Även
om jag inte håller på med semester blir det en och annan utflykt
sommartid. Nu senast för att titta på en ny bil (mer om det i ett
annat inlägg). Det är resor över dagen, men tillräckligt långa
för att jag vill äta även om jag slår i mig något precis innan
jag åker hemifrån.
Vanligt folk kastar i sig ett par korvar på en
bensinmack. Dessa har ju inte längre reservdelar och knappt ens
bilvårdsprodukter, men alltid några olika korvvarianter. Jag äter
inte korv. Med undantag för Biltema och Ikea kostar de dessutom rätt
mycket, i alla fall här i Norge. I Sverige kunde jag unna mig en
pizza på resande fot, men här snackar vi minst 200 kr. För den
slanten vill jag ha alla måltider i en hel vecka.
Antingen kör jag den norska varianten
– mackor. Oavsett om norrmannen är på jobb eller på tur är
smørbrød (för nej,
smørrebrød är
dansk stavning) den givna favoriten.
Hembakt bröd ihop med kaffe (ingen resa är
komplett utan kaffetermos) kan ersätta åtminstone en måltid för
mig.
Vill jag ha något
matnyttigare kör jag ofta pastasallad. Pasta i form av makaroner,
gnocchi eller penne ihop med stekta
grönsaker som lök, svamp, paprika eller
selleri och kanske en tomat eller ett kokt ägg funkar att äta
kallt. Varmt hade varit godare, men jag är inte typen som drar fram
ett stormkök och börjar fräsa mat på en rastplats.
Något som jag undvikit hela livet är vägkrogsmat. Det är i mitt tycke överprisad skräpmat. Det finns säkert undantag, men vanligtvis känns vägkrogarnas utbud som en kombination av mikromat och dålig skolmat (tänk torr potatis som stått på värmning i en halv dag), men till priset av restaurangmat. Då föredrar jag till och med pinnglass på macken för att hålla uppe blodsockret tills jag kommer till ett kök. Sån är jag.