måndag 13 februari 2023

Nätinstruktioner

Jag brukar säga att jag är tacksam för att internet inte fanns när jag var liten, för då hade jag aldrig läst så många böcker och blivit så pass allmänbildad som jag är (många är förvisso ännu mer allmänbildade, men väldigt många är det inte). Det innebär också att internet inte fanns som kunskapskälla. Istället hade vi Utbildningsradion.

”Du och jag kan allt om gamla kulturer.
Det är sånt som vi har lärt oss i programmen från UR.
Vi kan dansa salsa och gjuta skulpturer.
Det är sånt som vi har lärt oss i programmen från UR.”

Det gick att lära sig saker då med, men inte så specifikt som nu. Internet är fullt av så kallade tutorials. Jag har inte hittat någon bra svensk översättning. Det brukar stå ”handledning”, men det duger inte. Jag pratar om instruktionsvideos för allt från att byta batteri i en iPhone 6 till att dansa disco.

De flesta tänker nog på Youtube, men det delas också mycket kunskap på DLive, Vimeo, Bitchute, Rumble och lite varstans. Jag är högst medelmåttigt händig, men följa en tydlig instruktion kan jag, och genom tutorials har jag lärt mig diverse byggtekniker, bytt armband på min pulsklocka, fixat med bilar och lött i plast.

En del som lär ut är mindre pedagogiska än andra och en del pratar så dålig engelska att det är svårt att hänga med, men det finns också folk som borde jobba som lärare och som dessutom svarar på ”dumma” frågor i kommentarsfältet, vilket gör det till utmärkta interaktiva instruktioner. För mig har dessa videos ofta varit skillnaden på att kunna behålla en grej och att slänga bort dem, och ännu oftare har det sparat mig kostnaden att låta andra göra det jag (numera) kan göra själv.

24 kommentarer:

  1. Det finns också bra utbildningar på exempelvis Udemy som kan sträcka sig över flera månader med rätt tuffa inlärningsuppgifter. Dock skiftande kvalitet, allt från brittiska utbildningsproffs som verkligen vill att du lär dig något, till "experter" från Indien som turbopratar med dåligt uttal och ritar litet på en whiteboard.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, utbildning kan man hitta lite varstans. Själv har jag försökt lära mig norska genom språkappar, inte heller dumt.

      Radera
    2. Vilken språkapp skulle du säga har varit bäst för lära dig norska?

      Radera
    3. Jag gillade Duolingo, men deras norskakurs var väldigt kort jämfört med andra språk.

      Radera
  2. Jag är verkligen inte händig. Men det hindrar mig inte från att ge mig på allehanda projekt med hjälp av mer eller mindre goda exempel från internet. Igår testade jag till exempel om det gick att få bort mörka ringar på trä med hjälp av rabarber. Det gick väl sådär kan vi väl säga...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lät hoppfullt annars. Sur frukt som rengöringsmedel, både citron och rabarber, låter vettigt och framförallt riskfritt.

      Radera
    2. Oxalsyra - finns i rabarber, men går även att köpa rent

      Radera
    3. Jag behandlar mina bin med oxalsyra, mot varroakvalster. Försök har gjorts med att lägga rabarberblad längst ner i kupan i förhoppningen att det ska spridas med luften, men jag tror att det funkat dåligt. Men till annat kan det funka.

      Radera
  3. Tutorials kan vara asbra, jag lyckades laga en överaktiv eject-knapp på min playstation 4 till kostnaden av en cm eltejp.

    Annars som vetgirig vetenskapsnörd kollar jag mycket på Royal Institutes föreläsningar. Ri på youtube. Man lär sig ej ofta något praktiskt, men ack så intressant.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Var på väg att skaffa en ny gps istället för min gamla handhållna. De nya har ju väldigt bra funktioner och bättre skärm och väger antagligen mindre och... Men funderade på om jag verkligen behöver en nu när sånt finns i telefonen (anledning till att jag skaffade gps:en är för att på den tiden jag köpte den så fanns inte såna funktioner i telefonen). Men det drar ju väldigt mycket batteri.

      Kollade priset på nya gps:er (funderade då ännu mer på om det är nödvändigt med tanke på hur lite jag använder den), hittade på något vis en tutorial på hur man lagar sin gamla. Skaffade fram en bit suddgummi av lämplig storlek och lite eltejp. Lagade.
      Köpte ingen ny.
      Eltejp är bra.

      Spargrisen

      Radera
    2. Ja, eltejp är underskattat, liksom silvertejp och ståltråd.

      Radera
  4. Det kanske till och med finns någon tutorial där ute som förklarar basics för alla stackars förvirrade Miljöpartister varför vindkraft är dömt att misslyckas både miljömässigt och ekonomiskt? Eller nej, vissa uppgifter är omöjliga :)
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingenting är omöjligt, men det bygger i så fall på att de är villiga att lyssna, och med tanke på att samtliga MP-företrädare stängt av kommentarsfunktionen på sina Twitterkonton tycks de inte ens längre låtsas vara intresserade av information.

