Inför
den snudd på religiösa högtiden fettisdagen brukar media recensera
olika bageriers semlor. Vanligen ihop med en panel bestående av 2-3
lokala kändisar. I år har dock Falkenbergs konditorier vädjat till lokalpressen att det inte ska göras.
”Ett dåligt
betyg i ett semmeltest kan ha förödande ekonomiska konsekvenser för
ett bageri eller konditori”, säger en av bagarna, och ”Den som
får sämst i test kan tappa nästan 50 procent av sin omsättning på
fettisdagen, och sen sprider det ut sig för januari och februari är
ju våra högtider för semlan”.
Resten av reportaget handlar mest om hur dyra elräkningar bagerierna har fått, och jag kan gott tänka mig att det blir svårt för dem att få kunderna att betala för det. Men det är knappast Hallands Nyheters och Hallandspostens ansvar. Dock ställer jag mig frågande till att ett semmeltest ska göra så stor skillnad. Mervärdet i en semla är ju såklart en fråga om tycke, smak, pris och om bageriet ligger på vägen mellan hem och arbete. Rätt få låter tidningen avgöra vad de ska äta.
Tror konditorerna ändå att testen är viktiga har jag ett tips: Gör bättre semlor. Jag tror dock att vänners och kollegors omdömen väger tyngre än om Idol-Roger (han som kom sjua i Idol 2002), målvakten i Falkenbergs IK:s dambandylag och kommunalrådet tycker att den ena eller den andra semlan är bäst.
För övrigt är sanningen att det blir både godast och bäst att göra egna semlor. Billigast blir det också.
Fast å andra sidan, det är väl många totalt obegåvade som också smäller i sig semla? Alla dessa inhämtar garanterat all sin information helt okritiskt från tex SVT eller Aftonbladet och liknande "media"? Sånt syns i valen menar jag.
SvaraRaderaMvh investera-pengar.blogspot.com
Jag kan ha fel, men tror inte att de flesta som smäller i sig en semla gör omfattande research. De går förbi en skylt och tänker att det där vore gott.
RaderaI vår lokaltidning brukar de ha semeltest, här drabbar det faktiskt de lokala haken om deras semlor får dåligt betyg eftersom små händelser blir stora här. Skrev faktiskt om det här till tidningen för några år sedan att jag tyckte det var fånigt av dem att att sätta betyg på något som de knappast var någon skillnad i smaken på bara för att. De lilla fiket i vår del av kommunen kände absolut av den dåliga reklamen fast deras semlor var lika goda som alla andras. Journalister som inte har något vettigt att göra bara för att det är semmeldags och nyhetstorka och ändå får sin feta lön sitter och skriver dravel som drabbar andras levebröd./M
SvaraRaderaDet är samma i vår lilla stad, lokaltidningen har stor genomslagskraft och en tidning med många prenumeranter. Det påverkar jättemycket ,precis som de lyfter fram i Falkenberg. Många företagare bjuder på semlor den dagen. Är avgörande var de lägger sina beställningar.Här är det verkligen stort och alla skall äta en semla den dagen här. Vi har två fina bagerier i vår stad och vill verkligen ha kvar båda.De behövs ,de är ju även caféverksamheten samtidigt.Träffpunkt och tillgängliga för personer på resande fot för förtäring. Sen har de verkligen konkurrens från Matbutikernas bake-off semla. Bagerierna har det verkligen tufft. Med energi , plus övriga ökade kostnader. Min avkomma som är företagare handlar hos den hen vet har det tuffast med sitt företag. Vi prata om det för ett tag sen…båda bagerierna bra och tillför. I storstäderna kanske spelar det ingen roll? Men på mindre orter gör det det. Då transportsträckan är kortare. Samt nästan alla läser lokaltidningen.
RaderaOtroligt! Vem tusan läser OCH tar till sig semmeltest i tidningen?! En semla blir ju inte god bara för att Markoolio tycker det.
RaderaJa du, här där jag bor är det födda, döda och födelsedags annonser som är av stort intresse, semlor likaså. Härom året skrevs det halv sida om en passagerare som blev väldigt arg så han kastade hel korv med bröd på bussen, alla överlevde!
RaderaAtt det skrivs är jag med på. Jag har också sett min beskärda del av kommunens största solros i lokalpressen, men det gjorde inget större intryck.
