st så landar det på nära 1000kr i månaden. Sen blir det 200kr till när skiten ska ut också.

      Inget tips på kattsandsersättning? Känns rätt fånigt att betala 200kr för några kilo sand. Vanlig utesand är ju gratis, men den klumpar tyvärr inte ihop sig.

      Radera
    5. Det var tusan! Då kommer jag billigt undan.

      Jag kör Klump från Willys. Den kostar 6 kr/kg. Jag vet en läsare som använder sten hon plockat själv. Antar att den byts/tvättas hela tiden eftersom den inte klumpar sig, men jag vet inte hur det funkar och hur det tagits emot av katten.

      Radera
  3. Du har ändå något mänskligt över dig, som inte vill tvinga på katterna ny diet alltså? Till skillnad från vissa svenska kommuner som gjort slut på pengarna gnm att lägga merparten på skit. Då drar de bort allt dyrt kött från barnens skolmat och påstår det enbart är för att vegetariskt är så nyttigt för alla. Det är skillnad på folk och folk tydligen. Vissa är ärliga, andra är sossar eller miljöpartister (dvs oligarker).
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag hoppas att jag har mänskliga drag.

      Radera
  4. Linser generellt har väl lite för lågt innehåll av metionin? Så som enda proteinkälla räcker det nog inte.

    https://www.proteinkvalitet.se/gronsaker/linser-torkade/
    https://aminoco.com/blogs/nutrition/lentil-nutrition-essential-amino-acids

    Kunde inte hitta något om just röda linser!

    /Arbetsplanen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har absolut inte tänkt mig detta som enda proteinkälla! Katter ÄR köttätare. Min plan var att byta ut någon våtfodermåltid mot linser.

      Radera
  5. En allmän fundering: Bor du själv eller delar du hushållet med någon? Om du delar, hur gör ni med det ekonomiska? Den som har störst inkomst betalar mest eller 50/50 rakt av?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är lyckligt ensamstående. Eller enslig, som norska myndigheter säger :)

      Radera
    2. Tyskar har ett ännu bättre ord, ledig.
      /Annika

      Radera
    3. Fast det betyder ju implicit att man söker. Man behöver ju inte vara ledig bara för att man är enastående ;-)

      Radera
    4. Ledig is not related to ledsen, more to gelenkig (smidig?) Br the german

      Radera
    5. Nej, det hade varit helt fel om ledig varit relaterat till ledsen. Själv är jag inte ett dugg ledsen över att vara ledig.

      Radera
  6. Katter är roliga med sina matpreferenser...

    Tidigare gällde enbart torrfoder förutom fångade byten för mina fyra, numera har inflyttade sambon som är mera blödig blandat in i mina ögon ohemula mängder av blötmat o bjäfs i det hela. Nåja.

    Mina är mycket olika, främst vad gäller tiggeriet. Siamesen står helt över sådant fjäsk, men är å andra sidan den som blir mest bortklemad med blötmat. Det tycker jag iofs är ättekniskt nödvändigt då han pga dåliga gener enbart har 3 tänder kvar i truten, 3 huggtänder, trots att han enbart är mitt i livet.

    Min sköldpaddsfärgade minsting tigger ytterst sällan, men står man o gör en ostmacka kommer hon. Hon är annars matfixerad sedan födsel o ohejdad vana, är god vän med upfödarinnan, och den av katterna som har klart mest hull, även om hon är långt från sjukligt fet.

    Syskonparet gråspräckliga, långhårig bror o korthårig syster är av en helt annan modell. De tigger och stjäl med friskt mod allt de kan komma åt. (De är även de som fångar överlägset mest gnagare) Ostbågar, ost, falukorv, vad som än råkas lämna obevakat på ens tallrik. Men det finns grader i helvetet också, ska man ranka dem så är långhåriga brorsan tio gånger värre och en mästertjyv av guds nåde. :-)

    Jag tar det med jämnmod och ser det som en del av charmen.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Våtfoder har ju fördelen av att tillföra katterna vätska, men mina tycker jag dricker bra. Särskilt efter att jag (efter tips på bloggen) ställt ut vattenskålar i flera rum.

