onsdag 15 februari 2023

Rapport från frilansbubblan

Jag umgås med väldigt få 9-till-5-människor. Inte för att jag skyr dem, tror jag. Kanske skyr de mig, eller så har det bara blivit så. Jag tycker i och för sig att det är intressantare att få en inblick i hur folk utan en fast inkomst får ihop livet. Det betyder inte att vi udda existenser utan fast anställning lever intressantare liv. Men det är större variationer än i gruppen som varje månad har en garanterad inkomst.

Fast då snackar jag bara ekonomiskt. För på ett annat sätt fascineras jag av tanken på hur folk får ihop sitt liv med ett fast heltidsjobb. Är man borta tio timmar om dagen eller ännu mer tycker jag att det är jättesvårt att få livet att funka långsiktigt. Inte så att jag stressade ihjäl mig som heltidsanställd, men efter ett tag med så mycket tid utanför min kontroll vill jag ha tillbaka mitt liv.

Jag får helt enkelt panik av att sälja så mycket av min tid. Jag behöver det inte heller eftersom mina utgifter aldrig kommit i närheten av en heltidslön, även med låg inkomst. När jag jobbat heltid har jag knappt haft tid att göra av med pengar. Man kan köpa andras tid och hyra in folk att göra sånt jag hellre gjort själv om jag haft tid, men det känns också som en onödig rundgång.

Du som jobbar heltid kanske tycker att jag låter bortskämd. Jag är nog beroende av egentid. Samtidigt tänker jag att det där går åt två håll. Andra verkar beroende av en anställning och är man beroende av ett jobb är det i sig ett skäl att kämpa sig därifrån. Det är aldrig bra att vara beroende, oavsett om drogen heter kokain, alkohol, Netflix eller heltidsjobb.

42 kommentarer:

  1. Jag har levt utan fast arbete i över tjugo år, förutsätter att man har både buffert och budget. Har så att förstå att en del hamnar hos kronofogden så fort det krisar lite, de har inte sparat något för framtiden sen söker de skuldsanering, tror att många om de haft lite framförhållning inte hade behövt det.
    Värderar frihet och inte ett alltför inrutat liv. Jobbigt att ha arbetsgivare, går man in och ströjöbbar känns det inte riktigt lika illa eftersom man inte behöver stå ut längre perioder./M

    SvaraRadera
    Svar
    1. Samma här, sedan 2000. Budget har jag egentligen aldrig hållit på med, men buffert håller jag med om. Jag försöker se årets inkomst som oförutsedda pengar som egentligen inte finns.

      Mycket lättare att stå ut med en jobbig arbetssituation när jobbet är tillfälligt! Det blir lite som den där sista perioden på en arbetsplats när man sagt upp sig och därmed är utom räckhåll för hot och tryck. Minus hopplösheten man kan känna i det läget för det har jag inte alls upplevt när jag vikarierat eller gjort något tillfälligt, udda uppdrag.

      Radera
  2. Till stor del hänger 9-5 jobben (som egentligen oftast är 8-5 eller 8-16.30) ihop med en föråldrad syn på prestation. Som om folk presterar mer för att de befinner sig på en plats mellan två klockslag. Det har i princip noll med verklig prestation att göra. Finns gott om experiment kring det, när man ger en given tid att utföra en viss uppgift så går det att klara uppgiften på den tiden - givet att det finns en fysisk chans att klara av det. Jämför Gunde Svan som klockar in sitt duschande på någon minut. Möjligtvis är han inte så ren som andra, men man blir inte renare för att man står 30 minuter i rinnande varmvatten.

    Vad jag vill säga är att när man styr över sin egen tid blir det som ska bli gjort utfört i tid, oavsett om man gör det på natten eller dagen. Skillnaden är självdisciplin och en brinnande stubin, ingenting blir gjort om det inte finns en konsekvens av att uppgiften inte utförs (=inte betalt).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror nog att det kan stämma för en del människor, som vill ha det så. Inget fel med det, men det är inte för alla.

      När det gäller Gundes duschande vill jag slå ett slag för att slå av vattnet under intvålningen. Totaltiden spelar ju ingen roll (om man inte har Gundes tävlingssinne), det som gäller är att göra av med minsta möjliga varmvatten. Och bli ren.

      Radera
  3. Att vara anställd innebär att det försvinner minst ett par timmar varje dag bara för resor från dörr till dörr. Det kostar också allt från en skattad tusenlapp i månaden om man åker kommunalt i Stockholm, mer om det är bil som gäller. Dyrt! Till det kommer tid för att äta lunch med kollegorna, fika litet, möten, skvaller, hantera förseningar och annan spilltid.