      Radera
  5. Visste ni att det fanns instruktionsvideos för att göra instruktionsvideos? Exempelvis denna: https://www.youtube.com/watch?v=IrrdC_pkmGM

    Min bästa instruktionsvideo är den som förklarar hur man ska komma tillrätta med en diskmaskin av märket Cylinda som plötsligt bestämmer sig för att sluta diska och istället lysa aggressiva siffror E24. Man ska gosa upp sig bredvid den och lyssna efter de tre "brummen" i början och genom att dra ut luckan mellan brum två och tre nollställs diskmaskinens "hjärna" och den kan lugnt återgå till att diska som folk. Vad gjorde en utan Internet?

    Jag håller med dig Micke om att jag är glad över att ha vuxit upp utan Internet. Jag låter obsolet som få och jag läste inte massor i ung ålder med undantag av några Jersild och tantsnusk. Men jag strövade runt på stan, upptäckte kvarter, träffade hundar, satt på kajkanter med dinglande ben och stalkade Stellan Skarsgård (dagens ungdom hade gjort det online, jag strök runt längs Högbergsgatan och fick vid ett tillfälle syn på honom, bärandes vattenflaskor).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det enda jag undrar när jag ser den är: Varför i all sin dar pixlar han sin hals?

      Jag vet inte vad man hade gjort utan internet. Ringt Cylinda kanske, för på den tiden fanns det ju faktiskt folk som kunde något på företagen. En del kundservicemedarbetare kunde till och med prata språket i landet de bor i!

      Det var mycket som var bra med att växa upp utan internet. Kanske framförallt att vi automatiskt tänker att vi MÅSTE använda nätet till allt nu. Men ibland är det fantastiskt. Och vad är det för idé att se Stellan Skarsgård med vattenflaskor om man inte kan lägga upp bilden på Twitter och Instagram?

      Radera
    2. Och jag sag Jens Stoltenberg en gang pa Stortingets t-bane-station i Oslo :). Snygg karl. En riktig 'jag mötte Lassie'-historia.
      /Annika

      Radera
    3. Det var nog ett tag sedan han åkte tunnelbana.

      Radera
  6. Jag håller med dig Sparo. Jag tycker att tutorials/howtos är en väldigt viktig del av informationssamhället.

    "Jag brukar säga att jag är tacksam för att internet inte fanns när jag var liten, för då hade jag aldrig läst så många böcker och blivit så pass allmänbildad som jag är (många är förvisso ännu mer allmänbildade, men väldigt många är det inte)."

    Jag tror att värdet av allmänbildning kommer att devalveras i framtiden och att hantverksskicklighet kommer att få en renässans. Vem behöver ha koll på vilket år Gustav II Adolf stupade i Lützen när alla har ett gratis uppslagsverk i mobiltelefonen som svarar på en muntlig fråga? Det blir mindre viktigt att kunna namn på historiska personer, historiska årtal mm utantill och mer viktigt med kreativitet, analys och kommunikation.

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Allmänbildning tycker jag är så mycket mer än regentlängder och korvstoppning. Det handlar om att i stora drag förstå hur saker och system funkar. Det tror jag aldrig blir omodernt.

      Radera
    2. Mm, men många personer som ger intryck av att vara "allmänbildade" är i själva verket bara vad man skulle kunna kalla "kalenderbitare". De kan fakta men saknar förmågan att dra korrekta slutsatser utifrån faktan.

      "Kalenderbitare är en ofta nedsättande benämning på en person som tycker om faktakunskaper, till exempel uppgifter om länder, huvudstäder eller historiska årtal. En sådan person uppfattas ofta som allmänbildad. Intresset av att analysera de inlärda faktauppgifterna varierar."
      https://sv.wikipedia.org/wiki/Kalenderbitare

      Tom-Hjördis

      Radera
    3. Sant, men när jag kommer på det ser jag dem inte längre som allmänbildade. Särskilt i skolan minns jag de där som kunde trycka i sig mycket material inför proven, men helt utan förmåga att förstå vad de läste. De var studieskickliga, men inte allmänbildade.

      Radera
    4. "Särskilt i skolan minns jag de där som kunde trycka i sig mycket material inför proven, men helt utan förmåga att förstå vad de läste."

      De flesta som jag studerade tillsammans med på universitet var sådana personer. De var duktiga på att "tentaplugga" det vill säga lära sig det som de skulle kunna på proven. Däremot förstod de sällan på djupet vad de lärde sig. Man lär sig tveklöst fakta i skolan men därmed inte sagt att man nödvändigtvis får bättre förstånd.

      Tom-Hjördis

      Radera
    5. Nej, det är två olika saker. Och för all del, i de ämnen jag inte kände att jag skulle ha behov av gjorde jag till viss del likadant. Samtidigt tycker jag att det är lättare att lära sig något om kunskapen får ett sammanhang.

      Radera