fredag 10 februari 2023

Tvätta ut eller in?

I en diskussion på Fru EB:s blogg ondgjorde sig Fru EB över att hennes familj slängde kläder med avigsidan utåt i tvättkorgen:

Eftersom ingen i familjen vänder strumporna med rätsidan utåt när de slänger dem i tvättkorgen protesterar jag sammanbitet genom att inte vränga tillbaka dem när jag sorterar.

Hon fick sympati och medhåll i kommentarsfältet, men mothugg från en skäggig bloggare:

Nu kanske jag framstår som idiot. Jag ber om ursäkt på förhand och skyller på att jag inte gjort tvättning till religion, men jag har alltid tvättat alla kläder med avigsidan utåt eftersom jag inbillar mig att de håller längre då. Alltså vänder jag alla kläder, inklusive strumpor, ut-och-in innan jag slänger dem i tvättkorgen. Är det fel nu helt plötsligt?

Jag vet inte hur jag lärt mig att vända kläder ut och in. Antagligen av min mor eftersom det var hon som lärde mig tvätta. När min världsbild nu ifrågasattes började jag gräva på nätet, och fann svar:

1. It prevents damage to the outside of your clothing
‍2. It increases contact between the detergent and the dirtiest parts of your garment
‍3. It prevents lint and pilling from occurring on the outside of your clothing
‍4. It protects decorative elements of your clothing from damage

Trean och fyran känns mindre viktiga eller inte aktuella för mig, men ettan säger mig att kläderna slits mindre vid tvätt ut och in, som jag misstänkte, och tvåan att de även blir renare, tvärtemot vad andra i Fru EB:s kommentarsfält menade.

Jag letade vidare och fann sida upp och ner med liknande råd. En pakistansk textilingenjör skrev att avigtvätt skyddar kläderna från missfärgning från plagg med lågkvalitativa färgningar, tvättmaskinstillverkaren Whirlpool bekräftar alla punkter ovan och säger att kläderna även bör torkas ut och in. De är också specifika med just strumpor:

Yes, you should wash socks inside out in addition to pretreating the fabric as it can reduce odor retention. The interior of your socks can come into direct contact with dirt and sweat. Turning them inside out before washing allows the detergent to attack odors head on, which may provide you with a more thorough clean.

Därmed är min världsbild återställd. Men någon annan gång är det tvärtom. Nyligen fick jag t ex reda på att man helst ska tända uppifrån när man eldar i vedkamin. ”Så här har vi alltid gjort” är ett riktigt dåligt argument som brukar få mig att ifrågasätta om personen också förespråkar häxbränning, slaveri etc. Nej, våga tänk i nya banor! Men vänd på strumporna innan du tvättar dem.

44 kommentarer:

 1. Äh! Inget pjåsk när jag tvättar. Kör allt i 95° (ljust och kulört i var sin maskin), och det som inte överlever säger jag farväl till. En ordentlig torktumling på det, så är det klart. (Nej, att torktumla nöter inte ohemult på kläderna, däremot slipper lösa fibrer bilda dammråttor i hemmet.) Lakan och liknande manglar jag, sedan in i torkskåpet.

  Du som antar att jag 1) är man, och 2) bor i en hyresrätt med gemensam tvättstuga får tolv poäng. Dessutom är det inte estetiskt lämpligt att torka tvätt inomhus, och möjligheten till tvättlinor utomhus är tämligen begränsad där jag bor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast det som blir lika rent i 40 blir mycket billigare att tvätta i 40. I slutändan är du ju ändå med och betalar.

   Tvättlinor utomhus är inte lämpligt här heller nu när det är minusgrader.

   Radera
  2. Jag är inte helt övertygad om att jag får en lägre hyreshöjning om just jag kör min tvåveckorstvätt på en lägre temperatur.

   Radera
  3. Det handlar ju inte bara om en själv utan alla andra som bor i huset. Där vi bor hotar hyresvärden med att installera tvättmaskiner åt alla och ta bort tvättstugorna eftersom det går åt så mycket el. Det blir sämre ur miljöhänseende och dyrare för oss hyresgäster samt att hänga massa tvätt inne i trånga utrymmen är inget som någon av oss vill.
   Tvätta underkläder och strumpor på 40 grader inte tillräcklig för att få det rent om man tänker på svamp, löss och bakterier då måste det vara minst sextio som räcker gott och väl, övrig tvätt räcker det med 40 grader. 90 grader förstår jag inte varför det ens finns, skulle vara till väldigt hårt smutsad tvätt då, kanske/M

   Radera
  4. Att jag som ensamstående kör ett par maskiner på 95° varannan vecka tror jag inte påverkar elräkningen nämnvärt. Däremot bidrar allt mer barnrika familjer som tvättar i princip dygnets alla timmar, eller tvättar åt andra för svarta pengar, till ökade kostnader för värden.

