Paj är praktiskt
eftersom det funkar både till lunch och middag, är enkel att köra som matlåda och
mikra upp på jobb, och dessutom för att det inte är så noga vad
man har i den. Man kan ta det man har hemma. Här är en variant med
potatis och grönsaker som jag hade följande i:
mjöl, 4 dl
salt, 1 tsk
smör/margarin, 50 gram
vatten, en skvätt
potatis, 6-7 st
lök
selleri
paprika
chili
spenat
broccoli
ägg, 1 st
mjölk, 2 dl
ost
Medan jag kokar potatisen blandar jag
till en pajdeg av mjöl, salt och smör. Sedan tillsätter jag vatten
tills jag är nöjd med konsistensen. Jag gillar lite grövre
pajskal, så jag kör hälften rågsikt, hälften vetemjöl, men det
är valfritt. Bred ut degen i en form av lämplig storlek.
Täck det med skivad eller riven ost.
Jag hackar grönsakerna och steker dem mjuka. Under tiden grovhackar
jag den kokta potatisen.
Jag vispar ihop ägget och mjölken.
Sedan är det dags att sätta samman komponenterna. Jag varvar
potatisen med de stekta grönsakerna i pajformen och kryddar med
salt, peppar och dill. Eftersom jag har chili i grönsaksröran
kryddar jag inte mycket, men jag är heller inte så förtjust i
kryddstark mat.
Häll äggstanningen
över pajdegen och ställ den i ugnen på 200 grader tills degen
stelnat och ytan på pajen fått färg. 30 minuter?
För mig som är en hungrig typ räcker pajen till två måltider/matlådor. Är man mindre glupsk borde den räcka till 3-4. Gör man fler pajer räcker det längre, och det som inte äts upp på några dagar ställs med fördel i frysen.
Ah, nu blev jag sugen pa paj. Kanske inte riktigt din variant, men en ostpaj ska jag fixa till i em. Mums med en sallad till.
SvaraRadera/Annika
Ja, det är ju det bästa, att man kan fylla den efter eget huvud.
RaderaAlltså, det där är jag nästan tvungen att prova då jag älskar både paj och potatis. Jag stryker dock fyllningen med paprika med sorg då jag är allergisk. Stryker även spenat, selleri o broccoli pga min ekonomi, känn ingen sorg för mig Göteborg för det, resten blir nog utmärkt gott misstänker jag! :-)
SvaraRadera/JB
Lägger till ett par frukter rökt chili extra för att få smak.
Radera/JB
Fryst broccoli och spenat av kvalitetsmärket Eldorado tror jag kostar 25-28 kr/kg på Willys. Stjälkselleri kostar 17,90 kr för ett rätt stort knippe. Så jag vet inte om det finns så många billigare alternativ.
RaderaDet var tusan. Då kan jag inte skylla på ekonomin. Får nog hoppa in på Willys när jag ska in till länets residensstad nästa gång.
Radera/JB
Och särskilt spenat tycker jag är väldigt smidigt att ha i frusen form.
RaderaDet lät inte alls gott med potatispaj. Lät som en blek historia. Men shit vad god den såg ut.
SvaraRaderaLite färg skadar aldrig. Funderade på om jag skulle finhacka lite rödbetor också, mest för färgens skull.
RaderaÄr normalt lite skeptisk mot pajer. Skalet blir aldrig bra när jag gör det.
SvaraRaderaDäremot blir jag lite sugen på att göra en spansk potatisomelett med i princip samma ingredienser minus pajskalet.
Tortilla de patata, det är en höjdare.
RaderaSvanesang, pröva att förgrädda pajskalet i 10 min, det blir bättre da.
SvaraRadera/Annika
För mig blir det oftare tvärtom, att fyllningen behöver mer tid än skalet, men denna gång gick det jämnt ut.
RaderaTack för tipset. Får testa nästa gång.
RaderaÅh. Paj var inte igår. Drar mig nog för det då jag alltid har problem med skalet. Men om du fått mig att baka bröd så borde du kunna få mig att baka paj.
SvaraRaderaDet är inget bröd som är lättare att få till än pajdeg, så bakar du annat bröd är du välkvalificerad. Det enda jag mäter någorlunda noggrant är mjölet och jag tror mig aldrig ha misslyckats med degen, mer än att den blivit för mycket eller för lite gräddad någon gång.
RaderaSer riktigt gott ut med alla vackra färger från grönsakerna. Jag är ingen vardagshjälte i köket. Har du möjligtvis något bra förslag på en glutenfri pajbotten?
SvaraRadera// En trogen läsare
Färg är aldrig fel i maten.
RaderaGluten har lyckligtvis aldrig varit ett problem för mig så det gör jag inte, men det borde väl bara vara att byta ut mjölet mot potatismjöl, majsstärkelse, mandelmjöl eller något annat som inte innehåller gluten.