fredag 24 februari 2023

Livet är gratis

Kanske inte riktigt, men mycket är gratis om man tar emot gratispengar. Häromdagen plockade jag ihop sju pantburkar med en total pant på 14 kr under en kort löprunda.

Det kan tyckas fjuttigt, men håller jag den takten får jag ihop över 2000 kr på ett år, vilket t ex skulle räcka till 2-3 par löparskor. Nästa löprunda sprang jag till matbutiken. Jag behövde köpa lite lök och tänkte att jag lika gärna kunde springa och handla, så slapp jag ut med bilen. Så jag stoppade en femtiolapp i fickan och gav mig iväg. Nu hade jag ryggsäck, vilket underlättar om man hittar mycket pant för fickor är inte första prioritet när man tillverkar löparkläder och jag tycker själv att det ser rätt illa ut att springa med en ölburk i handen.

Och turen höll i sig. På vägen till affären fick jag ihop fyra burkar, pantade dem, fick ett tillgodokvitto på 8 kr (ingen sosseknapp här) och plockade sedan ihop en påse lök. Den gick på 7 kr, så jag fick min lök och en krona att lägga till min oanvända femtiolapp.

På vägen hem hittade jag ännu mera pant än jag gjorde till butiken, så jag har redan ett startkapital till nästa gång jag behöver handla. Plus ett par svenska burkar jag kan använda nästa gång jag åker till Sverige och handlar.

Okej, jag inser att timlönen på att panta burkar inte precis imponerar, men i år har jag slaviskt följt mitt upplägg med tre löppass i veckan och det gör jag oavsett om jag får betalt för dem eller inte. Men betalt får jag. Fortsätter detta får jag ta med ryggsäck på alla rundor.

55 kommentarer:

 1. I somras såg jag en driftig burksamlare som *cyklade* runt till alla papperspellar och andra pantburksjaktmarker utomhus, istället för att knalla. Han borde komma upp i en rätt bra timpeng, för det var en säck med pant på pakethållaren, inte en kasse eller två på styret.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan jag tänka mig. Även om jag inte begriper. Det snackas så mycket om miljö, men tydligen är det många som tycker att den inte är värd så mycket att de slutar slänga aluminiumburkar i restavfallet.

   Radera
 2. Jag tycker norrmännen är betydligt sämre på att panta burkar. Eller om det finns fler burk-Curtar i Sverige?
  Vet inte hur mycket miljön tar skada av lite aluminium, men det är inte särskilt vackert, så bra jobbat! Här finns även någon sorts jogging-skräpsamlar-rörelse som jag gillar ännu mer. De städar även bort skräp utan pant...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att du har rätt.

   Problemet med aluminium är inte bara att det ligger och skräpar utan att man måste utvinna nytt aluminium till en ny burk, annars återvinns nästan hela burken.

   Dessutom klipps burkarna sönder när gräset klipps längs vägkanterna. Sedan riskerar de sylvassa bitarna att hamna i klövar och magar.

   Radera
 3. Har gjort samma sak på promenader men på löprundor gillar jag inte att stanna för det blir segt att börja igen efteråt. Men jag tror absolut att man kan samla in några hundra per månad om man går ett par timmar om dagen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland tycker jag att det känns skönt att stanna :)

   Radera
 4. Vad är en sosseknapp?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Se klippet som är länkat till ordet så får du se.

   Radera
 5. Ja, att hjälpa människor i nöd är sossit. En del snåla jävlar tänker enbart på sig själva.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så du är här idag igen. Undrade just om ditt morgonhumör var lika älskvärt som din person i övrigt. Nu fick jag svaret.

   Radera
  2. Herr anonym,
   du fattar väl att sosseknappen syftar på det länkade klippet till Ove Sundberg. Jag tycker för min del att Sparo kan få sina 14 kr för att han håller Norge rent :) Undrar vad Röda korset eller FN skulle fakturerat för att plocka sju skräpburkar om de sysslat med sånt XD

   Radera
  3. Anonym: Det finns kanske andra sätt att hjälpa människor än att ge bort pant. Men det tror jag inte du har kompetens för att förstås. För övrigt instämmer jag i Sparos återkommande fråga: vad gör du här? Har du verkligen ett så fattigt liv att du inte kan hitta på något bättre än att sprida dynga och tråkigheter. Du kanske kan hjälpa en fattig i nöd istället?

   Radera
 6. Mycket av det bästa i livet kan man inte köpa för pengar. Inget nämnt och inget glömt.

  Sedan kan man enligt min erfarenhet oftast finna alternativa vägar eller förhållningssätt till det man önskar sig som kostar en slant.

