Äpplen är en stor grej för mig på hösten. Det blir mycket äpplen att ta hand om och det gör jag gärna. Trots årets beskärning blir det otroligt lite arbete per kilo äpplen. Trots klena blåbärsskördar de senaste åren har jag tack vare äppelmos helt sluppit köpa dyr sylt. Men det kan ju vara kul att variera sig lite. Äppelpaj äter jag gärna, men så har jag också fått tips om torkade äpplen. Senast var det Spargrisen som skrev:
”Torka en del äpplen. Håller en evighet i burkar i skafferiet. Det behöver inte vara snygga ringar och man behöver inte skala innan torkandet. Men skiva tunt och lägg på plåt tex på din kamin. Det får inte vara för varmt, gör du i vanliga ugnen så ca 50-100 grader (som om du skulle köra ugnen bara för att torka äpplen :-D ). En ganska bra gå-bort-present då få gör det själva men gärna har äpplen i sina flingor eller på gröt.”
Hon (ber om ursäkt om jag felkönade
dig nu, jag har för mig att det framgått tidigare) har helt rätt i
att jag inte vill använda ugnen för att torka om jag slipper, så
efter att ha kärnat ur och skurit bort skador (ingen skalning)
testade jag idén med tunna skivor på en plåt ovanpå kaminen.
Efter ett par dagar med regelbunden vändning av skivorna så att de inte skulle torka fast såg de ut så här:
Men så fick jag mejltips om att
överhuvudtaget inte värma upp dem utan att istället trä upp dem
på en pinne och låta tiden göra jobbet. Enda förmaningen jag fick
var att sprida skivorna så att de inte klibbar ihop.
Det här tog lite längre tid, men
efter några dagar (4-5?) var de lika torra.
I bägge fallen hälldes de upp i en
skål och serverades som snacks.
Jag är osäker på vilken metod jag använder i fortsättningen. Den ena gick snabbare, den andra var enklare, resultatet likvärdigt. Jag tänker att torkade äpplen borde funka som ett
alternativt kak- eller fruktfat. Kanske skulle de också funka som
lördagsgodis om man har tillräckligt små barn för att de inte ska
”veta” att godis måste innehålla surhetsreglerande medel, färgämnen, aromämnen etc.
I matbutiken kostar torkad frukt från 60 kr/kg (russin) upp till 400 kr/kg (ekologisk mango). Det är inget jag köper, men det här blir jag sugen på att testa igen. Kanske testar jag att smaksätta genom att strö kanel på de färska skivorna och låta
det torka in. Har inte provat, men hittills har kombinationen äpple och kanel aldrig gjort mig besviken.