RaderaFör att kollega 1 läser lokaltidningen, kollega 2 som ska beställa semlor till företaget frågar vilka som har bäst semlor. Kollega 1 svarar att det är café X. När kollega 3 äter semlorna och tycker att de var goda och frågar var de är köpta. Köper hem till fikat på helgen där svärmor frågar var de är ifrån och får tillsvar att de vunnit bäst i test. Då blir det en allmän sanning att de är bäst..
Radera”Gör bättre semlor”.. Smaken skiljer sig ju. Du tycker inte det är någon skillnad att ha ägg i pannkaka, jag tycker att det är milsvid skillnad .
Jag har inte sagt att det inte påverkar alls, men om 10 procent av kommunens invånare öppnar lokaltidningen (jag tror att siffran är hög, men någonstans måste man ju börja) och 20 procent äter köpta semlor så är det 4 procent av invånarna man tävlar om. Av dessa är det kanske hälften som kommer ihåg vad det stod i semmeltestet och några av dem skiter ändå i det och inser, precis som du skriver, att smaken skiljer sig. Om ett företags existens står och faller med detta är det kanske lika bra att riva plåstret på en gång.
RaderaAktuell prisnivå för semlor på konditori vid Mariatorget på journalisttäta Södermalm i Stockholm: 45-60 kr/st.
SvaraRaderaOlika sorter/smaker inklusive vegovariant. Och så finns det en extra large för ca 90 kr.
Konditoriet har bakat semlor i några veckor redan, och industribakade saffranssemor såg jag i vanliga mataffären vid lucia, då var det 2 för ungefär femtio bagis.
Inte märkligt att folk saknar buffert med sådana utgifter. Jag skulle inte ens överväga att köpa en semla för mer än 20 kr.
RaderaMen, men, men man får inte äta semlor innan fettisdagen (21 februari 2023), det är sen gammalt. Vart är världen på vägen?
SvaraRaderaVärlden är på väg utför, men jag är inte säker på att det är just pga detta.
RaderaHar försökt i flera omgångar att göra goda luftiga bullar, utan att lyckas. De blir kompakta, torra och smuliga. Har testat alla möjliga recept, senast Arlas klassiska semlor, med samma resultat. En kompakt hård bulle, lite bränd på toppen men degig i mitten. Inte i närheten av den lätta och luftiga bulle de serverar på konditorier. Jäser 20 min under handduk och sen 1 timme på plåt innan de åler in i ugnen. Följer receptet tillpunkt och pricka. Nån bagarmästare som kan hjälpa oss så vi slipper köpa semlor i år?
SvaraRaderaNågon bagarmästare är jag inte, men jag tänker att problemet sitter i jäsningen. Antingen för varm degvätska som dödar jästen eller också att du skulle behöva jäsa längre. En timme på plåt måste absolut vara tillräckligt, men kanske kan du köra en timme i degform också.
RaderaTesta att väga mjölet så du inte tar för mycket. Hellre för lite än för mycket. Smält inte smöret utan arbeta in det kallt ( lämpligen genom att hyvla ner det med osthyvel). Låt degen jäsa till dubbel storlek även om det tar längre tid än som anges i receptet, 20 minuter låter lite kort. Kolla att din ugn visar korrekt temperatur. Är ingen bagarmästare, bara vanlig hemmabagare.
RaderaJag såg ett tips att tillsätta lite bakpulver i degen...inte testat dock
RaderaTack för svar. Ja något knas är det, jag mätte temperaturen exakt på mjölken som jag blandade torrjästen i med termometer, 36 grader. Kanske ska låta den jäsa mycket längre i bunken, den blev absolut inte till dubbla storleken, kanske 20-30% större. Sen ska man ju rulla bollar av degen och då brukar jag rulla ut deg-klumpen i en lång strumpa som jag skär delar av som jag sedan rullar försiktigt mellan handflatorna som man rullar en n*gerboll. Kanske är det det här som förstör jäsningen och gör bullarna kompakta, vet inte annars hur jag ska få dem till en rund bull-aktig form. Recepten talar tyvärr inte om hur detta moment ska gå till och jag är verkligen dålig på att baka bröd/bullar.
RaderaVar i kärlet mätte du? Om du värmer mjölk på spisen och inte rör om mjölken innan du kollar temperaturen kan det vara mycket varmare nere vid botten.
RaderaHur du behandlar bullarna tror jag däremot inte att du behöver vara rädd för, så länge du låter dem jäsa igen när de har rätt form.
Men med det sagt misslyckas jag också med jäsningen ibland. Ofta har jag en teori om varför, men säker är jag inte.
