lördag 18 februari 2023

Potatispaj

Paj är praktiskt eftersom det funkar både till lunch och middag, är enkel att köra som matlåda och mikra upp på jobb, och dessutom för att det inte är så noga vad man har i den. Man kan ta det man har hemma. Här är en variant med potatis och grönsaker som jag hade följande i:

mjöl, 4 dl
salt, 1 tsk
smör/margarin, 50 gram
vatten, en skvätt

potatis, 6-7 st
lök
selleri
paprika
chili
spenat
broccoli

ägg, 1 st
mjölk, 2 dl
ost

Medan jag kokar potatisen blandar jag till en pajdeg av mjöl, salt och smör. Sedan tillsätter jag vatten tills jag är nöjd med konsistensen. Jag gillar lite grövre pajskal, så jag kör hälften rågsikt, hälften vetemjöl, men det är valfritt. Bred ut degen i en form av lämplig storlek.

Täck det med skivad eller riven ost. Jag hackar grönsakerna och steker dem mjuka. Under tiden grovhackar jag den kokta potatisen.

Jag vispar ihop ägget och mjölken. Sedan är det dags att sätta samman komponenterna. Jag varvar potatisen med de stekta grönsakerna i pajformen och kryddar med salt, peppar och dill. Eftersom jag har chili i grönsaksröran kryddar jag inte mycket, men jag är heller inte så förtjust i kryddstark mat.

Häll äggstanningen över pajdegen och ställ den i ugnen på 200 grader tills degen stelnat och ytan på pajen fått färg. 30 minuter?

För mig som är en hungrig typ räcker pajen till två måltider/matlådor. Är man mindre glupsk borde den räcka till 3-4. Gör man fler pajer räcker det längre, och det som inte äts upp på några dagar ställs med fördel i frysen.

18 kommentarer:

  1. Ah, nu blev jag sugen pa paj. Kanske inte riktigt din variant, men en ostpaj ska jag fixa till i em. Mums med en sallad till.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är ju det bästa, att man kan fylla den efter eget huvud.

      Radera
  2. Alltså, det där är jag nästan tvungen att prova då jag älskar både paj och potatis. Jag stryker dock fyllningen med paprika med sorg då jag är allergisk. Stryker även spenat, selleri o broccoli pga min ekonomi, känn ingen sorg för mig Göteborg för det, resten blir nog utmärkt gott misstänker jag! :-)
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lägger till ett par frukter rökt chili extra för att få smak.
      /JB

      Radera
    2. Fryst broccoli och spenat av kvalitetsmärket Eldorado tror jag kostar 25-28 kr/kg på Willys. Stjälkselleri kostar 17,90 kr för ett rätt stort knippe. Så jag vet inte om det finns så många billigare alternativ.

      Radera
    3. Det var tusan. Då kan jag inte skylla på ekonomin. Får nog hoppa in på Willys när jag ska in till länets residensstad nästa gång.
      /JB

      Radera
    4. Och särskilt spenat tycker jag är väldigt smidigt att ha i frusen form.

      Radera
  3. Det lät inte alls gott med potatispaj. Lät som en blek historia. Men shit vad god den såg ut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite färg skadar aldrig. Funderade på om jag skulle finhacka lite rödbetor också, mest för färgens skull.

      Radera
  4. Är normalt lite skeptisk mot pajer. Skalet blir aldrig bra när jag gör det.

    Däremot blir jag lite sugen på att göra en spansk potatisomelett med i princip samma ingredienser minus pajskalet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tortilla de patata, det är en höjdare.

      Radera
  5. Svanesang, pröva att förgrädda pajskalet i 10 min, det blir bättre da.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. För mig blir det oftare tvärtom, att fyllningen behöver mer tid än skalet, men denna gång gick det jämnt ut.

      Radera
    2. Tack för tipset. Får testa nästa gång.

      Radera
  6. Åh. Paj var inte igår. Drar mig nog för det då jag alltid har problem med skalet. Men om du fått mig att baka bröd så borde du kunna få mig att baka paj.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är inget bröd som är lättare att få till än pajdeg, så bakar du annat bröd är du välkvalificerad. Det enda jag mäter någorlunda noggrant är mjölet och jag tror mig aldrig ha misslyckats med degen, mer än att den blivit för mycket eller för lite gräddad någon gång.

      Radera
  7. Ser riktigt gott ut med alla vackra färger från grönsakerna. Jag är ingen vardagshjälte i köket. Har du möjligtvis något bra förslag på en glutenfri pajbotten?

    // En trogen läsare

    SvaraRadera
    Svar
    1. Färg är aldrig fel i maten.

      Gluten har lyckligtvis aldrig varit ett problem för mig så det gör jag inte, men det borde väl bara vara att byta ut mjölet mot potatismjöl, majsstärkelse, mandelmjöl eller något annat som inte innehåller gluten.

      Radera