    Jag jobbar hemifrån med samma nettointäkt som förut, och är så glad att jag slipper resa till och från jobbet. Det kan bli hyfsat ensamt i bland, men det övervägs med friheten att göra litet som jag vill.

    Det jag också kan sakna är något som liknar jobbsäkerhet, men jag tror att den redan är bortsuddad på de flesta arbetsplatser. Och när jag vet att det bara är jag som ska stå för den egna utvecklingen blir det enklare att ta tag i saken själv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Många av de negativa faktorerna kan dock gälla även för frilansjobb, men vi som jobbar hemifrån slipper dem lyckligtvis.

      Sant, man sitter ju inte bergfast bara för att man har en arbetsgivare, men generellt har man nog ändå mer trygghet.

      Radera
  4. Jag känner mig ibland instängd av mitt glassiga heltidsjobb - men jag träffar också många intressanta människor, får delta i fortbildningar, gå på kulturella evenemang och utföra arbetsuppgifter som jag inte skulle utsätta mig för annars. Haft många skitjobb innan jag hittat hit. Om jag inte hade barn att försörja så skulle jag nog också ströjobba och bestämma över min tid på ett annat sätt, men jag är ändå nöjd med att jag framhärdade och bytte upp mig i stället för att vara feg och stanna kvar på kassa jobb.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, att stanna kvar och vantrivas för att man inte vågar prova något nytt är nog sämst, oavsett om man är anställd eller egenföretagare.

      Radera
  5. "När jag jobbat heltid har jag knappt haft tid att göra av med pengar." Så var det under min tid på universitetet. Om man inte fick tag på ett sommarjobb så hade man inte råd att resa/festa/köpa saker. Om man fick ett sommarjobb så hade man inte tid. Det här gäller nog fortfarande särskilt för ingenjörs- och läkarutbildningar. Alla som påstår att man har tid att jobba extra som student under terminerna har nog inte erfarenhet av riktiga heltidsstudier (mer av flummerier som har nån föreläsning i veckan, det kallar inte jag för heltid). Men få människor påstår att studietiden var den hemskaste perioden i deras liv, tvärtom!

    Själv så får jag olika saker gjort om jag är hemma eller inne på kontoret. Hemma kan jag fokusera på att läsa in saker eller skriva på något som behöver skrivas. Detta är svårt på en arbetsplats där man tränger ihop dubbelt så mycket folk än vad lokalerna är anpassade för (ja, man kan sätta in små skrivbord, men glömmer elementära saker som ljus, lufttillförsel och nätverksuppkoppling). Då blir det mycket gå runt och träffa folk och lösa en fråga på en minut istället för att försöka boka upp en tid i någons kalender. Och jaga tag på chefer får påskrifter av det som skrivits.

    Starta eget eller frilansa? Inte min grej. Det verkar vara för mycket annat ointressant som måste göras som tar tid från det roliga.

    Spargrisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker att det är svårt att säga något så generellt. En del lär sig saker larvigt fort och kan ha tid över trots tunga studier medan andra verkligen är upptagna på heltid. Extrajobb kan ju också betyda lite av varje.

      Det där med koncentration har jag tänkt på. Som hemarbetande företagare har jag satt på mig hörselkåpor för att inte störas av rätt fjuttiga störningsmoment. Jag tror på riktigt att jag skulle bli tokig om jag idag slängdes in i ett kontorslandskap.

      Radera
    2. Kontorslandskap är djävulens pafund!
      /Annika

      Radera
    3. Det finns säkert några som får positiv energi av att jobba i kontorslandskap, men många kan de inte vara.

      Radera
    4. Kontorslandskap är bättre än det vi har. En blandning av eget kontor och dela med andra. I ett kontorslandskap har man iallafall ljudabsorberande skärmväggar mellan arbetsplatserna. Här påstår den som ansvarar för lokalerna att det inte finns att få tag på! Ingenstans i hela världen!

      Så vi sitter utan avskärmning mot grannen. Grannen jobbar med helt andra saker än jag. Men båda jobbar med sekretessklassade saker som inte ska spridas till obehöriga. Grannen (40 cm från mitt öra) pratar i telefon om sina sekretessklassade saker. samtidigt försöker jag skriva om mina, utan att grannen ser (skärmskydd finns bara till laptop, inte till stora skärmen. påstås det).

      Spargrisen

      Radera
    5. Imponerande om de lyckats fixa något som är ännu sämre än kontorslandskap :)

      Radera
  6. Jobbar heltid sen några månader tillbaka, har dock för första gången ett lite mer friare jobb. En stor del ska göras på plats men många saker kan jag göra hemma. Jobbar någon dag hemma ibland och alla barnens lov. Äntligen har jag hittat en balans. / Therese

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter väldigt balanserat. Grattis!