  Jag hoppas bloggaren ursäktar mig, men jag kommer osökt att tänka på en dikt jag lärde mig i skolan och som har bränts in i min hjärna, av Robert Frost.

  "Two roads diverged in a yellow wood,
  And sorry I could not travel both
  And be one traveler, long I stood
  And looked down one as far as I could
  To where it bent in the undergrowth;


  Then took the other, as just as fair,
  And having perhaps the better claim,
  Because it was grassy and wanted wear;
  Though as for that the passing there
  Had worn them really about the same,


  And both that morning equally lay
  In leaves no step had trodden black.
  Oh, I kept the first for another day!
  Yet knowing how way leads on to way,
  I doubted if I should ever come back.


  I shall be telling this with a sigh
  Somewhere ages and ages hence:
  Two roads diverged in a wood, and I—
  I took the one less traveled by,
  And that has made all the difference."
  /JB

  SvaraRadera
 7. Här finns ingen pant, däremot finns containrar utplacerade lite överallt där man kan göra sig av med glas i olika färger, metall (inkl aluminiumfolie) och oljor. PET-flaskor och batterier tar butikerna emot, och somliga ocksa plast. De flesta sorterar sitt skräp, men visst, jag ser ocksa burkar slängda lite här och var.

  Som jag skrivit tidigare betalar vi här för soppasar alternativt väger skräpet, det bidrar nog till att manga atervinner.
  /Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast det borde leda till att ännu fler burkar slängs i naturen. Inte för att 1-3 kr tycks räcka för alla att lämna tillbaka dem, men det är i alla fall ett incitament.

   Radera
 8. Innan jul var det en som skrev i en lokal facebook grupp att de hade ett gäng påsar med pant som de inte orkade panta så man fick komma och hämta. Svängde förbi på hemvägen och fick tre sopsäckar, blev lite drygt 300kr av några km extra bilfärd👍

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sånt är helt obegripligt för mig. Okej om man väljer att skänka dem till välgörande ändamål eller kanske till ett knattelag som vill åka på träningsläger, men att ge bort pengar till vem som helst är något annat.

   Radera
  2. Ja jag förstår inte heller det, de hade tre säckar till men fick inte plats med fler i bilen. Vi har massor av möbler, allt från byråer till tv bänkar, som vi fått gratis eller för en 50-lapp

   Radera
  3. "Fick inte plats med fler i bilen". Höll de på att bli för gamla ;-)?

   Radera
 9. Lite som Burk-Curt, som blev miljonär.... :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Burk-Curt jobbade på en helt annat nivå.

   Radera
 10. Jag föredrar att pengarna går till dom behövande i Ukraina. Vet inte om sparo har tagit ställning i Ryssland-Ukrainakonflikten, eller om han bara saknar empati. Senast jag hörde han nämna något om kriget så hade han svårt att välja vilken sida han stod på eller ingen sida alls. Är det fortfarande lika svårt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Senast svarade jag minst fem gånger innan jag gav upp och insåg att du inte ville ha svar utan - som vanligt! - bara tjafsa.

   Detta blogginlägg handlar om pantburkar. Vill du skriva om krig föreslår jag att du besöker en blogg som skriver om krig. Det finns jättemånga, jag lovar.

   Radera
  2. Verkar vara ett sånt där Sosse-svin... De älskar att parasitera på samhället (=skattebetalaren), för att de är så in i benmärgen lata människor.... De skäms inte heller för sitt lata leverne.... /T

   Radera
 11. Jag brukar välja rutt för mina löprundor så jag slipper pantburkar. Oerhört mycket trevligare att springa där samhällets bottenskrap inte suttit och ölat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag springer längs landsvägar på landsbygden så här har garanterat heller ingen suttit och ölat. Istället har de vevat ner rutan och kastat ut sina burkar för att slippa ha dem i bilen tills de kommer till en butik där de får betalt för dem.

   Den senaste tiden har jag nästan tänkt tvärtom, att nu är det bäst att jag springer den där vägen där jag inte varit på ett tag för det kan ge högre avkastning :)

   Radera
  2. Kom att tänka på denna fina låttext: jag vill åka cheva på fredag. Jag vill ha en långburk i varje hand."

   Radera
  3. Den har helt gått mig förbi.

   Radera
  4. Tack Sparo, det här var verkligen fredagsmys. Hade också missat E & B:s epadunk. Tydligen var de med i mello också. Kan inte låta bli att dela med mig av lite glesbygdsromantik från deras bidrag.

