lördag 11 februari 2023

Lågaffektivt gaslarm

Unga inhalerar drivgasen från torrschampo på bibliotekets toaletter. Kommunens lösning: Lås toaletterna. För att ”markera”.

Kommer ni ihåg historien om killen som höll på att bli missbrukare, men som klarade sig eftersom toaletten han skulle punda i var stängd? Inte jag heller, för det har aldrig hänt. Vill människor droga sig kommer de alltid att hitta vägar att göra det. När jag var ung satt alkisarna och drack utanför kommunalhuset. Det ”löste” kommunpolitikerna genom att skruva bort parkbänkarna där. Det funkade inte den gången heller.

Men det här handlar inte bara om att samhället försämrar servicen för samhällsmedborgarna. Någonstans övergår samhällets ansvar för den enskilde till den enskilde. Även om denne är ung och dum. Jag har också ett hjärta och tycker att det är väldigt sorgligt när ungdomar köper ”magiska svampar” på nätet och dör när de drar i sig dem, eller bryter sig in på en banvall, klättrar upp på ett tåg och brinner upp efter att ha fått 14000 volt genom kroppen. Men vad ska vi andra göra åt det? Det måste väl ändå vara ungarnas och deras föräldrars problem?!

Samhället kan inte förebygga allt elände. Vi kan inte stänga ner alla offentliga toaletter, lika lite som vi kan förbjuda knivar, bilar, tändargas eller mediciner bara för att de kan missbrukas. Det är jättebra med information, varningsskyltar och kommunikation med föräldrarna. Hjälper inte det kanske en förolyckad kompis blir en tydligare signal på att man är på väg åt fel håll.

29 kommentarer:

 1. Så dags att agera när skadan redan är skedd. Men det är väl för dyrt att bygga ett schysst samhälle, och preventivt arbete ger inga röster.

  Det är mycket nu, och det finns ju även i politiken. Hej, (S) i Botkyrka och centralt. Vad fan håller ni på med?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nog kan väl preventivt arbete ge röster om man märker att de ger resultat. Fast det är ju billigare att bara snacka, det kostar ingenting.

   Radera
 2. Annars har det offentliga Sverige flera otroligt bra lösningar. Gå ut lite lätt med att döpa om problemet till utmaning. Funkar inte det så kan en prova förneka alltihop. Det sista brukar funka bra för kriminella Socialdemokrater till exempel. Sen kan en alltid övergå till att stämpla alla som nazister, de som ens vill prata om problemets lösning.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du låter lite bitter ;-)

   Radera
  2. Han låter otroligt bitter.

   Radera
  3. Eftersom problem är till för att lösas (gammalt ingenjörsordspråk) så är det bättre att kalla vissa händelser för utmaningar. Då slipper man (särskilt politikerna) lösa dem.

   Radera
  4. Fast utmaningar är väl absolut lösliga? Annars är benämningen felaktig. Att sedan politikerna inte har någon som helst avsikt att lösa dem eller ens se till att de inte ökar är en annan sak.

   Radera
  5. Klart fan en är bitter över hur svenska folket låter det fortgå. Dvs att man inte känner igen det land man växt upp i. Att det gått så långt så att barnmördare är vardag, enkom för att Socialdemokrater ska få röster av importerade gansters.

   Radera
  6. Nu finns ju möjligheter att ändra på dom här sakerna med en ny regering och SD.

   Radera
  7. Hur då? Det är liksom tredje generationens invandrare som skjuter ihjäl folk.

   Radera
  8. Jag förstår inte varför du enbart skyller på Socialdemokraterna. Regeringen Fälldin, Bildt och Reinfeldt är precis lika skylldiga tiil dagens situation.

   Radera
  9. Jag har också svårt att se skillnad på partierna och varför det ena eller det andra skulle vara sämre än de andra, jag tycker att de i praktiken är ungefär lika dåliga, de har bara lite olika retorik.

