I Sverige slängs det mat för 14 miljarder per år, 1330 kr per person. Folk slänger mat för att de inte orkar äta samma sak flera gånger, för att den hinner bli dålig i kylen utan att de ens reflekterar över vad som finns där, men också helt utmärkt mat bara för att det står ett datum på den som passerats!
För en familj på fyra personer
innebär detta beteende att man kastar mat för över 5000 kr om
året, och de pengarna kan man ju ha roligare för än att förvandla
mat till jord eller biobränsle. Men redan innan maten kommit så
långt kastas ofantliga mängder mat redan i matbutiken, för att vi
inte vill ha den, eller för att giriga ICA-handlare hellre kastar
bort livsmedel än sänker priset på dem.
Nåväl, det är en annan fråga som vi
inte kan göra så mycket åt, men att äta upp eller frysa in
rester, ha koll på vad vi tillagar och inte göra mer än vi äter,
och sedan hålla reda på vad vi har i kyl och frys, det kan vi göra
helt själva, utan att myndigheter säger det åt oss eller att FN
instiftar ”matsvinnsdagar”.
Det sägs att vi ska börja äta skalbaggar och larver för att klara framtidens matförsörjning. Det har jag ingen som helst avsikt att göra, men som med så mycket annat är jag övertygad om att nyttiga idioter kommer att sleva i sig vilket äckel som helst, bara de får en tillräckligt tydlig order. Alldeles oavsett det kan vi ögonaböj sluta att kasta den mat vi redan har och på ett eller annat sätt betalat för.