   Ute på landet är man inte så pryd
   Inne i stan där måste man vara dryg

   Nu har jag äntligen träffat en brud
   Som inte bryr sig vill bara ha kul
   Hon kommer långt ifrån stadens ljus
   Hon backar släpet och tar en snus

   Åh raggen går där hon kommer ifrån
   Vi höjer basen och dunkar plåt
   Raggen går, hela vägen är vår
   Vi blir till ett i din Amazon

   Radera
  5. Jag vet fortfarande inte vad ni pratar om och har inte sett melodifestivalen sedan Herreys vann, men det där lät skojigt.

   Radera
 12. Jag har under de senaste 10 åren plockat upp all pant jag hittat, brukar bl.a. alltid ligga lite runt skolan i området (ibland tar jag en promenad på 10 min kvällstid bara för att håva in dessa gratispengar). Pantbeloppen har jag satt i arbete genom att investera, och totalt har jag nu kommit upp i en summa av dryga 60.000 kr. Små summor på kort sikt, men över tid (som alla andra investeringar) en betydande summa. Jag ser det som att jag får betalat för att motionera. Pengar skall tjänas jämt :-)
  /Christoffer S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag lägger samma tid på att arbeta med mitt företag. Uppskattar att timpengen är ungefär 27 gånger högre.

   Radera
  2. Wow! Det var imponerande o inspirerande att läsa!
   /JB

   Radera
  3. 60000 kr är verkligen inte småpengar, och så gratismotionen i tillägg.

   Det är nog rätt sällan valet står mellan att lönearbeta och att samla burkar och/eller motionera. Men när man ändå är ute och får frisk luft kan man lika gärna se till att tjäna pengar.

   Radera
  4. Exakt. Jag lägger tillräckligt med tid på min konsultfirma och fakturerar 2 miljoner årligen. Det får räcka.
   /Christoffer S.

   Radera
 13. Strax efter att jag läst inlägget gick jag en liten promenad, och där låg ett krossat glas. Stannade och plockade upp det. Känns bra. Får tacka för inspirationen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra där! Ett steg i taget påbörjas en resa!
   /JB

   Radera
  2. Bra, men också väldigt irriterande att folk slänger glasflaskor. Häromveckan plockade jag upp ett tjugotal skruvar längs vägen. Det är inte heller drömunderlag för bildäck, eller djurtassar för den delen.

   Radera
  3. Ogillar du när idioter slänger glasflaskor så skulle du se den nya svenska trenden där idioter slänger lustgasflaskor i stål överallt. Gasen används som en sorts lightknark i ravesammanhang och säljs öppet på nätet. Eftersom flaskorna inte har någon pant, och knarkare inte är en särskilt omtänksam grupp, så slängs flaskorna i alla storlekar överallt. Allt från småflaskor till gräddsifoner (blir utmärkta rullager att halka på) till 100-200l flaskor som knappt går att rubba. Jag skiter i om folk vill knarka, men det här leder till risk för de som måste hantera dem samt att det inte är helt jävla lyckat att få tryckkärl i stål i en brännugn på kraftvärmeverket. För att inte tala om slöseriet i att fullt fungerande tryckkärl som kunnat användas i 100 år med minimalt underhåll bara slås sönder.

   /sopgubben

   Radera
  4. Det finns idioter av alla sorter :-(

   Radera
 14. Tack för inspirationen. Gick en runda på arbetsplatsen, 2 våningar och massa korridorer med papperskorgar (har inte varit inne i arbetsrummen och papperskorgarna där). 25 burkar på 10 minuter. Ska nog samla ihop till nya träningsskor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan tillägga att vi har mycket besökare varje dag i våra lokaler så jag misstänker att det är de som slänger burkarna i korridorerna.

   Radera
  2. Tack själv!

   Jag snackade med en busschaufför som gjorde rätt grymma pengar på att tömma papperskorgarna efter varje tur.

   Radera
 15. Jag undrar vad som skulle hänt om panten höjdes med 5-10 spänn. Hade folk slutat köpa? Kanske kortsiktigt men fler hade nog tänkt att det vore värt att bemöda sig "besväret" att återvinna burken. Personligen tycker jag panten borde höjas. Priset på själva drycken påverkas ju inte... du förlorar bara pengarna om du inte pantar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror som du. Folk hade nog vant sig, fler burkar hade pantats och de som ändå slängt dem i soporna eller dikesrenen hade förlorat mer.