   Jag tror heller inte att fastighetsägaren är särskilt pigg på att hyresgästerna ska tvätta i lägenheten, då alla inte riktigt kan hantera den teknik som finns i hemmet. Vattenskador är inte billiga att åtgärda.

   Blippa tvättiden med bankkortet är en rimlig framtida lösning.

   Radera
  5. Nej, det är ju inte helt översättningsbart i hyres- eller skattehöjning (eller borttagande av tvättstugan), men det är klart att det påverkar.

   40 räcker inte för strumpor, men 60 tycker jag gör det. Vita lakan blir vitare i 90. Personligen skulle jag aldrig få för mig att köpa vita lakan (eller strumpor), men det har jag ändå.

   Radera
 2. Låter logiskt.

  Men påslakan då? De smutsas ju rimligtvis ned mest på utsidan, ska man även vända dessa ut-och-in? Någon av punkterna ovan blir fel med dessa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just påslakan bör vändas ut och in *efter* tvätt, framför allt beroende på att det enligt ovetenskapliga undersökningar blir enklare att krångla in täcket då. Vänd ut och in, sedan in med händerna till hörnen, ta tag i täckets hörn och skaka till så är det klart.

   Radera
  2. Påslakan måste man vända ut och in efter tvätt (men före torkning) för att hitta åt alla andra saker man tvättat som såklart smugit sig in i påslakanet för att få vara ifred. ;-)

   Jag vet att jag nån gång la in påslakanet avigt, men då hade det ändå vänt sig till tillrätta under tvättningen, så jag fick vända det ut och in igen.

   Radera
  3. Ur tvättsynpunkt vet jag inte, nu var det mest strumpor jag letade efter och fick övrig info på köpet. Men det där med att påslakanen samlar ihop övrig tvätt håller jag med om.

   Radera
 3. Jag kör 40° pa alla kläder och 60° pa lakan och handdukar (även om en del handdukar ibland kan slinka med i 40°). Och när kläder blivit tvättade nagon gang färgar de inte sa alla färger gar i samma maskin hos mig.
  Det enda jag vänder pa är jeans, jag lärde mig som ung att det kan bli ränder pa byxorna annars. Stämmer? Har inte kollat.
  Men det där med paslakan stämmer irriterande nog. Hur manga ganger har man inte hittat nagon socka eller trosa inne i ett hörn där?
  /Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kör ungefär dina temperaturer, men lakan går i 90 ibland. Och jag kommer fortsätta att vända på allt efter min vetenskapliga undersökning :)

   Radera
  2. Glömde säga att sockar och trosor ocksa gar med i 60° när det finns plats i maskinen.
   Klart du ska fortsätta om du tycker det funkar, och det verkar det ju göra. Du lyssnar pa vetenskapen, bra där ;).
   /Annika

   Radera
 4. Det var som tusan. Jag ska höra med hon som tvättar att hon gör så. Amen. :)
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undrar om det lönar sig att ha någon som tvättar :)

   Radera
  2. Jo då. Det är ett av de viktigaste besluten i livet, detta att välja rätt partner.

   Radera
  3. Jag tänker strikt ekonomiskt.

   Radera
  4. Jasså, ja då kan jag berätta att kalkylen aldrig går ihop. De är dyra i drift, men det har blivit bättre med tiden faktiskt.

   Radera
  5. Mm, kvinnan tar 50 procent av mannens lön, och så har hon ju sin egen också :)

   Radera
  6. Har du valt en som är dyr i drift har du valt fel :)

   Radera
 5. Det går utmärkt att hänga tvätten ute i minusgrader. Den blir då frystorkad.

  SvaraRadera
 6. Kör rubb o stubb på 60 grader, vitt/ljust för sig och svart/kulört för sig. Rätt okomplicerat. Byxor brukar jag vänta utochin, men inser nu att det finns en poäng även för överkroppsplagg. Strumpor o kallingar åker in huller om buller. Lakan o påslakan är ett jädra härke som brukar komma ut som en gordisk knut oavsett.

  I dessa tider får torktumlaren stå oanvänd och allting hängtorkas ett par meter från luftvärmepumpen…
  /JB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man ska inte komplicera saker i onödan.