      Radera
  7. Tycker det är tråkigt att jobba, därför gör jag inte det. Hängmatta, paraplydrinkar och netflix är mera min melodi.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Smaken är olika. Hängmatta ger mig ryggont, paraplydrinkar huvudvärk och tv tråkar ut mig.

      Radera
  8. Jag är väl lite knepig, men så länge jag tyckt jobbet varit schysst så har jag trivts med både tvåskift, treskift o femskift. Samt dagtid o inte minst dagtid med fri flex. Treskift o femskift var speciellt men trevligt, man blev till viss del en del av en liten klan på ett femtiotal personer på skiftet som man fann ett gäng vänner i o kunde ungås med på konstiga lediga tidpunkter.

    Idag uppskattar jag efter (idag studerande) att jobbat dagtid med full flex senaste åren jag hade anställning friheten att styra min egna dag.

    Har just avrundat fyra dagar som nämndeman i ett mål i tingsrätten, ok, den tiden är mkt styrd, men jag väljer själv om jag vill hoppa på det eller ej. Så värt det och då är det ej ersättningen jag talar om.

    500 kr per dag a 9 timmar ink resor, minus 35% skatt = 325 kr för 9 timmar. Utlägg på 270 kr per dag för resor o parkering, men det återbetalas efter någon månad om man har sina kvitton i ordning.

    Rik på pengar blir man ej, men på erfarenheter!
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillade nattjobb för 30 år sedan, men nu hade jag aldrig velat ha det, mer än som ett tillfälligt gästspel någonstans. Trivs man med jobb och arbetsgivare funkar annars väldigt mycket mer än om man inte gör det.

      Radera
    2. Jo, det glömde jag kommentera, det du skriver om kontorslandskap.

      Jag hade en egen minimal holk ett gäng år där jag undantagsvis kunde stänga dörren, inte mycket störande faktorer utifrån i det läget hur som. Litenheten störde ej, det gick att arrangera sig runt.

      Sedan blev det pga propåer ovanifrån standardiserade kontorslandskap efter en kostsam ombyggnad, blev snarare flera kvadratmeter per kontorsråtta men olika arbetsuppgifter blandades som i en tombola och jag som satt som utvecklare och som person måste ha lugn o ro kring mig hade ett helvete att sitta mitt i en gigantisk grupp med projektledare o säljare som ständigt kacklade som äggsjuka hönor.

      Min produktivitet o allmänna mående sjönk ju som en torpederad båt, och jag var ej ensam om det även om jag kanske var galjonsfiguren för kontorslandskapens stinkande baksida. Det sjuka är ju att backlashen kring kontorslandskap fångades upp för länge sedan hos "föregångarna" i staterna.

      Ren plåga o mental tortyr.
      /JB


      Radera
    3. När Ulf Lundell skrev att han trivdes bäst i öppna landskap menade han högst sannolikt inte kontorslandskap.

      Radera
    4. "Det sjuka är ju att backlashen kring kontorslandskap fångades upp för länge sedan hos "föregångarna" i staterna."

      Ja, det är väl allmänt känt att de flesta jobbar bäst om de får jobba ensamma i lugn och ro med en arbetsuppgift åt gången. Att göra flera saker samtidigt (multitasking) och att återkommande bli avbruten sänker produktiviteten. Ingen regel utan undantag såklart. Det finns arbetsuppgifter där multitasking och grupparbete är en nödvändig del av jobbet.

      Kallar mig konspiratorisk men någonting säger mig att man egentligen prioriterar något annat än de anställdas produktivitet och mående, t ex lokalhyran. Man så att säga accepterar lägre produktivitet (och vantrivsel på arbetsplatsen) för att sänka kostnaden för kontorslokaler i city.

      Tom-Hjördis

      Radera
    5. "När Ulf Lundell skrev att han trivdes bäst i öppna landskap menade han högst sannolikt inte kontorslandskap."

      Troligtvis menade Uffe inte kontorslandskap för då hade texten nog sett ut så här.

      Jag trivs bäst i öppna kontorslandskap, nära kollegan vill jag ta plats
      Alla månader om året, så att själen aldrig får ro
      Jag trivs bäst i öppna kontorslandskap, där störningarna får fart
      Där ljudet står högt i skyn och ljuder överdjävligt
      Där kan jag inte göra mitt arbete själv och får ingenting gjort
      Och misslyckas med det överlag, till stoj och medhavd mat
      Jag trivs bäst i öppna kontorslandskap, nära kollegan vill jag ta plats

      Tom-Hjördis

      Radera
    6. Ja, jag har sett flera undersökningar på att kontorslandskap hämmar effektiviteten.