   Radera
 16. Jobbar som sopgubbe och i branschen är det av hävd ganska vanligt att folk samlar pant på arbetstid, även om det normalt är otillåtet. På en normal dag i stadsmiljö kan man plocka ihop runt 100 kr utan att direkt anstränga sig eller låta det gå ut över arbetet. Alltså plocka pant som ligger öppet på gatan när man passerar, kolla i metalåtervinningen och göra snabbkoll i topplagret på kärlen (snabbmat, chips och liknande är bra indikationer, proffstrick är också att snabbt komprimera soporna och lyssna efter aluminium). När man har rutin på en runda lär man sig också vid vilka soprum det finns folkölsalkoholister och liknande som mer eller mindre alltid slänger påsar fulla med pant någonstans (i regel slänger "fattiga" mer pant än välbeställda). En kvalificerad gissning är att när jag plockar ihop hundra burkar på en dag, och alltså bara tar det som är lätt åtkomligt, så går det åtminstone 5 gånger så mycket till tippen där det så småningom bränns upp.

  Eftersom jag är lite härdad så har jag heller inget emot att gå igenom soprummet hemma också. Där handlar det uppskattningsvis om i alla fall 50 burkar och flaskor i veckan som slängs i ett rätt så litet lägenhetshus.

  En lite intressant grej i sammanhanget är att det nästan är olönsamt att hantera de stora petflaskorna. Panten är visserligen 2 kr, men de tar nästan tio gånger mer plats än 33 cl burkar som utan vidare kan klämmas ihop och pantas utan problem. I krona per liter är plastflaskorna inte så bra.

  Tror att någon som hade fri tillgång till soprummen i en normalstor svensk stad utan vidare hade kunnat försörja sig själv och flera andra på att bara gå igenom och sortera ut saker som fortfarande har ett värde. Det slängs ohyggligt mycket fullt dugliga grejer som man kan se gå på tradera eller blocket för någon hundralapp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt galet! Också galet att sopgubbar inte får ta pant, även om jag fattar att det inte skulle funka om någon skiter i sina arbetsuppgifter och helt går in för pantandet.

   Samtidigt som svenskar slår sig för bröstet att vara miljövänliga köper de alltså stora mängder skit som tillverkas på andra sidan jorden, slänger aluminiumburkar som skulle kunna återvinnas till 95 % och en massa annat fullt fungerande som de utan större jobb både skulle kunna ge bort eller sälja och tjäna pengar på. Det är sjukt!

   Radera
  2. Mängden missbruk och korruption i sopbranschen, båda bland chefer och golvpersonal, är historiskt sett mycket hög. Det är också mycket hög andel blandade orginal och kufar. Så jag har förståelse för att man sätter reglerna snävt. Har hört historier om hur folk byggt hus på arbetstid, monterat väl tilltagna sexleksaker i fronten på bilen, supit på jobbet och slagits med kunder. Minns också hur jag som fjunig nyanställd blev utskälld av en arbetsledare för att jag gett riktat stöd till en lokal näringsidkare via odokumenterad soptömning. Problemet var inte svarttömningen, utan att jag inte tagit ordentligt betalt, vilket min arbetsledare tyckte var djupt omoraliskt och skamligt för yrket. Branschen har blivit mycket renare och blir stadigt bättre, men det hade varit kul att få läsa en reportagebok om de grövsta tilltagen genom åren. Det är ju någon sorts dold kulturhistoria som inte ger mycket avtryck i beständiga källor som filmer och böcker. Ger också lite eftertanke när man talar om hur hederliga nordeuropéer är jämfört med icke-protestantiska sydlänningar.

   /Sopis

   Radera
  3. Lät onekligen lite annorlunda ;-)

   Det där att Sverige skulle vara befriat från korruption tror jag är något man kommer se tillbaka med ett leende på.

   Radera
 17. Varför börjar du inte att dumpstra? Läs bloggen dumpstringslyx och låt dig inspireras!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte. Kanske en kombination av att jag känner mig för gammal för det och att jag ändå har så pass låga matkostnader. Jag skulle inte ha några problem med att äta "containermat", men jag skulle inte känna mig bekväm med att bli påkommen av en väktare som undrar vad jag håller på med.

   Radera
 18. Häromveckan plockade jag två kassar med pantburkar som någon ställt vid återvinningscentralen. 48 kr blev det totalt. Det tar alltså 7 minuter att promenera till närmaste matbutik och panta dessa men folk har väl inte tid...jag brukar, precis som Sparo, plocka all pant jag hittar när jag är ute på en långpromenad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. På ett sätt har jag nästan mer förståelse för om man slänger dem i hushållssoporna. Har man satt dem i en egen påse, men ÄNDÅ inte orkar ta dem till rätt ställe är man både ologisk och slö.

   Radera