onsdag 1 februari 2023

Allt är negativt

Jag ska inte försöka lära ut marknadsföring till miljörörelsen, men efter att ha lyssnat på Greenpeace-aktivister eller gretarder får jag ofta en känsla av att de anser att inget beteende är gott nog. Lite som bönder som tycker att det alltid regnar både för mycket och för lite, och skulle skörden ändå bli kanon fokuserar de på att detta drar näring ur jorden.

Samma känsla när jag hör SVT:s expertdoktorand uttala sig om matsvinn. Mat som inte kan säljas till ordinarie pris rabatteras så att handlarna slipper kasta den. Bra för butiken, bra för kunderna och bra för miljön. Eller?

Nej, för ”om varorna har ett väldigt, väldigt kort datum kan matsvinnet förskjutas från butikerna till konsument”. Ja, jobbar man tillräckligt hårt på det kan alla bra grejer ses som negativa. Jag skulle vilja vända en gång till på det. Försäljning av utgående mat kanske kan lära fler konsumenter att mat är ätlig så länge den luktar och smakar bra, oavsett vad datummärkningen säger, och det är okej att skära bort någon kant eller kvist ifall nettopriset efter rensning är tillräckligt bra.

Dessutom borde fler lära sig att börja med att äta de grejerna i kylen som ser ut att ha kortast livslängd kvar, istället för att alltid prioritera det de har lust att äta. Matsvinnet har varit extremt stort i decennier, långt innan butikerna började sälja fyndvaror med kort datum. Detta löser man genom att hålla ordning i kyl och frys.

Men visst, jag är övertygad om att det finns något negativt att säga om det med. Slarviga människor känner sig skuldbelagda, tiden det tar att hålla ordning hade kunnat läggas på att rädda jordens alla gulliga hundvalpar, de matvaror som sätts längst fram känner sig utpekade …

46 kommentarer:

 1. Jag utgår från att alla professionella gnällare är lufterianer, allt annat vore ju orimligt.

  SvaraRadera
 2. Det finns något som heter matmissionen i Sverige som tar hand om varor, som ändå skulle kastas och säljer dom till ett fördelaktigt pris till personer med små marginaler.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och jag har svårt att se något negativt i det.

   Radera
 3. Den mataffär jag brukar handla i har minskat rabatten på snart utgående varor, från minus 50 till nu minus 30 %. De säljer ändå slut på detta fort, så jag antar det speglar generell ekonomi hos folk.
  Trist för mig...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var bättre förr, när det alltid sattes ner till halva priset.

   Radera
 4. Har aldrig tänkt på om mina matvaror kan uppleva det som kränkande att få en position som gör att de blir uppätna först, men det är förstås åldersdiskriminering. Vid lunch ska jag gå pang på rödbetan och fråga hur det känns att bli uppäten p g a ålderdom och förfallet utseende, inte säker på svar dock. Känner mig osäker nu! Vill förstås att alla i mitt kylskåp ska känna sig lika värda.
  Kastar aldrig mat./M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag känner mig hyfsat empatisk, men jag brukar inte heller fråga grönsakerna om de känner sig diskriminerade.

   Radera
 5. Spelar det någon roll vad mänskligheten ens gör åt miljön? Jag menar vi ska ju alla drabbas av eld och satans förbannelse inom max tio år, enligt förståsigpåarna på vänsterkanten, förlåt miljörörelsen menar jag? Så har det låtit sedan jag gick på dagis i princip. Men vet du vad, jag överlevde till vuxen ålder :)
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, inte max tio år. EXAKT tio år, jämt.

   Radera
  2. Även om inte jordens undergång är nära så borde vi väl ändå tänka på miljön, försurade sjöar, luftföroreningar mm.

   Radera
  3. Absolut! Det är just pga att det finns riktiga miljöproblem jag blir irriterad över att man hittar på problem som CO2. Luftföroreningar är ett reellt problem, att "livets gas", en direkt förutsättning för liv, finns i atmosfären är det inte.

   Radera
 6. Otroligt hur SVT alltid lyckas förvrida allt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, här ser jag inte alls syftet.

   Radera
  2. Enda svaret jag kan tänka mig att man ska "bromsa" sig lite när det är extrapris pga kort datum och rannsaka sig själv om man verkligen hinner äta allt i tid... och inte köpa bara för att det är så jättebilligt när kylskapet hemma redan är fullt.

   Radera
  3. Men det får väl kunden tänka ut själv, att det är dumt att köpa något man inte hinner äta.

   Radera
 7. Det kanske är vår smala lycka att de hellre pratar om problem än lösningar. Jag har en känsla av att miljörörelsens "lösningar" skulle innebära miljödiktatur och svältransoner i stil med Nordkorea.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmmm, det kanske är DÄRFÖR man bytt ut ordet "problem" mot "utmaningar". Problem är till för att lösas, utmaningar kan man konstatera att de finns men låta bli att göra något åt.
   Kreativt politikerlingo.

   Spargrisen

   Radera
  2. Framförallt låter det mer positivt. Ordet problem är så negativt laddat :)

   Radera
  3. Ja, man lider av en alkoholutmaning låter ju hel ylle!

   Radera
  4. Åtminstone klart bättre än alkoholproblem.