   Radera
  2. När jag köpte lägenhet valde jag aktivt att inte ha vare sig torktumlare eller torkskap. Förutom att det drar en jäkla massa energi är det onödigt, jag hänger all tvätt pa tva torkställningar i lägenheten. Ger fukt som behövs och torkar pa 12 timmar. Tvättar efter 22 när det är lagtariff, och torrt morgonen efter.
   Aven när jag bodde i hyreslägenhet tänkte jag pa det gemensamma. Stängde t.ex. av värmen när jag var borta i tre veckor en gang, det var 14° när jag kom tillbaka, men att frysa en natt var helt ok för mig.
   Men jag märker att det är ofta sa i mitt hus ocksa. De som hyr bryr sig mindre om omgivningen och att halla rent i trapphuset t.ex. Men sa fort det är nagot klagomal kommer de till mig i stället för att vända sig till ägaren av lägenheten. De vet att jag tar tag i problemet. Vid förra arsmötet konfronterade jag de andra ägarna som inte bor här. Vi far se om det tog skruv.
   /Annika

   Radera
  3. Såväl hyresvärdar som bostadsrättsföreningar borde jobba mer med att få folk att vilja ta ansvar för det gemensamma, det är guld värt.

   Radera
  4. Jag tror aldrig jag kommer att använda torktumlaren igen ärligt talat. Bara svindyrt, högljutt o sliter märkbart kläder. Samt som Annika skriver, fuktsätta luften lite lagom genom inomhustorkning är ett annat plus.
   /JB

   Radera
  5. Jag var inte särskilt förtjust i torktumlare ens när den var kostnadsfri att använda. Nu har jag fått en med huset och inte ens testat att den funkar.

   Radera
  6. Nej, jag hade ett torkskåp innan för länge sedan vilket blev en torktumlare. O nu har jag funnit att det bästa alternativet antagligen är en torkställning. Problemet med de första två var i första del energiförbrukning, för den andra oväsen o i tredje slitage.

   Istället för att skicka ut litrar av fukt i ett slutet utrymme av en tvättstuga och få väggarna att droppa o fönsterna rinna så sprider man fuktar i hela kåkens luft o motverkar luftvärmepumpens torra luft.

   Man kan lätt känna sig lite korkad över att ha funnit en god lösning enbart ställd inför höga elpriser. 😊
   /JB

   Radera
  7. Det är väl bra att elpriserna för med sig något gott också. För inte är det mycket.

   Radera
 7. Jag tvättar allting ut och in också - utom just strumpor. Barn är riktiga grisar, och hos dem är utsidan av strumporna hemska, där samlas ludd, glitter, lera och hår och annat från fritidshemmets golv. Detta blir fast inne i strumpan om man vänder dem ut och in före tvätt. Civiliserade vuxna kan göra som de vill :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mina erfarenheter av barngrisstrumpor är ringa.

   Radera
  2. Eller hur, Isadora! Vi är i samma sits och jag håller helt med/ /frihetsmamman

   Radera
  3. Och här sitter jag med mina "Trust the science"-argument :)

   Hur som helst, har ni bestämt er och tycker att det funkar bäst så, så är det ju så för er.

   Radera
 8. Svar
  1. Ja, detta var i sanning ett scoop ;-)

   Radera
 9. Jag har också precis fått lära mig (var det av SVT kanske?) att man tända sin kamin uppifrån. Vilket förstås stred mot allt jag trott att jag visste om eldning. Men det fungerar ju faktiskt.
  DDT

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ibland lönar det sig att lyssna på någon som ifrågasatt "sanningar", eller att göra det själv.

   Radera
 10. Härligt ämne detta. Tvättar alltid lakan för sig, frottéhanddukar för sig, kökshanddukar för sig, trosor för sig, sockar för sig. Allt dessutom sorterat efter färg, vitt i en maskin, marin och svart tillsammans, rött, lila och rosa tillsammans, gult och beige tillsammans och så grönt som har en egen kategori. Ylle, siden och bh handtvättas. Torkning utomhus om det inte regnar eller är fuktigt och helt vindstilla. Minusgrader är utmärkt även om det ofta kräver eftertorkning inomhus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan ju ses som lite av ett skitämne. Samtidigt är ju tvätt något vi alla måste förhålla oss till.

   Skulle jag dela upp lika mycket som du skulle jag inte kunna tvätta frotté, strumpor etc mer än en gång om året. Och ska det dessutom delas upp per färg skulle jag inte komma upp i en hel maskin av allt under min livstid.

   Radera
 11. "Nyligen fick jag t ex reda på att man helst ska tända uppifrån när man eldar i vedkamin."

  Jag lärde mig också det nyligen av Anders på landet.
  https://www.youtube.com/watch?v=vri_xW721rk

  Tom-Hjördis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den där har jag sett, så det kan ha varit där, men jag har en känsla av att jag hörde talas om det strax innan dess. Kanske av någon som sett videon innan jag, det vet jag inte. Pedagogisk förklaring hur som helst.

   Radera
 12. Tvättar också det mesta med avigsidan ut. Tror att man i vår generation fick lära sig det i hemkunskapen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag minns inte att jag fick lära mig någonting alls om tvätt i hemkunskapen (inte så mycket annat heller), men det är möjligt.

   Radera