Kunde kanske gjort några Runebergsbakelser som omväxling, denna vecka om ekonomin är ett problem. Men icke. Bara semlor.
SvaraRaderaDen kampen skulle jag gissa att semlan vinner.
RaderaOfta får man bättre pris under fastan. Fasta är bra och det kan man göra utan den religiösa överbyggnaden. Kostar dessutom inget. Det finns texter som säger att man ska "be, fasta och ge allmosor". Inte orimligt att ge fattiga en del när man själv väljer att inte äta. Det är en prövning, men fasta verkar ha positiva fysiologiska effekter.
SvaraRaderaFasta verkar jättenyttigt. Mitt problem är att jag blir helt galen redan efter sex timmar utan mat. Det är klart att jag skulle överleva, men att kombinera fasta med att göra någonting än att just överleva ser jag som otänkbart. Jag funkar inte utan mat.
RaderaUtan att vara semmelfanatiker tycker jag ändå det är gott o vill gärna ha en per säsong iaf. Hittade för halva priset o köpte hem, men det blev ridå. Någon äcklig vaniljvariant helt utan mandelmassa.
SvaraRaderaMin favorit"bakelse" är och förblir dock baklava.
/JB
Jag vidhåller att semlor görs bäst hemma. Och tveklöst billigast, några 60 kr skulle jag definitivt inte betala.
RaderaÄven under 30 kr för två var klart ovärt det när de ej var goda. Baka två till hushållet, njä...
Radera/JB
Ja, är de inte goda är gratis för dyrt.
RaderaDär håller jag faktiskt ej med, kunde jag livnära mig på någolunda näringsriktig kost gratis utan att jag tyckte det var gott skulle jag faktiskt tacka för skänken från ovan och peta i mig de kalorier jag behöver för attvarken klena till mig eller bli fet.
Radera/JB
Mat är lite för roligt och gott för det. Hur som helst ser jag inte semlor riktigt som mat. Med undantag för grädden tror jag inte att det finns någonting i semlor som kroppen egentligen behöver och vill ha. Grönsaker kan jag stoppa i mig utan att det är jättegott, bara för att de finns, men semlor sätter jag i kategorin snask/snacks/godis och då måste det vara gott.
RaderaJag förstår o kan hålla med om din tanke, riktigt god mat kan verkligen vara en njutning o guldkant. Men jag vidhåller att jag gärna skulle tillfredställa min matsmältning o mitt energihanteringssystem gratis även om jag ej tyckte det var gott. Jag har gått i svensk grundskola. Vi får enas om att ej enas kring just detta. 😊
Radera//JB
Jag har ätit maten i svensk grundskola, så man kan säga att jag har testat det där och vill inte göra det igen för alla pengar i världen ;-)
RaderaLite allvarligare. Min pappa kunde inte äta under sina sista år utan levde på intravenöst näringsdropp. Så jag har på nära håll upplevt ett liv utan mat. Jag tror att han hade betalat hur mycket som helst för att få äta. Nu är ju frågeställningen hypotetisk, men jag vill verkligen inte dit.
Då är det ju i grunden en annan fråga, jag sympatiserar inte minst för att min mor var i lika läge på det sista. Men jag tror vi är med varann där. Jag är väl lite annorstädes o som en orm, jag kan gå två, tre dagar utan mat, jag läste just att du behövde mat var 6e timma för att funka.
RaderaNär jag börjar känna att jag får ont i huvudet o koncentrationsförmågan blir låg, då vet jag att nu är det dags att fylla på batterierna, o det är mycket långt från 3 ggr per dag.
/JB
Glömmer jag bort tiden kan det gå mer än sex timmar, men ibland känns det akut efter 2-3 också. Sen fattar jag inte att jag håller vikten trots att jag vräker i mig mat, men jag håller noga koll på vikten och drar ner om det går åt fel håll. Har varit där och vill inte dit igen.
RaderaMin strategi brukar vara att låta arbetsgivaren betala för årets enda fin-semla. Och så kanske köpa en Lidl-semla eller liknande.
SvaraRaderaBra strategi! Eftersom jag aldrig köper semlor kan jag inte uttala mig om skillnaden mellan finsemlor och Lidl. Jag har aldrig förstått det där med en liten trekant högst upp för då blir det så mycket bulle utan grädde och mandelmassa. Möjligt att det är snyggt, men det tycker jag kvittar. I min värld handlar den perfekta semlan om balans mellan smaken av bröd, grädde och mandelmassa.
Radera