   Radera
 8. Haha, ja när man tror att t.o.m grönsakerna blir kränkta har det gatt langt. Själv har jag numera det betydligt bättre ställt än när jag var ung (konstigt vore annars), men trots det gar ränderna aldrig ur. Jag gar oftast och handlar vid 14-15-tiden, dels är det lite folk i butiken da, och dels är det när varorna far nedsatt pris, ofta med 50%. Da hugger jag som en orm. Nu är dessvärre/bättre frysen full sa jag försöker halla mig, men det rycker i spartarmen varje gang.
  /Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingvar Kamprad gick enligt uppgift till torghandeln på lördagseftermiddagarna. För den var stängd på söndagar, så lördag eftermiddag var bästa prutläget och då var han miljardär sedan länge :)

   Radera
  2. Haha, ja nagon miljardär är jag verkligen inte, men aspirerar inte heller pa det. Det räcker att jag har sa jag klarar mig. Men en nyfiken fraga, hur mycket vill du ha innan du tycker att det räcker?
   /Annika

   Radera
  3. Jag har ingen summa, det är mer en känsla att jag vill ha så att jag inte behöver jobba och har råd med det jag vill ha.

   Radera
  4. Da tror jag att du nästan är där, eftersom du inte verkar ha nagra större utgifter eller nagon önskan om att spendera mycket pengar pa onödiga ting. Lycka till!
   /Annika

   Radera
  5. Jag var där innan jag flyttade till ett land med förmögenhetsskatt. Nu vet jag inte riktigt.

   Radera
 9. Jo, det blir ofta negativt. Vissa människor har en förmåga att vända allt till något negativt. Köper jag Eldorados produkter på -50% så är det alltid någon som glider in och ogillar.

  Det är som att de inte fattar att man naturligtvis kvalitetssamplar det man stoppar i munnen före man sväljer.

  På Twitter skriver jag "Du är en pajas" och blockar direkt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blockar ytterst sällan, då får de ha jagat mig med dumheter först. Eller blockat mig, då blockar jag alltid tillbaka.

   Radera
 10. Ja, så utomordentligt fånigt av SVT:s expertdoktorand. Vad skulle ens vara det stora problemet om en liten del av butikernas matsvinn trots allt skulle kastas av de enstaka konsumenter som ej litar på sin lukt o smakförmåga?

  Jag undersöker alltid butikers "nära bäst före"- diskar och handlar gärna om det är något jag tycker om vid tillräcklig prissänkning.
  En del, som många ostar, smakar ju enbart bättre som lite äldre. Det är väl räkor o skaldjur jag skulle sky iväg från, men det köper jag nästan aldrig ändå...
  /JB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår inte heller. Hade det varit en journalist inblandad hade denne kunnat fråga hur människan menade.

   Så länge det inte är något fel på maten är enda nackdelen med kort datum att man får lite mer bråttom att äta den.

   Radera
 11. Expertdoktorand? Vad är det?
  En doktorand är ju alltid hyfsat expert inom sitt område efter många års studier av just detta. Eller är personen doktorand i "expert"? Ja, till skillnad från doktorander i filosofi, molekylärbiologi eller matematik.
  Jag skulle till och med kunna tänka mig att en doktorand i hållbarhet (buzz-ordet nuförtiden, används av alla överallt) eller näringslära skulle ha något vettigt att säga i frågan. Men att kallas för "expertdoktorand" det är lite väl.... knasigt.

  Spargrisen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var mitt ord. Hon är ju doktorand och inplockad som expert av SVT. Det var inte djupare än så.

   Radera
  2. Aha, jag trodde det var något typiskt SVT-aktigt.
   Men å andra sidan så tar ju SVT in alla möjliga kändisar och påskiner att bara för att de är experter på EN sak så ska de uttala sig och vara experter på allt möjligt annat.

   Jag ska nog börja använda ordet expertdoktorand.

   Spargris

   Radera
  3. Nej, det var mitt "fel".

   Radera
  4. Jag har som doktorand blivit intervjuad av både svt och SR. Ofta kom det frågor som inte hör till mitt ämne och då svarar man "nu är detta utanför mitt ämne men" eller "jag har inte data på detta utan kan bara spekulera". Gissa vad som klipps bort..

   Radera
  5. Jo, jag kan ana. Fast du är ju fortfarande expertdoktorand om du är doktorand och intervjuad i egenskap av expert :)

   Radera
 12. Min lokala coop butik har börjat med 2 kylar med kort datum produker. Är det något jag gillar lagar jag till det direkt eller slänger de i frysen.
  De har även börjat göra det med bake off som inte blir sålt. Köpte en limpa senast idag för 10kr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var på en butik igår som sålde kort-datum-varor. Men det var mest en massa märkliga specialprodukter som var skitdyra i original. 40 procent rabatt på skitdyrt blir ändå dyrt :(

   Radera
 13. går alltid och spanar efter röda lappar i affären och anpassar matsedeln efter vad jag hittar. men man ser att även om affärerna är hyfsat bra på att sätta ner priserna så där man tidigare sänkte med 50% direkt börjar med att sänka 20%. sen 30 40 osv ju närmre datumen går.

  för kunde man hitta en del fynd på matsmart när deras idé var att sälja överblivna grejor billigt men då det nu verkar vara sälja överblivna grejor till samma pris eller dyrare än i butik med ett påhittat jämförpris och kalla det för miljövänligt så ska det till något speciellt för jag ska köpa något där. ska man sen upp i över 600kr för det ska löna sig med frakten blir det ännu svårare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ett oskick. 50 ska det vara! Men jag har sett samma utveckling, både i Sverige och Norge.

   Radera
 14. Till och med mumierna är ju tydligen kränkta numera
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/xgQelR/brittiska-museer-byter-namn-pa-mumier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hörde det, helt fantastiskt!

   Radera
  2. Vad märkligt att byta till "mumifierad person" om det är en helig katt som har begravts efter konstens alla regler.
   Även om katter definitivt har personligheter så blir det märkligt krystat.

   Spargrisen

   Radera
  3. Du ska se att det finns någon som får betalt för att grubbla även på detta. Katter har nog inte personlighet utan "kattlighet" eller något annat dumt.

   Radera