En del av mina grönsaksodlingar har
funkat bättre än andra. En av de mest lyckade i år var grönkål.
Den växer helt galet bra, vilket ledde mig till en fråga jag nog borde
ha ställt mig innan jag planterade den – vad har man grönkål
till?
Jag har hackat ner grönkål i såser
och det funkar fint, men den växer snabbare än jag äter.
Grönkålschips i ugn föreslog någon och jag har testat ett par
olika recept. Inte värdelöst, men jag föredrar nog ändå
potatisvarianten, men så fick jag tips om grönkålssoppa. Jag
gillar soppa och med grönkål som huvudingrediens går det åt
mycket. I det recept jag hittade och modifierade var det 500 gram för
fyra portioner. Ett halvt kilo grönkål låter kanske inte som så
mycket, men det är ungefär en resväska.
Alla ingredienser:
grönkål, 500 gram
gul lök, 2 st
smör/margarin, 50 gram
vatten, en liter
mjölk/grädde, 2 dl
buljongtärningar, 2 st
kryddor
Finhacka grönkålen. Jag gjorde det
med kniv, men det hade gått snabbare med hushållsassistent.
Grovhacka löken och låt den fräsa
några minuter i matfettet. Häll sedan på grönkålen och låt den
också fräsa en stund innan du häller i vattnet och
buljongtärningarna. Låt det koka 10-15 minuter innan du häller ner
grädden eller mjölken och kokar upp det igen innan soppan är klar.
Grädde blir dyrare, men kanske godare. Jag köper bondmjölk med
fetthalt runt fyra procent, och det duger för mig.
När det kommer till kryddor är jag en
trist typ som tycker mig komma långt med salt och peppar, men jag
hackade i alla fall ner en halv chili, mest för att även den växer
så det knakar.
Jag såg flera recept där man garnerade soppan med en ägghalva, ni kan ju testa. På samma sätt skulle jag gissa att det här receptet funkar med spenat, broccoli, nässlor eller något helt annat om ni inte som jag har fri tillgång på just grönkål.