      Jag är inte förtjust i Lundells original, så den där håller minst samma klass ;-)

      Radera
    7. JB 21:15. Håller fullständigt med. Läste någonstans att de enda som gillar kontorslandskap är arkitekter! För det är så deras arbetssätt fungerar: jobba tillsammans, brainstorma, ha nära en kollega att fråga.
      Men hur många ser man inte i ett kontorslandskap med hörlurar/hörselkåpor? Snacka om att försöka göra något åt symptomen och inte grundorsaken!

      (Min arbetsgivare säger att det inte finns fler lokaler i närheten, men de har hyrt ut hälften av våra i andra hand till en annan organisation. När man lite försynt frågar om vi inte borde ta tillbaka dessa så får man som svar "jo du har rätt, men det går inte"....)

      Spargrisen

      Radera
    8. Vilken tur att han tjänar pengar på det då ;-)

      Radera
    9. Inte säkert. Det är samma huvudägare till båda organisationerna. :-D :-D
      Vilket gör det ännu mer underligt med påståendet att det inte går.

      Spargris

      Radera
  9. Tycker att du har helt rätt. Fler borde försöka få till lite andningshål måndag-fredag. Hela livet blir lätt en enda andan-i-halsen-transportsträcka annars ...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, de perioder då jag inte orkat/hunnit tänka egna jobbfria tankar har varit vidriga.

      Radera
  10. "Man kan köpa andras tid och hyra in folk att göra sånt jag hellre gjort själv om jag haft tid, men det känns också som en onödig rundgång."

    Fördelen med att köpa andras tid är att var och en gör det den är bäst på istället för att amatörer gör jobbet. På så sätt blir samhället mer produktivt. Läkaren lägger sin arbetstid på att operera patienter medan trädgårdsmästaren lägger sin arbetstid på att sköta läkarens trädgård.

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om de begriper hur jag vill ha det. Min erfarenhet är att det är bättre att göra det själv för då blir det bäst. Även om det tar extremt mycket längre tid för mig. Men då menar jag mest hantverk, jag har aldrig opererat mig själv.

      Radera
    2. Man ska aldrig säga aldrig, men det känns osannolikt :)

      Radera
    3. Det här är lite intressant. Det finns vissa uppgifter som man absolut inte skulle ge sig på att göra själv. Att operera sig är en sådan sak. En annan är att dra el (starkström) eller flyga flygplan. Vad säger det om dessa yrken? Jag vet inte, kanske att man inte enbart betalar för att kunna lägga tiden (t ex heltidsarbete) utan även för deras specialistkompetens?
      "Samhället" vill att vi ska anlita fler och fler tjänster, t ex färdiglagad mat med hemleverans, städning mm men vissa tjänster måste vi anlita. De handlar inte bara om att få tid över till annat utan även om att vi inte klarar av att göra jobbet själva.

      Tom-Hjördis

      Radera
    4. Man kan tänka sig att det bättre att köpa vissa tjänster som massproduceras t ex en bil. Det är knappast särskilt svårt att bygga en bil (människan har gjort det i 100 år) men det är inte värt tiden. Att man hellre köper vissa produkter beror alltså på kompetensen och tiden som det tar att göra det själv. Det låter inte direkt som en genialisk slutsats från min sida. :)

      Tom-Hjördis

      Radera
    5. Jag jobbar aktivt för att kunna göra saker själv, för att bli mer oberoende. Visst hade det varit lättare om man inte haft hela samhället emot sig där ;-)

      Radera
  11. Så du blev frilansare bara för att du inte trivdes som anställd, eller?
    Jag frågade en gång min far varför han blev företagare. Han hade inget riktigt svar, mer än att slumpen ledde dit. Men, jag tror nog det egentligen fanns andra bakomliggande drivkrafter, som jag kanske var för ung för att förstå då.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, jag blev frilansare för att jag ville bli ståuppkomiker och då fanns ingen annan lösning än att starta eget. Dock såg jag inte det som negativt. Hade jag, rent teoretiskt, kunnat bli anställd komiker hade jag troligtvis startat eget ändå.

      Radera
  12. Tom-Hjördis.

    Låter som du förstår exakt vad jag menar. Illa nog med dessa projektledare som kom in och tjötade in en på en annan uppgift minst en gång per dag för att visa sig vara till nytta.

    Har läst att det tar en halvtimma att ställa om sig från en hyfsat komplex arbetsuppgift till en annan.

    Antingen är jag ihop med irritation iom avbrott o omstart ovanligt anti och trög eller så är det en generell underdrift.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Själv har jag blivit känsligare för störningar än när jag var yngre. Vet inte varför, men det är tydligt. Därför skulle jag inte längre fixa kontorslandskap.

      Radera