Nu ska jag som inte ens äter kött
tycka till om renkött. Hoppas att ni ger mig en chans ändå. Jag
såg nämligen en nyhet om att ett norskt företag vill börja
exportera renkött till Japan och försöka konkurrera med wagyu, världens dyraste kött med ett
kilopris runt 4000 kr.
Jag har en känsla av att
renköttsproduktion aldrig någonsin gått med vinst och att
renskötseln skulle försvinna om det inte vore för statliga bidrag,
så visst låter det lite optimistiskt. Samtidigt gillar jag tanken.
Japaner fascineras av norrsken, midnattssol och nordiska klövdjur,
så varför inte?
Vill man ha ”varför inte”-svar kan
man med fördel vända sig till de svenska samerna i
branschorganisationen Slow Food Sápmi. De tycker att det av
klimatskäl är bättre att leva på bidrag än att ta sig in på den
japanska marknaden. OK, i ärlighetens namn säger han det inte rakt
ut i reportaget, men ett argument han nämner helt oironiskt är att om köttet
går att sälja dyrt i Japan, ”då har man ju inte råd att ta ett
eget slaktuttag för det blir för dyrt att äta kött, då kan man
hellre äta gåslever”. Med den logiken borde jag sänka mina
honungspriser för då kan jag smaska i mig honungen själv och
slipper jaga kunder.
Jag har en känsla av att Slow Food Sápmi föredrar statens tutte framför nytänkande för att hitta en riktig marknad för sina trötta renklämmor. Om det är en skillnad mellan Sverige och Norge ska jag låta vara osagt, men jag tycker att det är uppfriskande med människor som försöker hitta marknader med riktiga kunder framför bidragslösningar. Jag kommer inte handla av någon av dem, men nog känns det som att chefen för Finnmark Rein har gått några säljkurser som Slow Food Sápmi-basen missat.