      Svårt att göra något åt att de tigger. Men som sagt, som kattägare är man nog lyckligt lottad. Jag var hundvakt en gång och den hunden hoppade vid ett obevakat ögonblick upp på bordet och åt en hel hushållsost på över ett kilo.

      Radera
    2. Försvinnande gott! :-)
      /JB

      Radera
    3. Det är en god sammanfattning :)

      Radera
    4. https://youtube.com/watch?v=Osz-GQbX37o&feature=share
      JB

      Radera
    5. Den referensen gick över huvudet på mig.

      Radera
  7. Chips var vår katts favoritföda. Stoppade du ett i munnen med en del utanför så åt han i värsta lady & lufsen stil.

    Pannkakor och spaghetti (men inte köttfärssås) var andra favoriter.

    Rent generellt känns det som de är lika svaga för salt som människor för socker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är inte salt något man ska vara försiktig med när det kommer till katter? Men visst, ett chips hit eller dit spelar väl ingen roll, men jag vill inte tillsätta salt till linser eller annat för att få dem att äta.

      Radera
    2. Chips äter min långhåriga med glädje. Jag försöker dock minimera allt tjyvat matintag just för att det bara för att det är gott ej nödvändigtvis mat som katter far bra av i längden.
      /JB

      Radera
    3. Jo, salt tål de väl inte så bra. Chips är väl i princip 1-2 ggr per år i hushållet så är nog ingen fara om ett par chips slinker ner i katten.

      Att de äter exempelvis spaghetti (snabb upp på bordet när ingen tittade) måste väl dock ha att göra med saltbegär, tänker jag.

      Radera
  8. Mina päron har en skygg svart ute/innekatt som har godkänt mig som klappare och kliare.
    Den får bara torrfoder. Och vatten. Resten fixar den själv.
    Det gör också att nu uptäcktes att det var dags för extragodiset. I februari!
    Maskmedel. :-(

    SvaraRadera
    Svar
    1. De förra ägarna till mina katter gav dem maskmedel, men jag har lyssnat med kattägande grannar och av dem är det ingen som gör det. Vad jag förstått kommer man att ganska tydligt märka om de har mask och det har jag inte gjort, så kanske klarar det sig.

      Radera
  9. Blötmat innehåller över 80% vatten. Och billigt torrfoder mycket spannmål. Torrfoder av bättre märken innehåller mer protein, jag köper med rabattkoder och 2 åt gången så är det fri frakt hem.
    Man ska inte vara så svag för att de kan vara kinkiga i början, de är överlevare. Och förr eller senare äter de det som serveras.
    (Grannen har en katt som bara äter fin tonfisk, helt obegripligt slöseri med pengar. - "men den äter inget annat, jag har provat allt" Ja typ i 4 timmar)
    Min strategi med ensidig bra kost och kissa ute morgon och kväll (bor på landet) har varit in inlärningsgrej. Har en nödlåda om jag är borta på kväll/natt och katten är inne.
    Har en grann Birma nu, men ovan har funkat även på bondkatter. De har dock grundat med lite torrfoder och sen gått ut och fyllt på med eget färskfoder.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker att min kombo av torrfoder och ett par småportioner våtfoder per dag funkar fint. Torrfoder bytte jag tidigt, jag hittade inte ens den förra sorten, och det accepterades utan problem. Våtfoder har jag vid ett par tillfällen fått av andra kattägare som hävdat att deras katter ratat sorten, men mina har svullat in dem med.

      Jag kör med kattlåda under vintersäsongen. Mest för att de slipper väcka mig mitt i natten för att gå ut. På sommaren sover de nästan alltid ute.

      Radera
  10. När jag var barn på 40-talet fanns ju ingen färdig kattmat. Våra katter åt rester och älskade ärtsoppa. Sen var det möss som gällde. Vi hade ett gammalt tvättfat med rivet tidningspapper som toalåda , när det var riktigt kallt ute. Ibland smet dom ändå upp på vinden och kissade i sågspånet. Det märkte vi när det droppade det ner genom kökstaket. Min mormor som sov i kökssoffan var inte glad..
    Farmor Lovisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ibland behövs perspektiv.

      Själv fyllde jag golvet i ett rum i ladan med grus, bara för att upptäcka att katterna såg det som en gigantisk kattlåda. Nu är golvet rengjort och dörren stängd.

      Radera