   Radera
 3. Jag haller med, tycker att det vanligt nuförtiden att skylla allting pa samhället, politikerna eller vad man nu väljer för att slippa ta eget ansvar. Det är aldrig föräldrarna som ställs till svars för att deras unge inte sköter sig. Anda verkar folk sätta barn till världen hela tiden utan att verka fatta att det kommer med ett ansvar. Skämma bort och curla kan de dock.
  /Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Andras fel har fördelen av att de inte behöver rättas till, i alla fall inte av en själv.

   Radera
 4. Gaslarm, Adam Bertil!----hörbarhet tvåa; tala högre!----GASLARM, ADAM BERTIL

  Här fick vi översvämnade toaletter i kommunens skola o kulturhus över en natt pga uteblivna bevakningskameror.

  Tänk vad vacuum av kameror kan göra.
  /JB

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Han snacka' nåt om gaslarm. Vi borde nog sticka tillbaka..." :)

   Får ni ha bevakningskameror på toaletterna? Hur som helst var det väl inte de uteblivna kamerorna som vred på kranarna.

   Radera
  2. ”Du katchar maj drifft” som Karl Oskar hade sagt.
   /JB

   Radera
  3. O ja! Det är många år sedan jag senast såg Repmånad, men det är inte omöjligt att jag fortfarande kan den utantill, replik för replik.

   Radera
  4. En av ett ytterst fåtal filmer där jag skulle vara rätt konfident att ställa mig upp o recitera manus från start till slut. Ännu säkrare på ”Monty Python and the Holy Grail”.
   /JB

   Radera
  5. Den hade inte jag fixat. Jag vet bara att mördarkaniner hoppar och biter :)

   Radera
  6. Den är ju ett cornucopia av legendariska replikutbyten liksom. Men ”Brian” är inte mycket sämre o mera filmlik film.

   https://youtu.be/IsViQD-3roE

   Radera
  7. Den har onekligen poänger.

   Radera
 5. Jag tycker samhället bör göra det så svårt som möjligt för människor (i synnerhet barn och ungdomar) att göra dumma saker. Det finns så att säga ingen anledning att tillverka bilar utan säkerhetsbälten. Däremot finns det anledning att tillverka bilar som varnar om bilbältet inte används. En närliggande fråga är hur hög säkerhet man bör kräva om säkerhetskraven leder till större skada i längden. Säkerhet kostar tid och pengar. T ex riskerar höga krav på läkemedelstester att försena läkemedelsutvecklingen vilket dödar framtida patienter som går miste om effektiva läkemedel på grund av förseningen.

  Tom-Hjördis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, då kan man ju stänga offentliga toaletter för att hindra folk från att punda där. Fast då hindrar man samtidigt vanliga, skötsamma människor från att gå på toa.

   Radera
  2. Nja. Det kan finnas en mellanväg. Det kan gå att hindra människor från att missbruka på offentliga toaletter utan att stänga toaletterna.
   https://www.washingtonpost.com/news/to-your-health/wp/2018/06/29/the-plan-to-keep-drug-users-from-shooting-up-in-public-restrooms-and-why-it-may-be-a-bad-idea/
   Lösningen behöver nog kombineras med ett "sprutbytesprogram". Annars flyttar man nog bara problemet. Det kan även fungera som ett sätt att förbättra kontakten mellan missbrukarna och missbruksvården.

   Tom-Hjördis

   Radera
  3. Jag manade inte "sprutbytesprogram". Jag menade "fixerum".
   https://www.tv2ostjylland.dk/aarhus/narkomaner-far-fixerum

   Tom-Hjördis

   Radera
  4. Sånt där blått lyse har jag drabbats av på någon offentlig toa. Det är ju så man känner sig knarkad själv i den belysningen :)

   Huruvida det är vettigt att ordna lokaler eller sprutor för att underlätta missbruk ska jag låta vara osagt.

   Radera
 6. Bättre att sätta upp kameror och övervaka så att folk bara gör ”det de ska” på toaletterna. Vakter kan rusa in om någon verkar vara på väg att börja punda.
  Bara de som inte har rent mjöl i påsen borde motsätta sig detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte man får ha kameror inne på en toalett. Kanske kan de sätta upp en mikrofon som registrerar plumset ;-)

   Radera